Back to top

Bakony Expó: remek családi program a hétvégén

Kulináris különlegességek, kulturális és családi programok is várják az érdeklődőket péntektől vasárnapig a Bakony Expón Veszprémben.

Idén ötödik alkalommal, november 9–11. között várja látogatóit a Bakony Expó, a bakonyi ízek vására - írja a veol.hu.

Jakab Ibolya főszervező kiemelte, a rendezvény nem csupán a környék hagyományos gasztronómiáját kívánja megismertetni és megszerettetni a látogatókkal, hanem a rendezvény palettáját egyre több, a Bakony és vidéke kulturális értékeit is bemutató elem színe
Fotó: veol.hu
Jakab Ibolya főszervező elmondta, egy város marketingértékében fontos szerepet játszanak a helyi gasztronómiai sajátságok, a hagyományos élelmiszeripari termékeket bemutató rendezvények, amelyek jelentős számú turistát, látogatót vonzanak, növelve a település ismertségét. Hozzátette, az ilyen jellegű rendezvények turisztikai vonzerejét Veszprém sem hagyhatja kihasználatlanul, ezért rendezi meg a település a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával közösen a Bakony Expót. A főszervező kiemelte, a

rendezvény nem csupán a környék hagyományos gasztronómiáját kívánja megismertetni és megszerettetni a látogatókkal, hanem a rendezvény palettáját egyre több, a Bakony és vidéke kulturális értékeit is bemutató elem színesíti.

November 9-én, pénteken 14–19 óra között, 10-én, szombaton 9–19 óra között, 11-én, vasárnap pedig 9–18 óra között helyi termelők, vásározók és kézművesek kínálják portékáikat a Veszprém Aréna küzdőterén. Idén 140-nél is több kiállítóval találkozhatnak a kilátogatók: kézműves remekek mellett magas minőségű kulináris különlegességeket vásárolhatnak a pékárutól kezdve a szörpökön, lekvárokon és édességeken át a tészták, olajok, kávék, füstölt húsáruk és sajtfélék sokaságáig.

Ötödször lesz ott a kiállítók között a papkeszi őstermelő, Sári Gyula. Felidézte, az első rendezvényen számára is meglepetés volt, hogy milyen sokan vettek részt, s az érdeklődés azóta csak fokozódott.

– A Bakony Expó egy kiváló lehetőség a környékbeli termelőknek, mert olyan vevőkkel is találkozhatnak, akikkel más módon nem lenne lehetőségük – hangsúlyozta Sári Gyula.

Az őstermelő megjegyezte, az állattenyésztőkre különösen jellemző, hogy az év minden napjára jut valamilyen feladat, ezért az expó számukra nagy segítség a termékük népszerűsítésében. Sáriék a takarmány előállításától a sertések tartásán át a hús feldolgozásáig valamennyi munkát hagyományos technológiával, maguk végeznek el a családi alapokon álló gazdaságban. Sári Gyula arról is beszélt, hogy a rendezvényen első kézből kapnak visszajelzést a vevőktől. A háromnapos kiállításra sertéshúsból készített füstölt árukkal készülnek.

Az egész családnak nyújt kikapcsolódást a bakonyi ízek vására hétvégén az arénában Fotó: Balogh Ákos/Napló
Fotó: veol.hu
Szombaton és vasárnap a látogatók a Bakonyra jellemző „disznóságok” kóstolgatásával szerezhetnek maguknak kellemes órákat, a disznófeldolgozás során nyomon követhetik a folyamatokat. A disznóhúsból készült autentikus BBQ-kóstolóval egybekötött bemutatót tart a TornyosBBQ csapata Tornyos Balázs, a veszprémi Oliva étterem séfje vezetésével.

Idén a rendezvény középpontjában a csipkebogyó áll.

A Nagymama portáján – amely szombaton és vasárnap is délben nyit – megismerhetik a látogatók a csipkebogyó felhasználásának helyi sajátosságait. Szombaton két kézilabdázó, Iváncsik Gergely és Gulyás Péter főz a színpadon. Utóbbi egyben Veszprém nagykövete is az Európa Kulturális Fővárosa 2023 cím elnyeréséért indított pályázaton.

A minőségi gasztronómiai kínálat mellett a szervezők nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a Bakony és Veszprém megye népi kultúrájának értékeit is bemutassák.

