Back to top

A Kincsem Díj is Esti Fényé

A Magyar Derby és a Szent István Díj után Esti Fény a Kincsem Díjat is megnyerte. A sprintereknél Tour To Paris nyolcadik alkalommal nem talált legyőzőre, míg a mérföldes lovak Imperiál Díját Capitaine Fregate nyerte. A legjobb magyar tenyésztésű háromévesek nagydíjában nagy meglepetésre Selyemkő, a kétévesek Blaskovich Ernő Emlékversenyében pedig Dynamo győzedelmeskedett.

Szeptember második vasárnapján különleges hétvégét tartott a Kincsem Park, hiszen ekkor valamennyi távon és korosztályban a pálya legjobbjait láthatta a közönség. A Kincsem Díj 12 millió forintos összdíjazásával a nap és a magyar galoppszezon második felének legfontosabb versenye volt. Nemcsak a díjazása miatt kiemelt a jelentősége, hanem azért is, mert a tenyésztés szempontjából meghatározó, 2400 méteres klasszikus távon (erre futják a Derbyt is) a hároméves Derby-évjárat legjobbjai az idősebb, már kipróbált, jó lovakkal találkoznak. Hároméveseknek viszonylag ritkán sikerül legyőzniük a már érett, kifejlett, idősebb lovakat.

A Kincsem Díj napján Overdose-ra is emlékezik a galopp közönsége
Fotó: Vonczem Gabriella
Esti Fény uralta a versenyt

Idén sem lehetett panasz a mezőnyre, ugyanis a teljes magyar élmezőny felvonult, így az egy hónappal korábban Kisbér Díjat nyert Sárkányfű, a Derby-nap kiemelt hosszútávú versenyét megnyerő Bigfoot, a Millenniumi Díjban győztes Rosenfire, a tavaly év végén remekelt Eskandar és a múlt évi Szent István Díjban győzött Freddy Mercury. A magas díjazás már a szomszédos Szlovákiából, illetve Csehországból is idevonzott jó lovakat, így az egyebek között tavaly Szlovák Derbyt és idén Szlovák Nagydíjat nyert Zorianát, az idei szlovák nagydíjak állandó helyezettjét, Portorikost, a négy évvel ezelőtt Magyar Derbyt nyert Kilwordöt és a cseh Autort is, aki két évvel korábban csak egy hajszállal maradt le a győzelemről.

A tíz induló között a hároméveseket mindössze a Magyar Derbyt nyert Esti Fény képviselte.

Az indítás után Eskandar vezette a mezőnyt Zoriana és Esti Fény előtt. A sorrend a befutóegyenesben változott igazán, ahol Esti Fény már az élre állt. A hároméves magabiztosan gyorsított. Csak Portorikos tudta megtámadni és egy kicsit izgalmassá tenni a befutót. Végül Esti Fény egy hosszal a szlovák tulajdonban álló Portorikos előtt ért célba, akit Rosenfire három hosszal követett, majd mögöttük Eskandar és Autor osztozott a két fennmaradt pénzdíjas helyezésen. Ezzel Esti Fény az eddig kételkedőknek végérvényesen megmutatta, hogy egy igazán jó ló nyerte a Magyar Derbyt ebben az évben. Hároméves telivérnek, nevezetesen Star Furynak 2006-ban sikerült legutóbb ezt a bravúrt végrehajtania, amikor olyan kiváló idősebb – Kincsem Díjat is nyert – telivéreket utasított maga mögé, mint Brahy, Ce Gile vagy Franckly Dancing. Azóta három hároméves is közel került a Kincsem Díj megnyeréséhez, 2010-ben Tutanhamon, 2011-ben Ostinato, 2012-ben pedig Latin Lover ért célba a második helyen. Pigeon Catcher és Ejtihaad fia az elmúlt versenyei során egyre magasabb formákat futott és felért a csúcsra. Idén még várhatóan a St. Legerben láthatja a közönség. A mostani győzelemmel a tenyésztő-tulajdonos Bábolna Nemzeti Ménesbirtok Dióspusztai ménese is több évtizede nem látott magaslatokba került és érdemes megjegyezni, hogy a Kincsem Díj első öt helyezettje közül csupán Esti Fény született Magyarországon. Zala Csaba idomár már korábban kétszer is megnyerte ezt a díjat Seperate Opinionnak köszönhetően. A ló zsokéja, Nagy Tamás szintén most nyert először.

