0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Növényvédelmi előrejelzés – már csak a fű nő

A kertekben folyamatos gondozást ebben az időszakban már csupán a gyepek, pázsitok igényelnek.

Lelassult ugyan a fűfélék növekedése, így az eddig heti rendszerességgel végzett fűnyírást akár 10-14 napira is ritkíthatjuk. A tarlómagasságot emeljük följebb 1-2 centiméterrel a jobb télállóság érdekében. Ha az év során sok növényi maradvány halmozódott föl a gyepben, most is aktuális a gyepszellőztetés. Az átszellőztetett gyepszőnyeg nehezebben mohásodik, nem tud kiritkulni. A lehullott faleveleket rendszeresen gyűjtsük össze, mert alatta a fű már néhány nap alatt is kifakul, bepállik, különösen, ha közben eső is hullik, ugyanis a vizes levél összetapad és elzárja a levegőt a gyeptől.

Ha továbbra is marad a szárazság, nem árt időnként egy-egy alapos öntözés, mert a potenciális párolgás még ilyenkor is eléri a napi 4-5 millimétert.

A kiritkult gyepfoltokat ilyenkor már nem érdemes felülvetni, mert kikel ugyan a fűmag, de nem biztos, hogy a tél beálltáig meg is erősödik. A fűvetést halasszuk inkább tavaszra, hiszen nem veszítünk semmit sem az elodázással. Foszfor-, kálium- és magnéziumtúlsúlyos levél- vagy szilárd trágya kijuttatásával felkészíthetjük a pázsitot a jobb telelésre. Árnyékos részeken ebben az időszakban felütheti fejét a pázsitfűfélék lisztharmata, a különböző levélfoltosságok és a rozsdagomba, ezért az első tünetek észlelésekor védekezzünk a kórokozók ellen, mert könnyen okozhatnak levélszáradást, legyengítve a növényeket.

Sok gyümölcsféle és a szőlő már ledobta lombozata jó részét, így mind aktuálisabbá válik az őszi lemosó permetezés elvégzése.

A permetezés végrehajtása előtt nézzük át fáinkat, mely kártevőkkel és kórokozókkal fertőzöttek. Most szedjük le az ágakra rászáradt gyümölcsmúmiákat, hogy ne fertőzzenek tovább. Alapesetben elegendő a rezes-kénes lemosó permetezés, de ha pajzstetűre, vértetűre, erős atkafertőzésre utaló tüneteket látunk, feltétlenül használjunk parafinolajos kombinációt, mert az olajos bevonat elzárja a levegőt a kártevők elől, így azok megfulladnak alatta. Bármelyik lemosó készítményt is használjuk, a permetezés során ne sajnáljuk a permetlevet, jusson be minden repedésbe. A lehullott lombot permetezzük le karbamid vagy ammóniumnitrát műtrágya oldatával, folyékony nitrogéntrágyával, így is elősegítve a levelek gyors humifikálódását.

Részletes növényvédelmi előrejelzésért látogassák a www.novenyvedelem.nak.hu és a www.magyarnovenyorvos.hu honlapokat.

Forrás: Kertészet és Szőlészet