Back to top

Olajfák a Bibliából

Itt az ősz, a szüret ideje. Benépesülnek a szőlőskertek, folyik a munka. Így volt ez a bibliai időkben is a Szentföldön, de a szőlő mellett ez az időszak egy másik fontos gyümölcs, az olajbogyó betakarításának az ideje is. A korábban megjelent Fűszerek-, Cserjék-, Gyümölcsök-, és Zöldségek a Bibliából című cikkek folytatását közöljük.

Ilyenkor megélénkülnek az olajfaligetek, a fák alá ponyvát terítenek, és botokkal ütögetik az ágakat, vagy kíméletesebben, az ágak rázogatásával jutnak a terméshez. Mivel azonban az érése fokozatos, egy fát többször is kell rázogatni. Így lehetett ez kétezer évvel ezelőtt a bibliai időkben, az Újszövetség egyik legjelentősebb helyszínén, az Olajfák hegyén is, ahol a Jeruzsálem városhoz tartozó olajfaültetvények terültek el.

Itt álltak az olajbogyó feldolgozására szolgáló, kőből készült nagy olajzúzók és olajprések.

Erre utal a híres Gecsemané-kert neve is: gat samna arámi nyelven ugyanis olajprést jelent.

A jeruzsálemi Templomhegy lejtőin ma is olajfák zöldellnek
A jeruzsálemi Templomhegy lejtőin ma is olajfák zöldellnek
Fotó: Fráter Erzsébet
Tavasszal, amikor az olajfa virágzik és nincs szüreti nyüzsgés, e csendes, elmélyülésre, pihenésre alkalmas, ligetes domb Jézus kedvenc tartózkodási helye volt. Ünnepek idején ott töltötte az éjszakákat tanítványai körében, ott fogták el Júdás árulása után, és a Szentírás szerint feltámadása után 40 nappal ott történt a mennybemenetele is.

A legősibb haszonnövény

Az olajfa (Olea europaea) lassú növésű, örökzöld fa. Hosszú életű, 1000 évesnél idősebb példányai is ismertek. Az olajfafélék (Oleaceae) családjába tartozik, vagyis a kőrisek, az orgona és a fagyal rokona. Jellegzetes alakú, alacsonyan elágazó, göcsörtös ágrendszerű fa, általában 12-15 méter magasra, kedvező körülmények között akár 25 méteresre is megnő. Jellegzetes ezüstszürke törzse csavarodott, széthasadozó, gyakran odvas. Csonthéjas termése nagyobb, ovális cseresznyéhez hasonló, a bogyók vastag, bőrnemű héja kezdetben zöld, majd lilásbarnára érik. Olajos gyümölcshúsa igen kemény kőmagot rejt.

Az olajfa az emberiség egyik legősibb haszonnövénye, termése és olaja ínséges időkre is hosszan tárolható, a mediterrán népek pótolhatatlan tápláléka volt, és az étkezésben, valamint a világításban betöltött szerepén túl szimbolikájában is különös jelentőségű.

Jellegzetes ezüstszürke, csavarodott, gyakran odvas törzséről könnyen fölismerhető
Jellegzetes ezüstszürke, csavarodott, gyakran odvas törzséről könnyen fölismerhető
Fotó: Fráter Erzsébet
Termesztése több mint ötezer éve kezdődött. Egyiptomban Krisztus előtt 3000-re tehető a honosítás kezdete, és hamarosan hatalmas olajfaültetvényeket hoztak létre. Az olajbogyóból nyert olaj elengedhetetlen kelléke volt a kultikus halottbalzsamozási szertartásoknak. Kr. e. 1000-ben a görögök már 30 változatát termesztették, a római kertészetekben pedig tovább folytatták a válogató nemesítést. Az ókori Görögországban a béke és biztonság, a szűzies tisztaság, a szőlővel és a fügével együtt a jólét és boldogság szimbóluma volt. Az olimpiákon Kr. e. 752 óta a győzteseket olajfaágból font koszorúval köszöntötték.

Az olajfa őshazája ma már nehezen állapítható meg, valószínűleg Kis-Ázsia vagy Észak-Afrika területén van.

Az ókorban a vadolajfa változatai közül válogatták ki a nagyobb termésű, finomabb olajat adó típusokat. A vadolajfa (Olea europaea var. sylvestris) kisebb levelű, tövises, merev ágú cserje, termése kisebb és az olajtartalma is alacsonyabb. A Szentföld északi részén is őshonos, tölgy- és pisztáciaerdőkben, és az erdők helyén kialakult tüskés makkia cserjésekben él. A természetes vadolajfa-állományok ma már nehezen különíthetők el a kultúrából kivadult, nemesített, nagyobb termésű példányoktól, mert sokszor az ősi olajfaültetvényeket is erdő borítja. Ezt bizonyítják az erdők közepén megtalált olajprés-maradványok.

