Back to top

Mire jó az alga?

Az algák olyan mikroorganizmusok, melyeknek a növekedésükhöz nincs szükség talajra. Megvan bennük a lehetőség, hogy a megújuló energia egyik legmegbízhatóbb és legjelentősebb forrásaivá váljanak. Az üzemanyagárak emelkedésével a zavaros, iszapos tavaknak sok új felhasználási lehetőségére van esély.

A mikroalgák apró, mikroorganizmusok, élőhelyük változatos, megtalálhatóak mélytengeri környezetben, trópusi régiókban, a sarkköri jég és hó alatt, extrém pH-n és hőmérsékleten, szabadon úszó és telepes formában egyaránt. Az algák körülbelül ötször annyi biomasszát termelnek négyzetméterenként az olyan talajban termesztett növényekhez képest, mint például a szójabab. Biomasszáját az ipar számos területén használják fel biotechnológiai célokra. Széndioxid megkötő és légkori oxigén elállító képességük jelentős szerepet játszik az ökoszisztémában. Az algáknak több törzse is ismert, felhasználás szempontjából a legelterjedtebbek a zöld Chlorella, illetve a kékes-zöld Spirula. A tápláléklánc fontos részei, nagyobb állatok csak ritkán fogyasztják őket, ellenben az egészségtudatos emberek annál inkább.

Az algának számos jótékony hatása ismert és egyre gyakoribb a táplálék kiegészítőként való alkalmazásuk.

A Spirula javítja az agyműködést, csökkenti a vércukorszintet, továbbá öregedés ellenes és immunerősítő hatása is ismert. A Chlorella pedig elősegíti az emésztést, méregtelenít és tisztítja az ízületeket.

Manapság az algákat nem csak az élelmiszer és gyógyszeripar hasznosítja, hanem az épületek zöldítésére az építőipar is. A francia XTU Architects építészei egy olyan építményt terveztek Kínában, amelynek homlokzatát algákkal borították be. A koncepciót a 2013-ban átadott hamburgi BIQ (Bio Intelligent Quotient) épület alapján kölcsönözték, amely a világ első alga-üzemeltetésű apartmanháza. Az építmény két napsütötte oldala fotoszintetikus mikroalgák üvegbevonatú tartályaival fedett. Az épület adta feltételek rendkívül gyors ütemű növekedést biztosítanak az algáknak. A tartályokba préselt levegőt pumpálnak, ami az organizmusokat széndioxiddal és tápanyagokkal látja el. Az összepréselt levegőbuborékok mozgása leginkább egy lávalámpához hasonlít. A levegő mozgatására azért van szükség, hogy elkerüljék az algák üvegre telepedését és elrohadását.

BIQ épület Hamburgban - BIQ mit Bioreaktorfassade (Am Inselpark 17) auf der IBA Hamburg in Hamburg-Wilhelmsburg
Fotó: NordNordWest https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/de/legalcode

Amikor az algák megérettek a begyűjtésre, elszállítják egy biogázüzembe, ahol egy helyi generátorban elégetik, hogy energiát termeljen. A felesleget későbbi felhasználásra eltárolják, eladhatják étrend-kiegészítőknek, vagy külső szolgáltatóknak metántermelésre.

Forrás: 
www.bbc.com www.good.is

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A kereskedelmi háború helyett az ASP tesz be a szójának

A Kína és az Amerikai Egyesült Államok között zajló kereskedelmi háborúban veszíteni látszott a szója. Azonban úgy tűnik, ennél sokkal nagyobb veszély les rá: a Kínában tomboló afrikai sertéspestis járvány következtében visszaesik a kereslet, így lesz miért aggódniuk az amerikai gazdáknak.

Kihajózik a Balatoni Kör

Rendhagyó helyszínre talált a Balatoni KÖR által életre hívott télen-nyáron nyitva tartó Balatont hirdető 2018/2019-es Gasztropiknik. A rendezvénysorozat utolsó állomása stílusosan a Balaton közepe lesz, ahol a pompás élőzene kiséretében elfogyasztott finom ételek-italok mellett bemutatásra kerül a legújabb Kóstold körbe kiadvány is.

Villamossal szállíthatják házhoz az élelmiszert?

Az úgynevezett „utolsó mérföldek” mindenkinek feladják a leckét, aki házhoz szállítással foglalkozik. Frankfurtban ígéretes megoldásnak tűnik a villamosközlekedés bevonása a kiszállításba azzal együtt is, hogy pusztán a kötött pályára nem lehet alapozni.

Jó helyek a Dél-Balatonon

Bár rengeteg online felület ajánl utazási tippeket, mégis legszívesebben a helyiek tanácsát fogadjuk meg. Így sokszor olyan helyekre juthatunk el, egyedi élményeket szerezve, amelyekről az útikönyvek sem írnak.

Gluténmentes ételek az éttermekben?

Az élelmiszerekben még egy egészen kis mennyiségű glutén is gondot okoz a lisztérzékenységtől szenvedők számára, és az éttermek azok, ahol a legnehezebb elkerülni a glutén fogyasztását.

Egyre tudatosabban vásárolunk

Több felmérés azt mutatja, hogy a magyar vásárlók egyre tudatosabbak, sőt egyre inkább keresik a magyar termékeket - mondta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában.

Nem segített a húsvét a tojástermelőkön

Nem változott a néhány héttel ezelőtti helyzet, idén húsvét előtt sok helyen csökkentek a tojásárak, ami az elmúlt évek tapasztalataiból kiindulva szinte példátlan - írta a Világgazdaság csütörtökön.

Az összefogásnak köszönhetően lehetővé válik a kettős minőségű élelmiszerekkel szembeni fellépés

Több mint két éve került fókuszba a kettős minőségű élelmiszerek ügye, melyben az Agrárminisztérium határozottan kiállt a vásárlók mellet. Több vizsgálat is bizonyította a jelenség létezését, amelyet végül elismert az Európai Bizottság, és annak elnöke Jean-Claude Juncker is.

Indul a gombaszezon

Annak ellenére, hogy Magyarországon meglehetősen sok erdei gomba terem, rendkívül kevés az olyan étterem száma, amelyben kínálják is a terméket. Pedig a gombászásnak nagy hagyománya van itthon, és az általános fogyasztásban sem áll a legutolsó helyen az ország.

Új-Zélandon tojáshiány van, mivel átállnak a szabadtartásra

Az üzletláncok azon küzdenek, hogy a vásárlók egyre növekvő igényeit kielégítsék, miközben az ország tojótyúk állománya csökken.