0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Őrült tempóban fejlődik a bolgár biotermesztés, de sokan hamar bedobják a törölközőt

Mindössze két év alatt, 2014 és 2016 között 161 ezer hektárra nőtt, vagyis megtriplázódott az ökológiai gazdálkodásba bevont felületnagyság Bulgáriában. Ráadásul nem legelőkből és gyepekből lett több, hanem értékes gyümölcskultúrák teszik ki a 161 ezer hektár oroszlánrészét. Viszont a fluktuáció is nagy, sokan vágnak bele, de sokan ki is szállnak rövid időn belül.

A holland agrárinformációs szolgálatra hivatkozva a német fruchthandel.de portál arról számol be, hogy a 161 ezer hektárt hétezer gazda műveli, a nyilvántartott biogazdaságok száma megkétszereződött 2014–2016 között.

A minősített bio-termesztőterületek nagy része gyümölcsös, azon belül főként dió, mandula, mogyoró, szilva, meggy és cseresznye, málna és szeder termesztésére szakosodtak a bolgár biogazdálkodók.

Leginkább a támogatásoknak, illetve beruházásoknak köszönhetően lett hirtelen ilyen népszerű ez az ágazat, a teljes biotermék-forgalom mindössze 2-3%-át kitevő, gyakorlatilag az észrevehetőségi küszöböt súroló hazai biogyümölcs-részarány önmagában legalábbis aligha hatott ilyen ösztönzően a fejlődésre. Az Európai Unió országaiban ugyanakkor továbbra is megfékezhetetlennek tűnik a biozöldségek és -gyümölcsök keresletnövekedése, és a bio-réstermékekkel stabil piacot lehet megalapozni.

Némileg beárnyékolja azonban a sikertörténetet, hogy sokan nem mérik fel előre, mennyi tudást igényel a biotermesztés mind a termesztéstechnológiákat, mind a gazdasági hátteret illetően, és ezért nagyon rövid időn belül bedobják a törölközőt – tér ki rá a holland agrárinformációs szolgálat. Állítólag minden évben kiszáll a termesztők ötöde.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu