Back to top

A ló beállításának mesterfogásai

Kész a ló, kész a helyszín, már „csak” a legnehezebb van hátra a fotózás előkészítéséből: a ló megfelelő felállítása. Lássuk, mi a cél: a lónak általában a bal oldalát fotózzuk.

Ha a sörénye a baloldalra borul, akkor a jobboldalt is lehet, ugyanis a sörény nélküli nyakoldal mindig szebbet mutat. A ló álljon nyugodtan, egyensúlyban, egyformán terhelve mind a négy lábát.

A zablával óvatosan bánjunk!

A fotós felé eső oldalon legyen széjjelebb a láb, vagyis az első előrébb, mint a túloldali első, a hátsó hátrébb, mint a túloldali hátsó. A terpesz elöl legyen kb. egy patanyomnyi. Hátul a fotós felé eső láb legyen alaphelyzetben, a túloldali legyen a súlypont alá léptetve. Hátul a terpesz legyen lényegesen nagyobb, mint elöl. A ló a fejét tartsa természetesen, nem lógatva és nem túlzottan felemelve, legszebb, ha kissé megíveli, füleit előre hegyezve figyel előre, esetleg nagyon kicsit a fotós felé fordulva, hogy mindkét fül látszódjon. Farka lógjon lazán, ne csapkodjon vele, és ne takarja a csánkot.

Leírva sem egyszerű, megcsinálni pedig különösen nem az! Ezt a célt csak a fotós és az elővezető közös munkájával lehet elérni…

Szabályosan felállított ló, megfelelő talajon, szépen előkészítve
Szabályosan felállított ló, megfelelő talajon, szépen előkészítve

A fotós látja oldalról a lovat, ő kéri az elővezetőtől, hogy „fél lépést előre”, „fél lépést hátra!” stb. Fontos, hogy az elővezető a két szárral, azokat külön kézbe fogva, a lóval szemben állva adja a lónak a segítségeket a zabla nagyon finom nyomásával.

Az a jó, ha az elővezető adja a segítséget, de csak egy finom jelzés erejéig, és amint a ló a legkisebb mértékben is reagál, azonnal abba is hagyja. Így van remény arra, hogy a ló csak olyan kicsit lép, amilyet szeretnénk, és nem kezd el rémülten tolatni egy fél lépés helyett.

Még jobb, ha a zabla helyett a szügyre tett kézzel vagy ujjal gyakorolunk nyomást a lóra, hogy egy picikét lépjen hátra. Ha sikerült a lábakat megfelelő helyzetbe hozni, az elővezető álljon a ló előtt, szemben vele, fogjon mindkét kezében kb. 30 cm szárat, amelyek lazán lógnak a zabláról lefelé.

Finom segítséggel lépteti hátra a lovat az elővezető, az eredmény pedig egy majdnem hibátlan beállítás, kicsit elől van a súlypontja
Finom segítséggel lépteti hátra a lovat az elővezető, az eredmény pedig egy majdnem hibátlan beállítás, kicsit elől van a súlypontja

Gyakori hiba, hogy az elővezető a sikeres felállítás után boldogan hátralép a lótól, aminek hatására a ló azonnal elindul utána, de legalábbis elkezd előre dőlni, az elővezető felé – és oda a nagy nehezen összehozott lábbeállítás!

A fotósnak résen kell lennie

Az elővezető maradhat közel a lóhoz, csak ne takarjon belőle semmit, a kezeivel sem a ló pofáját. Ha idáig eljutottunk, a ló is megnyugodott, akkor az elővezető mögött néhány méterrel egy segítő megpróbálhatja magára vonni a ló figyelmét, pl. sapkája felemelésével, finomabb vagy határozottabb lengetésével, hogy a ló az elővezető feje fölött figyeljen és füleljen előre. Nem lehet a lovat szépen felállítani, ha egy elővezető szár vagy futószár van beakasztva egy oldali zablakarikába, és igen nehéz a telivéreknél használatos ágaskodóval is.

Ha néhány perces próbálkozás után nem sikerül a lovat szabályosan felállítani, akkor célszerű sétálni vele egy kört, és kezdeni elölről. Ilyenkor a fotósnak résen kell lenni, mert nagyon sok ló, amikor lépésből felveszi az elővezető, és megállítja, akkor természetes egyensúlyban megáll és körülnéz.

