Back to top

High-tech újdonságok a méhek világában

Ugyan a beporzó rovaroknak köszönhető az élelmiszerek egyharmada, mégis visszaszorulóban vannak. A méhészek számára is egyre nagyobb kihívást jelent a méhcsaládok gondozása. Számukra jelenthet segítséget néhány technológiai újítás.

Mikrofon a réten

Kutatók apró mikrofonokat helyeztek ki az alpesi rétekre annak érdekében, hogy a méhek zümmögését tanulmányozhassák. Egy 2017-es kutatás alapján

a hangfelvételek segítségével meg lehet becsülni, hogy mennyi méh van a réten, és hogy ezek melyik fajhoz tartoznak.

A kutatók azt is remélik, hogy a gazdák a saját földjeiken elhelyezett mikrofonok segítségével figyelemmel kísérhetik a gyümölcsfák, zöldségek és egyéb növények beporzását. Így időben észlelhetik, ha nincs elegendő beporzó rovar a területen, és további méhkasok telepítésével orvosolhatják a problémát.

BuzzBox

Szó szerint „zümmögő-dobozt” jelent annak a találmánynak a neve, melyet a méhészek a kaptárakban helyezhetnek el. Ez bizonyos hangjelzésekre figyel, amelyek jelezhetik a királynő eltűnését, egy esetleges rajzás kezdetét, vagy paraziták jelenlétét. A

BuzzBox a kolónia egészségét figyeli ily módon, és ha baj van, jelzést küld a méhész okostelefonjára.

„A korai észlelés a második legjobb védekezés a megelőzés után” mondja Aaron Makaruk, az érzékelőt gyártó start-up cég egyik alapító tagja.

Termoszolár kaptár

A varroa atkát talán senkinek nem kell bemutatni, aki kicsit is foglalkozott már méhészeti témákkal. Egyelőre kémiai kezelésekkel lehet a legjobban védekezni ellene. Egy cseh méhész azonban, bizonyos Roman Linhart olyan kaptárt tervezett, melynek a teteje egy olyan napelem, ami felfűti a kaptár belsejét.

Olyan hőmérsékletet tud elérni, amit a méhek még elviselnek, a varroa atka azonban nem.

A 2016-ban indult közösségi finanszírozású kampány több, mint 70 ezer dollárnyi pénzt szedett össze. A szabadalmaztatott termékből egyelőre csak azok a támogatók kaptak, akik legalább 650 dollárral támogatták a kezdeményezést. A nagy nyilvánosság számára még nem elérhető a különleges kaptár.

Robot méhek

Ahogy korábban már írtunk róla, a csökkenő méhállomány helyébe léphetnek a beporzó drónok. Több dizájn is létezik már: japán tudósok zselével borított lószőr-ecseteket erősítettek a drónokra, melyek képesek összegyűjteni a pollen szemcséket. Eközben a Harvard Egyetemen a „RoboBee” robotméh prototípusán dolgoznak, amely verdeső szárnyaival egy valódi méhet utánoz. Shashi Shekhar, a Minnesotai Egyetem informatikus tudósa szerint

a működő prototípus egy amolyan „B-terv” arra az esetre, ha mégse sikerülne megmenteni a méheket és a beporzókat, vagy bármilyen váratlan esemény következne be.
Forrás: 
modernfarmer.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A fotoszintézis „felturbózása”

Amerikai kutatók a fotoszintézis felerősítéséhez genetikailag módosítottak növényeket abban bízva, hogy ez a módszer egyszer majd javítja az élelmiszernövények hozamát.

A lebomló kocsánytartót is díjazták a franciák

Január közepén már 33. alkalommal nyitotta meg kapuit a SIVAL nemzetközi növénytermesztési kiállítás Angers-ban. A több mint 3 hektáros pavilonokban 640 kiállító termékeivel, szolgáltatásaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Ahogyan minden évben, most is nagy hangsúlyt helyeztek a rendezők az innovatív megoldások bemutatására, különösen a környezetet, felhasználókat kímélő újításokra.

Gyapot nő a Hold sötét oldalán

A nemrég a Hold sötét oldalán landolt kínai űrszonda fedélzetén egy apró zöld csíra növekszik, jelentették a tudósok kedden. A gyapot növényke nincs egyedül, több más mag illetve muslica peték és élesztőgomba is érkezett a Holdra.

Robotok szállítják a nassolnivalót a megfáradt egyetemistáknak

Télen-nyáron, esőben, lejtőn fel és le szállítják a finomságokat egy amerikai egyetemen a PepsiCo önjáró robotjai a tanulóknak és az iskola alkalmazottainak.

Fejlesztőket és innovátorokat keres a NAK

Fejlesztők és innovátorok jelentkezését várják a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Design Terminal ötletversenyére 2019. február 18-ig!

Jókor jött a hideg és a hó a gazdáknak

Jókor jött a hideg, állítják a mezőgazdasági termelők és ezzel egyetértenek Tolna megye méhészei is. Az őszi vetéseket vékony rétegben ugyan, de hó borította. A gazdák bíznak benne, hogy még jelentős mennyiségű hó vagy eső esik tavaszig, ugyanis legalább két havi mennyiségű csapadékkal „adós” a természet.

Középpontban a nyúltenyésztés: Mitől függ a nyulak születési súlya? (2.)

A szopós-, a növendék-, sőt még a kifejlett nyulak termelésének alakulásában is kisebb vagy nagyobb szerepe van az anyai hatásnak, mivel a magzatok tápláltsága egy hónapon, a szopósnyulaké 3 héten keresztül kizárólag az anyjuktól függ.

A világ 10 legtáplálóbb étele

Egy új tanulmányban koreai kutatók több mint 1000 nyers élelmiszer elemzését követően rangsorolták azokat az összetevőket, amelyek a legkiegyensúlyozottabbá teszik a napi tápanyag szükségletet. Meglepő eredményeket találtak.

Szükség van-e csípős paradicsomra?

A csilipaprika evolúciós szempontból nézve a paradicsom távoli, undok unokatestvére. 19 millió évvel ezelőtt váltak le a közös őstől, de még mindig vannak közös szakaszok a DNS-ükben. Két különböző irányba fejlődtek: a paradicsom egy húsosabb, ásványi anyagokban gazdag gyümölcsöt, a csili azonban erőteljes védelmi vonalat hozott létre a kapszaicinoidok kifejlesztésével.

Essen a nehézség a kaptárainkba – megújult a Méhészet(videó)

Melyek a hazai méhészet Achilles-sarkai? Miért beteg a mézpiac, hogyhogy jobban megy a hamis méz? Miként növelhető a hazai mézfogyasztás? Hogyan álljunk neki a méhcsaládok gyors tavaszi fejlesztésének? A megújult Méhészet magazinból kiderül!