0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Mire jó az alga?

Az algák olyan mikroorganizmusok, melyeknek a növekedésükhöz nincs szükség talajra. Megvan bennük a lehetőség, hogy a megújuló energia egyik legmegbízhatóbb és legjelentősebb forrásaivá váljanak. Az üzemanyagárak emelkedésével a zavaros, iszapos tavaknak sok új felhasználási lehetőségére van esély.

A mikroalgák apró, mikroorganizmusok, élőhelyük változatos, megtalálhatóak mélytengeri környezetben, trópusi régiókban, a sarkköri jég és hó alatt, extrém pH-n és hőmérsékleten, szabadon úszó és telepes formában egyaránt. Az algák körülbelül ötször annyi biomasszát termelnek négyzetméterenként az olyan talajban termesztett növényekhez képest, mint például a szójabab. Biomasszáját az ipar számos területén használják fel biotechnológiai célokra. Széndioxid megkötő és légkori oxigén elállító képességük jelentős szerepet játszik az ökoszisztémában. Az algáknak több törzse is ismert, felhasználás szempontjából a legelterjedtebbek a zöld Chlorella, illetve a kékes-zöld Spirula. A tápláléklánc fontos részei, nagyobb állatok csak ritkán fogyasztják őket, ellenben az egészségtudatos emberek annál inkább.

Az algának számos jótékony hatása ismert és egyre gyakoribb a táplálék kiegészítőként való alkalmazásuk.

A Spirula javítja az agyműködést, csökkenti a vércukorszintet, továbbá öregedés ellenes és immunerősítő hatása is ismert. A Chlorella pedig elősegíti az emésztést, méregtelenít és tisztítja az ízületeket.

Manapság az algákat nem csak az élelmiszer és gyógyszeripar hasznosítja, hanem az épületek zöldítésére az építőipar is. A francia XTU Architects építészei egy olyan építményt terveztek Kínában, amelynek homlokzatát algákkal borították be. A koncepciót a 2013-ban átadott hamburgi BIQ (Bio Intelligent Quotient) épület alapján kölcsönözték, amely a világ első alga-üzemeltetésű apartmanháza. Az építmény két napsütötte oldala fotoszintetikus mikroalgák üvegbevonatú tartályaival fedett. Az épület adta feltételek rendkívül gyors ütemű növekedést biztosítanak az algáknak. A tartályokba préselt levegőt pumpálnak, ami az organizmusokat széndioxiddal és tápanyagokkal látja el. Az összepréselt levegőbuborékok mozgása leginkább egy lávalámpához hasonlít. A levegő mozgatására azért van szükség, hogy elkerüljék az algák üvegre telepedését és elrohadását.

Amikor az algák megérettek a begyűjtésre, elszállítják egy biogázüzembe, ahol egy helyi generátorban elégetik, hogy energiát termeljen. A felesleget későbbi felhasználásra eltárolják, eladhatják étrend-kiegészítőknek, vagy külső szolgáltatóknak metántermelésre.

Forrás: www.bbc.com www.good.is