Back to top

Messze még a mezőgazdasági év vége

A régi népi hagyomány szerint Márton-napkor, azaz november 11-én lezárul a mezőgazdasági év, a földművelők nemcsak a Szent Mártont, hanem addig szinte látástól vakulásig tartó munkájuk befejezését is ünneplik. Idén azonban elhúzódnak a munkálatok – aminek tavasszal is meglesz a hatása, ez már most biztos.

Márkli János, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. ügyvezetője a duol.hu-nak elmondta: a mögöttünk lévő hosszú hétvégén is dolgoztak a cég munkatársai, hogy valamit behozzanak abból a lemaradásból, ami főként az időjárás miatt sújtja őket.

Ilyesmi eddig még nem fordult elő velük: elsősorban az aszály a felelős emiatt. Ősszel eddig csak a megszokott csapadékmennyiség töredéke hullott a város környékén: amikor a dunaújvárosi utcákon zuhogott az eső, a 6-os úton kívül eső táblákon tovább porzott a föld…

A munka csúszása ott is gondokat okozott, ahol egyébként jól jártak volna. Kukoricából például kifejezetten jó volt a termés Magyarországon, amíg külföldön rossz: sokat fölvásárolnának tehát tőlünk, de az aszály miatt nem járnak az uszályok, kilencezer tonna kukorica maradt a raktáraikban.

Lábon még hetven hektár kukorica várja a betakarítást, de raktározó kapacitás híján egyelőre nem tudnak nekilátni, hiába szállítanak sokat Szabadegyházára, Dunaföldvárra, a feldolgozóüzemekbe.

A vetéssel szerencsére ma végezhetnek: 225 hektár árpát, 150 hektár repcét és 260 hektár búzát terveznek elvetni. Az őszi mélyszántással azonban még sehol sem tartanak, legfeljebb az előkészítő munkálatokat kezdhették meg néhány táblán, így a letört kukorica utáni tárcsázást.

Csakhogy a vetés is akkor lesz jó, ha hamarosan esőt kapnak a földek, különben minden hiába! Ha viszont esik, akkor a kint lévő kukorica bánja…

Forrás: 
duol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gabonaár: merre indul el?

Viszonylagos csend honol a világ és azon belül Magyarország gabonapiacain, amiből egyelőre nem következik sem árzuhanás, sem érdemi drágulás. Azonban a holtszezonnak számító januárban érdemes a kínai-amerikai kereskedelmi tárgyalásokra figyelni, amelyek kimenetele befolyásolhatja az egyelőre bőséges termésűnek ígérkező 2019-es szezon gabonaárait.

A szaharai szél kiszárítja a kakaóültetvényeket

A harmattan, a forró, száraz, nyugat-afrikai passzátszél idén jelentős szárazsággal és minimális csapadékkal érkezett a világ legnagyobb kakatermelő országába, Elefántcsontpartba. Ha a következő héten is folytatódik az aszály, az veszélyeztetheti az idei termést.

Egyre hosszabbak az aszályos időszakok Somogyban

A klímaváltozás miatt ugyan nem csökken az összcsapadék-mennyiség a térségben, ám az aszályos időszakok egyre hosszabbak Somogyban is. Ezért az Országos Vízügyi Főigazgatóság aszályfigyelő rendszert épít ki. Ennek keretében Somogyban elsőként a drávai aszálykörzetben Kálmáncsán létesült mérőállomás.

Jókor jött a hideg és a hó a gazdáknak

Jókor jött a hideg, állítják a mezőgazdasági termelők és ezzel egyetértenek Tolna megye méhészei is. Az őszi vetéseket vékony rétegben ugyan, de hó borította. A gazdák bíznak benne, hogy még jelentős mennyiségű hó vagy eső esik tavaszig, ugyanis legalább két havi mennyiségű csapadékkal „adós” a természet.

Agrárterületek madártani jelentősége

A kukoricatermesztés évek óta növekvő tendenciát mutat világszerte. Például míg Németországban 2005-ben csupán 1,7 millió hektáron termesztettek kukoricát, addig 2014-ben már 2,6 millió hektárt tett ki e növényi kultúra részesedése, ami az ország teljes területének 7,2 százalékának felel meg. A jövőben várható termőterület-növekedés és az intenzív művelés drasztikus hatással lehet madárvilágra.

Tovább húzódik a vita az európai fuvarozás körül

Elutasította a fuvarozói szektor szabályozásáról szóló új jelentéstervezetet csütörtökön az Európai Parlament (EP) közlekedési bizottsága (TRAN), így további tárgyalások lesznek a kérdésről.

Németországba csomagolt árut szállítók figyelmébe

A német piacra konzervet, fagyasztott és frisspiaci termékeket, húsárut és italokat szállító vállalkozások zömét érinti a január 1-jével életbe lépett új német csomagolásra vonatkozó szabályozás, hívta fel a figyelmet a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Hullámzó kínai kukoricapolitika

Kína alig három éve még a túl sok kukoricával küzdött, így készletcsökkentő és fogyasztásösztönző lépéseket tett. A program olyan jól sikerült, hogy a Rabobank már kínálati bővítésre figyelmezteti az országot.

Szépen teljesített a magyar export

A KSH közlése szerint 496 millió euró volt a termék-külkereskedelmi többlet novemberben.

Katasztrofális lehet az idei év - gyilkos forróság jön

A negyedik legmelegebb év volt 2018 a rendszeres mérések kezdete óta - közölte hétfőn az Európai Unió Copernicus klímaváltozást vizsgáló szolgálata (Copernicus Climate Change Service, C3S). 2019 azonban nagy eséllyel melegebb lesz a tavalyi évnél is, miután valószínűleg visszatér az El Nino.