Back to top

Kávécserjén találták meg a Xylellát Hollandiában

A holland növényegészségügyi hatóság (NVWA) lefoglalt és karanténba helyezett egy Xylella-fertőzés tüneteit mutató kávécserjét, ami már kilenc éve díszített a nyugat-hollandiai partvidéken fekvő Noordwijkerhout városka egyik irodáját. Ez az első eset, hogy Xylella baktériummal fertőzött növényt találtak Hollandiában.

A felfedezés a véletlen művének is mondható, hiszen a NVWA szakembere véletlenül fedezte föl a hulló, sárguló, foltosan száradó levelű növényt az irodában, ahol éppen hivatalos ügyet intézett. A fertőzött növényt a NVWA üvegházában karanténba helyezték és megfigyelés alatt tartják. A kávécserje immár kilenc éve magányosan állt az irodában. A hatóság szerint a kór nem terjedhetett róla tovább, ezért az Európai Uniós szabályok értelmében egyéb intézkedést nem tettek.

Máshová is eljuthatott

Legutoljára szeptemberben fedeztek föl az Európai Unió területén Xylellával fertőzött növényt, Belgiumban egy nagykereskedőnél egy Spanyolországból származó olajfát. A belga szövetségi élelmiszer-biztonsági ügynökség még azóta is folyamatosan vizsgálódik annál a spanyol cégnél, ahonnan a fertőzött növény származik. Azt vizsgálják, hogy a fertőzött növényállományból eljutathatott-e más országokba is beteg növény. Igazoltan az EU területén Németországban, Olaszországban, Spanyolországban és Franciaországban fordul elő a betegség. Az utóbbi három államban már jelentős méreteket öltött a terjedése.

A Xylellával fertőzött kávécserjét a NVWA üvegházában karanténba helyezték és megfigyelés alatt tartják
A Xylellával fertőzött kávécserjét a NVWA üvegházában karanténba helyezték és megfigyelés alatt tartják
Fotó: NVWA

Brit erőfeszítések

Az EU-ból kiválni készülő Nagy-Britannia óriási erőfeszítéseket tesz azért, hogy Xylella-mentes ország maradhasson. Ennek érdekében november 26-tól bejelentés-köteles lesz az EU-ból származó olajfa behozatala Nagy-Britanniában. A szigorított rendszerrel szeretnék megvédeni az országot az Európában rohamosan terjedő Xylella fastidiosa baktériummal szemben. Ettől az időponttól kezdődően a kereskedőknek előzetesen be kell jelenteniük az Állat- és Növényegészségügyi Ügynökségnek a behozatali szándékot.

Az olajfa a Xylella fastidiosa baktérium elsődleges gazdanövénye, de az EU tagállaiban már több, a szigetországban is honos, vagy elterjedt dísz- és gyümölcstermő növényen is megtalálták, így betelepedése veszélyezteti a brit növényállományt és tájképet. A brit kormány meg szeretné akadályozni, hogy az Európai Unióhoz hasonló helyzet alakuljon ki. Az olasz olívatermelőket már teljesen ellehetetlenítette a kór, és már több EU-tagállamban találtak fertőzött növényt. A kórokozó gazdanövényköre folyamatosan bővül.

A szigorítás egyelőre csak Angliára terjed ki, de az Egyesült Királyság többi országa is fontolóra vette hasonló szabályozás bevezetését. Lord John Gardiner, vidékfejlesztésért és biológiai biztonságért felelős helyettes államtitkár nyilatkozata szerint

a Xylella jelentős veszélyt jelent a brit növényvilágra és tájképre, ezért minden erővel el kell érni, hogy Nagy-Britannia Xylella-mentes övezet maradjon.

