Back to top

Karácsonyfapiac és karácsonyi vásár

A száraz időjárás több európai karácsonyfa-termelő térségben gondot okozott. Az Egyesült Királyságban és a kontinens nagy részén az újonnan telepített állományok egyharmada kipusztult, míg Dániában a tavaszi áradások károsították súlyosan az ültetvényeket. A mostani időjárásnak a fiatal ültetvényekre gyakorolt hatását majd 6-8 év múlva érezzük igazán.

A szakemberek szerint a száraz időjárásnak előnye is van, a lelassult növekedés miatt ugyanis az ágemeletek rövidebbek, a fák tömöttebb habitusúak, ami a minőségüket és az értéküket is növeli. Végül is a zömök élőfenyő lehet csak méltó vetélytársa a műfenyőnek, ami mind nagyobb mértékben hódít.

Egyesült Királyság

A hatmilliós brit piacot kissé átrendezi az idén az, hogy a Homebase barkácsáruházlánc több üzletét bezárta, illetve az ország legnagyobb kertészetiáruház- lánca, a 140 üzlettel rendelkező Wyevale Garden Centres is eladóvá vált. Így a kedvezőtlen időjárás ellenére nagyobb szabad készlet lesz dán fenyőből a piacon, nyilatkozta a Horticulture Week brit kertészeti szaklapnak Andy Bunker, az Alton Garden Centre igazgatója.

Oliver Coombe, a Brit Karácsonyfa- termesztők Szövetségének (BCTGA) elnöke, a York Christmas Trees tulajdonosa elmondta, hogy az idén egyértelműen kevesebb fenyőt termelnek ki karácsonyra a britek, de hogy mennyivel, azt még nem lehet megbecsülni.

A legnagyobb baj nem az idei áruval van, hanem a fiatal telepítésekkel. A tavaly és az ebben az évben ültetett fiatal fák pusztulásának következményei ugyanis csak 6-8 év múlva érzékelhetők majd a piacon.

Az Egyesült Királyság nagy részén az elmúlt két hónapban alig esett eső. Júniusban országszerte átlagosan 35 mm csapadékot mértek, ami a fele az ilyenkor szokásosnak. Nincs más megoldás, mint az öntözés, mondják a szakemberek, ám ez nem mindenki számára elérhető lehetőség. Az öntözésnél fontos, hogy a fáknak ne okozzanak stresszt, ezért kora reggel vagy éjszaka szabad csak a vizet pótolni. Nagy hangsúlyt kell fektetni a gyomirtásra, amivel csökkenthető a vízért és tápanyagért való versengés. A szárazságban kevesebb a gombás fertőzés, viszont erősebb a takácsatka-kártétel, teszi hozzá Oliver Coombe.

Colin Palmer, a brit vidékfejlesztési szakszolgálat karácsonyfa-termesztési szaktanácsadója szerint a 2017. őszén telepített fenyők jó arányban átvészelték az idei különösen száraz brit nyarat. Azoknak akadtak gondjaik, akik kötött, agyagos talajon termelnek. Az aszály miatt kisült talajon nyílt széles hasadékok károsították a gyökereket, ebből komoly veszteség származik.

A jobb minőségű talajokon legföljebb 2 százalékos a veszteség.

Azok a csemeték élték túl nagyobb arányban a kedvezőtlen időjárást, amelyeket a kitermelést követően rövid időn belül eltelepítettek. Még mindig érhetik azonban meglepetések a termelőket, hiszen a szárazságnak még nincs vége. Colin Palmer szerint az idén kitermelésre váró fák általában jó kondícióban vannak, a száraz, meleg nyár nem okozott bennük kárt. A legtöbb fa növekedése július végére leállt.

Azoknál a termelőknél lehetnek minőségi gondok, ahol nem irtották ki időben a gyomokat, ott a rozsda fölszaporodott és áttelepült a fenyőkre, amihez a száraz meleg kedvező feltételeket teremtett.

