Back to top

Messze még a mezőgazdasági év vége

A régi népi hagyomány szerint Márton-napkor, azaz november 11-én lezárul a mezőgazdasági év, a földművelők nemcsak a Szent Mártont, hanem addig szinte látástól vakulásig tartó munkájuk befejezését is ünneplik. Idén azonban elhúzódnak a munkálatok – aminek tavasszal is meglesz a hatása, ez már most biztos.

Márkli János, a Pentele Mezőgazdasági Zrt. ügyvezetője a duol.hu-nak elmondta: a mögöttünk lévő hosszú hétvégén is dolgoztak a cég munkatársai, hogy valamit behozzanak abból a lemaradásból, ami főként az időjárás miatt sújtja őket.

Ilyesmi eddig még nem fordult elő velük: elsősorban az aszály a felelős emiatt. Ősszel eddig csak a megszokott csapadékmennyiség töredéke hullott a város környékén: amikor a dunaújvárosi utcákon zuhogott az eső, a 6-os úton kívül eső táblákon tovább porzott a föld…

A munka csúszása ott is gondokat okozott, ahol egyébként jól jártak volna. Kukoricából például kifejezetten jó volt a termés Magyarországon, amíg külföldön rossz: sokat fölvásárolnának tehát tőlünk, de az aszály miatt nem járnak az uszályok, kilencezer tonna kukorica maradt a raktáraikban.

Lábon még hetven hektár kukorica várja a betakarítást, de raktározó kapacitás híján egyelőre nem tudnak nekilátni, hiába szállítanak sokat Szabadegyházára, Dunaföldvárra, a feldolgozóüzemekbe.

A vetéssel szerencsére ma végezhetnek: 225 hektár árpát, 150 hektár repcét és 260 hektár búzát terveznek elvetni. Az őszi mélyszántással azonban még sehol sem tartanak, legfeljebb az előkészítő munkálatokat kezdhették meg néhány táblán, így a letört kukorica utáni tárcsázást.

Csakhogy a vetés is akkor lesz jó, ha hamarosan esőt kapnak a földek, különben minden hiába! Ha viszont esik, akkor a kint lévő kukorica bánja…

Forrás: 
duol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Villamossal szállíthatják házhoz az élelmiszert?

Az úgynevezett „utolsó mérföldek” mindenkinek feladják a leckét, aki házhoz szállítással foglalkozik. Frankfurtban ígéretes megoldásnak tűnik a villamosközlekedés bevonása a kiszállításba azzal együtt is, hogy pusztán a kötött pályára nem lehet alapozni.

Mesterséges vízpótlással elkerülhető az aszály

Jelenleg vízhiányos időszak van a mezőgazdaságban, amely alatt a termelők vízdíj-költségterhei minimálisra csökkennek. Amennyiben hosszú időn át nem esik kellő mennyiségű csapadék a földekre, aszály alakulhat ki, ami viszont mesterséges vízpótlással még elkerülhető. Az egész mezőgazdasági év aszályosságát döntően a három nyári hónap csapadékossága fogja meghatározni.

Megtizedelte a gabonatermést az aszály Dél-Európában

Itthon egymillió tonnával kisebb lesz az idén az őszi kalászosok hozama, de Spanyolországban, vagy déli szomszédainknál sem jobb a helyzet a MARS jelentése szerint. Az európai átlag viszont jobb évet sejtet, mint 2018.

Jól jött a hétvégi csapadék a veteményeseknek és a gyümölcsösöknek

Az elvetett zöldségmagok kikelését és a gyümölcsök virágzását segítette a hétvégén esett csapadék, ugyanakkor az közel sem biztosította a szükséges mennyiséget - közölte Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke az MTI érdeklődésére.

A mezőgazdaság űrtechnológiája

A precíziós gazdálkodás sajátos pályát írt le Magyarországon. Amerikában fedezték fel gyakorlati szakembereink, és immár két évtizede, hogy a KITE Zrt. gondolt egy merészet, és belefogott a rendszer műszaki kialakításába hazánkban. Ez akkor több mint 3 milliárd forintjába fájt a vállalatnak - azonban hamar bebizonyosodott, hogy nagyon megérte.

Gabonatermesztők: az aszály miatt jelentős lehet a terméskiesés

Gyengült az aszály miatt az őszi vetések minősége, akár 2-3 millió tonnás is lehet a terméskiesés - közölte a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke az MTI érdeklődésére.

Három héttel korábban indult a hazai szamócaszezon

Korábban indult az idei eperszezon: már kapható magyar áru is. Az ára egyelőre még az import háromszorosa, de hétről hétre csökken majd. Vélhetően hamarabb le is fog érni, így aki pünkösdkor szeretne befőzni, valószínűleg nem kap már hozzá alapanyagot.

A kalászos gabona 30 százaléka veszhetett kárba

Az aszály miatt a kalászos gabona 30 százaléka veszhetett kárba - mondta Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnöke

Klímaváltozás – Nehezebb lett a csapadék előrejelzése

Az éghajlatváltozás egyre inkább megnehezíti az időjárás előrejelzését – derült ki a Stockholmi Egyetem kutatásából, mely szerint egyre nagyobb a veszélye annak, hogy a gazdák rossz döntéseket hoznak a vetési és aratási időpontokat illetően.

Már lehet vetni a Dunántúlon a hétvégi esőnek köszönhetően

Már lehet vetni a Dunántúlon a hétvégi esőzésnek köszönhetően, ugyanakkor a csapadékhiány az Alföldön hátráltatja a tavaszi szántóföldi munkákat - közölte a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke hétfőn az MTI érdeklődésére.