Ajánlások

A brit környezetvédelmi, élelmiszer- és vidékügyi minisztérium (Defra) ajánlásokat fogalmazott meg a betelepedés megelőzése érdekében a termelők és a kereskedők számára. Eszerint az importált növények esetében pontosan ismerni kell a növények származását, és meg kell győződni arról, hogy Xylella-mentes térségből származik-e. Javasolják, hogy kizárólag ismert és megbízható termelőtől vásároljanak, akinek termesztőtelepét időnként érdemes meglátogatni, meggyőződni az alkalmazott termesztési és növényvédelmi technológiákról. Minden új tételt izolálni, vagy karanténba kell helyezni egy teljes tenyészidőszakra, és közben folyamatosan figyelni az esetleges tünetek kialakulását. A növényútlevelet minden esetben meg kell követelni a beszállítóktól, illetve azt a nyomonkövethetőség érdekében meg kell őrizni.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Horticulture Week

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tiltakoztak a termelők az akciós tej miatt

Petíciót adtak át a Penny Market alsónémedi telephelyénél az üzletlánc képviselőinek a tejtermelők, miután a cég 135 forintért kínált akciós importtejet. A tüntetők felszólították a Penny Marketet az akció azonnali visszavonására.

A gabonakivitel rontotta az egyenleget

Több mint tíz százalékkal esett az agrár- és élelmiszeripari termékek külkereskedelmi egyenlege tavaly, pozitív viszont, hogy a feldolgozott termékek aránya az alapanyagexport csökkenésétől függetlenül is emelkedik.

Kétszeresére nő Kína sertésimportja az ASP miatt

Kína 2019-ben várhatóan kétszer annyi sertést importál, mint az előző évben – összesen 2 millió tonnát. Kína, mint a világ legnagyobb sertéspiaca jelentős károkat szenvedett el a sertéspestis első megjelenése óta különös tekintettel 2018 végére.

Sonka, tojás, csokinyúl a középpontban – megkezdődött a tavaszi élelmiszer mustra

Hétfőn indult a tavaszi szezonális élelmiszerlánc ellenőrzés. A Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár által elrendelt országos akció a húsvéti ünnepek végéig, azaz április 22-ig tart.

Hat marha akár tízezer farmot is összeköthet

Az állatok adás-vétele a betegségek terjedésének megakadályozása szempontjából kockázatot jelent. Az Egyesült Királyságban egy kutatócsoport arra volt kíváncsi, hogy egy átlagos állattartó telep hány másikkal kerül kapcsolatba akkor, amikor új állatokat vásárol – az eredmény pedig megdöbbentő volt.

Apadó árak, lanyhuló forgalom a vágómaha-piacon

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorstájékoztatója szerint januárban - az egy évvel korábbihoz viszonyítva – a vágójuh kilónkénti ára 12 Ft-tal, a vágóbaromfié 13 Ft-tal, a vágósertésé 10 Ft-tal drágult, a vágómarháé viszont 36 Ft-tal visszaesett. A nyerstejért 1 Ft-tal, a tojásért 3 Ft-tal adtak kevesebbet.

Húsmentes hetet tartanak Hollandiában

Tavaly rendezték meg először, és a sikeren felbuzdulva az idén is megtartják a nemzeti húsmentes hetet Hollandiában március 11–17. között. Komoly lökést adhat a kezdeményezés népszerűségének, hogy a nagynevű Wageningen Egyetem is melléállt.

Megelőznék az újabb almaválságot

A friss meggy mellett az ipari alma értékesítésére irányuló szerződést is írásba kell foglalni minden esetben, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet pedig Nemzeti Földügyi Központ néven fogja folytatni – derül ki egy jogszabály módosító javaslatból.

MNB: az élelmiszerek növelték az inflációt februárban

Az élelmiszerárak emelkedése növelte az inflációt februárban - erősítette meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) főosztályvezetője hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Kereskedelmi szövetség: márciustól megélénkül a kiskereskedelmi forgalom

Márciusban megindul a fogyasztás növekedése: a januári 800 milliárd forintot meghaladó kiskereskedelmi forgalmat a márciusi legalább 100 milliárd forinttal meg fogja haladni - mondta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára az M1 aktuális csatornán vasárnap.