0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Új genetikai kutatóegységet avatott a Bábolna TETRA Kft.

Átadták a Bábolna TETRA Kft. új genetikai kutatóegységét a Vas megyei Uraiújfaluban. A létesítményt a társaságnál 40 évig tenyésztői munkát végző, idén nyugdíjba vonuló dr. Forgács Barnabás genetikusról nevezték el.

Az új kutatóegység megépülését a cég saját erőből finanszírozta. A kutatómunka, amely során a nemzetközi piaci kívánalmaknak megfelelő krémszínű tojás termelésére képes, illetve a magas környezeti hőmérsékletet jól toleráló, így a klímaváltozás hatásaihoz jól alkalmazkodó húshibridek kitenyésztését végzik a 2016-ban elnyert, a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ (FIEK) – Kutatási Infrastruktúra fejlesztése címen kiírt, GINOP-2.3.4-15-2016 pályázat keretében zajlik. A Klimatikus változásokhoz adaptált növénytermesztési és állattenyésztési technológiák fejlesztése a fenntartható mezőgazdaság és a minőségi élelmiszer-előállítás megvalósítása érdekében, intenzív termelési környezetben címen jóváhagyott kutatás-fejlesztési projekt konzorciumi partnerei a Bábolna TETRA Kft. a Kaposvári Egyetem és a Dalmandi Mezőgazdasági Zrt.

Nagy István agrárminiszter az átadó ünnepségen méltatta a Bábolna TETRA Kft. munkáját, amit a tenyészállat-nemesítés területén végez. A fogyasztói elvárások, divatirányzatok, illetve a környezeti hatások gyors változása azonnali „válaszreakciót” vár el a kutatóktól és a termelőktől. Hangsúlyozta; akinek a tevékenységéhez tudás is társul, az meg tud felelni ezeknek a kihívásoknak, és gazdaságosan tud termelni. A Bábolna TETRA Kft. a magyar állattenyésztés zászlóshajója immár 50 éve, ami a folyamatos és tudatos fejlődésnek és innovációnak köszönhető.

Gazdasági siker csak akkor érhető el, ha a gyakorlat és a tudomány összefog, és innovatív együttműködésben együtt dolgozik, mondta prof. dr. Tossenberger János, a konzorciumvezető Kaposvári Egyetem kutatásfejlesztési és innovációs rektorhelyettese. Fontos, hogy az innováció, a szakmai fejlesztések meg is valósuljanak, ami a Bábolna TETRA Kft-nél minden esetben így is történik. A társaság és a Kaposvári Egyetem 2004 óta 5-8 közös kutatás-fejlesztési projektet valósítottak meg közösen különféle támogatási forrásokból. Ennek az együttműködésnek az eredménye az az öt új és továbbfejlesztett tojóhibrid, amiket a világ közel 60 országába értékesítenek.

A rendezvényről bővebben a Magyar Mezőgazdaság szaklapban olvashat.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu