Back to top

Mire jó az alga?

Az algák olyan mikroorganizmusok, melyeknek a növekedésükhöz nincs szükség talajra. Megvan bennük a lehetőség, hogy a megújuló energia egyik legmegbízhatóbb és legjelentősebb forrásaivá váljanak. Az üzemanyagárak emelkedésével a zavaros, iszapos tavaknak sok új felhasználási lehetőségére van esély.

A mikroalgák apró, mikroorganizmusok, élőhelyük változatos, megtalálhatóak mélytengeri környezetben, trópusi régiókban, a sarkköri jég és hó alatt, extrém pH-n és hőmérsékleten, szabadon úszó és telepes formában egyaránt. Az algák körülbelül ötször annyi biomasszát termelnek négyzetméterenként az olyan talajban termesztett növényekhez képest, mint például a szójabab. Biomasszáját az ipar számos területén használják fel biotechnológiai célokra. Széndioxid megkötő és légkori oxigén elállító képességük jelentős szerepet játszik az ökoszisztémában. Az algáknak több törzse is ismert, felhasználás szempontjából a legelterjedtebbek a zöld Chlorella, illetve a kékes-zöld Spirula. A tápláléklánc fontos részei, nagyobb állatok csak ritkán fogyasztják őket, ellenben az egészségtudatos emberek annál inkább.

Az algának számos jótékony hatása ismert és egyre gyakoribb a táplálék kiegészítőként való alkalmazásuk.

A Spirula javítja az agyműködést, csökkenti a vércukorszintet, továbbá öregedés ellenes és immunerősítő hatása is ismert. A Chlorella pedig elősegíti az emésztést, méregtelenít és tisztítja az ízületeket.

Manapság az algákat nem csak az élelmiszer és gyógyszeripar hasznosítja, hanem az épületek zöldítésére az építőipar is. A francia XTU Architects építészei egy olyan építményt terveztek Kínában, amelynek homlokzatát algákkal borították be. A koncepciót a 2013-ban átadott hamburgi BIQ (Bio Intelligent Quotient) épület alapján kölcsönözték, amely a világ első alga-üzemeltetésű apartmanháza. Az építmény két napsütötte oldala fotoszintetikus mikroalgák üvegbevonatú tartályaival fedett. Az épület adta feltételek rendkívül gyors ütemű növekedést biztosítanak az algáknak. A tartályokba préselt levegőt pumpálnak, ami az organizmusokat széndioxiddal és tápanyagokkal látja el. Az összepréselt levegőbuborékok mozgása leginkább egy lávalámpához hasonlít. A levegő mozgatására azért van szükség, hogy elkerüljék az algák üvegre telepedését és elrohadását.

BIQ épület Hamburgban - BIQ mit Bioreaktorfassade (Am Inselpark 17) auf der IBA Hamburg in Hamburg-Wilhelmsburg
Fotó: NordNordWest https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/de/legalcode

Amikor az algák megérettek a begyűjtésre, elszállítják egy biogázüzembe, ahol egy helyi generátorban elégetik, hogy energiát termeljen. A felesleget későbbi felhasználásra eltárolják, eladhatják étrend-kiegészítőknek, vagy külső szolgáltatóknak metántermelésre.

Forrás: 
www.bbc.com www.good.is

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Csonthéjba zárt egészség

Ki ne szeretne karcsú alakot, szép és egészséges hajat, selymes tapintású, rugalmas bőrt és friss memóriát? A csipszek, édességek és egyéb „rágcsák” helyett fogyasszanak dióféléket és olajos magvakat. Hogy melyek felelnek meg a legjobban a fent vázolt céloknak?

Ipari mennyiségek: az almasűrítmény számai

A világon 1,6 millió tonna almasűrítményt készítenek, körülbelül a harmadát Európában. Kontinensünkön 12 millió tonna alma terem, annak a harmada ipari. A legnagyobb almatermést Lengyelország hozza, náluk 300-350 ezer tonna sűrítmény készül, hazánkban 50 ezer tonna. Ennek a mennyiségnek a gazdaságossági oldalát járta körül előadásában Apáti Ferenc a FruitVeB tanácskozásán, Mátraházán.

Sok az alma és nem fogy

Az egy évvel ezelőttinél 30-50 százalékkal alacsonyabb árakon is a szokásosnál jóval kisebb ütemben fogy a hűtőházakból az étkezési alma, ráadásul nagy tételekről derül ki, hogy a minőségük romlása miatt már csak ipari célú felhasználásra alkalmasak - mondta Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a Világgazdaságnak.

Az egészséges táplálkozásban is van helyük a tésztaféléknek

A tésztafélék annak ellenére is a rendszeresen fogyasztott élelmiszereink közé tartoznak, hogy mi magyarok nem számítunk igazi „tésztás” nemzetnek. Azonban minden családnak van legalább egy kedvenc tésztaétele, és persze a levesek jelentős részét is tésztabetéttel tesszük tartalmasabbá. De szedhetünk-e egy kicsit többet a tányérunkra, ha az egészségünkre is figyelni akarunk?

Bárány: kijózanodás következhet a Brexit folyamatában

Ébresztőként szolgálhat a brit politikai elit számára a May-féle tervezet keddi bukása, amelynek eredménye egy sokkal enyhébb forgatókönyv megvalósulása lehet – mondta el lapunknak az egyik legnagyobb baromfihús-exportőr vállalat tulajdonosa.

Elismert az uniós élelmiszerbiztonsági modell, de nem elég ambíciózus

Az Európai Számvevőszék új jelentése szerint, noha a fogyasztókat az élelmiszerekben található veszélyes vegyi anyagoktól megvédő uniós rendszer kellően megalapozott, jelenleg túl ambiciózusnak bizonyul. Az Európai Bizottság és a tagállamok nem rendelkeznek kellő kapacitással ahhoz, hogy a rendszer működését maradéktalanul biztosítsák.

Péntektől vámot kell fizetni az egyik rizsfajta behozatalánál

A Kambodzsából és Mianmarból származó indica rizs uniós behozatala jelentősen megemelkedett, gazdasági károkat okozva az európai termelőknek, ezért az Európai Bizottság úgy döntött, hogy behozatali vámokat ír elő az érintett rizsfajtára - közölte az uniós bizottság szerdán.

Csak a jelöléssel volt gond a 100%-os citromleveknél

13 citromlé komplex vizsgálatát és ellenőrzését végezték el a szakemberek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta programjában. Bio és sűrítményből készült gyümölcslé egyaránt akadt a tesztelt termékek között. A hivatal munkatársai laboratóriumban ellenőrizték többek között a növényvédő- és tartósítószerek jelenlétét, a termékek vitamin- és citromsav-tartalmát, valamint pH értékét.

Sört hozhat a postás

Sör forgalmazásába kezdett 3200 hivatalában az orosz posta - közölte a Pocsta Rosszii sajtószolgálata kedden az RNS hírügynökséggel.

Robotok szállítják a nassolnivalót a megfáradt egyetemistáknak

Télen-nyáron, esőben, lejtőn fel és le szállítják a finomságokat egy amerikai egyetemen a PepsiCo önjáró robotjai a tanulóknak és az iskola alkalmazottainak.