Rob Morgan, a swansea-i Gower Fresh Christmas Trees tulajdonosa évenként 15 ezer fenyőt értékesít. Minden évben 30 ezer csemetét ültet, amelyeket Kanadából vásárolt magról nevel. Az idén a csemeték egyharmada kipusztult a szokatlan hőség miatt, ezért jövőre megduplázza az ültetett mennyiséget.

A BCTGA titkára, Harry Brightwell szerint a 2-3 éves állományok súlyosan károsodtak a tartós aszályban. Előzetes becsléseik szerint az árak karácsonykor a tavalyihoz hasonlóan alakulnak:

a mértékadónak számító 180 centiméteres Nordmann-fenyő nagykereskedelmi ára 17-18 font (6100-6500 Ft) körül alakul majd.

Írország

Az idén az ír termelők áruja töltheti be azt a piaci rést, amit a britek az aszály miatt nem tudnak. A wexfordi Emerald karácsonyfa- iskola tulajdonosa, Noel Moran elmondta, hogy a kertészeti árudák viszonylag hűségesek a beszállítójukhoz, de ebben az évben bizony jobban körül kell nézniük a piacon, ha minőségi fát akarnak venni.

A cég évenként 200 ezer fenyőt szállít az Egyesült Királyságba, oda irányul egyébként a teljes ír kivitel 85 százaléka. Most ez az arány akár a 95 százalékot is elérheti.

Áraik nem emelkedtek a tavalyihoz képest, és az ír klímán jót tett a fenyőknek a bőséges napsütés. Az enyhe éghajlaton a tavaszi fagykár is csekély volt, bár az ültetésekkel a sok eső miatt megkéstek. Mostanáig a hidrológiai év kezdete, 2017. októbere óta az éves csapadékmennyiség 75 százaléka leesett Írországban, ami jónak mondható. Ezért karácsonyfáért célszerű ellátogatni az ír szigetre, javasolja Noel Moran. A küszöbön álló brexittel kapcsolatban a szakember elmondta, hogy az immár 15-20 éve tartó brit kivitel biztosan nem áll le. Reméli, hogy nem lesznek vámok, de biztosan több lesz az adminisztráció.

A két ország közötti kereskedelmet a britek EU-ból való végleges kilépése valószínűleg nem befolyásolja, ugyanakkor a kontinens exportőrei nehézségekbe ütközhetnek.

Dánia

A dán karácsonyfa-exportőrök szerint az aszály ellenére az áru minősége határozottan jó az idén, a brexit ugyanakkor aggodalommal tölti el őket, csakúgy, mint a brit karácsonyfa-termelőket. Kasper Kortegaard, a Kortegaard Forst Export karácsonyfa- termelő és -kereskedő vállalkozás vezetője elmondta, hogy

Dániában is súlyos aszály tombolt, ami a talaj kiszáradása és megrepedezése miatt az új telepítéseket veszélyeztette.

Az idősebb, idei értékesítésre szánt fák meglehetősen jó kondícióban vannak, mivel az altalaj az aszály előtt jól feltöltődött nedvességgel. A sudár ugyan az idén rövidebb, mint tavaly, ez azonban inkább előnynek számít.

A szakember úgy látja, hogy a karácsonyfa-kereskedelmi idény hasonló lesz a tavalyihoz, a nagy- és kiskereskedelmi árak sem változnak jelentősen. Sokhelyütt találkozhatunk leromlott állományokkal, de nem annyira rossz a helyzet, mint korábban.

A dán karácsonyfa jó minőségű, de Skóciában és Írországban is lehet kiváló árut találni. Valójában nincs túl sok magas minőségű karácsonyfa, különösen a nagyobb méretekből.

