Back to top

Precíz vetés

A mechanikus Vitasem vetőgép az innovatív talajművelés példája. Különösen a pontos magadagolás, magvezetés, az egyenletes vetésmélység és a vetőgép kényelmes kezelése teszik különlegessé. Precíz vetés sikeres betakarítás. Pontos, gyors, racionális: a vetéstechnikában az említett négy tulajdonság különös jelentőségű.

A Pöttingernek ez, az egymással összeépíthető elemű vetőgépe eredményezi, hogy minden követelménynek megfelel. A függesztett Vitasem vetőgép akár önállóan, akár kombinációban is üzemeltethető. A stabil vázkialakítás minden terhelésnek ellenáll.

A hárompont-függesztés (Kat 2) a stabil függesztőkészlettel és a harmadik pont két pozíciójával gyors csatlakoztatást tesz lehetővé. A függesztőszerkezet a vetőgép tartállyal nagy stabilitást biztosít. A vetőmagtartály fedelének kivitele egyedülálló a mezőgazdasági gépek gyártásában. A fedéllemez nem hegesztett, hanem a tartó és a merevítés ragasztott. Ezáltal nem látható hegesztési varrat. A Vitasem magtartályának fala olyan kialakítású, hogy minden szem a keverőtengely nélkül is a vetőegységhez jut.

Stabil, könnyűépítésű lemez gumitömítéssel és gázrugóval, két fokozatban nyitható, 85° vagy 103° Big-Bag zsákos töltéshez. A kapcsolóelem a vetőgép vázzal van összekapcsolva, a közép-válaszfal és az osztórekesz nagy stabilitást biztosít. A belső térben lévő terelőlemezzel elfelejthető az egy oldalra történő magadagolás. A vetőmagtartály töltöttségi szintjelző, szériakivitel.

A Multi-vetési rendszer minden vetőmag esetén precízen dolgozik. Tökéletes adagolás 0,7 kg/ha – 400 kg/ha-ig. A két, egybeépített adagolóelem a vetőkerék-házon belül lehetővé teszi a normál és az aprómagok adagolását is. A használata egy innovatív megoldáson alapul, mely egyértelműen javítja a vetés egyenletességét az aprómagoknál is, és ehhez kapcsolódóan megkönnyíti az átállítást.

A vetéstechnika legfőbb célja a kivetett mennyiség redukálása és az optimális terítés. A két, egybeépített adagolóegység egy vetőházba került. A vetőkereket egy vetőtengelyre csapágyazták, előnye, hogy nem kell külön állítani a vetőkereket a normál és az apró magvaknál.

Egy beépített választófal a leeresztő elzáróban megakadályozza az átfolyást. A felhúzott átkötőhíd megakadályozza a kis magok átfolyását a normál vetőkerékre, így garantálja a magas vetésegyenletességet. A rugózott, egyedileg állítható leeresztő könnyen kiválasztja az idegen anyagokat.

A szármaradványos vetésnél vagy növényi maradványos talajon a legjobb megoldás a domború vetőtárcsa. A Pöttinger ferdénjáró vetőtárcsája nyitja a talajt. Egy ugyanolyan kialakítású vonótárcsa eltávolítja a szalma és szármaradványokat a vetőbarázda útjából, és tiszta vetőbarázdát eredményez. Ezáltal garantált az egyenletes magkivetés. A csoroszlyanyomás (25 kg-ig) központi állítása a vetőgép bal oldalán történhet. A pontos rugónyomás érték garantálja a csoroszlyanyomást az első és hátsó csoroszlyáknál is.

A magadagolóktól a csoroszlyákig teleszkópos vetőcsöveken jutnak el a magok.

Teleszkópos vetőcső felül rozsdamentes acélból készült, alul műanyagból a kis súrlódási ellenállás érdekében. A kombináció által a mag statikus feltöltődése észrevehetően kisebb.

Minden Vitasem vetőgép alaptartozéka a 400 mm átmérőjű csipkés nyomjelző tárcsa, hidraulikus működtetésű váltószeleppel, mechanikus szállításbiztosítóval.

Minden csoroszlyát az egyenletes vetésmélység miatt viszszatömörítő kerékkel vezették meg, átmérője 330 mm.

A tömörítőkerekeken kívül a Perfekt magtakaró pálcasor biztosítja a tökéletes elmunkálást. A perfekt magtakaró kimondottan egyenletes felületet képez. A rövid és hosszú villás pálcák cserélhetőek, a talaj felszínére tökéletesen illeszkednek. Biztos a magtakarás a különlegesen sekélyen vetett magoknál is. Egyenletes magtakarás valósul meg minden vetésnél.

