Back to top

Több, mint duplájára drágult a torma

A múlt évinek most több mint duplája a torma ára, az első osztályú gyökér kilójáért 500 forintot adnak a felvásárlók.

Ahhoz, hogy eddig soha nem látott magasságokban jár az Érmellék világhírű fűszernövényének ára, több tényező is közrejátszott, ugyanakkor magában hordozza a következő évek ár-mélyrepülés esélyét is - írja az Infostart a haon.hu-ra hivatkozva.

Fotó: Tömpe Anna

A portálnak a termelők úgy nyilatkoztak, hogy

az időjárás miatt jelentősen kisebb a termés, mert az átázott földeken egy hónapos késéssel lehetett kezdeni a dugványozást, aztán a hirtelen jött meleg miatt a növények szinte „megfőttek” a nedves földben. Öntözés nélkül alig-alig lett volna termés.

A térségben az elmúlt években folyamatosan erodálódott a torma termesztésére bevont terület nagysága is, és egyre idősebb a tormával foglalkozók köre, többen felhagynak a termeléssel. Az előző években alacsony volt a felvásárlási ár, ugyanakkor a napszámosok mind jobban megkérik a napi bért, elérte a 700 forint/órát is. A másik két nagy tormatermelő országban, Ukrajnában és Lengyelországban is aszály volt, ami ugyancsak árfelhajtó erővel bírt.

Az 500 forintos elsőosztályú, a 400-as másodosztályú, a 300-as harmadosztályú és a 150-es negyedosztályú ár azonban a termelők szerint túl magas, várhatóan jövőre is ilyen lesz még, de az árszint olyan, mint a hullámvasút.

Az Érmellék klímája az egyik oka annak, hogy a világon még közelítőleg sem tudnak olyan kiváló aromájú, beltartalmú tormát termeszteni, mint Bagamér környékén. A talaj összetétele, ásványi összetétele egyedi.

Forrás: 
infostart.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ellenőrizetlen import

Spanyol- és Görögországból, illetve az EU-n kívüli országokból, közöttük főleg Albániából és Marokkóból tetemes mennyiségben özönlik olcsó szamóca az olasz piacra, ellehetetlenítve ezzel a délolasz termelőket.

A kereskedelmi háború helyett az ASP tesz be a szójának

A Kína és az Amerikai Egyesült Államok között zajló kereskedelmi háborúban veszíteni látszott a szója. Azonban úgy tűnik, ennél sokkal nagyobb veszély les rá: a Kínában tomboló afrikai sertéspestis járvány következtében visszaesik a kereslet, így lesz miért aggódniuk az amerikai gazdáknak.

Kihajózik a Balatoni Kör

Rendhagyó helyszínre talált a Balatoni KÖR által életre hívott télen-nyáron nyitva tartó Balatont hirdető 2018/2019-es Gasztropiknik. A rendezvénysorozat utolsó állomása stílusosan a Balaton közepe lesz, ahol a pompás élőzene kiséretében elfogyasztott finom ételek-italok mellett bemutatásra kerül a legújabb Kóstold körbe kiadvány is.

Villamossal szállíthatják házhoz az élelmiszert?

Az úgynevezett „utolsó mérföldek” mindenkinek feladják a leckét, aki házhoz szállítással foglalkozik. Frankfurtban ígéretes megoldásnak tűnik a villamosközlekedés bevonása a kiszállításba azzal együtt is, hogy pusztán a kötött pályára nem lehet alapozni.

Úgy viszik a bécsi földet, mint a cukrot

Rekord mennyiségű, 300 ezer zsáknyi bécsi földet vásároltak az osztrák főváros lakói 2009 óta. A Guter Grund nevet viselő virágföldet a város zöldhulladékára alapozva állítják elő, ráadásul teljesen tőzegmentes és a biotermesztésben is felhasználható.

Kertekkel és napelemekkel szórja tele a városokat a Lidl

Az olasz Lidl megnyitotta első olyan üzletét, melynek tetején városi kertet alakított ki. A terv egy civil szervezet bevonásával valósult meg. Közben Belgiumban 7200 napelemet szerel fel boltjai tetejére.

Jó helyek a Dél-Balatonon

Bár rengeteg online felület ajánl utazási tippeket, mégis legszívesebben a helyiek tanácsát fogadjuk meg. Így sokszor olyan helyekre juthatunk el, egyedi élményeket szerezve, amelyekről az útikönyvek sem írnak.

Gluténmentes ételek az éttermekben?

Az élelmiszerekben még egy egészen kis mennyiségű glutén is gondot okoz a lisztérzékenységtől szenvedők számára, és az éttermek azok, ahol a legnehezebb elkerülni a glutén fogyasztását.

Egyre tudatosabban vásárolunk

Több felmérés azt mutatja, hogy a magyar vásárlók egyre tudatosabbak, sőt egyre inkább keresik a magyar termékeket - mondta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában.

Nem segített a húsvét a tojástermelőkön

Nem változott a néhány héttel ezelőtti helyzet, idén húsvét előtt sok helyen csökkentek a tojásárak, ami az elmúlt évek tapasztalataiból kiindulva szinte példátlan - írta a Világgazdaság csütörtökön.