Back to top

Nagy István: javítani kell a termőképességet

Agrárfórumot szervezett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Vas megyei Igazgatósága Vasszécsenyben, ahol átadták a 4. Vas megyei Búza Termelési Verseny díjait is. Nagy István agrárminiszter előadásában kifejtette, hogy a hozamok javítása érdekében a korszerű technológiákon és genetikákon túl a talaj termőképességének fokozása alapvető feladat.

A miniszter fölhívta a figyelmet arra, hogy az elmúlt ötven évben 90 százalékkal esett vissza a talaj-mikroorganizmusok mennyisége a szerves anyag-visszapótlás csökkenése miatt. Véleménye szerint

meg kellene tiltani a szerves anyag lehordását a földekről, és ösztönözni kell az istállótrágyázást.

Emellett az ipari ásványi anyagok használatát, például a meszezést is fokozni kell.

Nagy István: A terményen kívül szerves anyagot a szántóföldről elvinni tilos
Nagy István: A terményen kívül szerves anyagot a szántóföldről elvinni tilos
Fotó: Pap Edina
Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke arról beszélt, hogy amíg Nyugat-Európában nem ritkák a 9-10 t/ha-os búza-termésátlagok, addig Magyarországon az idén 950 ezer hektárról 4,8 millió tonna búzát takarítottunk be, ami hektáronként 5,1 tonnás termésátlagot jelent. Ez mindössze 50 kg-mal haladja meg a kilencvenes évek színvonalát. Véleménye szerint

A 4. Vas megyei Búza Termelési Versenyen étkezési búza-kategóriában Kenyeres István salköveskúti gazda 9,85 t/ha-ral érte el a legjobb terméseredményt
A 4. Vas megyei Búza Termelési Versenyen étkezési búza-kategóriában Kenyeres István salköveskúti gazda 9,85 t/ha-ral érte el a legjobb terméseredményt
Fotó: Pap Edina
a termésbiztonság javítása érdekében a fajtaválasztás, a technológia-korszerűsítés, az öntözésfejlesztés, illetve az önkéntes gazdálkodói együttműködés terén kell előrelépni,

amihez a NAK minden segítséget megad.

Pusztavámi Márton, a NAK Vas megyei elnöke nyugat-európai versenytársaink példáját hozta föl, hogy korszerű technológiákkal, fajtákkal és összefogással, illetve a kritikus időszakokban szükség szerinti öntözéssel akár a 16 tonnás termésátlag is elérhető. Az idei vassurányi búza-fajtakísérletben a csúcstermés 12,09 t/ha volt.

Az ide, IV. Vas megyei Búza Termelési Verseny is bizonyította, hogy el lehet érni, sőt meg is lehet haladni a 9 tonnás hektáronkénti búza-termésátlagot. Étkezési búza-kategóriában Kenyeres István salköveskúti gazda érte el a legjobb, 9,85 t/ha-s terméseredményt, míg takarmánybúza kategóriában Lőrincz Lajos döbörhegyi gazda 9,02 t/ha-ral.

 

Az eseményről részletesen a Magyar Mezőgazdaság szaklapban olvashat.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Csonthéjba zárt egészség

Ki ne szeretne karcsú alakot, szép és egészséges hajat, selymes tapintású, rugalmas bőrt és friss memóriát? A csipszek, édességek és egyéb „rágcsák” helyett fogyasszanak dióféléket és olajos magvakat. Hogy melyek felelnek meg a legjobban a fent vázolt céloknak?

Gabonaár: merre indul el?

Viszonylagos csend honol a világ és azon belül Magyarország gabonapiacain, amiből egyelőre nem következik sem árzuhanás, sem érdemi drágulás. Azonban a holtszezonnak számító januárban érdemes a kínai-amerikai kereskedelmi tárgyalásokra figyelni, amelyek kimenetele befolyásolhatja az egyelőre bőséges termésűnek ígérkező 2019-es szezon gabonaárait.

Egyre hosszabbak az aszályos időszakok Somogyban

A klímaváltozás miatt ugyan nem csökken az összcsapadék-mennyiség a térségben, ám az aszályos időszakok egyre hosszabbak Somogyban is. Ezért az Országos Vízügyi Főigazgatóság aszályfigyelő rendszert épít ki. Ennek keretében Somogyban elsőként a drávai aszálykörzetben Kálmáncsán létesült mérőállomás.

Tízmilliárdok öntözésfejlesztésre

További nemzeti forrásokat különített el a Kormány öntözésfejlesztésre, illetve konkrét feladatokat határozott meg azzal kapcsolatban. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara stratégiai jelentőségűnek tartja az öntözés fejlesztését, üdvözli az azt előrevivő kormányzati döntést.

Egyelőre még rejtély, hogy miért mélyül a Dráva

Egy jelenleg zajló projektben vizsgálják a vízügyi szakemberek a Dráva medermélyülését. Ennek az eddig megállapított mértéke a hosszú távú adatok elemzése alapján átlagosan három centit jelent évente a folyó magyarországi szakaszán.

Több program is segíti a fiatal gazdákat

A generációváltás elősegítéséről illetve a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA) között létrejövő programokról beszélt Győrffy Balázs, a NAK elnöke és Weisz Miklós, az AGRYA társelnöke a két szervezet közös sajtóreggelijén, január 15-én.

A földforgalmi szabályozás változásai

Ez év január 11-én hatályba lépett az agráriumot érintő jogszabály-módosítási csomag, ami egyrészt a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvény, valamint a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvénnyel összefüggő egyes rendelkezésekről és átmeneti szabályokról szóló 2013. évi CCXII. törvény egyes paragrafusait módosítja.

Foglalkoztatást segítő alkalmazás teszteléséhez gazdálkodók jelentkezését várják

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara együttműködésével a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. továbbfejlesztette az egyszerűsített foglalkoztatás elektronikus ügyintézését segítő (EFO) mobilalkalmazást. A munkavállalók bejelentése immáron még könnyebbé válik, e-személyi igazolványuk adatai telefonról is beolvashatóak.

"Befogott" napsugarakkal a kártevők ellen

A gazdálkodóknak gyakran kell kémiai talajfertőtlenítőket használniuk. Ezek a szerek széles körű biocidek, ami azt jelenti, hogy a kártevők mellett a hasznos mikroorganizmusokat is pusztítják. Sok háztáji kertész ismeri a talajszolarizáció hatékonyságát. A nedves talajra terített átlátszó műanyag-fóliával befogható a napsugárzás, mely még a talajban élő kártevőket is elpusztítására.

Fejlesztőket és innovátorokat keres a NAK

Fejlesztők és innovátorok jelentkezését várják a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Design Terminal ötletversenyére 2019. február 18-ig!