A nyitónapon színpadra lép a Kis-Bakony Táncegyüttes, a Tikhegyi Gyöngycsibék, a Rece-fice, a Rokolya, a Cserdülő és a Szárazág táncegyüttes. Szombaton dzsesszmuzsikát játszik a Németh Kyra Smallchestra, bakonyi viseletek bemutatója és vásári bábjáték is szórakoztatja a közönséget. A zárónapon koncertet ad a Veszprémi Ifjúsági Fúvószenekar, valamint Kalló Zoltán cigányprímás és zenésztársai, míg Ilyés Szabó Anna székely meséket mond.

A Bakony és Balaton környéki éttermek kulináris kínálatát hozzák el a Gasztroudvarba kitelepülő vendéglátóegységek. Az Alsópere Parkhotel Verga Zrt., az Ízlelő Étterem, a Bazsalicom Foodtruck, a Gusto 13 és a Daiquiri is finom ételekkel, italokkal várja az expó látogatóit az aréna előtt, tette hozzá a főszervező.

A vásár minden korosztály igényeit igyekszik kielégíteni. Lesz állatsimogató, népi játékok játszóháza, táncos vásári komédia és látványkovácsolás, s ezenkívül még rengeteg program várja a vendégeket. A bakonyexpo.hu weboldalon a teljes program elérhető.

Forrás: 
veol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Több program is segíti a fiatal gazdákat

A generációváltás elősegítéséről illetve a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA) között létrejövő programokról beszélt Győrffy Balázs, a NAK elnöke és Weisz Miklós, az AGRYA társelnöke a két szervezet közös sajtóreggelijén, január 15-én.

A földforgalmi szabályozás változásai

Ez év január 11-én hatályba lépett az agráriumot érintő jogszabály-módosítási csomag, ami egyrészt a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvény, valamint a mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvénnyel összefüggő egyes rendelkezésekről és átmeneti szabályokról szóló 2013. évi CCXII. törvény egyes paragrafusait módosítja.

Foglalkoztatást segítő alkalmazás teszteléséhez gazdálkodók jelentkezését várják

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara együttműködésével a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. továbbfejlesztette az egyszerűsített foglalkoztatás elektronikus ügyintézését segítő (EFO) mobilalkalmazást. A munkavállalók bejelentése immáron még könnyebbé válik, e-személyi igazolványuk adatai telefonról is beolvashatóak.

Fejlesztőket és innovátorokat keres a NAK

Fejlesztők és innovátorok jelentkezését várják a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Design Terminal ötletversenyére 2019. február 18-ig!

Educatio 2019: célkeresztben az agrárképzések

A magyar oktatási ágazat seregszemléjének tartott kiállítás 19. alkalommal várta a továbbtanulni kész fiatalokat. Az idei tapasztalatok azt mutatták, a végzős gimnazisták körében többségben vannak, akiknek határozott elképzeléseik vannak a jövőjüket illetően, közöttük pedig sokan kifejezetten agrárképzéseket keresnek.

Münchenben a Mátraparkett

2019. január 14-19 között megrendezésre kerül Közép-Európa egyik legjelentősebb Építkezési – Építészeti Kiállítása, a BAU 2019 München, melyen több, mint 200 ezer négyzetméteren várják az érdeklődőket.

Készül a magyar csapat a január végi Bocuse d'Orra

Jól halad a magyar csapat felkészülése a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsverseny január 28-29-i lyoni világdöntőjére, Pohner Ádám séf, Segal Viktor coach és Csillag Richárd commis (segítő) már a finomhangolásokat végzik.

Technológiai újdonságok az AXIÁL standon, az AgrárgépShow szakkiállításon

A hagyományokhoz hűen az AXIÁL Kft. 2019. január 23. és 26. között ismét megrendezi 5-let Show névre keresztelt színpadi produkcióját, melyet naponta kétszer, 11:00 és 13:30 órai kezdettel tekinthetnek meg a látogatók a Hungexpo D pavilonjában.

Hatályba léptek a földtörvény módosításai

2019. január 11-én hatályba léptek a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége által kezdeményezett, a mező- és erdőgazdasági földek forgalmát szabályozó, és az agrárium szereplőinek versenyképességét javító törvénymódosítások.

Kutyamúzeum nyílik New Yorkban

2019-től új látványossággal bővül New York repertoárja. Hivatalos kutyamúzeum nyílik „Museum of the Dog” néven, amely kutyás témájú képzőművészeti alkotások gazdag gyűjteményét mutatja majd be.