0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Megjelent az agrárminiszter közleménye a 2018. évi aszályhelyzetről

A közlemény értelmében Magyarországon a 2018. kárenyhítési év során – Érd, Nagyatád, Szigetszentmiklós és Várpalota járások kivételével – az ország egész területén aszályhelyzet volt, így csak az érintett területeken elszenvedett aszálykárok után lehet kárenyhítő juttatást igényelni.

Felhívjuk a 2018. kárenyhítési évben aszálykárt szenvedett termelők szíves figyelmét, hogy megjelent az agrárminiszter aszályközleménye. Az agrárkár-enyhítési rendszer keretében, az egyéb támogatási feltételek fennállását feltételezve,

csak abban esetben fizethető kárenyhítő juttatás aszálykár után, ha legkésőbb tárgyév október 31-ig az aszályhelyzetről a miniszter közleményt ad ki.

Az aszályközlemény az ország azon térségeit sorolja fel, ahol a meteorológiai adatok alapján a vegetációs időszakban elszenvedett csapadékhiány mezőgazdasági kárt okozhatott.

A közlemény értelmében Magyarországon a 2018. kárenyhítési év során – Érd, Nagyatád, Szigetszentmiklós és Várpalota járások kivételével – az ország egész területén aszályhelyzet volt, így csak az érintett területeken elszenvedett aszálykárok után lehet kárenyhítő juttatást igényelni. A miniszter aszályközleménye a Földművelésügyi Értesítő LXVIII. évfolyamának 2018. október 29-i számában ide kattintva érhető el.

Fontos, hogy az aszályközlemény mostani megjelenése önmagában még nem jogosítja fel a károsult termelőt a kárenyhítő juttatás igénybevételére. A kompenzációra való jogosultság további feltételei, hogy a károsult termelő:

  • a) az aszálykárt határidőben bejelentette, amelyet az agrárkár-megállapító szerv le is igazolt,
  • b) a kárenyhítési hozzájárulást 2018. szeptember 15-ig megfizeti,
  • c) a kárenyhítő juttatás iránti kérelmet 2018. november 30-ig az erre a célra létrehozott elektronikus felületen benyújtja (a kérelembenyújtás lehetősége november elején nyílik meg), és
  • d) az aszálykárral érintett növénykultúrájában 30%-ot meghaladó hozamcsökkenést és 15%-ot meghaladó hozamérték-csökkenést szenvedett el.

A 2017. november 1-től 2018. október 31-ig terjedő kárenyhítési év tekintetében a miniszteri aszályközlemény az Országos Meteorológiai Szolgálat által üzemeltetett honlap információin alapul, amely az aszály vegetációs időszakban történő bekövetkezéséről is részletes tájékoztatást nyújt a termelők és a hatóságok számára.

Forrás: AM Sajtóiroda