Back to top

Kávécserjén találták meg a Xylellát Hollandiában

A holland növényegészségügyi hatóság (NVWA) lefoglalt és karanténba helyezett egy Xylella-fertőzés tüneteit mutató kávécserjét, ami már kilenc éve díszített a nyugat-hollandiai partvidéken fekvő Noordwijkerhout városka egyik irodáját. Ez az első eset, hogy Xylella baktériummal fertőzött növényt találtak Hollandiában.

A felfedezés a véletlen művének is mondható, hiszen a NVWA szakembere véletlenül fedezte föl a hulló, sárguló, foltosan száradó levelű növényt az irodában, ahol éppen hivatalos ügyet intézett. A fertőzött növényt a NVWA üvegházában karanténba helyezték és megfigyelés alatt tartják. A kávécserje immár kilenc éve magányosan állt az irodában. A hatóság szerint a kór nem terjedhetett róla tovább, ezért az Európai Uniós szabályok értelmében egyéb intézkedést nem tettek.

Máshová is eljuthatott

Legutoljára szeptemberben fedeztek föl az Európai Unió területén Xylellával fertőzött növényt, Belgiumban egy nagykereskedőnél egy Spanyolországból származó olajfát. A belga szövetségi élelmiszer-biztonsági ügynökség még azóta is folyamatosan vizsgálódik annál a spanyol cégnél, ahonnan a fertőzött növény származik. Azt vizsgálják, hogy a fertőzött növényállományból eljutathatott-e más országokba is beteg növény. Igazoltan az EU területén Németországban, Olaszországban, Spanyolországban és Franciaországban fordul elő a betegség. Az utóbbi három államban már jelentős méreteket öltött a terjedése.

A Xylellával fertőzött kávécserjét a NVWA üvegházában karanténba helyezték és megfigyelés alatt tartják
A Xylellával fertőzött kávécserjét a NVWA üvegházában karanténba helyezték és megfigyelés alatt tartják
Fotó: NVWA

Brit erőfeszítések

Az EU-ból kiválni készülő Nagy-Britannia óriási erőfeszítéseket tesz azért, hogy Xylella-mentes ország maradhasson. Ennek érdekében november 26-tól bejelentés-köteles lesz az EU-ból származó olajfa behozatala Nagy-Britanniában. A szigorított rendszerrel szeretnék megvédeni az országot az Európában rohamosan terjedő Xylella fastidiosa baktériummal szemben. Ettől az időponttól kezdődően a kereskedőknek előzetesen be kell jelenteniük az Állat- és Növényegészségügyi Ügynökségnek a behozatali szándékot.

Az olajfa a Xylella fastidiosa baktérium elsődleges gazdanövénye, de az EU tagállaiban már több, a szigetországban is honos, vagy elterjedt dísz- és gyümölcstermő növényen is megtalálták, így betelepedése veszélyezteti a brit növényállományt és tájképet. A brit kormány meg szeretné akadályozni, hogy az Európai Unióhoz hasonló helyzet alakuljon ki. Az olasz olívatermelőket már teljesen ellehetetlenítette a kór, és már több EU-tagállamban találtak fertőzött növényt. A kórokozó gazdanövényköre folyamatosan bővül.

A szigorítás egyelőre csak Angliára terjed ki, de az Egyesült Királyság többi országa is fontolóra vette hasonló szabályozás bevezetését. Lord John Gardiner, vidékfejlesztésért és biológiai biztonságért felelős helyettes államtitkár nyilatkozata szerint

a Xylella jelentős veszélyt jelent a brit növényvilágra és tájképre, ezért minden erővel el kell érni, hogy Nagy-Britannia Xylella-mentes övezet maradjon.