Esti Fény nyerte a Kincsem Dijat
Fotó: Vonczem Gabriella

Tour To Paris, a másik különleges hároméves

A hároméves évjárat idén szerencsére nem csak egy kiemelkedő tehetségű lóval büszkélkedhet, a jelenlegi magyar versenypályán Tour To Paris személyében egy ritka jó sprintert is rendszeresen láthat a Kincsem Park közönsége. A szeptember 9-i versenynapon a francia tenyésztésű, sötétpej mén szintén starthoz állt a 21. század csodálatos, magyar színeket viselt versenylováról, Overdose-ról elnevezett, 1000 méteres, 4,5 millió forint összdíjazású versenyben. A futamban mindössze hat telivér indult, akik közül az eddigi eredményei alapján senki nem tűnt igazán veszélyesnek Tour To Parisra. Fuissé fia ezúttal már a nyolcadik győzelmére és a veretlenségi sorozatának megtartására készült. A verseny a várakozás szerint alakult. Jó start után a cél előtt 300 méterrel Jaroslav Línek meglovagolta a Ribárszki Sándor tréningjében és Hammersberg Elemér tulajdonában álló lovat, akit a többiek nem tudtak követni, így végül három hosszal a hároméves kanca, Fire For Goga előtt ért célba. Őt az osztrák vendég Do It In Rio követte fél hosszal lemaradva. A mérföldes lovak a 4,5 millió forint összdíjazású Aperianov Zakariás Emlékverseny – Imperiál Díjban, a 20. század legjobb, magyar színekben versenyzett lováról, illetve a tréneréről elnevezett futamban mérték össze a tudásukat. Itt a kétéves szünet után, tízévesen visszatért Silent Blessing számított kiemelkedő esélynek, miután ebben az évben a hasonló mezőnyöket magabiztosan verte. Ezúttal is úgy nézett ki, hogy ha a szokásosnál egy kicsit nehezebben is, de újra sikerül győznie, azonban az utolsó métereken Tour To Paris apai féltestvére, Capitaine Fregate hatalmas finissel érkezett és a célba és végül fél hosszal Silent Blessing előtt ért be. A Csupor Ferenc idomításában és a család tulajdonában álló négyéves ménen szokásos lovasa, ifj. Fejes Lajos ült, aki korábban Makaam nyergében már meg tudta nyerni ezt a rangos díjat.

Tour To Paris a célban
Fotó: Vonczem Gabriella

Magyar győzelem a csikóknál és a hároméveseknél
Dynamo és a csapat
Fotó: Vonczem Gabriella

Ezen a különleges napon a legfiatalabb évjárat, azaz a kétévesek is starthoz álltak idei második nagyversenyükön, az 1,5 millió forint összdíjazású, 1300 méteres Blaskovich Ernő Emlékversenyben. A startnál heten sorakoztak fel, akik közül ketten még soha nem futottak. A legesélyesebbnek a Remény Díj nyerője, Dynamo, Rendezvous (IRE) és Dynamite Blond fia tűnt, aki Paizs Gáborral a nyergében igazolta is Fézer Róbert tréner, valamint a futtató Ungaro Racing nagy reményeit, miután több mint egy hosszal nyert az ír születésű Rikoleta, illetve a francia és amerikai szülőktől, de Magyarországon született She Moves előtt. Még egy érdekességgel szolgált ez a nap, hiszen a magyar tenyésztésű háromévesek legjobbjai – akik között Esti Fény ugyan nem volt ott, hiszen ő még nehezebb feladatot kapott – is találkoztak a 2400 méteres Derby távra kiírt Kovács Mihály Emlékversenyben.

Dynamo és a csapat
Fotó: Vonczem Gabriella

A 2011-ben útjára indított díj célja, hogy ösztönözze a magyar tenyésztést, illetve a magyar születésű lovak futtatását.

Selyemkő
Fotó: Vonczem Gabriella
A 4,4 millió forintos, magasnak számító összdíjazás pedig hamar népszerűvé tette a versenyt. Ezúttal 11 telivér sorakozott fel a startboxokban, akiknek döntő többsége a két legnagyobb magyar tenyésztőnél, az állami tulajdonú Bábolnai Nemzeti Ménesben, illetve a magántulajdonban álló Telivér Farmnál látta meg a napvilágot. A legesélyesebbnek az Alagi Díjat nyert Csalán számított, aki azonban a Derbyben kissé megsérült és azóta nem is futott. A győzelem végül nem hozzá került, hanem istállótársához, a Satin Stone – Selyemfény után született Selyemkőhöz. A győzelemért azonban az utolsó 50 méteren hatalmas csata alakult ki. A korábban csupán egy V/b-s és egy V. osztályú versenyben győzni tudott Selyemkő nagy meglepetésre egy fejhosszal megelőzte Aurora Borealist, Overdose és a Magyar Kancadíjat nyert Alcobaca lányát. A harmadik helyért pedig Rose Fire és Csalán küzdött szintén nagyot, míg az ötödik pénzdíjas helyezés Stormatichoz került.

