Back to top

Elhunyt Szentiványi Péter, a hazai diófajták nemesítője

Szentiványi Péter neve összeforrt a magyar diótermesztés fejlődésével, nemcsak szelektált és keresztezett fajtái, hanem élettani és technológiai kutatásai, fejlesztései révén is. Az ő munkájának az eredménye, hogy a magyar diót magasra értékelik a piacon koraisága, minősége és értékes beltartalmi jellemzői miatt.

Szentiványi Péter
Fotó: Horváth Csilla
Szentiványi Péter 1926-ban született Budapesten, egyetemi oklevelét 1951-ben szerezte meg az Agrártudományi Egyetem Kert- és Szőlőgazdaság Tudományi Karán, de már előtte eljegyezte magát élete végéig tartó témájával, a dióval és a gesztenyével, amikor Mohácsy Mátyás mellett ezekkel a növényekkel kezdett foglalkozni.

Hazánkban 1950-ben kezdődött az értékes gyümölcsfajták felkutatása, amiben végzés után ő is részt vett, különös tekintettel a dióra és a gesztenyére. A munka nagyságrendjét jól jelzik az általa szelektált, nemesített fajták nevei, hiszen Milotától Tiszacsécsén, Alsószentiványon, Pencen, Nagymaroson, Iharosberényen keresztül Kőszegszerdahelyig járta a falvakat, figyelte a kijelölt fákat.

Milotai 10 diófajta
Fotó: Horváth Csilla
Ő szemelte ki a hosszú évtizedekig kimagasló minőségével kitűnő, első számú diófajtánkat, a Milotai 10-et, amit később nemesítési alapanyagként is használt keresztezéseihez.

Célja hasonlóan jó minőségű, korai érésű, nagy, de oldalrügyön is termő diófajták létrehozása, amelyekkel számottevően növelhető a hektáronkénti termés.

Életében 10 diófajtáját ismerték el, köztük a keresztezéses nemesítésből származó Milotai intenzív, Milotai kései, Milotai bőtermő, Alsószentiváni kései és Bonifác nevű, oldalrügyön termő fajtákat, amelyeket mind szívesebben telepítenek a hazai termesztők, miután sikerült megoldani a növényvédelmüket. Az ő munkájának az eredménye, hogy a magyar diót magasra értékelik a piacon koraisága, minősége és értékes beltartalmi jellemzői miatt.

Szentiványi Péter hat szelídgesztenye- és egy mogyorófajtát is jegyez, de a nemesítés mellett nagy energiát fordított az élettani és technológiai kutatásokra is.

Feltárta a túlporzásból eredő virágelrúgás jelenségét, a fagytűrés fenológiai törvényszerűségeit. Kidolgozta a dió és a gesztenye kézbenoltásos szaporítási módszerét, amivel sokkal biztosabbá vált a szaporításuk. Kiváló kapcsolatban volt a termesztőkkel, fáradhatatlanul járta az ültetvényeket és szívesen segített a gyakorlati problémák megoldásában, illetve sok előadást tartott szakmai rendezvényeken.

Szerteágazó nemzetközi kapcsolatokat ápolt szakterülete kutatóival, ő indította el a nemzetközi diószimpóziumok szervezését az ISHS-nél.

Neve összeforrt a magyar diótermesztés fejlődésével, nagy űrt hagyott maga után.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nő az állatorvosi praxisok száma

Egyre több cég nyújt állatorvosi szolgáltatásokat, míg 2015-ben 866 vállalkozás jelölte meg fő tevékenységeként az állategészségügyi ellátást, addig számuk tavaly elérte a 881-et az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint.

A növénytermesztők most elmondhatják a véleményüket

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) kérdőíves felmérést indít a magyarországi szaporítóanyag-felhasználási szokások, stratégiák, választást segítő tényezők megismerése érdekében.

Csúcsot döntött a skót whisky exportja

Kiemelkedően jó évet zártak a skót whiskyt előállítók és exportálók.Tavaly mind mennyiségében, mind értékében megdőlt az eddigi eladási rekord, s ezzel a kőolajat nem számítva, a brit exportbevétel 1 százaléka származott a skót whisky értékesítéséből.

Új növényfajtákkal a klímaváltozás ellen

Az elmúlt hónapok szélsőséges időjárása Ausztriában a szántóföldi növényeknél 10-15 százalékos terméscsökkenést okozott, ám egyes más növényi kultúrák esetében a veszteség akár a 40 százalékot is eléri. Erős visszaesés jellemezte a gyümölcs- és zöldségtermelést is; egyedül a szőlőtermelők zártak viszonylag kedvező szezont.

Narancssárga és roppant egészséges az Amerikában piacra dobott kukorica

Az új fajta narancs színét a benne lévő karotinoidok adják. Ezek közé az antioxidánsok közé tartozik a béta-karotin is, mely az A vitamin elővitaminja, és a szem, illetve az immunrendszer egészséges működésében van szerepe.

Visszavont szabadalom

Az Európai Szabadalmi Hivatal (EPO) a Syngenta saját kérésére megszüntette a cég által nemesített, magas flavonoid-tartalmú, különleges paradicsomfajtájának szabadalmi oltalmát. A hagyományos nemesítésű növényfajták szabadalmi oltalomba vételét ellenző No Patents on Seeds! mozgalom a saját sikerének könyveli el a döntést.

A sör generálta a második legnagyobb forgalmat

Tavaly mennyiségben 4, értékben 11 százalékkal nőtt a sör magyarországi kiskereskedelmi értékesítése, és meghaladta a 150 milliárd forintot - írta a Világgazdaság kedden a Nielsentől kapott adatok alapján.

Csak oltjuk a szőlőt!

Hazánkban mintegy 65 ezer hektár szőlőt tartunk nyilván, ennek 3 százalékos amortizációjával számolva évente legalább kétezer hektár ültetvényt kellene felújítani. Az elmúlt években ugyan megugrott az oltványok iránti kereslet, ám nagy kérdés, miért nem hazai szaporítóanyagot vásárolnak a termelők?

Szőlőoltványok minden igényre

A Szőlészet és Pincészet szakkiállítás egyik nagy visszajárója Raffaele Niedda, a Rauscedo-i Szőlőtermelő Szövetkezet – VCR - értékesítési menedzsere. Évek óta lenyűgöz azzal az oltvány kínálattal, melyet a cég állít elő. Több, mint 250 fajta, négyezer alany-klón kombináció, tíz rezisztens szőlő, évi 110 millió oltvány jellemzi munkájukat.

Káposztával a téli depresszió ellen

Bár már január végén járunk, de a tavaszra még jó néhány hetet várni kell. Még mindig korán sötétedik, a nappalok is szürkék, odakint súlyos mínuszok, beszorulunk a lakásunkba, és sokunkra rátelepszik valami végtelennek tűnő szomorúság: a téli depresszió.