0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Módosulnak az ökológiai termelés, címkézés és ellenőrzés szabályai

Megjelent az Európai Bizottság 2018/1584/EU végrehajtási rendelete az ökológiai termelés, a címkézés és az ellenőrzés tekintetében az ökológiai termelésről és az ökológiai termékek címkézéséről szóló 834/2007/EK tanácsi rendelet részletes végrehajtási szabályainak megállapításáról szóló 889/2008/EK rendelet módosításáról.

A nak.hu híradása szerint a 2018/1584/EU végrehajtási rendelet értelmében  a 889/2008/EK rendelet 25, cikke 1. bekezdésének helyébe

„A keretek, kaptárak és lépek tisztításához és fertőtlenítéséhez nátrium-hidroxid használható. A kereteknek, kaptáraknak és lépeknek különösen a kártevők elleni védelme céljából kizárólag a rágcsálóirtók (csak csapdákban történő) használata és a II. mellékletben felsorolt termékek használata engedélyezett”

– szöveg lép. A 25. cikk változtatása kiterjeszti az ostoros és az édesvízi garnélák korai életszakaszában koleszterinnel történő takarmány kiegészítését. A 27. cikk változtatása – a vonatkozó szabályozással összhangban – engedélyezi az ásványi anyagok (köztük nyomelemek), vitaminok, aminosavak és mikroelemek használatát normál fogyasztásra szánt élelmiszerekben, valamint olyan élelmiszer esetében, amely az egészséggel vagy a táplálkozással, illetve valamely fogyasztói csoport egyedi szükségleteivel kapcsolatos sajátos jellemzői vagy hatása miatt kerül forgalomba hozatalra. Az információcserére vonatkozó 92. cikk kiegészítésre kerül, valamint az I., a II. és a VIII/a melléklet a végrehajtási rendelet alapján módosításra kerül.

A jogszabály a kihirdetést (2018. október 23.) követő huszadik napon lép hatályba. A rendelet az Európai Unió Hivatalos Lapjában olvasható.

Forrás: nak.hu