Back to top

A ló beállításának mesterfogásai

Kész a ló, kész a helyszín, már „csak” a legnehezebb van hátra a fotózás előkészítéséből: a ló megfelelő felállítása. Lássuk, mi a cél: a lónak általában a bal oldalát fotózzuk.

Ha a sörénye a baloldalra borul, akkor a jobboldalt is lehet, ugyanis a sörény nélküli nyakoldal mindig szebbet mutat. A ló álljon nyugodtan, egyensúlyban, egyformán terhelve mind a négy lábát.

A zablával óvatosan bánjunk!

A fotós felé eső oldalon legyen széjjelebb a láb, vagyis az első előrébb, mint a túloldali első, a hátsó hátrébb, mint a túloldali hátsó. A terpesz elöl legyen kb. egy patanyomnyi. Hátul a fotós felé eső láb legyen alaphelyzetben, a túloldali legyen a súlypont alá léptetve. Hátul a terpesz legyen lényegesen nagyobb, mint elöl. A ló a fejét tartsa természetesen, nem lógatva és nem túlzottan felemelve, legszebb, ha kissé megíveli, füleit előre hegyezve figyel előre, esetleg nagyon kicsit a fotós felé fordulva, hogy mindkét fül látszódjon. Farka lógjon lazán, ne csapkodjon vele, és ne takarja a csánkot.

Leírva sem egyszerű, megcsinálni pedig különösen nem az! Ezt a célt csak a fotós és az elővezető közös munkájával lehet elérni…

Szabályosan felállított ló, megfelelő talajon, szépen előkészítve
Szabályosan felállított ló, megfelelő talajon, szépen előkészítve

A fotós látja oldalról a lovat, ő kéri az elővezetőtől, hogy „fél lépést előre”, „fél lépést hátra!” stb. Fontos, hogy az elővezető a két szárral, azokat külön kézbe fogva, a lóval szemben állva adja a lónak a segítségeket a zabla nagyon finom nyomásával.

Az a jó, ha az elővezető adja a segítséget, de csak egy finom jelzés erejéig, és amint a ló a legkisebb mértékben is reagál, azonnal abba is hagyja. Így van remény arra, hogy a ló csak olyan kicsit lép, amilyet szeretnénk, és nem kezd el rémülten tolatni egy fél lépés helyett.

Még jobb, ha a zabla helyett a szügyre tett kézzel vagy ujjal gyakorolunk nyomást a lóra, hogy egy picikét lépjen hátra. Ha sikerült a lábakat megfelelő helyzetbe hozni, az elővezető álljon a ló előtt, szemben vele, fogjon mindkét kezében kb. 30 cm szárat, amelyek lazán lógnak a zabláról lefelé.

Finom segítséggel lépteti hátra a lovat az elővezető, az eredmény pedig egy majdnem hibátlan beállítás, kicsit elől van a súlypontja
Finom segítséggel lépteti hátra a lovat az elővezető, az eredmény pedig egy majdnem hibátlan beállítás, kicsit elől van a súlypontja

Gyakori hiba, hogy az elővezető a sikeres felállítás után boldogan hátralép a lótól, aminek hatására a ló azonnal elindul utána, de legalábbis elkezd előre dőlni, az elővezető felé – és oda a nagy nehezen összehozott lábbeállítás!

A fotósnak résen kell lennie

Az elővezető maradhat közel a lóhoz, csak ne takarjon belőle semmit, a kezeivel sem a ló pofáját. Ha idáig eljutottunk, a ló is megnyugodott, akkor az elővezető mögött néhány méterrel egy segítő megpróbálhatja magára vonni a ló figyelmét, pl. sapkája felemelésével, finomabb vagy határozottabb lengetésével, hogy a ló az elővezető feje fölött figyeljen és füleljen előre. Nem lehet a lovat szépen felállítani, ha egy elővezető szár vagy futószár van beakasztva egy oldali zablakarikába, és igen nehéz a telivéreknél használatos ágaskodóval is.

Ha néhány perces próbálkozás után nem sikerül a lovat szabályosan felállítani, akkor célszerű sétálni vele egy kört, és kezdeni elölről. Ilyenkor a fotósnak résen kell lenni, mert nagyon sok ló, amikor lépésből felveszi az elővezető, és megállítja, akkor természetes egyensúlyban megáll és körülnéz.

Ilyenkor van esély rá, hogy a lábai is a megfelelő helyzetben vannak. Olyan is előfordul nyugodt lovak esetében, hogy ha egy láb nincs megfelelő helyen, a segítő óvatosan felkéri azt a lábát a lónak, és amikor leteszi, egyszerűen a helyére igazítja. Ez a lehetőség azért jobbára egy mellső láb helyzetének kisfokú korrigálásáig terjed.

