Back to top

Parlagfűszezon: 150 millió forint bírságot szabtak ki idén

A hatóságok helikoptereket is bevetettek a parlagfűvel fertőzött területek felderítésére: idén majd’ 6600 hektárnyit találtak belőlük. A nyár időjárása a gyomnövénynek kedvezett, az allergiásoknak kevésbé: a megszokottnál tovább tartott pollenszezon, amiben nagyjából egymillió honfitársunk érintett.

Az idei parlagfűszezon országos tapasztalatairól számolt be Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója, valamint Szigeti Tamás, a Nemzeti Népegészségügyi Központ levegőhigiénés szakértője sajtótájékoztatón az Agrárminisztériumban. Mint az elhangzott, a Magyarországon legtöbb allergiás tünetet kiváltó gyomnövény jó ideje okoz problémát – a statisztikák szerint minden negyedik embernek. Az Észak-Amerikából származó parlagfű az 1900-as évek elején vetette meg gyökerét Magyarországon, ahol a szaporodáshoz kedvező ökológia feltételekre lelt.

Ahogy Gyuricza Csaba is elmondta, olyan rendkívül agresszív, igénytelen növényről van szó, amelynek magjai akár 30-40 évig is megőrzik csírázóképességüket. „A termőtalajainkban lévő magkészlet mértéke miatt a következő évek módszeres védekezése is csak részleges eredményeket hozhat” – világított rá a probléma súlyosságára a NAIK főigazgatója. A szakember elmondása szerint ugyanakkor rendkívül fontos, hogy szervezett védekezéssel tartsuk kordában a parlagfű mennyiségét, hiszen a fertőzött területek 8-10%-os termésveszteséget, nemzetgazdasági szinten pedig 45-50 milliárd forintos bevételkiesést okoznak. Gyuricza Csaba éppen ezért hangsúlyozta, hogy az elmúlt időszakban, nyolc megyében már helikopterekkel is végeztek felderítést a szakemberek. A cél az országos lefedettség elérése, kiegészítve mindezt a modern, mégis költséghatékonyabb megoldást kínáló drónok használatával.

Az idei parlagfűszezonban a NAIK főigazgatójának beszámolója alapján 3384, összesen 6548 hektárnyi parlagfűfoltot derítettek fel a szakemberek, akik ezek alapján mintegy 150 millió forint bírságot szabtak ki. A földhivatalok ellenőrzései alapján ez évben 4070 esetben – 3652 hektáron – rendeltek el a hatóságok közérdekű védekezést; 2136 esetben maga a földhasználó végezte el a parlagfű-mentesítést.

Gyuricza Csaba mindezeken felül beszélt egy Európai Uniós forrásból megvalósuló, magyar-osztrák parlagfű-felderítési és –mentesítési projektről is, amelyet a szakemberek Burgenland tartományban, illetve Győr-Moson-Sopron megyében végeztek. A légi és terepi felderítés után kiderült, az osztrák területen erősebb volt a fertőzöttség mértéke, mint a vizsgált magyar részen.

Függetlenül ettől, parlagfű terén hazánk Európa egyik leginkább fertőzött országa. Szigeti Tamás a Nemzeti Népegészségügyi Központ tapasztalatait ismertetve azt mondta, a majd’ 1 millió ember allergiás tüneteit okozó pollenek szezonja idén két héttel korábban kezdődött s tovább is tartott – nagyjából három hónapig. Ennek hátterében a meleg, csapadékos időszak állt, aminek következtében, a sokéves átlagtól eltérően a pollenkoncentráció lassabban csökkent.

„Szeptember 22-ig magas volt a pollenkoncentráció, amely jellemzően az ország középső részében volt tapasztalható” – mondta a levegőhigiénés szakértő.

Szavai szerint a szakemberek extrém magas koncentrációt legtovább – hét napig – Kecskeméten, a legmagasabb értéket pedig Nyíregyházán mérték idén.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Afrikából Ázsiába került a falánk kártevő

A rettegett őszi sereghernyó nemcsak felbukkant, de meg is telepedett Ázsiában. Az ENSZ szerint a gazdáknak nincs választási lehetősége: kénytelenek lesznek megtanulni, hogyan éljenek együtt vele.

Fenntartható-e eredményesen a magyar lótenyésztés?

Hogyan vészelte át a rendszerváltás zavaros időszakát a lovaságazat? Nyereséges-e a tenyésztés? Lesznek-e még Kincsemek a Magyar Derbyn? Sok egyéb mellett ezekről a kérdésekről tanácskoztak gazdák, kutatók, tenyésztők és a szaktárca képviselői a „Fenntartható állattenyésztés Herceghalomból nézve” című szakmai rendezvénysorozat hatodik fórumán.

Erdei vadkárfelmérési útmutató

Korábbi cikkünkben foglalkoztunk az agrárgazdálkodók és vadgazdálkodók viszonyáról, az ehhez szorosan kapcsolódó Vadgazdálkodási Alap nyújtotta lehetőségekről és a vadgazdálkodást érintő jogszabályi változásokról, illetve ismertettük a készülő vadkárfelmérési útmutató mezőgazdasági területekre vonatkozó részét. Most az erdei vadkárfelmérési és értékelési útmutatót közöljük.

Nő az állatorvosi praxisok száma

Egyre több cég nyújt állatorvosi szolgáltatásokat, míg 2015-ben 866 vállalkozás jelölte meg fő tevékenységeként az állategészségügyi ellátást, addig számuk tavaly elérte a 881-et az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint.

Csúcsot döntött a skót whisky exportja

Kiemelkedően jó évet zártak a skót whiskyt előállítók és exportálók.Tavaly mind mennyiségében, mind értékében megdőlt az eddigi eladási rekord, s ezzel a kőolajat nem számítva, a brit exportbevétel 1 százaléka származott a skót whisky értékesítéséből.

Feldolgozásra jobbak a magyar kajszik

Kajszi- és szilvafajták vizsgáztak Cegléden a NAIK Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutatóintézet állomásán rendezett befőttbírálaton. Ismét bebizonyosodott, hogy feldolgozásra a közkedvelt hazai fajták a legjobbak. A tavalyi fagykár miatt kevesebb fajtát vontak vizsgálatba és az előzetes próbák alapján befőtt, ivólé vagy lekvár készült belőlük, amit népes szakmai bizottság bírált.

A sör generálta a második legnagyobb forgalmat

Tavaly mennyiségben 4, értékben 11 százalékkal nőtt a sör magyarországi kiskereskedelmi értékesítése, és meghaladta a 150 milliárd forintot - írta a Világgazdaság kedden a Nielsentől kapott adatok alapján.

Több Lindt csoki fogyott tavaly

A svájci Lindt & Sprüngli a várakozásoknak megfelelő mértékben növelte eladásait tavaly.

Megbízható pritaminpaprikák

Régóta termesztett fajtatípus hazánkban a paradicsom alakú paprika, a bolgár kertészek honosították meg. A kezdetben termesztett szabad elvirágzású (konstans) fajtákat idővel fölváltották a nagyobb termőképességű, jobb bogyóminőségű hibridek.

Az ünnepek koronázatlan itala, avagy egy pohárnyi pezsgés

A pezsgő messze nem csak a szilveszter itala: családi ünnepek, gyerekszületés, névnap, házasságkötés kísérője, kiváló aperitif, sőt, ma már teljes menüsorok párja is lehet. De milyen különbség van pezsgő és pezsgő között, milyen érlelési, készítési eljárások vannak, hogyan lehet megtalálni a legjobb minőséget, és mire figyeljünk a vásárlásnál?