Back to top

Új genetikai kutatóegységet avatott a Bábolna TETRA Kft.

Átadták a Bábolna TETRA Kft. új genetikai kutatóegységét a Vas megyei Uraiújfaluban. A létesítményt a társaságnál 40 évig tenyésztői munkát végző, idén nyugdíjba vonuló dr. Forgács Barnabás genetikusról nevezték el.

Az új kutatóegység megépülését a cég saját erőből finanszírozta. A kutatómunka, amely során a nemzetközi piaci kívánalmaknak megfelelő krémszínű tojás termelésére képes, illetve a magas környezeti hőmérsékletet jól toleráló, így a klímaváltozás hatásaihoz jól alkalmazkodó húshibridek kitenyésztését végzik a 2016-ban elnyert, a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (FIEK) - Kutatási Infrastruktúra fejlesztése címen kiírt, GINOP-2.3.4-15-2016 pályázat keretében zajlik. A Klimatikus változásokhoz adaptált növénytermesztési és állattenyésztési technológiák fejlesztése a fenntartható mezőgazdaság és a minőségi élelmiszer-előállítás megvalósítása érdekében, intenzív termelési környezetben címen jóváhagyott kutatás-fejlesztési projekt konzorciumi partnerei a Bábolna TETRA Kft. a Kaposvári Egyetem és a Dalmandi Mezőgazdasági Zrt.

Harangozó Bertalan, Vas megyei kormánymegbízott, Budai Zoltán tulajdonos-ügyvezető, Nagy István agrárminiszter, Búza György társtulajdonos (balról jobbra) átvágják a szalagot a Dr. Forgács Barnabás Genetikai Kutatóegység ünnepélyes átadóján
Harangozó Bertalan, Vas megyei kormánymegbízott, Budai Zoltán tulajdonos-ügyvezető, Nagy István agrárminiszter, Búza György társtulajdonos (balról jobbra) átvágják a szalagot a Dr. Forgács Barnabás Genetikai Kutatóegység ünnepélyes átadóján
Fotó: Pap Edina

Nagy István agrárminiszter az átadó ünnepségen méltatta a Bábolna TETRA Kft. munkáját, amit a tenyészállat-nemesítés területén végez. A fogyasztói elvárások, divatirányzatok, illetve a környezeti hatások gyors változása azonnali „válaszreakciót” vár el a kutatóktól és a termelőktől. Hangsúlyozta; akinek a tevékenységéhez tudás is társul, az meg tud felelni ezeknek a kihívásoknak, és gazdaságosan tud termelni. A Bábolna TETRA Kft. a magyar állattenyésztés zászlóshajója immár 50 éve, ami a folyamatos és tudatos fejlődésnek és innovációnak köszönhető.

Az új nemzetközi fogyasztói igényeknek megfelelő krémszínű tojás (középen) termelésére képes tojóhibridek tenyésztése is zajlik az egységben
Az új nemzetközi fogyasztói igényeknek megfelelő krémszínű tojás (középen) termelésére képes tojóhibridek tenyésztése is zajlik az egységben
Fotó: Pap Edina

Gazdasági siker csak akkor érhető el, ha a gyakorlat és a tudomány összefog, és innovatív együttműködésben együtt dolgozik, mondta prof. dr. Tossenberger János, a konzorciumvezető Kaposvári Egyetem kutatásfejlesztési és innovációs rektorhelyettese. Fontos, hogy az innováció, a szakmai fejlesztések meg is valósuljanak, ami a Bábolna TETRA Kft-nél minden esetben így is történik. A társaság és a Kaposvári Egyetem 2004 óta 5-8 közös kutatás-fejlesztési projektet valósítottak meg közösen különféle támogatási forrásokból. Ennek az együttműködésnek az eredménye az az öt új és továbbfejlesztett tojóhibrid, amiket a világ közel 60 országába értékesítenek.

A rendezvényről bővebben a Magyar Mezőgazdaság szaklapban olvashat.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hallotta már a gyökerek növekedését?

A gyökerek növekedését meg lehet hallani, sőt, a talajban élő giliszták mozgását is. Az ETH Zürich és a Francia Nemzeti Mezőgazdasági Kutatóintézet egy új módszerrel állt elő a talajok vizsgálatához.

Gesztenye és aszalt szilva

A gesztenyére keresleti piac van, az árak folyamatosan emelkednek, érdemes termelni - hangzott el a Pölöskén tartott aszalt szilva és gesztenye szakmai napon. Gesztenyéből jelenleg mintegy 300-400 hektárnyi területen körülbelül 1000 tonna terem az országban.

Testünk őrei, a bioflavonoidok a fiatalság titkát rejtik

A citrusfélékben is megtalálható bioflavonoidok nemcsak a gyümölcsök és fűszerek ízét adják, de sejtjeink felett is őrködnek. Antioxidáns hatásuk pedig segít megőrizni a bőr fiatalságát.

Az „akváriumi halak királya”, a vitorlás

Akinek megfelelő méretű az akváriuma, annak bizton ajánlható a vitorláshal. Ma már szinte minden állatkereskedésben beszerezhető, gondozása egyszerű és több változata is ismert. Ám nem volt mindig így.

Árulkodó méhek

Méheket több évtizede használnak környezeti terhelések megfigyelésére. A Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának kutatói, ipari partnerek bevonásával 2015-ben kezdtek méhcsaládokra alapozott biomonitoring rendszer fejlesztésébe. Eddigi tapasztalataikat konferencia keretében számoltak be.

Nehogy kártérítést kelljen fizetnünk! A lótartás árnyoldalai

Az állattartás nemcsak örömet okoz vagy hasznot hajt az állattartónak, hanem felelősséggel is jár. A állatokkal kapcsolatos jogi felelősség egy olyan örökzöld téma, amihez többször vissza kell térnünk, mivel Kistermelők Lapjának olvasói is keresnek minket ebbe a körbe tartozó konkrét kérdésekkel.

Elkutyásodott macskák: mit értenek belőlünk?

Az ELTE Etológia Tanszék kutatói az Intelligence folyóiratban megjelent tanulmányukban azt állítják, hogy a gyűjtőnéven „mutatásnak” nevezett emberi gesztusokat nem csak a kutyák értik.

Mitől függ a nyulak születési súlya? I.

A szopós-, a növendék-, sőt még a kifejlett nyulak termelésének alakulásában is kisebb vagy nagyobb szerepe van az anyai hatásnak, mivel a magzatok tápláltsága egy hónapon, a szopósnyulaké 3 héten keresztül kizárólag az anyjuktól függ. Bár elválasztás után a vágónyulak növekedését már saját képességük határozza meg, ennek ellenére esetenként mégis kimutatható a korai életszakasz hatása.

Állatjólét: még mindig komoly hiányosságok vannak az EU-ban

Az állatjólétre irányuló uniós fellépések több szempontból is sikeresek voltak, de továbbra is hiányosságok tapasztalhatók a haszonállatokkal való bánásmód terén - ezt állapította meg egyebek mellett az Európai Számvevőszék szerdán közzétett jelentésében.

A mérgezett méhek antiszociálisak lesznek

A méhek szociális viselkedése nagyon fontos az életmódjuk szempontjából: akár táplálkoznak, élelmet gyűjtenek, az utódaikat nevelik vagy éppen a fészküket hűtik, fűtik, építik és javítják, a kolónia minden feladatot egy egységként végez.