Back to top

A Kincsem Díj is Esti Fényé

A Magyar Derby és a Szent István Díj után Esti Fény a Kincsem Díjat is megnyerte. A sprintereknél Tour To Paris nyolcadik alkalommal nem talált legyőzőre, míg a mérföldes lovak Imperiál Díját Capitaine Fregate nyerte. A legjobb magyar tenyésztésű háromévesek nagydíjában nagy meglepetésre Selyemkő, a kétévesek Blaskovich Ernő Emlékversenyében pedig Dynamo győzedelmeskedett.

Szeptember második vasárnapján különleges hétvégét tartott a Kincsem Park, hiszen ekkor valamennyi távon és korosztályban a pálya legjobbjait láthatta a közönség. A Kincsem Díj 12 millió forintos összdíjazásával a nap és a magyar galoppszezon második felének legfontosabb versenye volt. Nemcsak a díjazása miatt kiemelt a jelentősége, hanem azért is, mert a tenyésztés szempontjából meghatározó, 2400 méteres klasszikus távon (erre futják a Derbyt is) a hároméves Derby-évjárat legjobbjai az idősebb, már kipróbált, jó lovakkal találkoznak. Hároméveseknek viszonylag ritkán sikerül legyőzniük a már érett, kifejlett, idősebb lovakat.

A Kincsem Díj napján Overdose-ra is emlékezik a galopp közönsége
Fotó: Vonczem Gabriella
Esti Fény uralta a versenyt

Idén sem lehetett panasz a mezőnyre, ugyanis a teljes magyar élmezőny felvonult, így az egy hónappal korábban Kisbér Díjat nyert Sárkányfű, a Derby-nap kiemelt hosszútávú versenyét megnyerő Bigfoot, a Millenniumi Díjban győztes Rosenfire, a tavaly év végén remekelt Eskandar és a múlt évi Szent István Díjban győzött Freddy Mercury. A magas díjazás már a szomszédos Szlovákiából, illetve Csehországból is idevonzott jó lovakat, így az egyebek között tavaly Szlovák Derbyt és idén Szlovák Nagydíjat nyert Zorianát, az idei szlovák nagydíjak állandó helyezettjét, Portorikost, a négy évvel ezelőtt Magyar Derbyt nyert Kilwordöt és a cseh Autort is, aki két évvel korábban csak egy hajszállal maradt le a győzelemről.

A tíz induló között a hároméveseket mindössze a Magyar Derbyt nyert Esti Fény képviselte.

Az indítás után Eskandar vezette a mezőnyt Zoriana és Esti Fény előtt. A sorrend a befutóegyenesben változott igazán, ahol Esti Fény már az élre állt. A hároméves magabiztosan gyorsított. Csak Portorikos tudta megtámadni és egy kicsit izgalmassá tenni a befutót. Végül Esti Fény egy hosszal a szlovák tulajdonban álló Portorikos előtt ért célba, akit Rosenfire három hosszal követett, majd mögöttük Eskandar és Autor osztozott a két fennmaradt pénzdíjas helyezésen. Ezzel Esti Fény az eddig kételkedőknek végérvényesen megmutatta, hogy egy igazán jó ló nyerte a Magyar Derbyt ebben az évben. Hároméves telivérnek, nevezetesen Star Furynak 2006-ban sikerült legutóbb ezt a bravúrt végrehajtania, amikor olyan kiváló idősebb – Kincsem Díjat is nyert – telivéreket utasított maga mögé, mint Brahy, Ce Gile vagy Franckly Dancing. Azóta három hároméves is közel került a Kincsem Díj megnyeréséhez, 2010-ben Tutanhamon, 2011-ben Ostinato, 2012-ben pedig Latin Lover ért célba a második helyen. Pigeon Catcher és Ejtihaad fia az elmúlt versenyei során egyre magasabb formákat futott és felért a csúcsra. Idén még várhatóan a St. Legerben láthatja a közönség. A mostani győzelemmel a tenyésztő-tulajdonos Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Dióspusztai ménese is több évtizede nem látott magaslatokba került és érdemes megjegyezni, hogy a Kincsem Díj első öt helyezettje közül csupán Esti Fény született Magyarországon. Zala Csaba idomár már korábban kétszer is megnyerte ezt a díjat Seperate Opinionnak köszönhetően. A ló zsokéja, Nagy Tamás szintén most nyert először.

