Back to top

Kávécserjén találták meg a Xylellát Hollandiában

A holland növényegészségügyi hatóság (NVWA) lefoglalt és karanténba helyezett egy Xylella-fertőzés tüneteit mutató kávécserjét, ami már kilenc éve díszített a nyugat-hollandiai partvidéken fekvő Noordwijkerhout városka egyik irodáját. Ez az első eset, hogy Xylella baktériummal fertőzött növényt találtak Hollandiában.

A felfedezés a véletlen művének is mondható, hiszen a NVWA szakembere véletlenül fedezte föl a hulló, sárguló, foltosan száradó levelű növényt az irodában, ahol éppen hivatalos ügyet intézett. A fertőzött növényt a NVWA üvegházában karanténba helyezték és megfigyelés alatt tartják. A kávécserje immár kilenc éve magányosan állt az irodában. A hatóság szerint a kór nem terjedhetett róla tovább, ezért az Európai Uniós szabályok értelmében egyéb intézkedést nem tettek.

Máshová is eljuthatott

Legutoljára szeptemberben fedeztek föl az Európai Unió területén Xylellával fertőzött növényt, Belgiumban egy nagykereskedőnél egy Spanyolországból származó olajfát. A belga szövetségi élelmiszer-biztonsági ügynökség még azóta is folyamatosan vizsgálódik annál a spanyol cégnél, ahonnan a fertőzött növény származik. Azt vizsgálják, hogy a fertőzött növényállományból eljutathatott-e más országokba is beteg növény. Igazoltan az EU területén Németországban, Olaszországban, Spanyolországban és Franciaországban fordul elő a betegség. Az utóbbi három államban már jelentős méreteket öltött a terjedése.

A Xylellával fertőzött kávécserjét a NVWA üvegházában karanténba helyezték és megfigyelés alatt tartják
A Xylellával fertőzött kávécserjét a NVWA üvegházában karanténba helyezték és megfigyelés alatt tartják
Fotó: NVWA

Brit erőfeszítések

Az EU-ból kiválni készülő Nagy-Britannia óriási erőfeszítéseket tesz azért, hogy Xylella-mentes ország maradhasson. Ennek érdekében november 26-tól bejelentés-köteles lesz az EU-ból származó olajfa behozatala Nagy-Britanniában. A szigorított rendszerrel szeretnék megvédeni az országot az Európában rohamosan terjedő Xylella fastidiosa baktériummal szemben. Ettől az időponttól kezdődően a kereskedőknek előzetesen be kell jelenteniük az Állat- és Növényegészségügyi Ügynökségnek a behozatali szándékot.

Az olajfa a Xylella fastidiosa baktérium elsődleges gazdanövénye, de az EU tagállaiban már több, a szigetországban is honos, vagy elterjedt dísz- és gyümölcstermő növényen is megtalálták, így betelepedése veszélyezteti a brit növényállományt és tájképet. A brit kormány meg szeretné akadályozni, hogy az Európai Unióhoz hasonló helyzet alakuljon ki. Az olasz olívatermelőket már teljesen ellehetetlenítette a kór, és már több EU-tagállamban találtak fertőzött növényt. A kórokozó gazdanövényköre folyamatosan bővül.

A szigorítás egyelőre csak Angliára terjed ki, de az Egyesült Királyság többi országa is fontolóra vette hasonló szabályozás bevezetését. Lord John Gardiner, vidékfejlesztésért és biológiai biztonságért felelős helyettes államtitkár nyilatkozata szerint

a Xylella jelentős veszélyt jelent a brit növényvilágra és tájképre, ezért minden erővel el kell érni, hogy Nagy-Britannia Xylella-mentes övezet maradjon.

Ajánlások

A brit környezetvédelmi, élelmiszer- és vidékügyi minisztérium (Defra) ajánlásokat fogalmazott meg a betelepedés megelőzése érdekében a termelők és a kereskedők számára. Eszerint az importált növények esetében pontosan ismerni kell a növények származását, és meg kell győződni arról, hogy Xylella-mentes térségből származik-e. Javasolják, hogy kizárólag ismert és megbízható termelőtől vásároljanak, akinek termesztőtelepét időnként érdemes meglátogatni, meggyőződni az alkalmazott termesztési és növényvédelmi technológiákról. Minden új tételt izolálni, vagy karanténba kell helyezni egy teljes tenyészidőszakra, és közben folyamatosan figyelni az esetleges tünetek kialakulását. A növényútlevelet minden esetben meg kell követelni a beszállítóktól, illetve azt a nyomonkövethetőség érdekében meg kell őrizni.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Horticulture Week

