0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Kereskedelem: idén új rekord születhet

Több évnyi folyamatos növekedés után idén új csúcs születhet a kereskedelmi forgalomban – hangzott el az Európai Kereskedelem Napján kedden Budapesten. Az idei karácsony is jónak ígérkezik, így várhatóan a forgalom meghaladja majd a 11,5 ezer milliárd forintot.
„Ez az év várhatóan csúcsév lesz a kereskedelemben, hiszen már eddig meghaladta a forgalom a 9 ezer milliárd forintot, és a karácsonyi szezon még hátravan. Idén várhatóan a kereskedelmi forgalom meghaladja majd a 11,5 ezer milliárd forintot”

– jelentette ki a rendezvényen megtartott beszédében Krisán László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) kereskedelmi tagozatának elnöke kifejtette: a kereskedelem lényeges szerepet tölt be az európai gazdaságban, hiszen az Európai Unióban 29,5 millió embert foglalkoztat, valamint 5,4 millió cég dolgozik ebben a szektorban. A kereskedelem egyúttal kiemelt adóbefizetőnek is számít mind az áfa, mind pedig a járulékok és egyéb közterhek vonatkozásában.

A kereskedelem a gazdaság egyik nagyon fontos összetevője, amely éves szinten mintegy 12 százalékkal járul hozzá a gazdasági növekedéshez, több mint félmillió alkalmazottnak ad munkát, ezzel a legnagyobb foglalkoztatónak számít a nemzetgazdaságon belül. A kereskedelmi szektor azért is különleges, mert alkalmazottainak jelentős része, mintegy 70 százalékos arányban a nők közül kerül ki.

Az Európai Kereskedelem Napját egy kiskereskedelmi lobby-szervezet, a több mint 2 évtizede alapított brüsszeli EuroCommerce hívta életre. A szakmai eseményt hazánkban a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ), mint az EuroCommerce magyarországi tagszervezete, tizennégy esztendővel ezelőtt hagyományteremtő szándékkal hirdette meg először.

Az ÁFEOSZ-COOP Szövetség, az MKIK, az MBSZ és az OKSZ országos érdekvédelmi szervezetekkel összefogásban, és együttműködésben, valamint a kereskedelmi vállalkozói kör támogatásával megrendezett esemény célja a kezdetek óta változatlan, mégpedig, hogy a figyelem középpontjába állítsa a kereskedelmet, felhívja a figyelmet annak jelentőségére.

Hagyomány az is, hogy az eseményen minden évben rangos elismeréseket adnak át a kereskedelem területén tevékenykedő szakembereknek, ágazati dolgozóknak. Az esemény alkalmával így idén is sor került a Klauzál Gábor Elismerő Oklevelek és a Magyar Kereskedelemért Nagydíjak átadására.

Klauzál Gábor Elismerő Oklevelet vehetett át Pásztor Istvánné az Unió-Coop Zrt. kereskedelmi igazgatója, valamint Szabó László, a Tó-Coop Zrt. elnök-vezérigazgatója, az ÁFEOSZ-COOP Szövetség Felügyelő Bizottságának elnöke.

A rendezvényen átadott Magyar Kereskedelemért Nagydíjat Kiszella Andrásné, a Nyírzem Zrt. egységvezetője, Kovács Orsolya, a CO-OP Star Zrt. boltvezetője, valamint Rapi Zsolt, az Alföld Pro-Coop Zrt. raktárvezetője kapta. Előbbi elismerés a kereskedelem legrangosabb díja, utóbbi értékét pedig az adja, hogy azt a boltokban dolgozó kétkezi feladatokat kiválóan végző munkatársak kaphatják meg.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu