Back to top

Bakony Expó: remek családi program a hétvégén

Kulináris különlegességek, kulturális és családi programok is várják az érdeklődőket péntektől vasárnapig a Bakony Expón Veszprémben.

Idén ötödik alkalommal, november 9–11. között várja látogatóit a Bakony Expó, a bakonyi ízek vására - írja a veol.hu.

jakabibolyabakonyexpo-768x1032.jpg

Jakab Ibolya főszervező kiemelte, a rendezvény nem csupán a környék hagyományos gasztronómiáját kívánja megismertetni és megszerettetni a látogatókkal, hanem a rendezvény palettáját egyre több, a Bakony és vidéke kulturális értékeit is bemutató elem színe
Fotó: veol.hu
Jakab Ibolya főszervező elmondta, egy város marketingértékében fontos szerepet játszanak a helyi gasztronómiai sajátságok, a hagyományos élelmiszeripari termékeket bemutató rendezvények, amelyek jelentős számú turistát, látogatót vonzanak, növelve a település ismertségét. Hozzátette, az ilyen jellegű rendezvények turisztikai vonzerejét Veszprém sem hagyhatja kihasználatlanul, ezért rendezi meg a település a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával közösen a Bakony Expót. A főszervező kiemelte, a

rendezvény nem csupán a környék hagyományos gasztronómiáját kívánja megismertetni és megszerettetni a látogatókkal, hanem a rendezvény palettáját egyre több, a Bakony és vidéke kulturális értékeit is bemutató elem színesíti.

November 9-én, pénteken 14–19 óra között, 10-én, szombaton 9–19 óra között, 11-én, vasárnap pedig 9–18 óra között helyi termelők, vásározók és kézművesek kínálják portékáikat a Veszprém Aréna küzdőterén. Idén 140-nél is több kiállítóval találkozhatnak a kilátogatók: kézműves remekek mellett magas minőségű kulináris különlegességeket vásárolhatnak a pékárutól kezdve a szörpökön, lekvárokon és édességeken át a tészták, olajok, kávék, füstölt húsáruk és sajtfélék sokaságáig.

Ötödször lesz ott a kiállítók között a papkeszi őstermelő, Sári Gyula. Felidézte, az első rendezvényen számára is meglepetés volt, hogy milyen sokan vettek részt, s az érdeklődés azóta csak fokozódott.

– A Bakony Expó egy kiváló lehetőség a környékbeli termelőknek, mert olyan vevőkkel is találkozhatnak, akikkel más módon nem lenne lehetőségük – hangsúlyozta Sári Gyula.

Az őstermelő megjegyezte, az állattenyésztőkre különösen jellemző, hogy az év minden napjára jut valamilyen feladat, ezért az expó számukra nagy segítség a termékük népszerűsítésében. Sáriék a takarmány előállításától a sertések tartásán át a hús feldolgozásáig valamennyi munkát hagyományos technológiával, maguk végeznek el a családi alapokon álló gazdaságban. Sári Gyula arról is beszélt, hogy a rendezvényen első kézből kapnak visszajelzést a vevőktől. A háromnapos kiállításra sertéshúsból készített füstölt árukkal készülnek.

ba1111bakonyexpo17-768x511.jpg

Az egész családnak nyújt kikapcsolódást a bakonyi ízek vására hétvégén az arénában Fotó: Balogh Ákos/Napló
Fotó: veol.hu
Szombaton és vasárnap a látogatók a Bakonyra jellemző „disznóságok” kóstolgatásával szerezhetnek maguknak kellemes órákat, a disznófeldolgozás során nyomon követhetik a folyamatokat. A disznóhúsból készült autentikus BBQ-kóstolóval egybekötött bemutatót tart a TornyosBBQ csapata Tornyos Balázs, a veszprémi Oliva étterem séfje vezetésével.

Idén a rendezvény középpontjában a csipkebogyó áll.

A Nagymama portáján – amely szombaton és vasárnap is délben nyit – megismerhetik a látogatók a csipkebogyó felhasználásának helyi sajátosságait. Szombaton két kézilabdázó, Iváncsik Gergely és Gulyás Péter főz a színpadon. Utóbbi egyben Veszprém nagykövete is az Európa Kulturális Fővárosa 2023 cím elnyeréséért indított pályázaton.

A minőségi gasztronómiai kínálat mellett a szervezők nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a Bakony és Veszprém megye népi kultúrájának értékeit is bemutassák.

A nyitónapon színpadra lép a Kis-Bakony Táncegyüttes, a Tikhegyi Gyöngycsibék, a Rece-fice, a Rokolya, a Cserdülő és a Szárazág táncegyüttes. Szombaton dzsesszmuzsikát játszik a Németh Kyra Smallchestra, bakonyi viseletek bemutatója és vásári bábjáték is szórakoztatja a közönséget. A zárónapon koncertet ad a Veszprémi Ifjúsági Fúvószenekar, valamint Kalló Zoltán cigányprímás és zenésztársai, míg Ilyés Szabó Anna székely meséket mond.

