Back to top

Új genetikai kutatóegységet avatott a Bábolna TETRA Kft.

Átadták a Bábolna TETRA Kft. új genetikai kutatóegységét a Vas megyei Uraiújfaluban. A létesítményt a társaságnál 40 évig tenyésztői munkát végző, idén nyugdíjba vonuló dr. Forgács Barnabás genetikusról nevezték el.

Az új kutatóegység megépülését a cég saját erőből finanszírozta. A kutatómunka, amely során a nemzetközi piaci kívánalmaknak megfelelő krémszínű tojás termelésére képes, illetve a magas környezeti hőmérsékletet jól toleráló, így a klímaváltozás hatásaihoz jól alkalmazkodó húshibridek kitenyésztését végzik a 2016-ban elnyert, a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (FIEK) - Kutatási Infrastruktúra fejlesztése címen kiírt, GINOP-2.3.4-15-2016 pályázat keretében zajlik. A Klimatikus változásokhoz adaptált növénytermesztési és állattenyésztési technológiák fejlesztése a fenntartható mezőgazdaság és a minőségi élelmiszer-előállítás megvalósítása érdekében, intenzív termelési környezetben címen jóváhagyott kutatás-fejlesztési projekt konzorciumi partnerei a Bábolna TETRA Kft. a Kaposvári Egyetem és a Dalmandi Mezőgazdasági Zrt.

Harangozó Bertalan, Vas megyei kormánymegbízott, Budai Zoltán tulajdonos-ügyvezető, Nagy István agrárminiszter, Búza György társtulajdonos (balról jobbra) átvágják a szalagot a Dr. Forgács Barnabás Genetikai Kutatóegység ünnepélyes átadóján
Harangozó Bertalan, Vas megyei kormánymegbízott, Budai Zoltán tulajdonos-ügyvezető, Nagy István agrárminiszter, Búza György társtulajdonos (balról jobbra) átvágják a szalagot a Dr. Forgács Barnabás Genetikai Kutatóegység ünnepélyes átadóján
Fotó: Pap Edina

Nagy István agrárminiszter az átadó ünnepségen méltatta a Bábolna TETRA Kft. munkáját, amit a tenyészállat-nemesítés területén végez. A fogyasztói elvárások, divatirányzatok, illetve a környezeti hatások gyors változása azonnali „válaszreakciót” vár el a kutatóktól és a termelőktől. Hangsúlyozta; akinek a tevékenységéhez tudás is társul, az meg tud felelni ezeknek a kihívásoknak, és gazdaságosan tud termelni. A Bábolna TETRA Kft. a magyar állattenyésztés zászlóshajója immár 50 éve, ami a folyamatos és tudatos fejlődésnek és innovációnak köszönhető.

Az új nemzetközi fogyasztói igényeknek megfelelő krémszínű tojás (középen) termelésére képes tojóhibridek tenyésztése is zajlik az egységben
Az új nemzetközi fogyasztói igényeknek megfelelő krémszínű tojás (középen) termelésére képes tojóhibridek tenyésztése is zajlik az egységben
Fotó: Pap Edina

Gazdasági siker csak akkor érhető el, ha a gyakorlat és a tudomány összefog, és innovatív együttműködésben együtt dolgozik, mondta prof. dr. Tossenberger János, a konzorciumvezető Kaposvári Egyetem kutatásfejlesztési és innovációs rektorhelyettese. Fontos, hogy az innováció, a szakmai fejlesztések meg is valósuljanak, ami a Bábolna TETRA Kft-nél minden esetben így is történik. A társaság és a Kaposvári Egyetem 2004 óta 5-8 közös kutatás-fejlesztési projektet valósítottak meg közösen különféle támogatási forrásokból. Ennek az együttműködésnek az eredménye az az öt új és továbbfejlesztett tojóhibrid, amiket a világ közel 60 országába értékesítenek.

A rendezvényről bővebben a Magyar Mezőgazdaság szaklapban olvashat.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Bár kicsi, mégis igazi nagypapagáj: a vörös hátú törpeara

A törpearák megjelenésükben, viselkedésükben sokban hasonlítanak óriásméretű rokonaikhoz, pl. ugyanúgy megvan az arctájékukon a toll nélküli kopasz bőrfelület, emellett igazi nagypapagájok módjára viselkednek. Viszont helyigényük és áruk is kisebb nagyméretű társaikénál, ezért különösen kedveltek a madarászok között.

Összefogtak az agrárkarok: az egyetemi tangazdaságokat fejlesztenék

Agrárképzést folytató felsőoktatási intézmények dékánjainak egy csoportja tartott megbeszélést kiadónk épületében. A tanácskozás célja a gyakorlati képzésben fontos szerepet játszó egyetemi tangazdaságok fejlesztésének előkészítése volt.

A húsgalamb: cél a legnagyobb vitalitású utód

A háztáji haszongalamb-tenyésztés elsősorban a fajtatiszta tenyésztésen alapul, mivel a hibridektől várható heterózishatás (hibridhatás) a galambfajban kisebb, mint más baromfifajokban. Ettől függetlenül, mint a fajtákat ismertető részben is kitértünk rá, a húsgalambtenyésztésben is vannak jól kiválasztott és szelektált fajták és vonalak keresztezésével előállított árutermelő hibridek.

Az egészséges táplálkozásban is van helyük a tésztaféléknek

A tésztafélék annak ellenére is a rendszeresen fogyasztott élelmiszereink közé tartoznak, hogy mi magyarok nem számítunk igazi „tésztás” nemzetnek. Azonban minden családnak van legalább egy kedvenc tésztaétele, és persze a levesek jelentős részét is tésztabetéttel tesszük tartalmasabbá. De szedhetünk-e egy kicsit többet a tányérunkra, ha az egészségünkre is figyelni akarunk?

A fotoszintézis „felturbózása”

Amerikai kutatók a fotoszintézis felerősítéséhez genetikailag módosítottak növényeket abban bízva, hogy ez a módszer egyszer majd javítja az élelmiszernövények hozamát.

Vakcina-gyártó üzem épül Monoron 8 milliárd forintból

A Ceva-Phylaxia Oltóanyagtermelő Zrt. új állatvakcina-gyártó üzemet, valamint kutatási és fejlesztési központot épít a Pest megyei Monoron több, mint 8 milliárd forintból.

Gyapot nő a Hold sötét oldalán

A nemrég a Hold sötét oldalán landolt kínai űrszonda fedélzetén egy apró zöld csíra növekszik, jelentették a tudósok kedden. A gyapot növényke nincs egyedül, több más mag illetve muslica peték és élesztőgomba is érkezett a Holdra.

Fejlesztőket és innovátorokat keres a NAK

Fejlesztők és innovátorok jelentkezését várják a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Design Terminal ötletversenyére 2019. február 18-ig!

Educatio 2019: célkeresztben az agrárképzések

A magyar oktatási ágazat seregszemléjének tartott kiállítás 19. alkalommal várta a továbbtanulni kész fiatalokat. Az idei tapasztalatok azt mutatták, a végzős gimnazisták körében többségben vannak, akiknek határozott elképzeléseik vannak a jövőjüket illetően, közöttük pedig sokan kifejezetten agrárképzéseket keresnek.

Középpontban a nyúltenyésztés: Mitől függ a nyulak születési súlya? (2.)

A szopós-, a növendék-, sőt még a kifejlett nyulak termelésének alakulásában is kisebb vagy nagyobb szerepe van az anyai hatásnak, mivel a magzatok tápláltsága egy hónapon, a szopósnyulaké 3 héten keresztül kizárólag az anyjuktól függ.