Back to top

Nagy István: javítani kell a termőképességet

Agrárfórumot szervezett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Vas megyei Igazgatósága Vasszécsenyben, ahol átadták a 4. Vas megyei Búza Termelési Verseny díjait is. Nagy István agrárminiszter előadásában kifejtette, hogy a hozamok javítása érdekében a korszerű technológiákon és genetikákon túl a talaj termőképességének fokozása alapvető feladat.

A miniszter fölhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt ötven évben 90 százalékkal esett vissza a talaj-mikroorganizmusok mennyisége a szerves anyag-visszapótlás csökkenése miatt. Véleménye szerint

meg kellene tiltani a szerves anyag lehordását a földekről, és ösztönözni kell az istállótrágyázást.

Emellett az ipari ásványi anyagok használatát, például a meszezést is fokozni kell.

Nagy István: A terményen kívül szerves anyagot a szántóföldről elvinni tilos
Nagy István: A terményen kívül szerves anyagot a szántóföldről elvinni tilos
Fotó: Pap Edina
Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke arról beszélt, hogy amíg Nyugat-Európában nem ritkák a 9-10 t/ha-os búza-termésátlagok, addig Magyarországon az idén 950 ezer hektárról 4,8 millió tonna búzát takarítottunk be, ami hektáronként 5,1 tonnás termésátlagot jelent. Ez mindössze 50 kg-mal haladja meg a kilencvenes évek színvonalát. Véleménye szerint

A 4. Vas megyei Búza Termelési Versenyen étkezési búza-kategóriában Kenyeres István salköveskúti gazda 9,85 t/ha-ral érte el a legjobb terméseredményt
A 4. Vas megyei Búza Termelési Versenyen étkezési búza-kategóriában Kenyeres István salköveskúti gazda 9,85 t/ha-ral érte el a legjobb terméseredményt
Fotó: Pap Edina
a termésbiztonság javítása érdekében a fajtaválasztás, a technológia-korszerűsítés, az öntözésfejlesztés, illetve az önkéntes gazdálkodói együttműködés terén kell előrelépni,

amihez a NAK minden segítséget megad.

Pusztavámi Márton, a NAK Vas megyei elnöke nyugat-európai versenytársaink példáját hozta föl, hogy korszerű technológiákkal, fajtákkal és összefogással, illetve a kritikus időszakokban szükség szerinti öntözéssel akár a 16 tonnás termésátlag is elérhető. Az idei vassurányi búza-fajtakísérletben a csúcstermés 12,09 t/ha volt.

Az ide, IV. Vas megyei Búza Termelési Verseny is bizonyította, hogy el lehet érni, sőt meg is lehet haladni a 9 tonnás hektáronkénti búza-termésátlagot. Étkezési búza-kategóriában Kenyeres István salköveskúti gazda érte el a legjobb, 9,85 t/ha-s terméseredményt, míg takarmánybúza kategóriában Lőrincz Lajos döbörhegyi gazda 9,02 t/ha-ral.

 

Az eseményről részletesen a Magyar Mezőgazdaság szaklapban olvashat.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szakmai kirándulás a dél-alföldi farmokra

2019. április 12-14. közötti országjáró szakmai kiránduláson vettek részt az Egyetemi Fiatal Gazda Klubok tagjai. Több, különböző tevékenységet folytató gazdaságot látogattak meg.

Mesterséges vízpótlással elkerülhető az aszály

Jelenleg vízhiányos időszak van a mezőgazdaságban, amely alatt a termelők vízdíj-költségterhei minimálisra csökkennek. Amennyiben hosszú időn át nem esik kellő mennyiségű csapadék a földekre, aszály alakulhat ki, ami viszont mesterséges vízpótlással még elkerülhető. Az egész mezőgazdasági év aszályosságát döntően a három nyári hónap csapadékossága fogja meghatározni.

Gombákkal a veszélyes hulladék-szennyezések ellen

A mikoremediáció egy folyamat, melynek során gombákat használnak fel arra, hogy a talajból a mérgező vegyületeket – a vízből pedig a nehézfémeket – kivonják. A kutatók szerint a gombák a gombafonalak segítségével sokkal hatékonyabban végzik a ”takarítást”, mint a baktériumok vagy a növények.

Megtizedelte a gabonatermést az aszály Dél-Európában

Itthon egymillió tonnával kisebb lesz az idén az őszi kalászosok hozama, de Spanyolországban, vagy déli szomszédainknál sem jobb a helyzet a MARS jelentése szerint. Az európai átlag viszont jobb évet sejtet, mint 2018.

Így keltettek nagy hírverést az agrárszakmáknak

Mint arról beszámoltunk, véget ért az I. Agrár Szakma Sztár Fesztivál, amelyet a jó hangulat és a feszült pillanatok egyaránt jellemeztek. A hagyományteremtő célú rendezvényen alaposan körbenéztünk – következzenek bővebb tapasztalataink.

Az agrárszakmák sztárjai

Véget ért a kétnapos Agrár Szakma Sztár fesztivál. Kihirdették az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny és a Szakma Kiváló Tanulója Versenyek eredményeit, a dobogósok személyesen vehették át elismeréseiket.

A kamara is támogatja a NAK-Magosz aláírásgyűjtését

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) is támogatja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) aláírásgyűjtését, amelynek keretében már 165 ezer aláírás gyűlt össze az európai uniós agrárforrások szintjének megőrzése érdekében - jelentették be a kamarák elnökei kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

Üzembe állt az országos jégkármérséklő-rendszer

Üzembe helyezte 2019. április 15-én az országos jégkármérséklő-rendszert a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, amelyet az Agrárminisztériummal közösen működtet. Tavaly, működésének első évében a rendszer több tízmilliárd forintnyi kárt előzött meg, megóvva a mezőgazdaságot, a lakossági, ipari és állami létesítményeket, ingatlanokat és ingóságokat.

A mezőgazdaság aranytartaléka az ifjúság

Elsőször rendezi a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara nyolc agrárszakterület országos versenyének döntőjét a Hungexpo Vásárközpontban az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával. Az Agrár Szakma Sztár Fesztiválon emellett 20 agrárszakma mutatkozik be, és ezzel pályaorientációs célokat is szolgál.

A mezőgazdaság űrtechnológiája

A precíziós gazdálkodás sajátos pályát írt le Magyarországon. Amerikában fedezték fel gyakorlati szakembereink, és immár két évtizede, hogy a KITE Zrt. gondolt egy merészet, és belefogott a rendszer műszaki kialakításába hazánkban. Ez akkor több mint 3 milliárd forintjába fájt a vállalatnak - azonban hamar bebizonyosodott, hogy nagyon megérte.