0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Szenved a repce, nem jön az eső

A középtávú előrejelzések szerint a következő 10-12 nap során sem valószínű nagyobb mennyiségű csapadék, pedig az ország jelentős részén hatalmas szükség lenne rá: sokfelé szenved a repce, mely már eleve hiányosan, nehezen, alacsony tőszámmal kelt, az őszi búza kelése pedig többfelé még alig tudott megindulni a száraz talajban.

A nyugati, délnyugati vidékeken nincs ekkor probléma, mert arrafelé esett némi eső az elmúlt időszakban.

A nyugati és helyenként az északi országrészben, ahol van nedvesség a talajban, ott aránylag jó, vagy nagyon jó állapotban vannak az őszi vetések.

Nyugaton a repce többfelé már túlfejlett a melegben. A száraz talajú területeken, az ország döntő részén azonban a repce vegetál, épphogy túlél.

Az őszi kalászosok vetéséhez a száraz talajban már a magágy előkészítése is rendkívül nehéz volt, a vetés nagyon vontatottan kelt, és jelenleg is nehezen fejlődik. Az őszi talajmunkákat a száraz talajban csak nagyobb költséggel lehet elvégezni, a gépeket sokkal jobban megviseli a kemény talaj, és a munka eredménye sem jó minőségű.

Minél előbb legalább 20-30 mm esőre lenne szükség, de egyelőre ennek nyoma sem látszik a következő 10-12 napra vonatkozó számításokban.

A szokatlanul magas hőmérséklet összességében nem kedvező a növények számára, ugyanakkor a csapadékhiány miatt elsősorban az őszi kalászosok fejlettségben késésben vannak. Enyhe időre van szükség ezek kellő megerősödésére, hogy a téli hidegeket majd jól bírják, de ha nem jön a csapadék, akkor nem tud fejlődni ha enyhe az idő, ha nem.

Mikor lehet leghamarabb eső?

A hét további részében nagy változásra nem számíthatunk: csendes, őszi idő valószínű számottevő csapadék nélkül. A ködhajlam erősödik, egyre többfelé lesznek tartós ködfoltok és az azokból képződő alacsony szintű rétegfelhőzettel borított tájak. A nappali felmelegedés e miatt pár fokot gyengül, de még így is az átlagos fölött alakul majd, az éjszakák fagymentesnek ígérkeznek.

Leghamarabb vasárnap eshet eső, de egyelőre annak mennyisége nagyon kevésnek mutatkozik. A talaj nedvességi állapota alig változik a héten, hőmérséklete lassan tovább csökken.
Forrás: OMSZ