Back to top

Karácsonyfapiac és karácsonyi vásár

A száraz időjárás több európai karácsonyfa-termelő térségben gondot okozott. Az Egyesült Királyságban és a kontinens nagy részén az újonnan telepített állományok egyharmada kipusztult, míg Dániában a tavaszi áradások károsították súlyosan az ültetvényeket. A mostani időjárásnak a fiatal ültetvényekre gyakorolt hatását majd 6-8 év múlva érezzük igazán.

A szakemberek szerint a száraz időjárásnak előnye is van, a lelassult növekedés miatt ugyanis az ágemeletek rövidebbek, a fák tömöttebb habitusúak, ami a minőségüket és az értéküket is növeli. Végül is a zömök élőfenyő lehet csak méltó vetélytársa a műfenyőnek, ami mind nagyobb mértékben hódít.

Egyesült Királyság

A hatmilliós brit piacot kissé átrendezi az idén az, hogy a Homebase barkácsáruházlánc több üzletét bezárta, illetve az ország legnagyobb kertészetiáruház- lánca, a 140 üzlettel rendelkező Wyevale Garden Centres is eladóvá vált. Így a kedvezőtlen időjárás ellenére nagyobb szabad készlet lesz dán fenyőből a piacon, nyilatkozta a Horticulture Week brit kertészeti szaklapnak Andy Bunker, az Alton Garden Centre igazgatója.

Oliver Coombe, a Brit Karácsonyfa- termesztők Szövetségének (BCTGA) elnöke, a York Christmas Trees tulajdonosa elmondta, hogy az idén egyértelműen kevesebb fenyőt termelnek ki karácsonyra a britek, de hogy mennyivel, azt még nem lehet megbecsülni.

A legnagyobb baj nem az idei áruval van, hanem a fiatal telepítésekkel. A tavaly és az ebben az évben ültetett fiatal fák pusztulásának következményei ugyanis csak 6-8 év múlva érzékelhetők majd a piacon.

Az Egyesült Királyság nagy részén az elmúlt két hónapban alig esett eső. Júniusban országszerte átlagosan 35 mm csapadékot mértek, ami a fele az ilyenkor szokásosnak. Nincs más megoldás, mint az öntözés, mondják a szakemberek, ám ez nem mindenki számára elérhető lehetőség. Az öntözésnél fontos, hogy a fáknak ne okozzanak stresszt, ezért kora reggel vagy éjszaka szabad csak a vizet pótolni. Nagy hangsúlyt kell fektetni a gyomirtásra, amivel csökkenthető a vízért és tápanyagért való versengés. A szárazságban kevesebb a gombás fertőzés, viszont erősebb a takácsatka-kártétel, teszi hozzá Oliver Coombe.

Colin Palmer, a brit vidékfejlesztési szakszolgálat karácsonyfa-termesztési szaktanácsadója szerint a 2017. őszén telepített fenyők jó arányban átvészelték az idei különösen száraz brit nyarat. Azoknak akadtak gondjaik, akik kötött, agyagos talajon termelnek. Az aszály miatt kisült talajon nyílt széles hasadékok károsították a gyökereket, ebből komoly veszteség származik.

A jobb minőségű talajokon legföljebb 2 százalékos a veszteség.

Azok a csemeték élték túl nagyobb arányban a kedvezőtlen időjárást, amelyeket a kitermelést követően rövid időn belül eltelepítettek. Még mindig érhetik azonban meglepetések a termelőket, hiszen a szárazságnak még nincs vége. Colin Palmer szerint az idén kitermelésre váró fák általában jó kondícióban vannak, a száraz, meleg nyár nem okozott bennük kárt. A legtöbb fa növekedése július végére leállt.

Azoknál a termelőknél lehetnek minőségi gondok, ahol nem irtották ki időben a gyomokat, ott a rozsda fölszaporodott és áttelepült a fenyőkre, amihez a száraz meleg kedvező feltételeket teremtett.

