0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Nem nőtt a gyümölcsök fogyasztói ára

Nem nőtt a gyümölcsök fogyasztói ára idén, sőt az almáért a túltermelés miatt csaknem 20 százalékkal kevesebbet kell fizetni, mint tavaly – mondta az InfoRádiónak a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke.

A gyümölcsfajok többsége nem drágult, sőt egyesek jóval olcsóbbak voltak mint tavaly – hangsúlyozta Apáti Ferenc az InfoRádiónak. Tavaly áprilisban ugyanis egész Európán keresztülsöpört egy fagyhullám, melynek következtében a gyümölcstermelő országok – mint Lengyelország, Hollandia, Németország, Ausztria és Olaszország – jelentős fagykárokat szenvedtek, így magasak voltak az árak.

Idén tavasszal nagyon jó virágzás következett, és mivel fagy sem jellemezte az évet, így „a legtöbb gyümölcsből nagyon nagy termést realizált Európa”

– emelte ki az alelnök, hozzátéve: ennek köszönhetően a termelői és fogyasztói árak is a tavalyi árszint és a sokéves átlag alá kerültek.

A körténél nagyjából átlagos fogyasztói árak alakultak ki, itt ráadásul az import jelentősége stabilitást eredményez. Az alma viszont kilónként 50-100 forinttal, körülbelül 20 százalékkal kerül kevesebbe a boltokban, mint tavaly.

Forrás: Inforádió