A dán termelők legnagyobb aggodalma a brexit és annak a devizaárfolyamra gyakorolt hatása. Ez nyilvánvalóan befolyásolja a kontinens karácsonyfatermelését, de az ír és a skót termelést is, hiszen Skóciába szinte minden a kontinensről érkezik ami a karácsonyfa-termesztéshez kell, a munkaerőtől a csemetéig. Kasper Kortegaard azt reméli, hogy az Európai Unió és Nagy-Britannia között a kétoldalú kereskedelemre vonatkozóan előnyös megállapodás születik, aminek nem lesz további kedvezőtlen hatása a gazdaságokra annál, mint amit már eddig is okozott.

Tartósabb karácsonyfák

Az EasyFix karácsonyfatartót forgalmazó vállalkozás a karácsonyfa-kereskedőknek ajánl egyszerűen „szerelhető” karácsonyfatalpat, amelynek sajátossága, hogy a fenyő levágott vége tartósítószeres vízben áll, emiatt kevésbé száradnak be a hajtásai. A vágott virágok tartósítószereit gyártó Chrysal vállalkozással együtt nyolc éven át folytatott vizsgálatok és kísérletek eredményeként mostanra megszületett karácsonyfa-tartósító iránt óriási az érdeklődés, évenként egymillió csomagot szállítanak a német, svéd, francia, brit és belga piacra.

A Nordmann-fenyők, a Picea abies és Picea omorika jól hasznosítják a tartósítószert, határozottan jobb állapotban vészelik át az ünnepeket a meleg lakásban. Az egyetlen feltétel, hogy a fenyőfa lefűrészelt vége vízben álljon

- mondta Hein Veldhuizen, az EasyFix kereskedelmi vezetője.

Csillogjon minden

Andy Smith, a Klondyke Garden Centres beszerzője elmondta, hogy az árudásoknak nagyon körültekintőnek kell lenniük az idén, ha jó áron jó minőségű karácsonyfát szeretnének beszerezni. A vásárlók ugyanis elvárják az árudáktól, hogy azok kiváló minőségű árut kínáljanak, olyat, amit máshol nem kaphatnak meg.

Nagy hangsúlyt kell helyezni az árukihelyezésre és a marketingre, hiszen a vevők karácsonykor valóra akarják váltani álmaikat.

Hannah Powell, a Perrywood Garden Centre vezetője elmondta, hogy a szokásosnál még jobban erősítik az eseménymarketinget, amihez külsős rendezvényszervezőt, illetve PR-céget bíztak meg, mivel a saját munkatársaik ebben az időszakban különösen elfoglaltak.

A dekorációban is mindig legyen valami új, különleges, ami tavaly nem volt, mivel a vásárlók nagy része nem cseréli le minden évben a teljes dekorációkészletet, egy-egy új darabbal azonban mindig szívesen bővítenék.

A vevők egyre igényesebbek, szeretnek az elvárásaikon felül, élményt és minőséget egyaránt kapni. Andy Newman kiskereskedelmi szakértő szerint sokhelyütt jelentős készletek vannak még a tavalyi-tavalyelőtti dekorációkból. A vásárlókat pedig az újdonságokkal és a változatossággal lehet elcsábítani.

Fontos, hogy csillogjon minden, akárcsak a nagy bevásárlóközpontokban, javasolja a szakértő.

A karácsonyi árubeszerzés már javában tart az árudákban. Júliusban a vezető nagykereskedések már megrendezték trendformáló bemutatóikat, kiállításaikat. Ezek alapján az alábbi trendekre lehet számítani most karácsonykor:

• Szín: rózsaszín, rózsaarany, réz, opál, okkersárga, lila, arany.

• Műfenyők: összecsukható, szürke, arany, tömör alkat, gazdag ár- és méretválaszték.

• Díszítőelemek, figurák: szarvas, jégkorcsolyázók, egzotikus madarak, duci angyalkák, homlokzati lézerfény-festés, jegesmedve, kulcsok, flamingók, unikornisok, flitteres gömbök.

• Ajándéktárgyak: tea, kávé, csináld magad gin- vagy ajándékkészítő készlet, koktélshaker, matt fekete konyhai edénykészlet, turmixgép, konyhai mérleg, kocsmai játékok, kozmetikai cikkek, kutya, macska, Lego adventi naptár.

