Back to top

Messze még a mezőgazdasági év vége

A régi népi hagyomány szerint Márton-napkor, azaz november 11-én lezárul a mezőgazdasági év, a földművelők nemcsak a Szent Mártont, hanem addig szinte látástól vakulásig tartó munkájuk befejezését is ünneplik. Idén azonban elhúzódnak a munkálatok – aminek tavasszal is meglesz a hatása, ez már most biztos.

Márkli János, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. ügyvezetője a duol.hu-nak elmondta: a mögöttünk lévő hosszú hétvégén is dolgoztak a cég munkatársai, hogy valamit behozzanak abból a lemaradásból, ami főként az időjárás miatt sújtja őket.

Ilyesmi eddig még nem fordult elő velük: elsősorban az aszály a felelős emiatt. Ősszel eddig csak a megszokott csapadékmennyiség töredéke hullott a város környékén: amikor a dunaújvárosi utcákon zuhogott az eső, a 6-os úton kívül eső táblákon tovább porzott a föld…

A munka csúszása ott is gondokat okozott, ahol egyébként jól jártak volna. Kukoricából például kifejezetten jó volt a termés Magyarországon, amíg külföldön rossz: sokat fölvásárolnának tehát tőlünk, de az aszály miatt nem járnak az uszályok, kilencezer tonna kukorica maradt a raktáraikban.

Lábon még hetven hektár kukorica várja a betakarítást, de raktározó kapacitás híján egyelőre nem tudnak nekilátni, hiába szállítanak sokat Szabadegyházára, Dunaföldvárra, a feldolgozóüzemekbe.

A vetéssel szerencsére ma végezhetnek: 225 hektár árpát, 150 hektár repcét és 260 hektár búzát terveznek elvetni. Az őszi mélyszántással azonban még sehol sem tartanak, legfeljebb az előkészítő munkálatokat kezdhették meg néhány táblán, így a letört kukorica utáni tárcsázást.

Csakhogy a vetés is akkor lesz jó, ha hamarosan esőt kapnak a földek, különben minden hiába! Ha viszont esik, akkor a kint lévő kukorica bánja…

Forrás: 
duol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hogy maradhat versenyképes a magyar fuvarozás?

A logisztikai ágazatot és azon belül a közúti, a vasúti és vízi fuvarozás, a logisztikai szolgáltatások, valamint a vám területét érintő intézkedési csomagot dolgozott ki a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) a szektor versenyképességének növelése érdekében, a dokumentumot a kormánynak is eljutatták.

Állatjólét: még mindig komoly hiányosságok vannak az EU-ban

Az állatjólétre irányuló uniós fellépések több szempontból is sikeresek voltak, de továbbra is hiányosságok tapasztalhatók a haszonállatokkal való bánásmód terén - ezt állapította meg egyebek mellett az Európai Számvevőszék szerdán közzétett jelentésében.

C-vitamin tarolás: a fejes káposzta kézi és gépi betakarítása

A fejes káposzta betakarításának kezdetét az állomány jellemzői határozzák meg. A káposztafejnek el kell érnie a fajtára jellemző alakot és tömöttségi állapotot. A betakarítás ideje az ültetés után 55-150 nappal esedékes.

Egész Kaliforniát katasztrófa sújtotta területté nyilvánították

Nem enyhül Kalifornia történetének legpusztítóbb tűzvésze: az állam északi és déli vidékein is féktelenül terjednek a lángok, hétfőn éjjel a tűzvész halálos áldozatainak száma 42-re emelkedett., és legkevesebb 228 ember tűnt el.

Jön a hideg, de marad az aszály

Az elmúlt hét eseménytelen, csendes őszi időjárása után a héten két hidegfront is érinti térségünket, de számottevő csapadék sajnos továbbra sem várható.

Mi áll az extrém időjárás hátterében, és hogyan úszta meg a kukorica?

Kirívó aszály, hőség és egyéb időjárási anomáliák jellemezték az idei évet Nyugat-Európában, ami rányomta a bélyegét a terméseredményekre is. A jelenlegi helyzetből a jelek szerint a kukorica került ki győztesen.

Főként a repce szenved az enyhe, csapadék nélküli ősztől

A száraz, meleg időjárás következtében már befejeződött az őszi szántóföldi kultúrák – napraforgó, kukorica, szója - betakarítása, egyedül a cukorrépa mintegy 40 százaléka van még a földben, hangzott el az Aratási Koordinációs Bizottság ülését követő sajtótájékoztatón.

Messze esik a dió a fájától: héjasok betakarítása

A héjasok (dió, mogyoró, mandula) betakarítását a gépesített dióbetakarításon keresztül mutatjuk be. A diófákat nagy lombkoronájuk miatt nagy sor- és tőtávolságra ültetik.

A repce túlfejlett, a vetésnek jó az eső

A múlt heti eső sokat segített a fejlődésben lévő repce- és őszibúza-vetéseken, de a talajnak további csapadékra lenne szüksége a mélyebb rétegek átnedvesítéséhez.

Szenved a repce, nem jön az eső

A középtávú előrejelzések szerint a következő 10-12 nap során sem valószínű nagyobb mennyiségű csapadék, pedig az ország jelentős részén hatalmas szükség lenne rá: sokfelé szenved a repce, mely már eleve hiányosan, nehezen, alacsony tőszámmal kelt, az őszi búza kelése pedig többfelé még alig tudott megindulni a száraz talajban.