Esti Fény nyerte a Kincsem Dijat
Fotó: Vonczem Gabriella

Tour To Paris, a másik különleges hároméves

A hároméves évjárat idén szerencsére nem csak egy kiemelkedő tehetségű lóval büszkélkedhet, a jelenlegi magyar versenypályán Tour To Paris személyében egy ritka jó sprintert is rendszeresen láthat a Kincsem Park közönsége. A szeptember 9-i versenynapon a francia tenyésztésű, sötétpej mén szintén starthoz állt a 21. század csodálatos, magyar színeket viselt versenylováról, Overdose-ról elnevezett, 1000 méteres, 4,5 millió forint összdíjazású versenyben. A futamban mindössze hat telivér indult, akik közül az eddigi eredményei alapján senki nem tűnt igazán veszélyesnek Tour To Parisra. Fuissé fia ezúttal már a nyolcadik győzelmére és a veretlenségi sorozatának megtartására készült. A verseny a várakozás szerint alakult. Jó start után a cél előtt 300 méterrel Jaroslav Línek meglovagolta a Ribárszki Sándor tréningjében és Hammersberg Elemér tulajdonában álló lovat, akit a többiek nem tudtak követni, így végül három hosszal a hároméves kanca, Fire For Goga előtt ért célba. Őt az osztrák vendég Do It In Rio követte fél hosszal lemaradva. A mérföldes lovak a 4,5 millió forint összdíjazású Aperianov Zakariás Emlékverseny – Imperiál Díjban, a 20. század legjobb, magyar színekben versenyzett lováról, illetve a tréneréről elnevezett futamban mérték össze a tudásukat. Itt a kétéves szünet után, tízévesen visszatért Silent Blessing számított kiemelkedő esélynek, miután ebben az évben a hasonló mezőnyöket magabiztosan verte. Ezúttal is úgy nézett ki, hogy ha a szokásosnál egy kicsit nehezebben is, de újra sikerül győznie, azonban az utolsó métereken Tour To Paris apai féltestvére, Capitaine Fregate hatalmas finissel érkezett és a célba és végül fél hosszal Silent Blessing előtt ért be. A Csupor Ferenc idomításában és a család tulajdonában álló négyéves ménen szokásos lovasa, ifj. Fejes Lajos ült, aki korábban Makaam nyergében már meg tudta nyerni ezt a rangos díjat.

Tour To Paris a célban
Fotó: Vonczem Gabriella

Magyar győzelem a csikóknál és a hároméveseknél
Dynamo és a csapat
Fotó: Vonczem Gabriella

Ezen a különleges napon a legfiatalabb évjárat, azaz a kétévesek is starthoz álltak idei második nagyversenyükön, az 1,5 millió forint összdíjazású, 1300 méteres Blaskovich Ernő Emlékversenyben. A startnál heten sorakoztak fel, akik közül ketten még soha nem futottak. A legesélyesebbnek a Remény Díj nyerője, Dynamo, Rendezvous (IRE) és Dynamite Blond fia tűnt, aki Paizs Gáborral a nyergében igazolta is Fézer Róbert tréner, valamint a futtató Ungaro Racing nagy reményeit, miután több mint egy hosszal nyert az ír születésű Rikoleta, illetve a francia és amerikai szülőktől, de Magyarországon született She Moves előtt. Még egy érdekességgel szolgált ez a nap, hiszen a magyar tenyésztésű háromévesek legjobbjai – akik között Esti Fény ugyan nem volt ott, hiszen ő még nehezebb feladatot kapott – is találkoztak a 2400 méteres Derby távra kiírt Kovács Mihály Emlékversenyben.

Dynamo és a csapat
Fotó: Vonczem Gabriella

A 2011-ben útjára indított díj célja, hogy ösztönözze a magyar tenyésztést, illetve a magyar születésű lovak futtatását.

