Back to top

Parlagfűszezon: 150 millió forint bírságot szabtak ki idén

A hatóságok helikoptereket is bevetettek a parlagfűvel fertőzött területek felderítésére: idén majd’ 6600 hektárnyit találtak belőlük. A nyár időjárása a gyomnövénynek kedvezett, az allergiásoknak kevésbé: a megszokottnál tovább tartott pollenszezon, amiben nagyjából egymillió honfitársunk érintett.

Az idei parlagfűszezon országos tapasztalatairól számolt be Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója, valamint Szigeti Tamás, a Nemzeti Népegészségügyi Központ levegőhigiénés szakértője sajtótájékoztatón az Agrárminisztériumban. Mint az elhangzott, a Magyarországon legtöbb allergiás tünetet kiváltó gyomnövény jó ideje okoz problémát – a statisztikák szerint minden negyedik embernek. Az Észak-Amerikából származó parlagfű az 1900-as évek elején vetette meg gyökerét Magyarországon, ahol a szaporodáshoz kedvező ökológia feltételekre lelt.

Ahogy Gyuricza Csaba is elmondta, olyan rendkívül agresszív, igénytelen növényről van szó, amelynek magjai akár 30-40 évig is megőrzik csírázóképességüket. „A termőtalajainkban lévő magkészlet mértéke miatt a következő évek módszeres védekezése is csak részleges eredményeket hozhat” – világított rá a probléma súlyosságára a NAIK főigazgatója. A szakember elmondása szerint ugyanakkor rendkívül fontos, hogy szervezett védekezéssel tartsuk kordában a parlagfű mennyiségét, hiszen a fertőzött területek 8-10%-os termésveszteséget, nemzetgazdasági szinten pedig 45-50 milliárd forintos bevételkiesést okoznak. Gyuricza Csaba éppen ezért hangsúlyozta, hogy az elmúlt időszakban, nyolc megyében már helikopterekkel is végeztek felderítést a szakemberek. A cél az országos lefedettség elérése, kiegészítve mindezt a modern, mégis költséghatékonyabb megoldást kínáló drónok használatával.

Az idei parlagfűszezonban a NAIK főigazgatójának beszámolója alapján 3384, összesen 6548 hektárnyi parlagfűfoltot derítettek fel a szakemberek, akik ezek alapján mintegy 150 millió forint bírságot szabtak ki. A földhivatalok ellenőrzései alapján ez évben 4070 esetben – 3652 hektáron – rendeltek el a hatóságok közérdekű védekezést; 2136 esetben maga a földhasználó végezte el a parlagfű-mentesítést.

Gyuricza Csaba mindezeken felül beszélt egy Európai Uniós forrásból megvalósuló, magyar-osztrák parlagfű-felderítési és –mentesítési projektről is, amelyet a szakemberek Burgenland tartományban, illetve Győr-Moson-Sopron megyében végeztek. A légi és terepi felderítés után kiderült, az osztrák területen erősebb volt a fertőzöttség mértéke, mint a vizsgált magyar részen.

Függetlenül ettől, parlagfű terén hazánk Európa egyik leginkább fertőzött országa. Szigeti Tamás a Nemzeti Népegészségügyi Központ tapasztalatait ismertetve azt mondta, a majd’ 1 millió ember allergiás tüneteit okozó pollenek szezonja idén két héttel korábban kezdődött s tovább is tartott – nagyjából három hónapig. Ennek hátterében a meleg, csapadékos időszak állt, aminek következtében, a sokéves átlagtól eltérően a pollenkoncentráció lassabban csökkent.

„Szeptember 22-ig magas volt a pollenkoncentráció, amely jellemzően az ország középső részében volt tapasztalható” – mondta a levegőhigiénés szakértő.

Szavai szerint a szakemberek extrém magas koncentrációt legtovább – hét napig – Kecskeméten, a legmagasabb értéket pedig Nyíregyházán mérték idén.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mogyoróval az allergia ellen?

A kisgyerekkortól folyamatosan fogyasztott mogyoró véd a maggal szembeni allergiával szemben – következtet egy brit kutatás alapján a Business Insider. Bár a tanulmány önmagában még nem bizonyítja a feltevést, az eredmény szignifikáns, és jól beilleszthető az allergiáról szerzett eddigi ismereteinkbe.

Paul McCartney a vegetarianizmus mellett kampányol

Duettet énekelhet Paul McCartney-val az a szerencsés nyertes, aki néhány dollárral támogatja a zenész családja által indított Húsmentes Hétfő mozgalmat. A cél a nagyüzemi állattartás környezeti hatásainak mérséklése.

Foltosszárnyú muslica szamócában

Hazánkban is mind nagyobb gondot okoz a nemrégiben megtelepedett foltosszárnyú muslica kártétele. A Magyarországon is tevékenykedő holland szaktanácsadó, Klaas Plas tanácsait adjuk közre szamócatermesztőknek. Európában mindenütt terjed a kártevő, és az érőfélben lévő, ép gyümölcsöt károsítja. Szamócában különösen nehezen vehető észre, csak a szedéskor könnyen nyomódó gyümölcsök árulkodnak róla.

Újpaprika, újbor

November elejére, nagyjából egy időben készülnek el a friss fűszerpaprika-őrlemények és az újbor is, ennek örömére a szegedi fűszerpaprika-kutatók közel egy évtizede ilyenkorra időzítik a „paprika és bor” rendezvényüket. Ezúttal november 16-án, Szatymazon találkozik a bor a paprikával.

Földvásárlási tájékoztató fiatal gazdáknak

A földvásárlás kérdéseit, jogi buktatóit járta körbe az AGRYA keddi Fiatal Gazda Klubja Keszthelyen. Az eseményen kiderült: több részletre is figyelni kell a sima ügymenet érdekében.

Sok szőlőt vettek, de olcsón

A tavalyinál több, jó minőségű szőlő, alacsony felvásárlási árak, korai szüret jellemezte az idei évjáratot. A felvásárlók erejükön felül vették át a szőlőt, és a nagy tömegben érkező alapanyag elhelyezésére régi tárolóikat is újra munkába állították. Így sem volt azonban zökkenőmentes a szüret, derült ki az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága Szőlő, bor és pálinka albizottságának mai ülésén.

Európa nyerhet Trump háborújával

Az EU és más régiók nyerhetnek azzal, hogy az USA és Kína kereskedelmi háborúba bonyolódik – hangzott el egy szakmai rendezvényen Milánóban. A cirok fontosságát hangsúlyozó kongresszuson kiderült: a szárazságtűrő növény előtt nagy jövő állhat.

Ötven éves a Kertgazdaság

A Szent István Egyetem Kertészettudományi Kar és az Agrárminisztérium Herman Ottó Intézete által kiadott tudományos folyóirat, a Kertgazdaság 50. évfolyamának megjelenéséről bensőséges ünnepségen emlékeztek meg az egyetem Budai Campusán.

Jól teljesített a Zwack Unicum Nyrt. az első félévben

A Zwack Unicum Nyrt. bruttó árbevétele 14,3 százalékkal, adózott eredménye 27,4 százalékkal nőtt idén április-szeptemberben a tavalyi év hasonló időszakához képest - derült ki a társaságnak a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden közzé tett gyorsjelentéséből.

Kereskedelem: idén új rekord születhet

Több évnyi folyamatos növekedés után idén új csúcs születhet a kereskedelmi forgalomban – hangzott el az Európai Kereskedelem Napján kedden Budapesten. Az idei karácsony is jónak ígérkezik, így várhatóan a forgalom meghaladja majd a 11,5 ezer milliárd forintot.