A békekötés szimbóluma

A Gecsemané-kert ősöreg olajfái
A Gecsemané-kert ősöreg olajfái
Fotó: Fráter Erzsébet
Az olajfa a Bibliában gyakran emlegetett növény. Először Mózes első könyvében olvashatjuk, hogy az özönvíz során a hatalmas bárkába visszatérő galamb csőrében hozott olajágból értette meg Noé, hogy a víz visszahúzódott. Azóta az olajág jelképezi a Teremtő újabb békekötését az emberrel, ezért vált világszerte a béke szimbólumává. Mózes 5. könyve Kánaán hét legfontosabb terménye között említi. Több helyen az olajfa más-más jellegzetes tulajdonságát emeli ki, van, ahol friss lombjának szépségét hangsúlyozza, másutt azt, hogy tőről rendkívül jól sarjad.

Az Újszövetségben, Pál apostol Rómabeliekhez írt levelében az olajfával kapcsolatban közismert kertészeti eljárásról, az oltásról olvashatunk.

A gazdátlan, erdei vadgyümölcsfák nemes ággal való beoltása a Kárpát-medencében is közismert eljárás volt, egészen a legutóbbi időkig. Pál apostol azonban épp ellentétesen használja, nála ugyanis az alany a nemes, vagyis a termékeny olajfa, (amelynek gyökere Ábrahámot és az ősatyákat jelenti), és Isten abba a szelíd olajfába olt vad ágakat, más népeket. Pál tehát képtelen mezőgazdasági példát hoz, ezzel kifejezve, hogy Isten határtalan kegyelmével az üdvösséget a nem zsidókra is kiterjeszti.

Az ókorban Izrael fontos terméke volt az olívaolaj, exportálták is, Salamon a templomépítéskor cédrusfáért adta cserébe, de az áldozati szertartások során is elengedhetetlen alapanyag volt.

A test vagy a fej olajjal való leöntése vagy megkenése különleges szakrális szerepet játszott. A papokon kívül a királyokat is fölkenték, jelezve ezzel, hogy az Isten hatalommal ruházta fel őket. Szükséges volt az olaj az étel- és a békeáldozatokhoz is, és a templomban égő szent mécsesbe is olajat használtak. Ennek megfelelően az olaj a templomnak beszolgáltatott tized része, ezen túl a királyi kincstár fontos vagyontárgya volt. Több bibliai csodában is szerepel az olaj. Elizeus például egy prófétaözvegy olaját szaporította meg isteni segítséggel. Illés is hasonlóképpen tett, így a sareptai özvegyasszony lisztesfazeka és olajoskorsója nem fogyott ki. Az irgalmas szamaritánus olajat és bort öntött a rablók által kifosztott és megvert ember sebeire, majd bekötözte azokat.

Főzéshez, világításhoz, illatszerekbe

Az olajfa a meleg, mérsékelt éghajlatot kedveli, és a forró, száraz nyarat. 10-20 éves korában fordul termőre, és hosszú évtizedekig, száraz, sovány talajon is bőségesen terem. Nem fagytűrő, ezért nálunk nem termeszthető.

Afrikában és Amerikában is nagyon nagyra becsült fa, néhol meg is honosodott, de az olajbogyó-termesztés központja ma is Dél-Európa.

Az olajbogyó a gasztronómia kedvelt alapanyaga
Az olajbogyó a gasztronómia kedvelt alapanyaga
Fotó: Fráter Erzsébet
A világon a legtöbb olajbogyót Spanyolországban, valamint Olasz- és Görögországban termelik. Hasznosítása rendkívül sokrétű. Elsősorban olajnövény, de ezen túl zöldség, gyógynövény, kozmetikai és ipari alapanyag. A zölden vagy éretten szedett termés, az olajbogyó kedvelt fűszer- és gyógynövény, főzve vagy sóban tartósítva fogyasztják.

Az olajfa legfőbb értékét az olívaolaj adja, amely a mediterrán népek legfontosabb étkezési zsiradéka, főzéshez, sütéshez, halkonzerváláshoz elengedhetetlen. A termés 90%-ából világszerte olajat préselnek.

A legjobb minőségű télen szüretelt, magasabb olajtartalmú, érett termésekből hideg eljárással préselt, finomítás nélkül készült extra szűz olaj nyersen kenyérhez, salátákhoz is kiváló. Az olíva E- és K-vitaminban, antioxidánsokban bővelkedő élelmiszer. A növényi olajok között az egyik leggazdagabb telítetlen zsírokban, fogyasztása segít megelőzni a szív- és érrendszeri megbetegedéseket.

