Back to top

Élelmiszeripar és csomagolás - NAK konferenciasorozat

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatósága 2018 utolsó negyedévében megrendezi az „Együtt az élelmiszeriparért” elnevezésű konferenciasorozatát. A rendezvény célja a hazai élelmiszer-előállítói kör tájékoztatása, ismereteinek bővítése, valamint a hatékonyságuk növelése, ezáltal versenyképességük erősítése.

Kulcsfontosságú a folyamatos fejlődés, mivel a hazai ipar csak úgy tud lépést tartani a külföldi élelmiszeripari feldolgozó és előállító vállalkozásokkal, ha aktívabb innovációs tevékenységet folytat a jövőben.

A legkorszerűbb csomagolástechnológiák alkalmazása hozzájárul a vállalkozások versenyképességének növeléséhez, erősítéséhez mind a magyar, mind a külpiacokon.

A fogyasztói igények bővülése és az egyre jobban kiéleződő piaci verseny rákényszeríti a vállalkozásokat – mérettől függetlenül – arra, hogy a piaci szerepük megtartása és jobb pozicionálása érdekében változtassanak az eddigi megszokott termelési folyamataikon és vezetési szemléletükön. A piaci versenyben ráadásul az idő is egyre meghatározóbb tényezővé vált.

A vállalatok leginkább a költségek csökkentésére és a termelés bővítésére fókuszálnak, miközben megfeledkeznek többek között a technológia és a munkaerő fejlesztéséről, vagy éppen a humánerőforrás tudásszintjének növeléséről.

Ennek szellemében a NAK fontosnak tarja, hogy minél több élelmiszeripari tevékenységhez kapcsolódó területre kiterjedően tudjon jól hasznosítható információkat nyújtani tagjainak, így a 2018. és 2019. évre tervezett rendezvényeit az iparági sajátosságok figyelembevételével szervezi. A kamara a rendezvényeken keresztül átadott szakmai lehetőségeket és innovatív megoldásokat olyan összeállításban osztja meg tagjaival, hogy azt minél többen és hatékonyabban tudják saját területükön hasznosítani. A témák mindegyike alapvető jelentőségű és megjelenik egy vállalkozás stratégiájának kialakításában.

Az „Együtt az élelmiszeriparért” konferenciasorozat első eseménye „Csomagolásfejlesztés az élelmiszeriparban” címmel 2018. november 8-án, Budapesten lesz, a Rubin Wellness & Conference Hotelben, amelyre a kamara valamennyi élelmiszer-előállító tagját szeretettel várja.

A rendezvény keretein belül átfogó képet kaphatnak a csomagolásfejlesztési folyamatról az alapanyag kiválasztásától egészen a késztermék polcon megjelenéséig.

A témák között kiemelt szerepet kapnak a csomagolással kapcsolatos szabályozások és irányelvek, az eltarthatósági szempontok fontossága, az innovatív csomagolástervezés és dizájn trendek, valamint a tanúsítási és egyéb vizsgálati feltételeknek megfelelés.

A konferencián való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött! Az előadásokat tartalmazó meghívó és a regisztrációs link itt érhető el.

Forrás: 
NAK

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hidrokultúrás veresegyházi paradicsom télen-nyáron

December 14-én pénteken, Veresegyházon a Veresi Paradicsom Kft. új üvegházának átadásán Nagy István agrárminiszter a rendezvény fővédnökeként mondott köszöntő beszédet, melyben Magyarország versenyképes élelmiszer termelését, továbbá a kertészet mezőgazdaságban betöltött szerepét és támogatásának jelentőségét részletezte.

Már biotea is van

Zöldségek, tojás, tej és hús után már az élvezeti cikkek piacán is egyre terjednek a bioélelmiszerek, így hamarosan a biotea, valamint a biominősítésű egyéb termékek is az asztalra kerülnek.

Vegák lesznek a svédek?

A svédországi Mezőgazdasági Bizottság adatai szerint a svédek egyre kevesebb húst fogyasztanak. 2018 első 9 hónapjában több mint egy kilóval csökkent az egy főre jutó húsfogyasztás.

Precíziós kenyér: három szuperrobot figyeli a búzamezőket

A Tom, Dick és Harry nevű robotok februártól kezdhetik meg a munkát a 4000 hektáros dél-angliai földterületen. A hároméves kísérleti időszakot a tervek szerint nemcsak több termés, hanem kevesebb vegyszerhasználat is jellemzi majd.

A magas vérnyomás csökkenthető - ezeket együk!

A magas vérnyomás népbetegségnek számít manapság, pedig egyszerű életmódváltással és helyes, kiegyensúlyozott étkezéssel megelőzhető, gyógyítható lenne a probléma. Az alábbi 7 élelmiszer fogyasztása javasolt a magas vérnyomással küzdőknek.

Nébih vizsgálat: nem mindegyik citrom állta ki a próbát

Citromokat vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta programjában. A szakemberek 10 különböző, hálós kiszerelésű déligyümölcsöt vontak komplex ellenőrzés alá.

Későbbre csúszott a karfioldömping

Ellentmondásosan alakult az idei őszi karfiolpiac, a szeptemberi, októberi áruhiányt november közepére erős dömping váltotta föl, azaz a szokásosnál később alakult ki túlkínálat. Mindez a karfiolok fejlődését befolyásoló őszi időjárás következménye.

Ne a kártevők fogyasszák el a salátánkat

A salátát elő- vagy utónövényként hajtatják, rendszerint a melegigényes növények előterményeként. Termesztőberendezésünk fűtési szintjétől függően ősztől tavaszig bármikor ültethetjük. Nem tartozik a hőigényes primőrök közé, fényigénye viszont fajtánként változó. A szélsőséges klimatikus viszonyokra érzékenyen reagál, ezért nagy odafigyelést igényel.

Menő a fair trade azaz a méltányos kereskedelem

Sosem látott növekedést produkált 2017-ben a méltányos kereskedelmi (fair trade)termékek forgalma hazánkban. A növekedés nyolcszoros az előző évhez képest – derül ki a Tudatos Vásárlók Egyesületének jelentéséből.

Beindulhatnak a dunai fuvarok

A Duna vízszintjének emelkedésével megugrott a kereslet a folyami áruszállítás iránt, ennek következtében magasak az árak is. Ám a szakma jó pozíciója ingatag: folyik a folyami fuvarozók piacvesztése – minderről Bencsik Attila, az MBFSZ elnöke nyilatkozott a Világgazdaságnak.