 

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2018/10 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fenntartható-e eredményesen a magyar lótenyésztés?

Hogyan vészelte át a rendszerváltás zavaros időszakát a lovaságazat? Nyereséges-e a tenyésztés? Lesznek-e még Kincsemek a Magyar Derbyn? Sok egyéb mellett ezekről a kérdésekről tanácskoztak gazdák, kutatók, tenyésztők és a szaktárca képviselői a „Fenntartható állattenyésztés Herceghalomból nézve” című szakmai rendezvénysorozat hatodik fórumán.

Megújult a Kincsem - Imperiál kiállítás

Kedden nyílik meg a Magyar Mezőgazdasági Múzeum felújított Kincsem - Imperiál: Híres magyar versenylovak című állandó kiállítása, amely átfogóan mutatja be a legkiemelkedőbb magyar versenylovak sikereinek történetét, a galoppversenyzés szabályait, valamint a versenyüzem működésének érdekességeit.

Az állattartás elkötelezettje

Országh Béla gazdaságának legújabb jövevénye egy alig néhány napos cigája kosbárány. A fiatal gazdálkodó gyerekkora óta tart állatokat, jelenleg őshonos jószágokat tenyészt. Balatonszentgyörgyi birtokán számos négylábú és többféle baromfi található. Mint lapunknak elmondta, az állattartás amellett, hogy nem könnyű és áldozatokat kíván, sok élményt nyújt, így mindenkinek ajánlja legalább hobbi szinten.

Lovak a tájvédelem szolgálatában

Németország egyes tájvédelmi körzeteibe 2002-től kezdve holland mintára konyik lovakat telepítettek a táj védelmének elősegítésére, főleg réti madarak élőhelyeinek fenntartására és a félig nyílt legelő tájak megőrzésére.

Nem úri huncutság a slow feeding: új trend a lovak etetésében

Fokozatosan egyre nagyobb teret hódít magának a lótartók körében az úgynevezett slow feeding, azaz nyersfordításban a lassú etetés módszere. De hogy mi is ez tulajdonképpen, és miért jó, annak megértéséhez meg kell ismerkedni a lovak alapvető táplálkozási szokásaival és emésztőrendszerének felépítésével.

Ló elli a csikót, de zab az anyja

Ahogyan mondani szokták: karácsonykor még az olimpiai bajnokhoz párosít a kancatartó, januárban az ország legjobb ménjéhez, februárban a megye legjobbjához, majd áprilisban, amikor a kanca sárlik – a legközelebbihez. Ami sajnos sok esetben a faluban „illetékes” zugmén…

Házi praktikák a lovak körül

A lótartásban felmerülhetnek olyan problémák, amelyekre szeretnénk egyszerű, praktikus, és mellékhatásoktól mentes megoldást találni, vagy a szükséges orvosi és egyéb kezelések mellé keresünk kiegészítést. Ahány ház, annyi szokás, ám ebben az írásban megpróbálunk közreadni egy csokorra valót azokból a ház körül is elérhető praktikákból, amelyeket nyugodt szívvel bevehetünk a „házi patikába”.

Tényleg állva alszanak a lovak?

A lovak alvási szokása eltér az emberekétől. Mi általában hosszan, megszakítás nélkül alszunk. A lovak viszont rövidebb időszakokra pihennek le éjjel és akár nappal is. Hogy pontosan mennyi időre és milyen pozícióban, az legfőképp az életkoruktól függ.

A zebracsíkos lótakaró nemcsak divathóbort

Régóta próbálják megfejteni a tudósok, hogy mi célt szolgálnak a zebrák csíkjai. Egy tanulmányhoz a valódi zebrák mellett csíkos és egyszínű takaróba burkolt lovakat is megfigyeltek, és meglepő következtetésre jutottak.

Magával ragadó lendület

Arie Yom-Tov meghívására az idei évben is Magyarországra látogatott Nicolette van Leeuwen. A nagyszámú jelentkezőből végül 16 lovassal tudott foglalkozni. Így is szinte egész nap folytak az edzések.