Back to top

Hattyúkülönlegesség Dél-Amerikából

Hazánkban egyre gyakrabban találkozhatunk olyan víziszárnyas-tenyésztőkkel, akiknek portáján feketenyakú hattyú is él. Ez a madár a nálunk is gyakori bütykös hattyúnak méretben a felét teszi ki: a gúnár mintegy 4,5-6,5, míg párja kb. 3,4-4,5 kilogrammos. Az avatatlan szem a nemet viszonylag nehezen állapítja meg.

A feketenyakú hattyú hatalmas elterjedési területtel bír: Argentínában, Uruguayban, Paraguayban és Chilében még ma is viszonylag gyakori, téli vonulásai során akár több ezres csapatokba is verődhet. Amikor költőhelyén beköszönt az ősz, akkor madarunk északra húzódik, s Brazília déli területein vészeli át ezt az időszakot. Nemcsak a táplálékhiány, hanem az alacsony hőmérséklet is készteti madarunkat a hosszú vonulásra – nehezen bírja a mínuszokat, s ezt fogságban való tartásánál is figyelembe kell venni: fagymentes helyet kell számára biztosítani ősztől tavaszig.

Fotó: Tóth Zsigmond
Madarunk olykor már kétévesen is ivarérett, de egyes példányai csak hatévesen állnak párba. A 4-8 tojásból álló fészekaljat mintegy 5 hétig üli a tojó, miközben párja a közelben őrködik. A fiatalok kezdetben barnásszürke tollruhát viselnek, s általában két-, olykor háromévesen öltik fel szüleikkel azonos, látványos tollruhájukat.

A hattyúk közismerten agresszív madarak, gondoljunk csak bütykös hattyúnkra, mely rendszerint hatalmas területet kisajátít maga számára, ahonnan a többi vízimadarat elűzi, de akár el is pusztíthatja őket.

A feketenyakú hattyú a hattyúk világában békésnek mondható, de e madarakat is tanácsos minimum 200 nm-es kifutóban tartani,

melynek legalább a felén szabad vízfelület található. Madarunk takarmányozása nem ördöngösség: különféle vízinövényekkel táplálhatjuk, de vásárolhatunk gyárilag előállított takarmányt is részükre. Ami nagyon fontos: e faj csak igen kis mértékben igényel állati fehérjét.

Mivel nehéz megítéleni a nemüket, ezért, ha ilyen madarakat vásárolunk, legjobb DNS-vizsgálatot végeztetni.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaség

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Bár kicsi, mégis igazi nagypapagáj: a vörös hátú törpeara

A törpearák megjelenésükben, viselkedésükben sokban hasonlítanak óriásméretű rokonaikhoz, pl. ugyanúgy megvan az arctájékukon a toll nélküli kopasz bőrfelület, emellett igazi nagypapagájok módjára viselkednek. Viszont helyigényük és áruk is kisebb nagyméretű társaikénál, ezért különösen kedveltek a madarászok között.

A húsgalamb: cél a legnagyobb vitalitású utód

A háztáji haszongalamb-tenyésztés elsősorban a fajtatiszta tenyésztésen alapul, mivel a hibridektől várható heterózishatás (hibridhatás) a galambfajban kisebb, mint más baromfifajokban. Ettől függetlenül, mint a fajtákat ismertető részben is kitértünk rá, a húsgalambtenyésztésben is vannak jól kiválasztott és szelektált fajták és vonalak keresztezésével előállított árutermelő hibridek.

Vakcina-gyártó üzem épül Monoron 8 milliárd forintból

A Ceva-Phylaxia Oltóanyagtermelő Zrt. új állatvakcina-gyártó üzemet, valamint kutatási és fejlesztési központot épít a Pest megyei Monoron több, mint 8 milliárd forintból.

Középpontban a nyúltenyésztés: Mitől függ a nyulak születési súlya? (2.)

A szopós-, a növendék-, sőt még a kifejlett nyulak termelésének alakulásában is kisebb vagy nagyobb szerepe van az anyai hatásnak, mivel a magzatok tápláltsága egy hónapon, a szopósnyulaké 3 héten keresztül kizárólag az anyjuktól függ.

Egyre több az elhízott ló

A lovak fele túlsúlyosnak számít, mert a lótulajdonosok elfelejtették az egészséges lótartás alapelveit – figyelmeztetnek angol állatorvosok.

Újabb ASP-s vaddisznó Borsodban

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hangony község külterületén talált vaddisznó tetemben mutatta ki tegnap az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Az új esetet a magas kockázatú területen belül azonosították. Az állategészségügyi szakemberek – az országos főállatorvos utasítására – megkezdték a szükséges intézkedések végrehajtását.

Drágábbak a gabonák, olcsóbbak a gyümölcsök

Tavaly novemberben a mezőgazdasági termelői árak 4,4 százalékkal nőttek az egy évvel korábbiakkal összevetve. A növényi termékek ára 9,1 százalékkal emelkedett, az élő állatok és állati termékek ára 3,1 százalékkal csökkent - jelentette hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Új házikedvenc Közép-Ázsiából

Él Közép-Ázsiában egy dekoratív rágcsáló, az óriás versenyegér, amelynek tartására eleddig kevesen vállalkoztak. Ő a versenyegerek óriása, a fej és a test hossza 15-18,5 cm, farokhossza 13-16 cm, testsúlya pedig 169-275 gramm. Így érthető, hogy rokonfajaihoz képest jóval nagyobb helyet igényel.

Népszerűek a magyar galambfajták

2019. január második hétvégéjén rendezte meg a B. 15. Testvériség Galamb- és Kisállattenyésztő Egyesület éves kiállítását Rákospalotán, a Csokonai Művelődési Házban. A hajdan csak a kerület galambtenyésztőinek meghirdetett seregszemle mára kiteljesedett Budapest más, elsősorban északi kerületeiben lakó galambászaival.

Hatályba léptek a földtörvény módosításai

2019. január 11-én hatályba léptek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége által kezdeményezett, a mező- és erdőgazdasági földek forgalmát szabályozó, és az agrárium szereplőinek versenyképességét javító törvénymódosítások.