0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Intelligens mechanikus gyomirtás

A kultivátorozás időigényes tevékenység, különösen a biotermesztésben. A nagyobb hatékonyság érdekében a gyártók intelligens vezérlőrendszereket fejlesztettek ki. A technikai újdonságokat szántóföldi bemutatón cékla- és cukorrépatáblákban láthatták az érdeklődők. A Gemüse c. német szaklap tudósított az eseményről.

Az önvezető kultivátorok pontosan és gyorsan dolgoznak a sorközökben: a kamerával támogatott járműirányítással a kapatestek a lehető legközelebb kerülnek a növényhez és a hagyományos megoldásoknál nagyobb a haladási sebességük.

A korszerű mechanikus gyomirtó rendszerek közös jellemzője, hogy a kapákat vezérlő kamera különbséget tesz a növény és a talaj között.

Ebből a szempontból tehát lényegtelen, hogy az egyes növényt ismerik föl a levélforma alapján vagy a növénysor egészét elemzik. Meghatározzák az ideális nyomvonalat és az attól való eltéréskor korrekciós jelzést küldenek a vezetőkeréknek vagy automatikusan kiigazítják az oldalirányú elmozdulást.

A Schmotzer cég a Claas Optitronic és Schmotzer-Okio kameravezérlésű rendszerek révén mindkét megoldáshoz kínál terméket, egyik a sorokat, másik az egyes növényeket ismeri föl. A Claas Optitronic a termesztett növény sorszélességén keresztül állítja be a haladás irányát.

Cukorrépa- állományban 1,5 méteres látószélessége 3 sort tart szemmel. Fontos, hogy a répa jól fölismerhető fejlettségű, legalább 4 leveles legyen.

Kiegészítő fényszórókkal fölszerelve a gépek éjszaka is használhatók, ám csak száraz időben, mert a páracseppeken szétszóródó fény zavarja a kameravezérlést. A másik, az egyes növényeket fölismerő rendszert három előre meghatározott fejlettségi szakaszban lévő növénnyel kell kalibrálni, a rendszer a kultúra alakját és színét veszi figyelembe. A képek feldolgozásához nagy teljesítményű processzor szükséges, ezért a rendszer egyidejűleg mindig csak egy sort tud követni. Kieső sor esetén a kamerát át kell állítani. A kultivátorozást viszont a teljes munkaszélességben elvégzi. Haladási sebessége óránként 15 kilométer lehet.

Az ujjas sorközművelőkkel ellentétben a Robovator K.U.L.T. Kress kultivátorok késekkel dolgoznak a sorokban. A sorművelőt kamerával és fényszóróval is fölszerelték.

Ez a rendszer nem a levélforma, hanem a kultúrnövény és gyomnövény magassága közti különbség alapján működik. A répának magasabbnak kell lennie a gyomnál és legalább 20 centiméteres tőtávolságot kell tartani.

Ha a répa túl nagy, vagy túl sűrű az állomány, a rendszer nem tudja egyesével fölismerni a növényeket. Ha elfogadjuk, hogy a kisebb répákat elveszítjük, akkor óránként 3 kilométeres sebességgel számolhatunk.

A levélformát érzékeli a holland von Steketee. A vezérlő különbséget tesz a répa és a gyom között, a kések légnyomással működnek. A zavaró külső hatások kiszűrése érdekében a kamerát leárnyékolva egy szekrény alá helyezték. Minden sort egyenként megvilágítanak. A kultúrnövény magasságától és szélességétől függően a munkasebesség legföljebb óránként 4 kilométer lehet. Az IC Weedert Dániában és Hollandiában is nagy felületen használják már saláta- és biorépa- állományokban.

A robotizált munkára fölkészült zöldségtermesztő üzemekben jó szolgálatot tehet a Naio-Technologic Z440 agrorobot. A 60 centiméter széles, 120 centiméter hosszú és 85 centiméter magas robotok 110 kilogrammosak.

Egy lézer és két kamera érzékeli a növénysorokat és vezeti a lúdtalpkapákat, a boronákat vagy az ujjas sorközművelőket a sorokon.

A Z440 szállítóeszközként is használható, de pótkocsit is húzhat, mintegy 300 kilogrammig. A beépített akkumulátortól függően 4-8 órán át dolgozik. Gond esetén, vagy ha vissza kell térnie a töltőállomásra (dokkolóra), SMS-t küld a gazdának.

Forrás: Kertészet és Szőlészet