Back to top

Új genetikai kutatóegységet avatott a Bábolna TETRA Kft.

Átadták a Bábolna TETRA Kft. új genetikai kutatóegységét a Vas megyei Uraiújfaluban. A létesítményt a társaságnál 40 évig tenyésztői munkát végző, idén nyugdíjba vonuló dr. Forgács Barnabás genetikusról nevezték el.

Az új kutatóegység megépülését a cég saját erőből finanszírozta. A kutatómunka, amely során a nemzetközi piaci kívánalmaknak megfelelő krémszínű tojás termelésére képes, illetve a magas környezeti hőmérsékletet jól toleráló, így a klímaváltozás hatásaihoz jól alkalmazkodó húshibridek kitenyésztését végzik a 2016-ban elnyert, a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (FIEK) - Kutatási Infrastruktúra fejlesztése címen kiírt, GINOP-2.3.4-15-2016 pályázat keretében zajlik. A Klimatikus változásokhoz adaptált növénytermesztési és állattenyésztési technológiák fejlesztése a fenntartható mezőgazdaság és a minőségi élelmiszer-előállítás megvalósítása érdekében, intenzív termelési környezetben címen jóváhagyott kutatás-fejlesztési projekt konzorciumi partnerei a Bábolna TETRA Kft. a Kaposvári Egyetem és a Dalmandi Mezőgazdasági Zrt.

Harangozó Bertalan, Vas megyei kormánymegbízott, Budai Zoltán tulajdonos-ügyvezető, Nagy István agrárminiszter, Búza György társtulajdonos (balról jobbra) átvágják a szalagot a Dr. Forgács Barnabás Genetikai Kutatóegység ünnepélyes átadóján
Harangozó Bertalan, Vas megyei kormánymegbízott, Budai Zoltán tulajdonos-ügyvezető, Nagy István agrárminiszter, Búza György társtulajdonos (balról jobbra) átvágják a szalagot a Dr. Forgács Barnabás Genetikai Kutatóegység ünnepélyes átadóján
Fotó: Pap Edina

Nagy István agrárminiszter az átadó ünnepségen méltatta a Bábolna TETRA Kft. munkáját, amit a tenyészállat-nemesítés területén végez. A fogyasztói elvárások, divatirányzatok, illetve a környezeti hatások gyors változása azonnali „válaszreakciót” vár el a kutatóktól és a termelőktől. Hangsúlyozta; akinek a tevékenységéhez tudás is társul, az meg tud felelni ezeknek a kihívásoknak, és gazdaságosan tud termelni. A Bábolna TETRA Kft. a magyar állattenyésztés zászlóshajója immár 50 éve, ami a folyamatos és tudatos fejlődésnek és innovációnak köszönhető.

Az új nemzetközi fogyasztói igényeknek megfelelő krémszínű tojás (középen) termelésére képes tojóhibridek tenyésztése is zajlik az egységben
Az új nemzetközi fogyasztói igényeknek megfelelő krémszínű tojás (középen) termelésére képes tojóhibridek tenyésztése is zajlik az egységben
Fotó: Pap Edina

Gazdasági siker csak akkor érhető el, ha a gyakorlat és a tudomány összefog, és innovatív együttműködésben együtt dolgozik, mondta prof. dr. Tossenberger János, a konzorciumvezető Kaposvári Egyetem kutatásfejlesztési és innovációs rektorhelyettese. Fontos, hogy az innováció, a szakmai fejlesztések meg is valósuljanak, ami a Bábolna TETRA Kft-nél minden esetben így is történik. A társaság és a Kaposvári Egyetem 2004 óta 5-8 közös kutatás-fejlesztési projektet valósítottak meg közösen különféle támogatási forrásokból. Ennek az együttműködésnek az eredménye az az öt új és továbbfejlesztett tojóhibrid, amiket a világ közel 60 országába értékesítenek.