A Bakony és Balaton környéki éttermek kulináris kínálatát hozzák el a Gasztroudvarba kitelepülő vendéglátóegységek. Az Alsópere Parkhotel Verga Zrt., az Ízlelő Étterem, a Bazsalicom Foodtruck, a Gusto 13 és a Daiquiri is finom ételekkel, italokkal várja az expó látogatóit az aréna előtt, tette hozzá a főszervező.

A vásár minden korosztály igényeit igyekszik kielégíteni. Lesz állatsimogató, népi játékok játszóháza, táncos vásári komédia és látványkovácsolás, s ezenkívül még rengeteg program várja a vendégeket. A bakonyexpo.hu weboldalon a teljes program elérhető.

Forrás: 
veol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Magyar ötlet a világ 20 legígéretesebb franchise koncepciója között

A több száz jelentkező közül a miskolci Creppy franchise koncepciója is helyet kapott a világ legjobb 20 feltörekvő, innovatív franchise vállalkozása között. Jövőre magyar vállalkozásként öregbítheti Magyarország hírnevét az International Franchise Association megmérettetésén Las Vegas-ban az Egyesült Államokban.

Orgonavesszőn sütötték meg a gardát

Mindig is büszke volt Tihany a halászmúltjára, azokra a keményen dolgozó emberekre, akik ezzel a nehéz munkával keresték kenyerüket - hangzott el a hétvégi a hétvégi gardafesztiválon. Kis Miklós Zsolt államtitkár kiemelte, rengeteg vendéget vonz ilyenkor is a Balatonhoz a fesztivál, amely az idegenforgalom egyik ékköve.

Kiskert a téli ablakban

A mikrosalátához nem kell kert, csak egy világos ablakpárkányra van szükség. Egy tálcára némi földet, vagy kókuszrostot kell önteni, benedvesíteni, rászórni a magokat, nedvesen tartani, és egy hét múlva vághatjuk is a saját, vegyszermentes, friss minisalátákat, azaz a mikrozöldeket.

Kaszó titokzatos ízei

A nagy rengeteg kellős közepén található Kaszó. A legközelebbi település is 6-8 kilométerre rejtőzik. Erdővel körülzárt csendes vidék, ahol mintha még az idő is kicsit megpihent volna. Szinte minden a vadászathoz kötődik, a tavasz és a nyár viszont a turistáké, amikor a vadászház étterme mellett a Főherceg Fogadó fogadja a kirándulókat.

Gesztenye és aszalt szilva

A gesztenyére keresleti piac van, az árak folyamatosan emelkednek, érdemes termelni - hangzott el a Pölöskén tartott aszalt szilva és gesztenye szakmai napon. Gesztenyéből jelenleg mintegy 300-400 hektárnyi területen körülbelül 1000 tonna terem az országban.

Újpaprika, újbor

November elejére, nagyjából egy időben készülnek el a friss fűszerpaprika-őrlemények és az újbor is, ennek örömére a szegedi fűszerpaprika-kutatók közel egy évtizede ilyenkorra időzítik a „paprika és bor” rendezvényüket. Ezúttal november 16-án, Szatymazon találkozik a bor a paprikával.

Fűszerezzünk! A kurkuma és a chili kedvező hatásai

Néhány fűszer nem csak ízt és aromát kölcsönöz az ételeinknek, hanem meglepő módon olyan, az egészségünkre jótékony hatással bírhatnak, mint a mentális egészség javítása és a rák elleni védelem. A kurkumát, vagy a chilit sokan használják a főzéshez anélkül, hogy tudnának a szervezetükre gyakorolt jótékony hatásairól.

„Kapj rá!” a Várkert Bazárban

Ötven kiállító, több mint ezer termékével találkozhatnak a látogatók a Magyar Ízek Őszi Vásárán a Várkert Bazárban, 2018. november 17-én, szombaton.

Halkedvelők figyelem: Garda Fesztivál Tihanyban

November 16-18-ig ismét vendégekkel teli lesz a tihanyi Visszhang-domb, immár 17 alkalommal elevenítik fel az egykori gardahalászat hagyományait a helyiek. A balatoni gasztronómiai fesztiválon lesz látványhalászat, kóstolhatnak gardát sütve, füstölve, és a vállalkozó kedvűek akár a halfőző versenyre is benevezhetnek.

Vállalatirányítási tanácsokkal is segíti tagjait a NAK

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által elindított „Együtt az élelmiszeriparért” konferenciasorozat a „Vállalatirányítási új irányelvek” témával folytatódik, 2018. november 20-án. A programsorozat célja, hogy minél több élelmiszeripari tevékenységhez kapcsolódó területen szolgáljon hasznos információkkal a kamarai tagoknak.