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Megméretett piros aranyunk

Nem egymást kell kiütnie a versenyből a szegedi és a kalocsai paprikának. Inkább az olcsó importtal és a tájékozatlansággal kell megküzdeniük a minőségi fűszereknek. A szegedi paprika ellenfele a rossz minőségű import mellett a tájékoztatás hiánya. Mindez akár lehetne az évek óta Szatymazon megszervezett fűszerpaprika – és bor – verseny mottója is.

Flower Power Keukenhofban

A „virágok erejével” ünnepli a Hollandia legnépszerűbb tulipánparkja fennállásának 70. évfordulóját 2019-ben. Élénk színek, hippik, béke és popzene. A hatvanas és hetvenes évek fordulójának életérzése, a vietnámi háborúval szembeni passzív ellenállás jelképe, a Flower Power a tematikája a jövő évi hagymakiültetéseknek a Keukenhof virágparkban.

A magyar agrártermékek iránt is érdeklődik a kínai piac

A világ legnépesebb országa nyitott a magyar gabonafélék, az állati termékek és a bor importjára – hangzott el a Kínai Ipari és Kereskedelmi Szövetség delegációjával folytatott tárgyaláson Budapesten.

Szalmonellával szennyezett fűszerkeveréket hívott vissza a Lidl 

Pizza fűszerkeveréket hívott vissza a Lidl Magyarország, mert a cég saját minőségellenőrzési vizsgálatai során szalmonella-szennyezettséget mutatott ki a Mikadó elnevezésű termékben.

Hogy maradhat versenyképes a magyar fuvarozás?

A logisztikai ágazatot és azon belül a közúti, a vasúti és vízi fuvarozás, a logisztikai szolgáltatások, valamint a vám területét érintő intézkedési csomagot dolgozott ki a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége (MLSZKSZ) a szektor versenyképességének növelése érdekében, a dokumentumot a kormánynak is eljutatták.

Drágább lett termelni az agráriumban

Idén szeptemberében a mezőgazdasági termelői árak 2017 azonos időszakához képest 6,2 százalékkal nőttek, amit a növényi termékek árának 12 százalékos emelkedése, illetve az élő állatok és állati termékek árának 2,8 százalékos csökkenése eredményezett.

Fokozott iráni érdeklődés a magyar vetőmag és technológiák iránt

Iráni üzleti delegációval egyeztetett Farkas Sándor agrárminiszter helyettes. Az iráni fél évek óta kiemelt érdeklődést tanúsít nemcsak a hazai nyersanyagok, hanem a hazai szakértelem és technológiai berendezések iránt is, és immár konkretizált, több területre kiterjedő együttműködéseket tervez hazánkkal.

Folyamatosan emelkedik a baromfitermelés az unióban

Az Európai Unióban a baromfitermelés további erősödésére számítanak a szakemberek - olvasható a rövidtávra kiadott előrejelzésből. Az idén az első negyedévében közel 4 százalékkal több baromfit értékesítettek a tagállamok termelői, mint az azt megelőző félévben. A növekedés azóta ugyan lelassult, de éves szinten így is el fogja érni a 1,5 százalékot.

Több tonna alma rohad a földeken

Katasztrofális helyzetbe kerültek a szerbiai almatermesztők az alacsony felvásárlási árak miatt. A termés a fák alatt rohad a földeken. Az alma felvásárlási ára elérte azt a minimumot, amelyért már leszedni sem érdemes. A szendrői és verseci termelőknek 3-5 dinárt (8-14 Ft) kínálnak az alma kilogrammjáért.

Megjelentek a többcsatornás vásárlók: már online is rendelünk élelmiszert

Az online élelmiszer-kereskedelem az ágazat legdinamikusabban fejlődő területe: 2017-ben 22,5 százalékkal nőttek a számok – a növekvő tendencia tartósnak látszik. Egy átlagos online bevásárlás értéke ráadásul duplája a boltiénak - derült ki a Budapesten megrendezett Agóra konferencián, ahol a közösségi média és az internet kereskedelemre gyakorolt hatásáról beszéltek a szakemberek.