0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A collie nemcsak divatos – hasznos is

Napjainkban a collie, azaz a skót juhászkutya egyike a világ legdivatosabb és leginkább kedvelt fajtáinak, elsősorban kedvességéért és szépségéért tartják, ugyanakkor használhatósága igen sokrétű. Nemcsak eredeti „szakmájában” képes dolgozni, hanem más tevékenységekre is megtanítható.

Nevezetesen vakvezető kutya, mentőkutya, terápiás kutya, őrző-védő kutya, rendőrkutya, mozgássérülteket segítő kutya, és az agility pályán is megállja a helyét.

A fajta származásáról írásos adatok nem maradtak fenn, a feltételezések szerint Angliába a rómaiak, esetleg a vikingek vihették be a collie őseit. Ezek a kutyák kerülhettek el a Skót-felföldre, ahol az emberek birkatenyésztéssel foglalkoztak.

A ritkán lakott területen a tél végén a birkákat szabadon engedték, és csak ősszel gyűjtötték össze a nyájat, hogy megnyírják, levágják vagy eladják őket.

A begyűjtésnél a juhászkutya elengedhetetlen segítség volt, húsz ember munkáját tudta egyedül elvégezni. Az elkóborolt nyájakat felkutatta, és a gazdához hajtotta.

Itthon az egyik legismertebb collietenyésztő a Dragon Gold kennel tulajdonosa, a gödöllői Bárdos Mónika, aki szerint a collie egy életforma. Mindig vidám, rendkívül energikus, okos, gyönyörű megjelenésű, mindenkit elbűvölő eb – akinek volt már skót juhászkutyája, nem valószínű, hogy a fajtát valaha is elfelejtené. A collie okos, szeret megdolgozni a dicséretért. A sikeres tenyésztő célja, hogy az évtizedek óta tartó küllemre történő szelekció mellett megőrizze a kutyákban az ösztönt a tereléshez is.

Cikkünk Dr. Zsolnay Miklósnak a Kistermelők Lapjában megjelenő részletes írása alapján készült.

Forrás: Kistermelők Lapja