Selyemkő
Fotó: Vonczem Gabriella
A 4,4 millió forintos, magasnak számító összdíjazás pedig hamar népszerűvé tette a versenyt. Ezúttal 11 telivér sorakozott fel a startboxokban, akiknek döntő többsége a két legnagyobb magyar tenyésztőnél, az állami tulajdonú Bábolnai Nemzeti Ménesben, illetve a magántulajdonban álló Telivér Farmnál látta meg a napvilágot. A legesélyesebbnek az Alagi Díjat nyert Csalán számított, aki azonban a Derbyben kissé megsérült és azóta nem is futott. A győzelem végül nem hozzá került, hanem istállótársához, a Satin Stone – Selyemfény után született Selyemkőhöz. A győzelemért azonban az utolsó 50 méteren hatalmas csata alakult ki. A korábban csupán egy V/b-s és egy V. osztályú versenyben győzni tudott Selyemkő nagy meglepetésre egy fejhosszal megelőzte Aurora Borealist, Overdose és a Magyar Kancadíjat nyert Alcobaca lányát. A harmadik helyért pedig Rose Fire és Csalán küzdött szintén nagyot, míg az ötödik pénzdíjas helyezés Stormatichoz került.

 

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2018/10 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A lovas foglalkozások pozitívan hatnak az iskolai teljesítményre is

Huszonöt éve foglalkozik kezdő lovasok és lovak oktatásával a bükkösdi Szabó Zoltán. Négy éve, 2015 óta nem csak nyári táborokban lovagolhatnak nála a gyerekek, lovasoktatáson vehetnek részt az iskolások.

Nehogy kártérítést kelljen fizetnünk! A lótartás árnyoldalai

Az állattartás nemcsak örömet okoz vagy hasznot hajt az állattartónak, hanem felelősséggel is jár. A állatokkal kapcsolatos jogi felelősség egy olyan örökzöld téma, amihez többször vissza kell térnünk, mivel Kistermelők Lapjának olvasói is keresnek minket ebbe a körbe tartozó konkrét kérdésekkel.

Meglepő karrier

Sjef Janssen a mai díjlovaglósport egyik legsikeresebb, ám annál megosztóbb személyisége. A híresztelésekkel ellentétben egy nagyon nyitott, kedves embert ismertem meg, másrészt sok olyan érdekes információval lettem gazdagabb, amelyek árnyaltabbá tették a róla kialakult képet számomra. Az idei díjlovagló országos bajnokság alkalmával látogatott hazánkba, mint Yom Tov Jázmin edzője.

A ló beállításának mesterfogásai

Kész a ló, kész a helyszín, már „csak” a legnehezebb van hátra a fotózás előkészítéséből: a ló megfelelő felállítása. Lássuk, mi a cél: a lónak általában a bal oldalát fotózzuk.

Az új generáció nagy sikere

Zala Csaba mindössze hat éve kezdett el telivéreket tréningezni, azonban nemcsak olyan nagyversenyeket sikerült rövid időn belül megnyernie, mint a Kincsem Díj, a Millenniumi Díj, a Szlovák Kancadíj vagy egy Listed verseny Németországban, hanem idén a Magyar Derby után is ő vezethette vissza a nyerőt.

Etetés vagy táplálás?- Hetedik rész

A ló szervezete és a külső környezet között határvonalak húzódnak, ilyen a bőrön kívül egyebek között a gyomor is. Kapcsolatot teremtenek, de egyben el is választanak, védelmet adnak.

Nyugat-nílusi láz lovaknál

Hazánkban lovaknál a nyugat-nílusi láz vírusát először 2007-ben izolálták, majd 2008-ban 18 ló betegedett meg, melyből 5 elhullott, és a betegséget átvészelt állatokból három egyednek maradandó idegrendszeri elváltozása maradt fent. A helyzet nem javul, hiszen napjainkig a vírus nagy utat tett meg, számos országban kimutatták jelenlétét.

Felejthetetlen világjátékok

A 2018-as Lovas Világjátékokra sokan örökre emlékezni fognak. Van, aki a Florence hurrikán okozta bonyodalmak, van, aki a szervezés hiányosságai miatt, és persze van, aki élete legnagyobb eredményét érte el 2018-ban. Legjobb hazai eredményünk a lovastornász Bence Balázs előkelő 10. helye.

A bírálat nem hibakeresés

A ló törzskönyvezésének első lépése (a származásellenőrzés után) a küllemi és mozgás bírálat. Ezzel a munkával, szinte minden tenyésztő találkozik, aki törzskönyvezett lovat tart.

Pincefeltörést is megakadályoznak a lovas polgárőrök

Lovas polgárőrök gyakorlati továbbképzését tartották a mögöttünk hagyott hétvégén, péntektől vasárnapig Békésen. Az ilyen jellegű szolgálatot vállaló lovasok több területen tevékenykednek, például az illegális fakitermelések, illegális szemétlerakók és parlagfűvel szennyezett területek felszámolásában.