Rob Morgan, a swansea-i Gower Fresh Christmas Trees tulajdonosa évenként 15 ezer fenyőt értékesít. Minden évben 30 ezer csemetét ültet, amelyeket Kanadából vásárolt magról nevel. Az idén a csemeték egyharmada kipusztult a szokatlan hőség miatt, ezért jövőre megduplázza az ültetett mennyiséget.

A BCTGA titkára, Harry Brightwell szerint a 2-3 éves állományok súlyosan károsodtak a tartós aszályban. Előzetes becsléseik szerint az árak karácsonykor a tavalyihoz hasonlóan alakulnak:

a mértékadónak számító 180 centiméteres Nordmann-fenyő nagykereskedelmi ára 17-18 font (6100-6500 Ft) körül alakul majd.

Írország

Az idén az ír termelők áruja töltheti be azt a piaci rést, amit a britek az aszály miatt nem tudnak. A wexfordi Emerald karácsonyfa- iskola tulajdonosa, Noel Moran elmondta, hogy a kertészeti árudák viszonylag hűségesek a beszállítójukhoz, de ebben az évben bizony jobban körül kell nézniük a piacon, ha minőségi fát akarnak venni.

A cég évenként 200 ezer fenyőt szállít az Egyesült Királyságba, oda irányul egyébként a teljes ír kivitel 85 százaléka. Most ez az arány akár a 95 százalékot is elérheti.

Áraik nem emelkedtek a tavalyihoz képest, és az ír klímán jót tett a fenyőknek a bőséges napsütés. Az enyhe éghajlaton a tavaszi fagykár is csekély volt, bár az ültetésekkel a sok eső miatt megkéstek. Mostanáig a hidrológiai év kezdete, 2017. októbere óta az éves csapadékmennyiség 75 százaléka leesett Írországban, ami jónak mondható. Ezért karácsonyfáért célszerű ellátogatni az ír szigetre, javasolja Noel Moran. A küszöbön álló brexittel kapcsolatban a szakember elmondta, hogy az immár 15-20 éve tartó brit kivitel biztosan nem áll le. Reméli, hogy nem lesznek vámok, de biztosan több lesz az adminisztráció.

A két ország közötti kereskedelmet a britek EU-ból való végleges kilépése valószínűleg nem befolyásolja, ugyanakkor a kontinens exportőrei nehézségekbe ütközhetnek.

Dánia

A dán karácsonyfa-exportőrök szerint az aszály ellenére az áru minősége határozottan jó az idén, a brexit ugyanakkor aggodalommal tölti el őket, csakúgy, mint a brit karácsonyfa-termelőket. Kasper Kortegaard, a Kortegaard Forst Export karácsonyfa- termelő és -kereskedő vállalkozás vezetője elmondta, hogy

Dániában is súlyos aszály tombolt, ami a talaj kiszáradása és megrepedezése miatt az új telepítéseket veszélyeztette.

Az idősebb, idei értékesítésre szánt fák meglehetősen jó kondícióban vannak, mivel az altalaj az aszály előtt jól feltöltődött nedvességgel. A sudár ugyan az idén rövidebb, mint tavaly, ez azonban inkább előnynek számít.

A szakember úgy látja, hogy a karácsonyfa-kereskedelmi idény hasonló lesz a tavalyihoz, a nagy- és kiskereskedelmi árak sem változnak jelentősen. Sokhelyütt találkozhatunk leromlott állományokkal, de nem annyira rossz a helyzet, mint korábban.

A dán karácsonyfa jó minőségű, de Skóciában és Írországban is lehet kiváló árut találni. Valójában nincs túl sok magas minőségű karácsonyfa, különösen a nagyobb méretekből.