A rendezvényről bővebben a Magyar Mezőgazdaság szaklapban olvashat.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nem magányra termett az ékfarkú amandina

Az ékfarkú amandina az egyik leggyakoribb díszpinty, melyet hazánkban is tartanak, tenyésztenek. Akik gondoztak már otthonukban zebrapintyet vagy japáni sirálykát, bátran vállalkozhatnak e színpompás kis tollasok beszerzésére. Egyesek az ékfarkú mellett nyársfarkú amandinának is nevezik, de a madarászok a német neve után egyszerűen spitznek hívják.

Csúszásmentes, hűthető, fűthető padlóelemek

Különleges padlóborításokat, fűtött és hűtött rácspadozatot fejlesztett sertésistállókba a Fournier francia cég. A már szabadalmaztatott megoldás, a Modulo-Therm padozat lehetővé teszi az optimális hőmérsékletű - hűthető, fűthető - zónák tetszés szerinti kialakítását a sertésistállókban.

Rovarevő tyúkok és malacok?

A hagyományos, szójadara és halliszt alapú takarmány helyett rovarokból fedeznék a sertések és tyúkok növekedéséhez szükséges proteint, ehhez azonban nagy mennyiségben kell rovarokat termelni – ennek megvalósításán dolgozik három német felsőoktatási intézmény és egy kutatóintézet.

Nagy üzlet a feketególya-tenyésztés

A fekete gólya fenséges megjelenésével sokakat elkápráztat, nem véletlen tehát, hogy díszmadárként is megállja helyét. S mivel az utóbbi években gomba módra szaporodnak Földünkön a madárparkok, nem meglepő, hogy az irántuk való kereslet is jelentősen nőtt. Elsősorban Délkelet-Ázsia dinamikusan fejlődő országai a vásárlók, ott, ahol jelentős a turizmus.

Támadásban a menyétfélék

A tavasz beköszöntével nemcsak galambjaink kezdenek el szaporodni, hanem az őket könnyen zsákmányul ejtő különféle kisragadozók is. Ezek nőstényei – anyai ösztöneiknél fogva – ilyenkor sokkal bátrabbak, vérmesebbek, hiszen próbálják utódaikat minél több táplálékkal ellátni. Nyugodt helyen akár fényes nappal is olykor láthatjuk őket, s ha nem vigyázunk, galambjaink is áldozatul eshetnek.

Nem segített a húsvét a tojástermelőkön

Nem változott a néhány héttel ezelőtti helyzet, idén húsvét előtt sok helyen csökkentek a tojásárak, ami az elmúlt évek tapasztalataiból kiindulva szinte példátlan - írta a Világgazdaság csütörtökön.

Nem csak állva alszanak: a lovak pihenési szokásai

Mint minden élőlénynek, a lovaknak is szükségük van pihenésre, alvásra. Megdöbbenve tapasztaltam, hogy sokszor lótulajdonosok sincsenek teljesen tisztában azzal, mikor pihen egy ló, és mikor van baja. A laikusok pedig végképp képesek pánikba esni egy fekvő ló láttán.

Folytatódott a termelői árak drágulása

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatója szerint februárban – 2018 második havához viszonyítva – a vágójuh kilónkénti ára 23 forinttal nőtt, a vágómarháé viszont 42, a vágósertésé 13, a vágóbaromfié pedig 4 forinttal olcsóbb lett. A nyerstejért ugyanannyit, az étkezési tojásért 1 forinttal fizettek kevesebbet, mint az elmúlt évben. A gabona 14,8 százalékkal került többe.

Tart a támogatási szezon: állatjólét és egységes kérelem

A tavasz nem csupán az ilyenkor esedékes munkák, hanem a támogatások igénylésének fő időszaka is. Ezen a téren voltak és vannak teendők, hiszen a minap zárult le az emelt összegű baromfi állatjóléti támogatás igénylése és április 9-től beadhatók az egységes támogatási kérelmek is.

Új-Zélandon tojáshiány van, mivel átállnak a szabadtartásra

Az üzletláncok azon küzdenek, hogy a vásárlók egyre növekvő igényeit kielégítsék, miközben az ország tojótyúk állománya csökken.