Back to top

Alma és szilva kerül a pálinkafőző üstökbe

Lendületet kap a pálinkafőzés – erről árulkodnak a legfrissebb adatok és ezt jelzik előre a szakmai várakozások is. A hivatalos bérfőzdéknél és az otthoni pálinkafőzésnél is növekedés tapasztalható. Mostanában főleg alma és szilva kerül a főzőedényekbe, amit a gazdák a nagyon alacsony felvásárlási árak miatt nem adtak el nyáron a feldolgozóknak.

Az első fél évben 1,4 millió liter italt adhattak ki megrendelőiknek a hivatásos bérfőzdék, a mennyiség kétszázezer literrel több, mint amennyi 2017 első hat hónapjában elkészült. Eközben az otthoni pálinkafőzés is egyre népszerűbb, az elmúlt években összesen 22 ezren jelentették be a hatóságnak, hogy üstöt vásároltak.

Számottevő igény mutatkozik idehaza a pálinkafőzés iránt – leginkább ez derül ki abból a kimutatásból, amelyet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) állított össze a Magyar Idők kérdései nyomán.

A gyümölcstermesztők, a pálinka kedvelői ez ügyben két megoldás közül választhatnak: némelyek cefrét készítenek és azt hivatásos szeszfőzdébe viszik el, akadnak viszont olyanok, akik nem bízzák másra a munkát, s először üstöt vásárolnak, majd otthon, maguk készítik el a tömény italt.

A bérfőzés kapcsán megemlíthető, hogy – az adóhatósági összegzés szerint – az elmúlt években ötszáz és hatszáz között mozgott idehaza a hivatalos bérfőzdék száma, idén ősszel 565 egység működött az országban.

A bérfőzdéknek már a tavaszi-nyári hónapokban is akadt dolguk, ezt mutatja, hogy az idei első fél évben 1,4 millió liter, ötvenfokos pálinkának megfelelő italt adtak ki a megrendelőknek. A mennyiség érezhetően több a tavalyinál: 2018 első felében kétszázezer literrel nagyobb tételt jegyeztek fel, mint 2017 első hat hónapjában.

Azt ugyanakkor tudni kell, hogy az időszakos mennyiségből hosszabb távú következtetést nem érdemes levonni, a pálinkafőzés dandárja ugyanis mindenkor az év második felére esik.

Fontos szempont, hogy a bérfőzdékben nemcsak a szakmai személyzet közreműködésének ellenértékét kell kifizetni, hanem a szeszadót is.

– Nálunk 1700 forint körül mozog egy liter pálinka teljes előállítási költsége – mondták a Magyar Idők kérdésére egy szabolcsi gyümölcs­szeszfőzde munkatársai. Az egységben egyébként most a szilvacefrét főzik, ezután jöhetnek az almatételek.

A kettőt nem szabad összekeverni, egymást váltogatva főzni, az alma zamatát ugyanis csak alapos átmosással lehet eltávolítani a rendszerből. Ha közvetlenül főznénk a szilvát az alma után, az alma ízét a szilvapálinkában is érezni lehetne

– osztottak meg egy fontos tapasztalatot a főzdések. Hozzátették azt is: mostanában 12-13 órás műszakban megy a főzde, sokan fogtak ugyanis a környéken cefrekészítésbe.

– A nyári nagyon alacsony felvásárlási árak miatt többen úgy döntöttek, hogy nem éri meg a vesződség, és a szilvájukból, az almájukból inkább pálinkát készíttetnek – jegyezték meg a főzde emberei. Akad ugyanakkor körte és egy kevés barack is a cefrés hordókban.

Talán a költségek miatt, talán más okból, de az utóbbi időben országszerte sokan úgy határoztak: nem mennek a hivatásos főzdébe, hanem otthon, maguk állítják elő a párlatot. Egy ideje a polgároknak be kell jelenteniük, ha főzőberendezést vásárolnak, így a házi főzés népszerűségének növekedése könnyen nyomon követhető.

Az adóhatóság – önkormányzati adatokat is tartalmazó – kimutatása szerint idén eddig közel 1200 készülékről érkezett jelzés a helyhatóságokhoz, így – a korábbikkal együtt –

már több mint 22 ezer üstöt jelentettek be a tulajdonosok.

– Tudni kell, hogy 2016 januárja óta úgynevezett párlatadójegyet kell vásárol­niuk azoknak, akik otthon szeretnének pálinkát főzni – mondta a házi italkészítés kapcsán a NAV jövedéki ügyekkel foglalkozó szóvivője. Leopold Róbert a lap kérdésére kifejtette: az egy liter előállítását lehetővé tevő jegyért hétszáz forintot kell fizetni.

Mivel október végéig a pálinkára vágyók majdnem hetvenhatezer jegyet váltottak ki, így az otthon főzők az államkasszába nagyjából 53 millió forintot fizettek be. A tavalyi bevétel szintén tetemes volt, túllépte a 84 millió forintot.