A dán termelők legnagyobb aggodalma a brexit és annak a devizaárfolyamra gyakorolt hatása. Ez nyilvánvalóan befolyásolja a kontinens karácsonyfatermelését, de az ír és a skót termelést is, hiszen Skóciába szinte minden a kontinensről érkezik ami a karácsonyfa-termesztéshez kell, a munkaerőtől a csemetéig. Kasper Kortegaard azt reméli, hogy az Európai Unió és Nagy-Britannia között a kétoldalú kereskedelemre vonatkozóan előnyös megállapodás születik, aminek nem lesz további kedvezőtlen hatása a gazdaságokra annál, mint amit már eddig is okozott.

Tartósabb karácsonyfák

Az EasyFix karácsonyfatartót forgalmazó vállalkozás a karácsonyfa-kereskedőknek ajánl egyszerűen „szerelhető” karácsonyfatalpat, amelynek sajátossága, hogy a fenyő levágott vége tartósítószeres vízben áll, emiatt kevésbé száradnak be a hajtásai. A vágott virágok tartósítószereit gyártó Chrysal vállalkozással együtt nyolc éven át folytatott vizsgálatok és kísérletek eredményeként mostanra megszületett karácsonyfa-tartósító iránt óriási az érdeklődés, évenként egymillió csomagot szállítanak a német, svéd, francia, brit és belga piacra.

A Nordmann-fenyők, a Picea abies és Picea omorika jól hasznosítják a tartósítószert, határozottan jobb állapotban vészelik át az ünnepeket a meleg lakásban. Az egyetlen feltétel, hogy a fenyőfa lefűrészelt vége vízben álljon

- mondta Hein Veldhuizen, az EasyFix kereskedelmi vezetője.

Csillogjon minden

Andy Smith, a Klondyke Garden Centres beszerzője elmondta, hogy az árudásoknak nagyon körültekintőnek kell lenniük az idén, ha jó áron jó minőségű karácsonyfát szeretnének beszerezni. A vásárlók ugyanis elvárják az árudáktól, hogy azok kiváló minőségű árut kínáljanak, olyat, amit máshol nem kaphatnak meg.

Nagy hangsúlyt kell helyezni az árukihelyezésre és a marketingre, hiszen a vevők karácsonykor valóra akarják váltani álmaikat.

Hannah Powell, a Perrywood Garden Centre vezetője elmondta, hogy a szokásosnál még jobban erősítik az eseménymarketinget, amihez külsős rendezvényszervezőt, illetve PR-céget bíztak meg, mivel a saját munkatársaik ebben az időszakban különösen elfoglaltak.

A dekorációban is mindig legyen valami új, különleges, ami tavaly nem volt, mivel a vásárlók nagy része nem cseréli le minden évben a teljes dekorációkészletet, egy-egy új darabbal azonban mindig szívesen bővítenék.

A vevők egyre igényesebbek, szeretnek az elvárásaikon felül, élményt és minőséget egyaránt kapni. Andy Newman kiskereskedelmi szakértő szerint sokhelyütt jelentős készletek vannak még a tavalyi-tavalyelőtti dekorációkból. A vásárlókat pedig az újdonságokkal és a változatossággal lehet elcsábítani.

Fontos, hogy csillogjon minden, akárcsak a nagy bevásárlóközpontokban, javasolja a szakértő.

A karácsonyi árubeszerzés már javában tart az árudákban. Júliusban a vezető nagykereskedések már megrendezték trendformáló bemutatóikat, kiállításaikat. Ezek alapján az alábbi trendekre lehet számítani most karácsonykor:

• Szín: rózsaszín, rózsaarany, réz, opál, okkersárga, lila, arany.

• Műfenyők: összecsukható, szürke, arany, tömör alkat, gazdag ár- és méretválaszték.

• Díszítőelemek, figurák: szarvas, jégkorcsolyázók, egzotikus madarak, duci angyalkák, homlokzati lézerfény-festés, jegesmedve, kulcsok, flamingók, unikornisok, flitteres gömbök.

• Ajándéktárgyak: tea, kávé, csináld magad gin- vagy ajándékkészítő készlet, koktélshaker, matt fekete konyhai edénykészlet, turmixgép, konyhai mérleg, kocsmai játékok, kozmetikai cikkek, kutya, macska, Lego adventi naptár.