Első századi állathajtású olajzúzó rekonstrukciója (Neot Kedumim, Izrael)
Első századi állathajtású olajzúzó rekonstrukciója (Neot Kedumim, Izrael)
Fotó: Fráter Erzsébet

A további sajtolással nyert gyengébb minőségű olajat mécsesekben világításra használták. A préselés után megmaradt olajpogácsa kiváló tüzelőanyag és takarmány.

Az olívaolaj a kozmetikaiparban is fontos szerepet tölt be, bőrápoló adalék, hidratáló kenőcsök, szappanok, kenőanyagok alapanyaga. Fájdalomcsökkentő és sebgyógyító hatása miatt sebek és rovarcsípések kezelésére is használják.

Mint a lassú növekedésű, hosszú életű fáké általában, az olajfa fája is igen kemény, ezért nehezen megmunkálható, értékes anyag. Görbe, rövid törzse nem alkalmas épületfának, gerendának, gyönyörű, szabálytalan rajzolatú, csíkos mintázatú fájából azonban kopásálló padlóburkolat, bútor, szerszámnyél, tálak és kisebb faragványok készülnek.

Forrás: 
Kertbarát Magazin

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Testünk őrei, a bioflavonoidok a fiatalság titkát rejtik

A citrusfélékben is megtalálható bioflavonoidok nemcsak a gyümölcsök és fűszerek ízét adják, de sejtjeink felett is őrködnek. Antioxidáns hatásuk pedig segít megőrizni a bőr fiatalságát.

Szalmonellával szennyezett fűszerkeveréket hívott vissza a Lidl 

Pizza fűszerkeveréket hívott vissza a Lidl Magyarország, mert a cég saját minőségellenőrzési vizsgálatai során szalmonella-szennyezettséget mutatott ki a Mikadó elnevezésű termékben.

Csomagolóanyag-üzemet adtak át Hatvanban

Hárommilliárd forintból megépült, 100 embernek munkát adó csomagolóanyag-üzemet adtak át csütörtökön a Heves megyei Hatvanban, az eseményen a pénzügyminiszter a gazdaság egyik erősödő pillérének nevezte a csomagolóanyag-ipart.

Őshonos fákra cserélik az invazívakat Pécsen

A Tettye környékén bálványfákat vágtak ki. A fák ugyan egészségesek voltak, azonban inváziós fajnak számítanak, így egy kormányrendelet értelmében irtani kell őket. A város azonban gondoskodik a pótlásukról ott, ahol szükséges: helyükre őshonos fafajok kerülnek.

Ezért kell emelni a kenyér árát

Újabb áremelkedésre számíthatunk a sütőipari ágazatban, akár 20–30 százalékkal is emelkedhet a kenyérgabona ára év végéig. Így persze a kenyér is többe kerül majd a boltokban.

Paul McCartney a vegetarianizmus mellett kampányol

Duettet énekelhet Paul McCartney-val az a szerencsés nyertes, aki néhány dollárral támogatja a zenész családja által indított Húsmentes Hétfő mozgalmat. A cél a nagyüzemi állattartás környezeti hatásainak mérséklése.

Fűszerezzünk! A kurkuma és a chili kedvező hatásai

Néhány fűszer nem csak ízt és aromát kölcsönöz az ételeinknek, hanem meglepő módon olyan, az egészségünkre jótékony hatással bírhatnak, mint a mentális egészség javítása és a rák elleni védelem. A kurkumát, vagy a chilit sokan használják a főzéshez anélkül, hogy tudnának a szervezetükre gyakorolt jótékony hatásairól.

A jó csomagolás véd, informál, reklámoz - sőt, védi a környezetet

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatósága szakmai rendezvényt tartott, amely az élelmiszeripari vállalatok tudás- és hatékonyság növelését volt hivatott elősegíteni a csomagolásfejlesztést érintő előadásokon keresztül.

Újraélesztenek a séfek és a pincérek

Teljes biztonságben érezhetik magukat a St. Andrea Wine&Gourmet Bár vendégei, mert az étterem minden alkalmazottja képes életet menteni, és egy defibrillátort is beszereztek. Az étterem elsőként reagált az országos mentőszolgálat Élet Mentő Pont felhívásához.

Olajos magvak feldolgozására épült agrárlogisztikai központ Nakon

Olajos magvak feldolgozására épült agrárlogisztikai központ a Tolna megyei Nakon a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program 110 millió forintos támogatásával.