Back to top

Ingyen kapnának földet a háromgyerekesek Olaszországban

Az olasz kormány tervei szerint olyan családoknak biztosítana földet a gazdálkodáshoz, ahol már úton van a harmadik gyerek. Ezzel egy csapásra két problémát is megoldanának: az elnéptelenedő falvakba újra visszatérne a lakosság, és a felhagyott szántóföldeket is lenne, aki megműveli.

Az ellenzék rögtön „új-középkori intézkedésnek” nevezte a tervezetet, szerintük a növekvő családoknak földet adni a régimódi földújraosztások üzenetét hordozza magában.

„Szép egy nagybirtok, azonban jobb művelni kicsit.” írja Vergilius (Lakatos István fordítása) a Georgika Harmadik könyvében. Ez ihlethette meg az olasz kormányt is, melynek célja, hogy kisebb birtokokat osszon szét a háromgyerekes családok között.

A szétosztani kívánt parcellák egyik fele állami tulajdonban van és a mezőgazdasági termelésen kívül másra nem használhatók, míg a másik fele elhagyott, vagy sosem használt terület Olaszország déli részén.

Kormányzati forrásokra hivatkozva az Euractiv azt írja: a tervezetet Gian Marco Centianio olasz agrárminiszter nyújtotta be, de Erika Stefani regionális ügyekért felelős miniszter és Lorenzo Fontana családügyi miniszter, egykori európai parlamenti tag is támogatta. Utóbbi politikus közismert arról, hogy a hagyományos család eszméjének lelkes szószólója.

Centinaio miniszter szerint Olaszországban különösen a fiatalok körében kezd újraéledni a „vissza a termőföldhöz” gondolat, az új szabályozás pedig segíteni hivatott a gazdálkodni vágyókat abban, hogy földhöz jussanak.

A pénzügyi tervezetben szereplő földosztás mellett szerepel még egy támogatási lehetőség: 20 milliárd euró értékben 3 éven keresztül biztosítanának kedvezményes hiteleket arra, hogy a kapott mezőgazdasági föld közelében lakásépítésre alkalmas területet is vásárolhassanak az érintettek. Ezek futamideje 20 év lesz.

A földosztás a tervek szerint legkevesebb 20 évig tart, és azokat a családokat érinti, ahol a harmadik gyerek 2019, 2020 vagy 2021-ben születik.

Az olasz statisztikai hivatal, az ISTAT adatai szerint a kétgyermekes családok száma 3,776 millió volt 2017-ben, beleértve azokat is, ahol már nem születhet több gyermek.

Arra is van remény, hogy a 4,2 millió egy-gyermekes olasz család is földet kapjon, ha ikrek születnek, vagy jövőre érkezik a második, illetve 2021 vége táján a harmadik baba.

A már most is három gyermekes családokat ezúttal kizárják az intézkedésből, mivel annak célja a születésszám serkentése, ami különösen alacsony Olaszországban.

Azonban az Olaszországban legalább 10 éve élő külföldiek beleesnek a földosztásba – amennyiben megfelelnek a többi kitételnek (ellenkező esetben ugyanis alkotmányos jogba ütközne az új jogszabály).

Földet a parasztoknak!

A félmillió gazdát tömörítő, vezető olasz parasztszövetség, a Coldiretti becslései szerint több mint félmillió hektár termőföld van az állam tulajdonában. Az országban pedig összesen közel 13 millió hektár van használatban.

Ennek a földnek az értéke 9,9 milliárd euró. Egy hektár nagyjából 20 ezer euróba kerül Olaszországban, ami a németországi duplája, és majdnem háromszorosa annak, amennyibe a Franciaországban kerül a föld.

„Ezek a területek még nagyobb léptékben nézve is termékenyek. Azonban a legtöbbször nem érik el teljesítőképességük maximumát, mivel vállalkozói szemlélet hiányában nem megfelelően kezelik azokat”

- mondta a Coldiretti.

A szövetség szerint ha a gazdákhoz kerül az államtól a föld, akkor utóbbinak levenné a válláról a gazdálkodással járó feladatokat. Az is előny lenne, hogy az új generáció, akiket sokszor csak a termőföld hiánya akadályoz meg a szektorba lépéstől, saját igényeinek megfelelően gondozná a földeket.

Az ellenzék nincs lenyűgözve

Gianna Pittella, az Európa Parlament Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségének egykori tagja, valamint jelenlegi olasz szenátor az Euractivnak nyilatkozva „új-középkorinak”nevezte az intézkedést.