A Horticulture Week alapján összeállította: Pap Edina

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet/Dísznövény Kereskedelem
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2018/34 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ellenőrizetlen import

Spanyol- és Görögországból, illetve az EU-n kívüli országokból, közöttük főleg Albániából és Marokkóból tetemes mennyiségben özönlik olcsó szamóca az olasz piacra, ellehetetlenítve ezzel a délolasz termelőket.

Úgy viszik a bécsi földet, mint a cukrot

Rekord mennyiségű, 300 ezer zsáknyi bécsi földet vásároltak az osztrák főváros lakói 2009 óta. A Guter Grund nevet viselő virágföldet a város zöldhulladékára alapozva állítják elő, ráadásul teljesen tőzegmentes és a biotermesztésben is felhasználható.

Kertekkel és napelemekkel szórja tele a városokat a Lidl

Az olasz Lidl megnyitotta első olyan üzletét, melynek tetején városi kertet alakított ki. A terv egy civil szervezet bevonásával valósult meg. Közben Belgiumban 7200 napelemet szerel fel boltjai tetejére.

Így keltettek nagy hírverést az agrárszakmáknak

Mint arról beszámoltunk, véget ért az I. Agrár Szakma Sztár Fesztivál, amelyet a jó hangulat és a feszült pillanatok egyaránt jellemeztek. A hagyományteremtő célú rendezvényen alaposan körbenéztünk – következzenek bővebb tapasztalataink.

Jól jött a hétvégi csapadék a veteményeseknek és a gyümölcsösöknek

Az elvetett zöldségmagok kikelését és a gyümölcsök virágzását segítette a hétvégén esett csapadék, ugyanakkor az közel sem biztosította a szükséges mennyiséget - közölte Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke az MTI érdeklődésére.

Növényvédelmi előrejelzés – előcsalogatja a meleg a kártevőket

Átvonult ugyan felettünk egy csapadékzóna, de nem sokra futotta belőle, továbbra is a szárazság határozza meg a kerti növények életét. Ahogy melegszik, egyre több kártevő bújik elő: cserebogarakra, poloskaszagú szilva- és almadarázsra, vadgesztenye-aknázómolyra, keleti gyümölcsmolyra, lepkekabócára, kerti liszteskékre számíthatunk.

Az erdei faválasztékot szállítókat is ellenőrzi a Nébih

Erdei faválaszték szállítása kizárólag szállítójeggyel végezhető. 2019. január elsejétől már csak az új típusú szállítójegy alkalmazható, amelyen a szállítás részleteit a fuvarozóknak kell feltüntetnie és igazolnia. A Nébih a jövőben fokozottan ellenőrzi, hogy a fuvarozók eleget tesznek-e kötelezettségeiknek. A mulasztás komoly szankciókat vonhat maga után.

Tűzelhalás veszélye az almatermésűeknél

Idén a megszokotthoz képest kissé korábban virágoznak az almatermésűek, amihez kellemes meleg, és most már többnyire csapadékos idő is társul. Ha ezek a körülmények hosszabb távon is fennmaradnak, az kedvező feltételeket teremt az ervíniás betegséget, másnéven tűzelhalást okozó baktérium fertőzéséhez. Pontosan időzített és megfelelően elvégzett növényvédő szeres kezeléssel védekezhetünk ellene.

Utolsó mohikán: holland retek talajban hajtatva

Hollandiában összesen 3600 vállalkozás körülbelül 9000 hektár növényházban termeszt kertészeti kultúrákat, és több mint 90 százalékban már valamilyen termesztőközegen. A zöldségekből is csak néhány kisebb kultúrát, például hónapos retket hajtatnak továbbra is talajon.

Így ültessük át a cserepes virágunkat, hogy ne sérüljön

A cserepes növényeknek néhány évente szükségük van az átültetésre. A tavasz a legjobb időszak arra, hogy ezt megtegyük.