A Vitasem vetőgép vezérléséért a Compass kezelőterminál a felelős. A Compass kezelőpult egy kényelmes, elektronikus kezelőegység, amely megkönnyíti a vetőgép kezelését és garantálja a szakszerű felügyeletet. Modern, többsoros grafikus kijelzővel, kiemelt és hátsó világítású nyomógombokkal rendelkezik. Vezérli a művelőnyom kapcsolást, jelzi a sebességet, napi és összhektár számláló.

A művelőnyom kapcsolás a Compass kezelőegységen keresztül történik. Egy elektromágneses kuplung kapcsolja le a vetőkerekeket, művelőnyomonként maximum 3 vetőkerék kapcsolható ki. Ha betáplálják a vegyszerező munkaszélességét, a művelőnyom automatika kiszámolja a művelőút ritmust. Aszimmetrikus művelőnyom és különleges művelőnyom éppúgy beállítható, mint a hagyományosnak mondható szimmetrikus művelőnyom. (x)

Forrás: 
AGROTEC Magyarország Kft.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Két évtizede együtt a korszerű mezőgazdaságért

Húsz esztendeje, azaz 1999. május 19-én alakult meg a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége. Jubileumi közgyűlésüket április 17-én Gödöllőn, a SZIE Gépészmérnöki Karának Tudástranszfer Központjában tartották.

Tovább növelte teljesítményét a német mezőgépipar

A VDMA Landtechnik (Német Gépgyártók Szövetségének Mezőgépszekciója) által készített éves jelentés szerint a német mezőgépipar az elmúlt három évben jelentősen – évenként 9,6 százalékkal – növelte a termelését. Tavaly 8,628 milliárd euró értékben állított elő traktorokat és mezőgazdasági gépeket.

Axiál Gyakorlati Akadémia

A hagyományokat folytatva, az idén immár 8. alkalommal rendezte meg a bajai székhelyű cég az AXIÁL Gyakorlati Akadémiát április 10-én Sárváron.

Tizenhét traktort kötöttek el Ausztriában tavaly, most kapták el őket

Négy román férfit vettek őrizetbe, akik tavaly március és december között tizenhét traktort loptak el Ausztriában. Erdőben rejtették el a gépeket, ott igyekeztek eltüntetni róluk mindent, ami nyomra vezethet.

Jánoshalmi diák a legjobb mezőgépész-technikus

Szerdán véget ért a Mezőgazdasági gépésztechnikus Országos Szakmai Tanulmányi Verseny döntője Vépen. Az első és a harmadik díj is Jánoshalmára, az AM KASzK Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumhoz került.

25 év után vissza a mezőgazdaságba

Takács Béla hosszú idő után tért vissza a mezőgazdaságba – gyermekkorának élményei miatt is –, és egyáltalán nem bánta meg. Bár rengeteget kell dolgoznia, és hetvenedik évét taposva egyelőre csak reménykedni tud a jövőben, minden nap örömmel indul a munkába. Merthogy szerinte az agrárium a kudarcok ellenére is hálás terület, legyen szó akár növénytermesztésről vagy állattenyésztésről.

Károsanyag-kibocsátás nélkül

A 8 m3-es függőleges kúpos, csigás keverőtartályos, magajáró takarmánykeverő-kiosztó kocsit beépített akkumulátorral meghajtott villanymotorok működtetik. Kétféle 465 Ah-ás és 620 Ah-ás akkumulátorteleppel rendelhető.

Mezőgazdasági gépésztechnikus-jelöltek csapnak össze Vépen

Tíz magyarországi mezőgazdasági szakiskola 18 mezőgazdasági gépész-technikus tanulója, az ország legjobb leendő szakemberei mérik össze tudásukat és ügyességüket a hétfőn kezdődött, és két napon át tartó Mezőgazdasági Gépésztechnikus Országos Szakmai Tanulmányi Verseny döntőjén, Vépen, AM DASZK Vépi Mezőgazdasági Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumában.

Itt a tavasz, mégis éheznek a madarak?

Barázdabillegető, füstifecske, réti pityer – csak néhány azok közül a rovarevő madarak közül, amelyek száma Európa-szerte jelentősen, 13 százalékkal visszaesett az utóbbi 25 évben. A jelenség oka nemcsak a rovarpusztulásban, hanem a mezőgazdaságban is keresendő.

AgrárgépShow Mezőfalván

Az internet alapú technológiáktól a robotikáig. Május 23-24-én ismét Mezőfalvára hívják a szántóföldi gazdálkodókat a gépforgalmazók és az agrárkamara. A kétnapos szabadtéri rendezvényen a világ legkorszerűbb mezőgépei vonulnak fel, amiket élesben, akár munka közben is kipróbálhatnak az érdeklődők.