„A születési ráta növekedését célzó és a családokat segítő intézkedéseket mindig szívesen látjuk, azonban jobb lenne, ha az olasz jogrendi intézkedésekbe beépítve látnánk ezeket, az Európai szociális pillér alatt" - tette hozzá, példának pedig a szülői szabadságokat hozta fel.

Matteo Di Paolo, a +Europa párt római koordinátora azt mondta: „ahelyett, hogy a kornyadozó mezőgazdaságunk produktivitásával foglalkozna, a kormány inkább kis gazdaságokat épít, majd védővámokért kiált, amikor kiderül, hogy az olasz termékek nem versenyképesek.”

Forrás: 
Euractiv.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az okos nő a precíziós gazdálkodást választja

Nagyszerűen működteti az általa vezetett gazdaságot egy négy gyerekes lengyel asszony, aki kimagasló eredményeket ért el a krumpli termesztésben a precíziós technológiának köszönhetően.

Kalandra fel! Várnak a vidéki élet szépségei

A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége által indított „Vidéki élet, fiatalok vidéken” programcsomagban a „Vesd bele magad!” projekt első szakasza lezárult. Ezzel egyidejűleg a programcsalád második tagjaként kezdetét vette a „Vidéki Kaland” a március 21-én az AGRYA által szervezett budapesti sajtótájékoztatón.

Megdőlt a sörre bor népi bölcsesség

Mindegy milyen sorrendben, ha sokat iszunk, berúgunk, ezt állapították meg egy kísérlet eredményeképpen német és angol tudósok. Ezzel évszázados népi bölcsességet döntöttek meg.

Az elmúlt 26 év legrosszabb termését takarították be tavaly Finnországban

Két egymást követő évben is siralmas volt az aratás, erősítette meg a Finnországi Természeti Erőforrások Intézete (Luke) múlt hét csütörtökön. A jelentés szerint az összes betakarított gabona 2,7 millió tonna volt. Az elmúlt 26 évben ez volt a legrosszabb termés.

Kelet-Közép-Európa legkorszerűbb zöldség-gyümölcs termelő beruházása

Mosonmagyaróváron március 19-én közös sajtótájékoztató keretében jelentette be az Agrárminisztérium és a FAKT AG, hogy egy közel egymilliárd eurós mezőgazdasági és infrastruktúra-fejlesztési beruházás valósul meg hamarosan Hegyeshalom-Bezenye települések határában. A beruházás jelentős mérföldkő mind a cég, mind Magyarország életében.

Összefogás a termeléshez kötött agrártámogatások megtartásáért

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács március 18-i brüsszeli ülésén Magyarország Bulgáriával, Horvátországgal, Csehországgal, Lettországgal, Szlovákiával és Szlovéniával közös nyilatkozatban kérte a termeléshez kötött támogatások legalább jelenlegi szinten tartását, vagy akár növelését a 2020 utáni időszakban.

Greta után az Európai Parlament is lépéseket sürget

Az Európai Parlament március 13-ai ülésén a képviselők többek között a légszennyezés megfékezésére is tettek javaslatot, eszerint például a jövőbeli mezőgazdasági támogatásokat össze kell kapcsolni a légszennyezés mértékével.

Klímaváltozás: új agrárszakértői generációra van szükség

A foltokban lehulló intenzív csapadékra és az extrém melegekre a kímélő és nedvességmegőrző talajművelés lehet a válasz, miközben a klímaváltozás miatt a növénytermesztőket az egyre több, eddig leginkább a mediterrán éghajlaton őshonos rovarok elterjedése fenyegeti – hangzott el a K&H-ban rendezett, a hazai agrár- és élelmiszeripar legfontosabb szereplőinek fórumául szolgáló Agrár Klubon.

Négy ország értékeli újra a glifozátot

Az EU Bizottság javaslatára Franciaország, Hollandia, Magyarország és Svédország közös jelentéstevőként értékeli a glifozát - növényvédő szer hatóanyag - megújítását.

Fonálférgekkel a krumplibogarak ellen

A fonálférgek általában, mint kártevők ismertek, de akadnak olyan fajok, melyek pont a kártevő rovarokat támadják meg, így a növényvédelem során is hasznosíthatók. Új kutatások szerint a krumplibogarak ellen is jól jöhetnek.