Back to top

Nagy István: javítani kell a termőképességet

Agrárfórumot szervezett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Vas megyei Igazgatósága Vasszécsenyben, ahol átadták a 4. Vas megyei Búza Termelési Verseny díjait is. Nagy István agrárminiszter előadásában kifejtette, hogy a hozamok javítása érdekében a korszerű technológiákon és genetikákon túl a talaj termőképességének fokozása alapvető feladat.

A miniszter fölhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt ötven évben 90 százalékkal esett vissza a talaj-mikroorganizmusok mennyisége a szerves anyag-visszapótlás csökkenése miatt. Véleménye szerint

meg kellene tiltani a szerves anyag lehordását a földekről, és ösztönözni kell az istállótrágyázást.

Emellett az ipari ásványi anyagok használatát, például a meszezést is fokozni kell.

Nagy István: A terményen kívül szerves anyagot a szántóföldről elvinni tilos
Nagy István: A terményen kívül szerves anyagot a szántóföldről elvinni tilos
Fotó: Pap Edina
Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke arról beszélt, hogy amíg Nyugat-Európában nem ritkák a 9-10 t/ha-os búza-termésátlagok, addig Magyarországon az idén 950 ezer hektárról 4,8 millió tonna búzát takarítottunk be, ami hektáronként 5,1 tonnás termésátlagot jelent. Ez mindössze 50 kg-mal haladja meg a kilencvenes évek színvonalát. Véleménye szerint

A 4. Vas megyei Búza Termelési Versenyen étkezési búza-kategóriában Kenyeres István salköveskúti gazda 9,85 t/ha-ral érte el a legjobb terméseredményt
A 4. Vas megyei Búza Termelési Versenyen étkezési búza-kategóriában Kenyeres István salköveskúti gazda 9,85 t/ha-ral érte el a legjobb terméseredményt
Fotó: Pap Edina
a termésbiztonság javítása érdekében a fajtaválasztás, a technológia-korszerűsítés, az öntözésfejlesztés, illetve az önkéntes gazdálkodói együttműködés terén kell előrelépni,

amihez a NAK minden segítséget megad.

Pusztavámi Márton, a NAK Vas megyei elnöke nyugat-európai versenytársaink példáját hozta föl, hogy korszerű technológiákkal, fajtákkal és összefogással, illetve a kritikus időszakokban szükség szerinti öntözéssel akár a 16 tonnás termésátlag is elérhető. Az idei vassurányi búza-fajtakísérletben a csúcstermés 12,09 t/ha volt.

Az ide, IV. Vas megyei Búza Termelési Verseny is bizonyította, hogy el lehet érni, sőt meg is lehet haladni a 9 tonnás hektáronkénti búza-termésátlagot. Étkezési búza-kategóriában Kenyeres István salköveskúti gazda érte el a legjobb, 9,85 t/ha-s terméseredményt, míg takarmánybúza kategóriában Lőrincz Lajos döbörhegyi gazda 9,02 t/ha-ral.

 

Az eseményről részletesen a Magyar Mezőgazdaság szaklapban olvashat.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hallotta már a gyökerek növekedését?

A gyökerek növekedését meg lehet hallani, sőt, a talajban élő giliszták mozgását is. Az ETH Zürich és a Francia Nemzeti Mezőgazdasági Kutatóintézet egy új módszerrel állt elő a talajok vizsgálatához.

Gesztenye és aszalt szilva

A gesztenyére keresleti piac van, az árak folyamatosan emelkednek, érdemes termelni - hangzott el a Pölöskén tartott aszalt szilva és gesztenye szakmai napon. Gesztenyéből jelenleg mintegy 300-400 hektárnyi területen körülbelül 1000 tonna terem az országban.

Ezért kell emelni a kenyér árát

Újabb áremelkedésre számíthatunk a sütőipari ágazatban, akár 20–30 százalékkal is emelkedhet a kenyérgabona ára év végéig. Így persze a kenyér is többe kerül majd a boltokban.

Újpaprika, újbor

November elejére, nagyjából egy időben készülnek el a friss fűszerpaprika-őrlemények és az újbor is, ennek örömére a szegedi fűszerpaprika-kutatók közel egy évtizede ilyenkorra időzítik a „paprika és bor” rendezvényüket. Ezúttal november 16-án, Szatymazon találkozik a bor a paprikával.

Vállalatirányítási tanácsokkal is segíti tagjait a NAK

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által elindított „Együtt az élelmiszeriparért” konferenciasorozat a „Vállalatirányítási új irányelvek” témával folytatódik, 2018. november 20-án. A programsorozat célja, hogy minél több élelmiszeripari tevékenységhez kapcsolódó területen szolgáljon hasznos információkkal a kamarai tagoknak.

Jön a hideg, de marad az aszály

Az elmúlt hét eseménytelen, csendes őszi időjárása után a héten két hidegfront is érinti térségünket, de számottevő csapadék sajnos továbbra sem várható.

Újítani kell a dinnyeágazatban

Három fontos kérdésre kell jól reagálnunk: fajtaszerkezet-váltás, piacépítés, szervezettség - hangzott el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete által rendezett regionális fórumon, melyet a Magyar dinnyetermesztés jövője címmel tartottak csütörtökön Medgyesegyházán, ahova nagyon sok termelő érkezett.

Élelmiszeripar a terítéken: jön az egységes védjegy, a pálmaolaj meg megy

Élelmiszeripari körkép címmel tartottak november 12-én szakmai konferenciát a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szervezésében Budapesten. A rendezvényen Dr. Nagy István agrárminiszter ismertette az újjáalakult agrárminisztérium élelmiszeripart érintő tevékenységeit, terveit. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy az agrárium sikerének alapfeltétele a megfelelő élelmiszer-feldolgozás.

Az éhség konfliktusokat táplál

A 21. század közepén mintegy tízmilliárd ember népesíti majd be a Földet, vagyis jó 2 milliárddal többen leszünk, mint most. Ha figyelembe vesszük, hogy a világ népességének mintegy tizede, 820 millió ember ma sem jut elegendő élelemhez, a mostaninál is nagyobb a kihívás lesz az emberiség megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszerrel történő ellátása.

Folytatódik a fúrt kutak ügye

A Fidesz azt szeretné, ha tulajdonos- és gazdabarát megoldás érvényesülhetne a fúrt kutak bejelentésénél, ezt szolgálja az Országgyűlés előtt lévő törvénymódosítás is, amelyet várhatóan december első hetében fogadnak el.