A Horticulture Week alapján összeállította: Pap Edina

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet/Dísznövény Kereskedelem
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2018/34 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gesztenye és aszalt szilva

A gesztenyére keresleti piac van, az árak folyamatosan emelkednek, érdemes termelni - hangzott el a Pölöskén tartott aszalt szilva és gesztenye szakmai napon. Gesztenyéből jelenleg mintegy 300-400 hektárnyi területen körülbelül 1000 tonna terem az országban.

Testünk őrei, a bioflavonoidok a fiatalság titkát rejtik

A citrusfélékben is megtalálható bioflavonoidok nemcsak a gyümölcsök és fűszerek ízét adják, de sejtjeink felett is őrködnek. Antioxidáns hatásuk pedig segít megőrizni a bőr fiatalságát.

Örökölt örökzöldek

Keskeny kis szerpentinen kapaszkodunk föl a Badacsonyörs fölött magasodó Örsi-hegyre, ahol az ország egyetlen teraszos arborétuma található. A világ minden tájáról származó örökzöld különlegességek élnek itt, gyűjteményüket a Folly család négy generációja hozta létre, gyarapította, őrizte és fejleszti a mai napig is.

Franciaország betiltja a metám-nátriumot

A francia élelmiszerbiztonsági, környezetvédelmi és foglalkozás-egészségügyi kormányügynökség az emberi egészségre és a környezetre ártalmasnak nyilvánította, és javasolta a metám-nátrium hatóanyagú készítmények forgalmazásának betiltását, miután Nyugat-Franciaországban több gazdálkodó, illetve a gazdaságok szomszédságában lakó emberek légúti mérgezést szenvedtek a hatóanyag használata után.

Őshonos fákra cserélik az invazívakat Pécsen

A Tettye környékén bálványfákat vágtak ki. A fák ugyan egészségesek voltak, azonban inváziós fajnak számítanak, így egy kormányrendelet értelmében irtani kell őket. A város azonban gondoskodik a pótlásukról ott, ahol szükséges: helyükre őshonos fafajok kerülnek.

Az arborétum a második otthona

Vérbeli kiránduló izgalmával és ezernyi kérdéssel érkezem az Agostyáni Arborétumba. Amint belépek a nagy székely kapun, a csönd magával ragad. A lombok árnyékában közelítek a kicsi faházikó felé, ahol Rozmann Hajnalka mindig mosolygós arca fogad. Mint vendéget a házigazda köszönt, ő az arborétum vezetője.

A növényorvosokon is múlik a mezőgazdaság jövője

Az élelmiszer-biztonság kulcsa a növényorvos szlogennel rendezték meg a XIII. Növényorvos Napot, ahol a résztvevők nagy tapssal fogadták annak bejelentését, hogy a növényorvosok szaktudását, munkájuk jelentőségét szakmai doktori címmel tervezik elismerni. Elvárás ugyanakkor, hogy olyan fenntartható növényvédelmet folytassunk, ahol az utolsó megoldás a növényorvosi vény kiállítása.

C-vitamin tarolás: a fejes káposzta kézi és gépi betakarítása

A fejes káposzta betakarításának kezdetét az állomány jellemzői határozzák meg. A káposztafejnek el kell érnie a fajtára jellemző alakot és tömöttségi állapotot. A betakarítás ideje az ültetés után 55-150 nappal esedékes.

Kék színben érkezik a zöld virágcserép

A német Pöppelmann hollandiai képviselete bemutatta a TEKU cserepek környezetkímélő kék generációját, amely újrahasznosított polipropilén műanyagból készül és újrahasznosítható.

Drágább lett termelni az agráriumban

Idén szeptemberében a mezőgazdasági termelői árak 2017 azonos időszakához képest 6,2 százalékkal nőttek, amit a növényi termékek árának 12 százalékos emelkedése, illetve az élő állatok és állati termékek árának 2,8 százalékos csökkenése eredményezett.