– A jegyet a párlat előállítása előtt kell beszerezni – hívta fel a figyelmet a szóvivő.

Leopold Róbert kitért arra is, hogy hosszabb ideje már nem a NAV, hanem az önkormányzatok ellenőrzik az otthoni pálinkafőzés szabályainak megtartását.

– Az ugyanakkor továbbra is az állami adóhatóság feladata, hogy megakadályozza az olyan párlatok forgalomba kerülését, amelyek otthon készültek – mondta a szóvivő, majd aláhúzta:

a házi főzésű pálinka csak saját használatra szolgálhat.

A pénzügyőrök emiatt a piacokon és a vendéglátóhelyeken is rendszeres ellenőrzéseket tartanak, de figyelemmel kísérik az újságokban vagy az interneten megjelenő hirdetéseket is.

Forrás: 
Magyar Idők

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ellenőrizetlen import

Spanyol- és Görögországból, illetve az EU-n kívüli országokból, közöttük főleg Albániából és Marokkóból tetemes mennyiségben özönlik olcsó szamóca az olasz piacra, ellehetetlenítve ezzel a délolasz termelőket.

Rekordszinten az európai almakészlet

Idén március elején 12 éve nem tapasztalt mennyiségű almakészlet volt még az európai tárolókban. Az Alma és Körte Világszövetség (WAPA) adatai szerint március elsején közel 3,1 millió tonna alma vár értékesítésre. Ez több mint másfélszer annyi, mint egy évvel korábban ugyanebben az időpontban, amikor csaknem 1,8 millió tonna alma maradt az európai termelők tárolóiban.

Jól jött a hétvégi csapadék a veteményeseknek és a gyümölcsösöknek

Az elvetett zöldségmagok kikelését és a gyümölcsök virágzását segítette a hétvégén esett csapadék, ugyanakkor az közel sem biztosította a szükséges mennyiséget - közölte Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke az MTI érdeklődésére.

Tűzelhalás veszélye az almatermésűeknél

Idén a megszokotthoz képest kissé korábban virágoznak az almatermésűek, amihez kellemes meleg, és most már többnyire csapadékos idő is társul. Ha ezek a körülmények hosszabb távon is fennmaradnak, az kedvező feltételeket teremt az ervíniás betegséget, másnéven tűzelhalást okozó baktérium fertőzéséhez. Pontosan időzített és megfelelően elvégzett növényvédő szeres kezeléssel védekezhetünk ellene.

Már a fóliaalagutas dinnyéket is ültetik

A nagy légterű fóliasátrakba április első hetében kiültették a dinnyéket a hevesi, tolnai, békési gazdák, és megkezdték a palántázást a Békés és Baranya megyei fóliaalagutakba is.

Vigyázz, kész, almaritkítás!

A napokban kell elvégezni az alma vegyszeres termésritkítását, ha kiegyenlített méretű, darabos gyümölcsöt akarunk szüretelni. Intenzív ültetvényekben alapvető technológiai elem ez a beavatkozás, ami nagyrészt kiváltja a kézi ritkítás. Az Arysta LifeScience derecskei tanácskozásán a Bold Agro Kft. gyümölcsösében a helyi gyakorlatról is hallottunk részleteket.

Három héttel korábban indult a hazai szamócaszezon

Korábban indult az idei eperszezon: már kapható magyar áru is. Az ára egyelőre még az import háromszorosa, de hétről hétre csökken majd. Vélhetően hamarabb le is fog érni, így aki pünkösdkor szeretne befőzni, valószínűleg nem kap már hozzá alapanyagot.

Gránátalma - a világ egyik legegészségesebb gyümölcse

Még nem túl elterjedt hazánkban ez a külsőre almához hasonlító gyümölcs, pedig rendkívül egészséges. Háromszor magasabb az antioxidáns tartalma, mint a zöld teának, kiváló szíverősítő, gyulladáscsökkentő és rákmegelőző. Méltán került be a szuperételek közé.

Több, mint másfélszeresére drágult tavaly a krumpli

A fogyasztói árak átlagosan 2,8 százalékkal nőttek tavaly éves összevetésben, míg az élelmiszerárak ennél nagyobb mértékben, 4,2 százalékkal emelkedtek. Nyáron egy kis fáziskéséssel ugyan, de a burgonya fogyasztói ára is követte a termelői piacon bekövetkezett jelentős áremelkedést, így decemberben már 55 százalékkal kellett többet fizetni érte, mint egy évvel korábban.

Növényvédelmi előrejelzés – moníliaveszély

Legyünk résen, mert a csonthéjas gyümölcsök nagy része most a legfogékonyabb a monília fertőzésére. Igaz, hogy nincs eső, de ennek ellenére fennáll a veszély a virágzás végéig. A szilvafákra helyezzünk ki fehér ragacsos lapokat a poloskaszagú szilvadarázs rajzásmegfigyelésére, és időszerű elkezdeni az almafa-lisztharmat elleni védekezést is.