Back to top

High-tech újdonságok a méhek világában

Ugyan a beporzó rovaroknak köszönhető az élelmiszerek egyharmada, mégis visszaszorulóban vannak. A méhészek számára is egyre nagyobb kihívást jelent a méhcsaládok gondozása. Számukra jelenthet segítséget néhány technológiai újítás.

Mikrofon a réten

Kutatók apró mikrofonokat helyeztek ki az alpesi rétekre annak érdekében, hogy a méhek zümmögését tanulmányozhassák. Egy 2017-es kutatás alapján

a hangfelvételek segítségével meg lehet becsülni, hogy mennyi méh van a réten, és hogy ezek melyik fajhoz tartoznak.

A kutatók azt is remélik, hogy a gazdák a saját földjeiken elhelyezett mikrofonok segítségével figyelemmel kísérhetik a gyümölcsfák, zöldségek és egyéb növények beporzását. Így időben észlelhetik, ha nincs elegendő beporzó rovar a területen, és további méhkasok telepítésével orvosolhatják a problémát.

BuzzBox

Szó szerint „zümmögő-dobozt” jelent annak a találmánynak a neve, melyet a méhészek a kaptárakban helyezhetnek el. Ez bizonyos hangjelzésekre figyel, amelyek jelezhetik a királynő eltűnését, egy esetleges rajzás kezdetét, vagy paraziták jelenlétét. A

BuzzBox a kolónia egészségét figyeli ily módon, és ha baj van, jelzést küld a méhész okostelefonjára.

„A korai észlelés a második legjobb védekezés a megelőzés után” mondja Aaron Makaruk, az érzékelőt gyártó start-up cég egyik alapító tagja.

Termoszolár kaptár

A varroa atkát talán senkinek nem kell bemutatni, aki kicsit is foglalkozott már méhészeti témákkal. Egyelőre kémiai kezelésekkel lehet a legjobban védekezni ellene. Egy cseh méhész azonban, bizonyos Roman Linhart olyan kaptárt tervezett, melynek a teteje egy olyan napelem, ami felfűti a kaptár belsejét.

Olyan hőmérsékletet tud elérni, amit a méhek még elviselnek, a varroa atka azonban nem.

A 2016-ban indult közösségi finanszírozású kampány több, mint 70 ezer dollárnyi pénzt szedett össze. A szabadalmaztatott termékből egyelőre csak azok a támogatók kaptak, akik legalább 650 dollárral támogatták a kezdeményezést. A nagy nyilvánosság számára még nem elérhető a különleges kaptár.

Robot méhek

Ahogy korábban már írtunk róla, a csökkenő méhállomány helyébe léphetnek a beporzó drónok. Több dizájn is létezik már: japán tudósok zselével borított lószőr-ecseteket erősítettek a drónokra, melyek képesek összegyűjteni a pollen szemcséket. Eközben a Harvard Egyetemen a „RoboBee” robotméh prototípusán dolgoznak, amely verdeső szárnyaival egy valódi méhet utánoz. Shashi Shekhar, a Minnesotai Egyetem informatikus tudósa szerint

a működő prototípus egy amolyan „B-terv” arra az esetre, ha mégse sikerülne megmenteni a méheket és a beporzókat, vagy bármilyen váratlan esemény következne be.
Forrás: 
modernfarmer.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kaptárak lehallgatásával mentenek méheket

A mesterséges intelligencia és a technológiai fejlődés segíthet megállítani a világ méhpopulációjának drasztikus lecsökkenését. A kaptárakra hat érzékelőt helyeznek, melyekkel rögzítik a méhek zümmögését, a láb és szárny mozgásuk hangjait, az általuk termelt méz súlyát, a kaptár páratartalmát, továbbá a helyi időjárási és légszennyezettségi viszonyokat.

A marha nem csak steaknek jó

A mázsás állatok nem csak a tányérunkon végezhetik a vágás után. Manapság, a mindennapi élet során használt tárgyaink nagy része mesterséges alapanyagokból készül. Azonban akad néhány olyan termék, amely természetes, állati nyersanyagokat használ fel.

Mogyoróval az allergia ellen?

A kisgyerekkortól folyamatosan fogyasztott mogyoró véd a maggal szembeni allergiával szemben – következtet egy brit kutatás alapján a Business Insider. Bár a tanulmány önmagában még nem bizonyítja a feltevést, az eredmény szignifikáns, és jól beilleszthető az allergiáról szerzett eddigi ismereteinkbe.

Genetikától függ, szeretjük-e a kávét

A kávé keserű íze nem finom – mégis emberek milliói fogyasztják naponta mint kedvelt italt. Egy friss kutatás szerint genetikai alapokra vezethető vissza, ki szereti a kávét és ki nem.

„Méhcsípés-terápia” Kairóban

Ezerszámra tenyészti a méheket Omar Abulhassan Kairó külvárosában – de nem a méz, hanem a méreg miatt.

Mézes reggeli Tatán

November 16-án, pénteken Tatán ünnepélyes keretek között kezdődött el a Mézes reggeli nevű idei mézfogyasztást ösztönző kampány, melyet Szlovéniában indítottak el, s célja, hogy a gyermekeket a mézfogyasztásra ösztönözze, megismertesse velük a méz és más méztermékek kiváló élettani hatásait.

Hallotta már a gyökerek növekedését?

A gyökerek növekedését meg lehet hallani, sőt, a talajban élő giliszták mozgását is. Az ETH Zürich és a Francia Nemzeti Mezőgazdasági Kutatóintézet egy új módszerrel állt elő a talajok vizsgálatához.

Gesztenye és aszalt szilva

A gesztenyére keresleti piac van, az árak folyamatosan emelkednek, érdemes termelni - hangzott el a Pölöskén tartott aszalt szilva és gesztenye szakmai napon. Gesztenyéből jelenleg mintegy 300-400 hektárnyi területen körülbelül 1000 tonna terem az országban.

Ha megjön a hideg, összebújnak a méhek

A téli időszak az összehúzódás időszaka a kaptárban. A méhek telelőfürtben vészelik át a hideget, melyben állandó hőmérsékletet tartanak. Máig megfejtetlen, miként szabályozzák a fürt hőmérsékletét. A fürtbe húzódás egyúttal jelzés a méhész számára.

Testünk őrei, a bioflavonoidok a fiatalság titkát rejtik

A citrusfélékben is megtalálható bioflavonoidok nemcsak a gyümölcsök és fűszerek ízét adják, de sejtjeink felett is őrködnek. Antioxidáns hatásuk pedig segít megőrizni a bőr fiatalságát.