Back to top

Földalatti gazdaságokkal szolgálnák ki a városok élelmiszerigényét a jövőben

Új és meglévő alagutak összekapcsolásával hoznának létre egy, a földalatti növénytermesztést kiszolgáló rendszert egy brit egyetem professzorai. A szakemberek szerint a koncepció nagy termésmennyiséget és elsőrangú élelmiszerbiztonsági feltételeket jelenthet, kiszolgálva ezzel a gyarapodó városi lakosság igényeit.

A közép-angliai Nottingham egyetemének oktatói egy olyan koncepciót vizsgálnak, amely a földalatti gazdálkodást tenné minden eddiginél hatékonyabbá. Módszerük célja a nagyüzemi növénytermesztés, szem előtt tartva az élelmiszerbiztonságot s a költséghatékonyságot. A speciális gazdaságokat a szakemberek egy, az intenzív növénytermesztés céljára épített földalatti alagúthálózat részévé tennék, amely lehetőséget biztosítana a növekvő városi lakosság táplálására. Mivel mindez a települések alatt kapna helyet, a közlekedési költségeket s a széndioxid-kibocsátást is csökkentené.

A kultúrnövény-termesztés alagútjait új fúrási technikákkal hoznák létre, méghozzá úgy, hogy azok kapcsolódjanak az elhagyatott, egykori szénbányákhoz és polgári légvédelmi alagutakhoz.

A projektet vezető Saffa Riffat professzor szerint a világon több millió olyan feleslegessé vált szénbánya, illetve alagút van, amelyek az új alagutakkal kiegészítve hasznosíthatóak lennének az effajta növénytermesztés számára.

„Az Egyesült Királyságban nagyjából 1500 ilyen bánya van, ugyanakkor Kínában például 12 ezer” – mondta el az egyetemen a szakember, aki egy kínai kollégájával együtt dolgozik össze a két országra összpontosító, három évig tartó projektben.

A kutatók szavai szerint a földalatti gazdaságokban történő növénytermesztés alapjait a hidrokultúrás rendszer – tápfolyadékot használnak ez esetben –, illetve fotoszintézist lehetővé tevő LED-ek alkalmazása jelentik. Mint mondják, e módszer nagy előnye, hogy a termesztésre nincsenek hatással az éghajlati és szezonális korlátok, így az egyes növények gyakorlatilag bármikor előállíthatók. A földalatti gazdaságokról érdemes még tudni, hogy a fotoszintézishez szükséges szén-dioxid befogására, illetve kibocsájtására használatos rendszereket használnak – e terek rendkívül alkalmasak a szén tárolására.

„A technológiát nem befolyásolják az évszakok, ellenáll a természeti katasztrófáknak, a szélsőséges időjárási körülményeknek, a kártevőknek és betegségeknek, valamint az ember okozta baleseteknek, illetve az ipari szennyezésnek is” – foglalta össze Saffa Riffat professzor.
Forrás: 
www.agriland.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Olcsóbb gyümölcs, drágább zöldség, és a munkaerőhiány

Tavaly sokféle nyavalya sújtotta a mezőgazdaságot és annak egyik nagyon fontos ágát, a kertészetet is. Az ezutáni kilátásokról foglaltuk össze szakértőnk, ifjabb Csizmadia György álláspontját.

Bárány: kijózanodás következhet a Brexit folyamatában

Ébresztőként szolgálhat a brit politikai elit számára a May-féle tervezet keddi bukása, amelynek eredménye egy sokkal enyhébb forgatókönyv megvalósulása lehet – mondta el lapunknak az egyik legnagyobb baromfihús-exportőr vállalat tulajdonosa.

A földeken fog megrohadni a termés Skóciában

Az Egyesült Királyság mezőgazdaságának 60-70 ezer szezonális vendégmunkásra van szüksége, akik egy „no-deal” Brexit után egy csapásra eltűnhetnek a szigetországból. A skót farmerek szakszervezete katasztrofális munkaerőhiánytól tart.

A lebomló fürttartót is díjazták a franciák

Január közepén már 33. alkalommal nyitotta meg kapuit a SIVAL nemzetközi növénytermesztési kiállítás Angers-ban. A több mint 3 hektáros pavilonokban 640 kiállító termékeivel, szolgáltatásaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Ahogyan minden évben, most is nagy hangsúlyt helyeztek a rendezők az innovatív megoldások bemutatására, különösen a környezetet, felhasználókat kímélő újításokra.

Először díjazták a leginnovatívabb termékek fejlesztőit

Hagyományteremtő céllal indították útjára a szervezők a Top 10 legérdekesebb magyar innováció díjátadó gála és jótékonysági estet, amelyen mások mellett elismerést kapott a „világító növények”, illetve a futószalagos növénytermesztési rendszer kiötlője is.

Vakcina-gyártó üzem épül Monoron 8 milliárd forintból

A Ceva-Phylaxia Oltóanyagtermelő Zrt. új állatvakcina-gyártó üzemet, valamint kutatási és fejlesztési központot épít a Pest megyei Monoron több, mint 8 milliárd forintból.

Gyapot nő a Hold sötét oldalán

A nemrég a Hold sötét oldalán landolt kínai űrszonda fedélzetén egy apró zöld csíra növekszik, jelentették a tudósok kedden. A gyapot növényke nincs egyedül, több más mag illetve muslica peték és élesztőgomba is érkezett a Holdra.

"Befogott" napsugarakkal a kártevők ellen

A gazdálkodóknak gyakran kell kémiai talajfertőtlenítőket használniuk. Ezek a szerek széles körű biocidek, ami azt jelenti, hogy a kártevők mellett a hasznos mikroorganizmusokat is pusztítják. Sok háztáji kertész ismeri a talajszolarizáció hatékonyságát. A nedves talajra terített átlátszó műanyag-fóliával befogható a napsugárzás, mely még a talajban élő kártevőket is elpusztítására.

2019 az építkezés éve a magyar agráriumban

A kormányzati beruházások és támogatások révén 2019 az építkezés éve lesz az agráriumban - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara évnyitó rendezvényén, Győrben.

Frontok és az évszakhoz képest enyhe idő várható

Az előző hét hideg, havas idővel indult, több frontrendszer is áthaladt fölöttünk. Az előttünk álló hét első felében még északnyugat felől érkeznek nagy sebességgel időjárási frontok hazánk fölé, majd a hét második felétől délnyugatira fordul az áramlás, és folytatódik az évszakhoz képest enyhe idő.