Back to top

Mire jó az alga?

Az algák olyan mikroorganizmusok, melyeknek a növekedésükhöz nincs szükség talajra. Megvan bennük a lehetőség, hogy a megújuló energia egyik legmegbízhatóbb és legjelentősebb forrásaivá váljanak. Az üzemanyagárak emelkedésével a zavaros, iszapos tavaknak sok új felhasználási lehetőségére van esély.

A mikroalgák apró, mikroorganizmusok, élőhelyük változatos, megtalálhatóak mélytengeri környezetben, trópusi régiókban, a sarkköri jég és hó alatt, extrém pH-n és hőmérsékleten, szabadon úszó és telepes formában egyaránt. Az algák körülbelül ötször annyi biomasszát termelnek négyzetméterenként az olyan talajban termesztett növényekhez képest, mint például a szójabab. Biomasszáját az ipar számos területén használják fel biotechnológiai célokra. Széndioxid megkötő és légkori oxigén elállító képességük jelentős szerepet játszik az ökoszisztémában. Az algáknak több törzse is ismert, felhasználás szempontjából a legelterjedtebbek a zöld Chlorella, illetve a kékes-zöld Spirula. A tápláléklánc fontos részei, nagyobb állatok csak ritkán fogyasztják őket, ellenben az egészségtudatos emberek annál inkább.

Az algának számos jótékony hatása ismert és egyre gyakoribb a táplálék kiegészítőként való alkalmazásuk.

A Spirula javítja az agyműködést, csökkenti a vércukorszintet, továbbá öregedés ellenes és immunerősítő hatása is ismert. A Chlorella pedig elősegíti az emésztést, méregtelenít és tisztítja az ízületeket.

Manapság az algákat nem csak az élelmiszer és gyógyszeripar hasznosítja, hanem az épületek zöldítésére az építőipar is. A francia XTU Architects építészei egy olyan építményt terveztek Kínában, amelynek homlokzatát algákkal borították be. A koncepciót a 2013-ban átadott hamburgi BIQ (Bio Intelligent Quotient) épület alapján kölcsönözték, amely a világ első alga-üzemeltetésű apartmanháza. Az építmény két napsütötte oldala fotoszintetikus mikroalgák üvegbevonatú tartályaival fedett. Az épület adta feltételek rendkívül gyors ütemű növekedést biztosítanak az algáknak. A tartályokba préselt levegőt pumpálnak, ami az organizmusokat széndioxiddal és tápanyagokkal látja el. Az összepréselt levegőbuborékok mozgása leginkább egy lávalámpához hasonlít. A levegő mozgatására azért van szükség, hogy elkerüljék az algák üvegre telepedését és elrohadását.

BIQ épület Hamburgban - BIQ mit Bioreaktorfassade (Am Inselpark 17) auf der IBA Hamburg in Hamburg-Wilhelmsburg
Fotó: NordNordWest https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/de/legalcode

Amikor az algák megérettek a begyűjtésre, elszállítják egy biogázüzembe, ahol egy helyi generátorban elégetik, hogy energiát termeljen. A felesleget későbbi felhasználásra eltárolják, eladhatják étrend-kiegészítőknek, vagy külső szolgáltatóknak metántermelésre.

Forrás: 
www.bbc.com www.good.is

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Testünk őrei, a bioflavonoidok a fiatalság titkát rejtik

A citrusfélékben is megtalálható bioflavonoidok nemcsak a gyümölcsök és fűszerek ízét adják, de sejtjeink felett is őrködnek. Antioxidáns hatásuk pedig segít megőrizni a bőr fiatalságát.

Szalmonellával szennyezett fűszerkeveréket hívott vissza a Lidl 

Pizza fűszerkeveréket hívott vissza a Lidl Magyarország, mert a cég saját minőségellenőrzési vizsgálatai során szalmonella-szennyezettséget mutatott ki a Mikadó elnevezésű termékben.

Csomagolóanyag-üzemet adtak át Hatvanban

Hárommilliárd forintból megépült, 100 embernek munkát adó csomagolóanyag-üzemet adtak át csütörtökön a Heves megyei Hatvanban, az eseményen a pénzügyminiszter a gazdaság egyik erősödő pillérének nevezte a csomagolóanyag-ipart.

Ezért kell emelni a kenyér árát

Újabb áremelkedésre számíthatunk a sütőipari ágazatban, akár 20–30 százalékkal is emelkedhet a kenyérgabona ára év végéig. Így persze a kenyér is többe kerül majd a boltokban.

Paul McCartney a vegetarianizmus mellett kampányol

Duettet énekelhet Paul McCartney-val az a szerencsés nyertes, aki néhány dollárral támogatja a zenész családja által indított Húsmentes Hétfő mozgalmat. A cél a nagyüzemi állattartás környezeti hatásainak mérséklése.

Fűszerezzünk! A kurkuma és a chili kedvező hatásai

Néhány fűszer nem csak ízt és aromát kölcsönöz az ételeinknek, hanem meglepő módon olyan, az egészségünkre jótékony hatással bírhatnak, mint a mentális egészség javítása és a rák elleni védelem. A kurkumát, vagy a chilit sokan használják a főzéshez anélkül, hogy tudnának a szervezetükre gyakorolt jótékony hatásairól.

A jó csomagolás véd, informál, reklámoz - sőt, védi a környezetet

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatósága szakmai rendezvényt tartott, amely az élelmiszeripari vállalatok tudás- és hatékonyság növelését volt hivatott elősegíteni a csomagolásfejlesztést érintő előadásokon keresztül.

Újraélesztenek a séfek és a pincérek

Teljes biztonságben érezhetik magukat a St. Andrea Wine&Gourmet Bár vendégei, mert az étterem minden alkalmazottja képes életet menteni, és egy defibrillátort is beszereztek. Az étterem elsőként reagált az országos mentőszolgálat Élet Mentő Pont felhívásához.

Nem éri majd meg élelmiszer-növényekből bioüzemanyagot gyártani

Az Európai Parlament jóváhagyta a megújuló vonatkozó kötelező, és az energiahatékonyságra vonatkozó indikatív célértéket. Mindkettőt 2030-ig kellene elérni. Ezek a célértékek kulcsszerepet játszanak az Unió éghajlatváltozási vállalásainak teljesítésében.

Megjelentek a többcsatornás vásárlók: már online is rendelünk élelmiszert

Az online élelmiszer-kereskedelem az ágazat legdinamikusabban fejlődő területe: 2017-ben 22,5 százalékkal nőttek a számok – a növekvő tendencia tartósnak látszik. Egy átlagos online bevásárlás értéke ráadásul duplája a boltiénak - derült ki a Budapesten megrendezett Agóra konferencián, ahol a közösségi média és az internet kereskedelemre gyakorolt hatásáról beszéltek a szakemberek.