Ilyenkor van esély rá, hogy a lábai is a megfelelő helyzetben vannak. Olyan is előfordul nyugodt lovak esetében, hogy ha egy láb nincs megfelelő helyen, a segítő óvatosan felkéri azt a lábát a lónak, és amikor leteszi, egyszerűen a helyére igazítja. Ez a lehetőség azért jobbára egy mellső láb helyzetének kisfokú korrigálásáig terjed.

Vannak lovak, amelyekre ráfér egy kis fegyelmezés a fotózásnál, de legtöbbjüknél az vezet eredményre, ha az elővezető nyugodt marad, és szépen megérteti a lóval, hogy mit akarunk tőle.

Az „ütöm és mégsem áll!” módszer itt ritkán eredményes…

Biztosan számtalan finomság van még, ami a leírtakból kimaradt, de ha ennyivel tisztában van az, aki lovat akar fotózni, vagy fotóztatni, már az is sokat segíthet egy jó kép elkészítéséhez. Mindenkinek jó szórakozást kívánok, aki lovat akar fotózni! Türelmetlen, ideges ember viszont hozzá se fogjon!

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2018/10 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevés a biogazda Magyarországon

Miközben az ökológiai gazdálkodásra alkalmas táblák összterülete egyre nagyobb, a biogazdaságokban tartott jószágok száma több fajta esetében jelentősen visszaesett az utóbbi időben.

„Méhcsípés-terápia” Kairóban

Ezerszámra tenyészti a méheket Omar Abulhassan Kairó külvárosában – de nem a méz, hanem a méreg miatt.

Az „akváriumi halak királya”, a vitorlás

Akinek megfelelő méretű az akváriuma, annak bizton ajánlható a vitorláshal. Ma már szinte minden állatkereskedésben beszerezhető, gondozása egyszerű és több változata is ismert. Ám nem volt mindig így.

A lovas foglalkozások pozitívan hatnak az iskolai teljesítményre is

Huszonöt éve foglalkozik kezdő lovasok és lovak oktatásával a bükkösdi Szabó Zoltán. Négy éve, 2015 óta nem csak nyári táborokban lovagolhatnak nála a gyerekek, lovasoktatáson vehetnek részt az iskolások.

Nehogy kártérítést kelljen fizetnünk! A lótartás árnyoldalai

Az állattartás nemcsak örömet okoz vagy hasznot hajt az állattartónak, hanem felelősséggel is jár. A állatokkal kapcsolatos jogi felelősség egy olyan örökzöld téma, amihez többször vissza kell térnünk, mivel Kistermelők Lapjának olvasói is keresnek minket ebbe a körbe tartozó konkrét kérdésekkel.

Elkutyásodott macskák: mit értenek belőlünk?

Az ELTE Etológia Tanszék kutatói az Intelligence folyóiratban megjelent tanulmányukban azt állítják, hogy a gyűjtőnéven „mutatásnak” nevezett emberi gesztusokat nem csak a kutyák értik.

Mitől függ a nyulak születési súlya? I.

A szopós-, a növendék-, sőt még a kifejlett nyulak termelésének alakulásában is kisebb vagy nagyobb szerepe van az anyai hatásnak, mivel a magzatok tápláltsága egy hónapon, a szopósnyulaké 3 héten keresztül kizárólag az anyjuktól függ. Bár elválasztás után a vágónyulak növekedését már saját képességük határozza meg, ennek ellenére esetenként mégis kimutatható a korai életszakasz hatása.

Drágább lett termelni az agráriumban

Idén szeptemberében a mezőgazdasági termelői árak 2017 azonos időszakához képest 6,2 százalékkal nőttek, amit a növényi termékek árának 12 százalékos emelkedése, illetve az élő állatok és állati termékek árának 2,8 százalékos csökkenése eredményezett.

Magyar Ködsárkány és zempléni hordók Stuttgartban

Az idei stuttgarti kiállításon több magyar cég is sikeresen mutatkozott be. Nagy kérdés, vajon mivel tudják a magyar gyártók meghódítani a nemzetközi piacokat?

Miniszteri előadás és elnökválasztás a MÁSZ küldöttgyűlésen

Erős magyar mezőgazdaság nincs erős szuverén magyar állattenyésztés és fejlett tenyészállat-előállítás nélkül, emelte ki Nagy István agrárminiszter Herceghalmon, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének (MÁSZ) küldöttgyűlésén, ahol Zászlós Tibort a szervezet elnökévé választották.