Back to top

Földalatti gazdaságokkal szolgálnák ki a városok élelmiszerigényét a jövőben

Új és meglévő alagutak összekapcsolásával hoznának létre egy, a földalatti növénytermesztést kiszolgáló rendszert egy brit egyetem professzorai. A szakemberek szerint a koncepció nagy termésmennyiséget és elsőrangú élelmiszerbiztonsági feltételeket jelenthet, kiszolgálva ezzel a gyarapodó városi lakosság igényeit.

A közép-angliai Nottingham egyetemének oktatói egy olyan koncepciót vizsgálnak, amely a földalatti gazdálkodást tenné minden eddiginél hatékonyabbá. Módszerük célja a nagyüzemi növénytermesztés, szem előtt tartva az élelmiszerbiztonságot s a költséghatékonyságot. A speciális gazdaságokat a szakemberek egy, az intenzív növénytermesztés céljára épített földalatti alagúthálózat részévé tennék, amely lehetőséget biztosítana a növekvő városi lakosság táplálására. Mivel mindez a települések alatt kapna helyet, a közlekedési költségeket s a széndioxid-kibocsátást is csökkentené.

A kultúrnövény-termesztés alagútjait új fúrási technikákkal hoznák létre, méghozzá úgy, hogy azok kapcsolódjanak az elhagyatott, egykori szénbányákhoz és polgári légvédelmi alagutakhoz.

A projektet vezető Saffa Riffat professzor szerint a világon több millió olyan feleslegessé vált szénbánya, illetve alagút van, amelyek az új alagutakkal kiegészítve hasznosíthatóak lennének az effajta növénytermesztés számára.

„Az Egyesült Királyságban nagyjából 1500 ilyen bánya van, ugyanakkor Kínában például 12 ezer” – mondta el az egyetemen a szakember, aki egy kínai kollégájával együtt dolgozik össze a két országra összpontosító, három évig tartó projektben.

A kutatók szavai szerint a földalatti gazdaságokban történő növénytermesztés alapjait a hidrokultúrás rendszer – tápfolyadékot használnak ez esetben –, illetve fotoszintézist lehetővé tevő LED-ek alkalmazása jelentik. Mint mondják, e módszer nagy előnye, hogy a termesztésre nincsenek hatással az éghajlati és szezonális korlátok, így az egyes növények gyakorlatilag bármikor előállíthatók. A földalatti gazdaságokról érdemes még tudni, hogy a fotoszintézishez szükséges szén-dioxid befogására, illetve kibocsájtására használatos rendszereket használnak – e terek rendkívül alkalmasak a szén tárolására.

„A technológiát nem befolyásolják az évszakok, ellenáll a természeti katasztrófáknak, a szélsőséges időjárási körülményeknek, a kártevőknek és betegségeknek, valamint az ember okozta baleseteknek, illetve az ipari szennyezésnek is” – foglalta össze Saffa Riffat professzor.
Forrás: 
www.agriland.co.uk

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mesterséges vízpótlással elkerülhető az aszály

Jelenleg vízhiányos időszak van a mezőgazdaságban, amely alatt a termelők vízdíj-költségterhei minimálisra csökkennek. Amennyiben hosszú időn át nem esik kellő mennyiségű csapadék a földekre, aszály alakulhat ki, ami viszont mesterséges vízpótlással még elkerülhető. Az egész mezőgazdasági év aszályosságát döntően a három nyári hónap csapadékossága fogja meghatározni.

Tart a támogatási szezon: állatjólét és egységes kérelem

A tavasz nem csupán az ilyenkor esedékes munkák, hanem a támogatások igénylésének fő időszaka is. Ezen a téren voltak és vannak teendők, hiszen a minap zárult le az emelt összegű baromfi állatjóléti támogatás igénylése és április 9-től beadhatók az egységes támogatási kérelmek is.

Száraz, hűvös, szeles idő várható

Az előző héten sajnos nem hullott le a várt mennyiségű csapadék, ezen a héten pedig végig északkeleti áramlás lesz a jellemző térségünkben. Ez egyrészt száraz (pedig nagy szükség lenne a további esőre), másrészt hűvös (a hét első felében reggeli fagyok is várhatók), ráadásul szeles idővel jár (ami erősen szárít és a beporzó rovarok, a méhek munkáját hátráltatja a javában virágzó gyümölcsfákon).

A mezőgazdaság űrtechnológiája

A precíziós gazdálkodás sajátos pályát írt le Magyarországon. Amerikában fedezték fel gyakorlati szakembereink, és immár két évtizede, hogy a KITE Zrt. gondolt egy merészet, és belefogott a rendszer műszaki kialakításába hazánkban. Ez akkor több mint 3 milliárd forintjába fájt a vállalatnak - azonban hamar bebizonyosodott, hogy nagyon megérte.

400 millióból megújult a villányi Bognár Pincészet

Április közepén megnyitotta kapuit a felújított Villányi Borok Háza Szőlőtermelő és Szolgáltató Kft. új borászata, mely a Bognár Pincészet kiváló tételeit készíti nagy körültekintéssel és odaadással.

Hét beruházás előkészítésével folytatódik az öntözésfejlesztés

Idén hét vízilétesítmény-beruházás előkészítésével folytatódik az öntözésfejlesztés, a feladatokra 594 millió forintot különített el a kormány - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) pénteken.

21. századi palántanevelőt avatott az agrárminiszter

Legújabb beruházásának köszönhetően több mint 7 hektárra bővült az Árpád-Agrár Zrt. palántanevelő felülete. A 2,2 hektáros szegvári telep ünnepélyes avatóján Nagy István agrárminiszter az innováció és az integráció szempontjából is példaértékűnek nevezte a vállalatot.

Axiál Gyakorlati Akadémia

A hagyományokat folytatva, az idén immár 8. alkalommal rendezte meg a bajai székhelyű cég az AXIÁL Gyakorlati Akadémiát április 10-én Sárváron.

Online térképen kapcsolják össze a gazdákat a legközelebbi malommal

Egy interaktív térképet indítottak el az Egyesült Királyságban annak érdekében, hogy a gazdák megtalálják a hozzájuk legközelebbi gabonamalmot, így maximalizálni tudják az őrlés után a bevételüket.

25 év után vissza a mezőgazdaságba

Takács Béla hosszú idő után tért vissza a mezőgazdaságba – gyermekkorának élményei miatt is –, és egyáltalán nem bánta meg. Bár rengeteget kell dolgoznia, és hetvenedik évét taposva egyelőre csak reménykedni tud a jövőben, minden nap örömmel indul a munkába. Merthogy szerinte az agrárium a kudarcok ellenére is hálás terület, legyen szó akár növénytermesztésről vagy állattenyésztésről.