Vannak lovak, amelyekre ráfér egy kis fegyelmezés a fotózásnál, de legtöbbjüknél az vezet eredményre, ha az elővezető nyugodt marad, és szépen megérteti a lóval, hogy mit akarunk tőle.

Az „ütöm és mégsem áll!” módszer itt ritkán eredményes…

Biztosan számtalan finomság van még, ami a leírtakból kimaradt, de ha ennyivel tisztában van az, aki lovat akar fotózni, vagy fotóztatni, már az is sokat segíthet egy jó kép elkészítéséhez. Mindenkinek jó szórakozást kívánok, aki lovat akar fotózni! Türelmetlen, ideges ember viszont hozzá se fogjon!

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2018/10 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Sikeres magyar szereplés a világ legnagyobb borvásárán

A Magyar Turisztikai Ügynökség jóvoltából Magyarország idei részvétele minden eddiginél sikeresebb volt a bor és szeszesital ágazat legjelentősebb szakvásárán, a 2019. március 17. és 19. között megrendezett 25. ProWein Düsseldorf borvásáron.

Hat marha akár tízezer farmot is összeköthet

Az állatok adás-vétele a betegségek terjedésének megakadályozása szempontjából kockázatot jelent. Az Egyesült Királyságban egy kutatócsoport arra volt kíváncsi, hogy egy átlagos állattartó telep hány másikkal kerül kapcsolatba akkor, amikor új állatokat vásárol – az eredmény pedig megdöbbentő volt.

Tovább bővült az agrárium

A mezőgazdaság kibocsátásának 2010 óta tartó emelkedése 2018-ban is folytatódott, értéke 2720 milliárd forint volt. Ehhez mind a növénytermesztés, mind az állattenyésztés hozzájárult. A mezőgazdasági kibocsátás változatlan áron 3,6 százalékkal emelkedett, A növénytermesztés kibocsátásának volumene 2,6 százalékkal, az állattenyésztésé 5,7 százalékkal múlta felül az egy évvel korábbit.

Fenntartható-e eredményesen a magyar lótenyésztés?

Hogyan vészelte át a rendszerváltás zavaros időszakát a lovaságazat? Nyereséges-e a tenyésztés? Lesznek-e még Kincsemek a Magyar Derbyn? Sok egyéb mellett ezekről a kérdésekről tanácskoztak gazdák, kutatók, tenyésztők és a szaktárca képviselői a „Fenntartható állattenyésztés Herceghalomból nézve” című szakmai rendezvénysorozat hatodik fórumán.

Probiotikumok a lúd- és kacsatenyésztés szolgálatában

Hogyan lehet a probiotikus termékeket felhasználni a kacsa- és lúdágazatban, többek között erre is kereste a választ az a szakmai konferencia, melyet március 21-én rendeztek Kiskunfélegyházán, a probiotikumok forgalmazásával foglalkozó Greenman Kft. szervezésében.

Gyep nélkül nincs húsmarhatartás

Mit jelent a legelő- és rétgazdálkodásban az innováció, hogyan növelhető a gyepek állateltartó képessége, milyen stratégiák léteznek a legelőgazdálkodásban? Tasi Julianna, a Szent István Egyetem docense szerint az ágazatban már az is innovációnak számít, ha szakszerűen, a jelenlegi gyakorlat helyett más megoldásokat alkalmazva gazdálkodunk.

Kitüntették dr. Kukovics Sándort

Érden, a március 15-ei ünnepségen, a Szepes Gyula Művelődési Központban adták át a városi kitüntetéseket. A közgyűlés Érdi Tudományos Díját az idén dr. Kukovics Sándor kapta, aki hosszú évek óta szerkeszti a Magyar Mezőgazdaság Juhászat című mellékletét.

Madárinfluenza: nem lankadhat a figyelem

Európa több tagállamában, szórványosan továbbra is előfordul a magas patogenitású madárinfluenza megbetegedés házi és vadon élő madaraknál. A legújabb eseteket Bulgáriából jelentették, amelynek különös jelentősége, hogy hazánk ebbe az irányba élénk kereskedelmet folytat. A Nébih ezúton is felhívja az állattartók figyelmét a telepek járványvédelmi zártságának fontosságára.

Új megoldások a húsmarhatartásban

A húsmarhatartás természetközeli, extenzív állattenyésztési ágazat, ezért eddig viszonylag kisebb igény volt a költséges, az intenzív termelésű ágazatokba már korábban megjelent újszerű, digitális technológiák alkalmazására.

Méhészek figyelem: április 8-ig kérhető támogatás a varroa elleni védekezéshez

A Magyar Államkincstár (Kincstár) felhívja a méhész-gazdálkodók figyelmét arra, hogy a méhészetek varroa atka elleni gyógyszeres védekezésének támogatására 2019. április 8-áig nyújthatják be kifizetési kérelmeiket személyesen vagy postai úton a lakhely/székhely szerint illetékes megyei kormányhivatalhoz.