Ajánlások

A brit környezetvédelmi, élelmiszer- és vidékügyi minisztérium (Defra) ajánlásokat fogalmazott meg a betelepedés megelőzése érdekében a termelők és a kereskedők számára. Eszerint az importált növények esetében pontosan ismerni kell a növények származását, és meg kell győződni arról, hogy Xylella-mentes térségből származik-e. Javasolják, hogy kizárólag ismert és megbízható termelőtől vásároljanak, akinek termesztőtelepét időnként érdemes meglátogatni, meggyőződni az alkalmazott termesztési és növényvédelmi technológiákról. Minden új tételt izolálni, vagy karanténba kell helyezni egy teljes tenyészidőszakra, és közben folyamatosan figyelni az esetleges tünetek kialakulását. A növényútlevelet minden esetben meg kell követelni a beszállítóktól, illetve azt a nyomonkövethetőség érdekében meg kell őrizni.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Horticulture Week

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Sok az alma és nem fogy

Az egy évvel ezelőttinél 30-50 százalékkal alacsonyabb árakon is a szokásosnál jóval kisebb ütemben fogy a hűtőházakból az étkezési alma, ráadásul nagy tételekről derül ki, hogy a minőségük romlása miatt már csak ipari célú felhasználásra alkalmasak - mondta Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a Világgazdaságnak.

Péntektől vámot kell fizetni az egyik rizsfajta behozatalánál

A Kambodzsából és Mianmarból származó indica rizs uniós behozatala jelentősen megemelkedett, gazdasági károkat okozva az európai termelőknek, ezért az Európai Bizottság úgy döntött, hogy behozatali vámokat ír elő az érintett rizsfajtára - közölte az uniós bizottság szerdán.

Az egekbe szökik a borok ára a Brexit után Angliában

A brit érdekképviseletek arra kérik a kormányt – amennyiben nem sikerül megegyezni az Unióval a kilépés feltételeiről – hogy függesszék fel egyoldalúan a borokra kivetett vámokat. Ellenkező esetben árrobbanásra és ellátási gondokra lehet számítani.

Kevesebb a kínai: milyen a fokhagyma piaca?

Az Európai Unióban közel 44 ezer hektáron mintegy 394 ezer tonna fokhagymát termeltek 2017-ben. A legjelentősebb uniós termelő évek óta Spanyolország, ahol kiemelkedően nagy mennyiséget, 274 ezer tonnát takarítottak be 2017-ben.

Városi dzsungel, instant kert és szabadidős vásárlás

A mai kor fogyasztói igénylik a környezetbarát „zöld termékeket” és szeretik a kerteket, növényeket. A német kertészeti és kertépítő szövetség tapasztalatai szerint nemcsak a magánkertesek részéről nőttek jelentős mértékben a megrendelések, hanem egyre több közpark és intézményi kert is épül, megújul, ami társadalmi és környezeti okokra egyaránt visszavezethető.

Tovább húzódik a vita az európai fuvarozás körül

Elutasította a fuvarozói szektor szabályozásáról szóló új jelentéstervezetet csütörtökön az Európai Parlament (EP) közlekedési bizottsága (TRAN), így további tárgyalások lesznek a kérdésről.

London, Amszterdam, Sanghaj – most kell jelentkezni az AMC-nél

Két egy európai és egy tengerentúli élelmiszeripari kiállításra kezdte el szervezni a magyar közösségi részvételt az AMC. Aki a londoni IFE-n szeretne részt venni, annak már nem sok ideje van gondolkozni, az amszterdami PLMA nemzetközi sajátmárkás kereskedelmi show-ra viszont még január 31-ig, a sanghaji SIAL Chinára pedig február 15-ig lehet jelentkezni.

Mezőgazdaság nélkül újrakezdődhetnek az EU-USA kereskedelmi tárgyalások

AZ Európai Unió készen áll megkezdeni a kereskedelmi tárgyalásokat az Egyesült Államokkal - jelentette ki helyi idő szerint csütörtök este az amerikai fővárosban tárgyaló Cecilia Malmström, az EU kereskedelmi biztosa.

Nyitott portákon kopogtatnak

Néhány hónapja tárták ki kapuikat a Zala-völgyi Nyitott Porták. Az együttműködés keretében Zalaszentgrót térségében tizenhat helyi termékeket előállító, illetve agroturisztikai szolgáltatásokat nyújtó gazda vállalta, hogy rendszeresen tart nyitott napokat és szervez eseményeket.

Hagymasirató optimista felhangokkal

A vöröshagyma a paradicsom és a sárgarépa mellett a világon a legnagyobb felületen termelt zöldség, és vetésterülete – valamint hozama - folyamatosan nő. Európában szinte minden országban dobogós helyen áll. Míg 1990-ben 27 millió tonnát termeltek a világon, az elmúlt esztendőben ez 70-74 millió tonnára nőtt, és a prognózisok szerint 2050-ben elérheti a 150 millió tonnát.