Back to top

Főpróba a luxembourgi gasztrovébére

Kedden Szentesen, szerdán Szabadkán mutatta be világbajnoki versenymunkáit a Békés Megyei Culinary Team. A luxembourgi gasztrovébét november 24-28. között rendezik meg. Ez már a hatodik nagy világversenye lesz a gárdának, eddig mindig éremmel tértek haza, most is ezt tűzték ki célként.

Hogyan került a Békés Megyei Culinary Team főpróbája Szentesre és Szabadkára? Ambrus György olimpiai aranyérmes mesterszakács, a csapat menedzsere elmondta a beol.hu-nak, az együttes oszlopos tagja, Nyári János a szentesi önkormányzati konyha executive séfje, élelmezésvezetője, és főnökei örömmel vették, hogy ott készülhessenek fel. Ebből adódott, hogy a főpróbának is ezen helyszín adott otthont.

Fotó: veol.hu/Imre György
– Meghívtuk a támogatóinkat, családtagjainkat, munkahelyi vezetőinket is a bemutatóra, így ők már látták azokat az ételkölteményeket, amiket a luxembourgi zsűri két hét múlva szemrevételez és bírál el – hangsúlyozta Ambrus György. – Kaptunk útravalót is, például Péli István csabai kolbászkirály négy szál méteres vastagkolbászt hozott, Békési pálinkával is elláttak bennünket, a marosvásárhelyi Petry húsüzemtől is kolbászokat, valamint finom borokat kaptunk, az üzemnek ugyanis van egy pincészete is.

És ha már Erdély, az áfonyakonzerv és áfonyalekvár a székelyudvarhelyi Gizi Csárda tulajdonosától, Gizi nénitől származik. A vadakat, vadnyulat, őzet, fácánt a gyulavári Fehér-Körös Vadásztársaság biztosította, és a csapat tagjai dolgozták fel úgy, ahogy a versenymunkákhoz szükség van rájuk.

– A hazai alapanyagok sorába tartoznak az általunk nevelt fűszernövények, egy budapesti termelőtől szereztük be a bébizöldségeket, az ehető virágokat. Erdélyi fűszereket is használtunk a borsikafűtől a zsályáig – ecsetelte a szakmai menedzser.

– Természetesen örökös trénerünk, Varga Károly többszörös, valamint abszolút olimpiai és világbajnok mesterszakács segített a felkészülésben. Szigorú szemei végig a csapaton és a munkáin voltak, ugyanakkor elmondta azt is, óriási fejlődésen ment keresztül a gárda.

Ugyanolyan lelkesedéssel és alázattal, szakmai elhivatottsággal készülnek a kollégák, mintha az első olimpiánkra vagy vébénkre mennénk.

Szabadkáról sem megfeledkezve, a vajdasági város úgy jött a képbe, hogy együtt készült a culinary teammel Paskó Csaba vajdasági plébános is, aki már két szakácskönyvet írt és saját főzőműsora is van. Most a luxembourgi gasztrovébén egyéniben indul. Az ő és a culinary team versenymunkáit tegnap a szabadkai városháza dísztermében mutatták be.

Ambrus György elmondta, november 22-én kelnek útra Luxembourgba, és az ötnapos vébé négy napján versenyez Békés megyei induló.

Az eseményről részletes képgaléria a beol.hu-n

Forrás: 
beol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A kereskedelmi háború helyett az ASP tesz be a szójának

A Kína és az Amerikai Egyesült Államok között zajló kereskedelmi háborúban veszíteni látszott a szója. Azonban úgy tűnik, ennél sokkal nagyobb veszély les rá: a Kínában tomboló afrikai sertéspestis járvány következtében visszaesik a kereslet, így lesz miért aggódniuk az amerikai gazdáknak.

Kihajózik a Balatoni Kör

Rendhagyó helyszínre talált a Balatoni KÖR által életre hívott télen-nyáron nyitva tartó Balatont hirdető 2018/2019-es Gasztropiknik. A rendezvénysorozat utolsó állomása stílusosan a Balaton közepe lesz, ahol a pompás élőzene kiséretében elfogyasztott finom ételek-italok mellett bemutatásra kerül a legújabb Kóstold körbe kiadvány is.

Villamossal szállíthatják házhoz az élelmiszert?

Az úgynevezett „utolsó mérföldek” mindenkinek feladják a leckét, aki házhoz szállítással foglalkozik. Frankfurtban ígéretes megoldásnak tűnik a villamosközlekedés bevonása a kiszállításba azzal együtt is, hogy pusztán a kötött pályára nem lehet alapozni.

Jó helyek a Dél-Balatonon

Bár rengeteg online felület ajánl utazási tippeket, mégis legszívesebben a helyiek tanácsát fogadjuk meg. Így sokszor olyan helyekre juthatunk el, egyedi élményeket szerezve, amelyekről az útikönyvek sem írnak.

Gluténmentes ételek az éttermekben?

Az élelmiszerekben még egy egészen kis mennyiségű glutén is gondot okoz a lisztérzékenységtől szenvedők számára, és az éttermek azok, ahol a legnehezebb elkerülni a glutén fogyasztását.

Jubileumi vándorgyűlés Gyulajon

Idén a Tolnai-hegyhát déli részén található Lengyel ad otthont az Országos Erdészeti Egyesület Vándorgyűlésének és ahhoz kapcsolódóan az Év Erdésze Verseny döntőjének. A jubileumi 150. Vándorgyűlés terepi programjainak és az Év Erdésze Verseny döntőjének a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. lesz a házigazdája és szervezője.

Egyre tudatosabban vásárolunk

Több felmérés azt mutatja, hogy a magyar vásárlók egyre tudatosabbak, sőt egyre inkább keresik a magyar termékeket - mondta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár az M1 aktuális csatorna szerda esti műsorában.

Nem segített a húsvét a tojástermelőkön

Nem változott a néhány héttel ezelőtti helyzet, idén húsvét előtt sok helyen csökkentek a tojásárak, ami az elmúlt évek tapasztalataiból kiindulva szinte példátlan - írta a Világgazdaság csütörtökön.

Az összefogásnak köszönhetően lehetővé válik a kettős minőségű élelmiszerekkel szembeni fellépés

Több mint két éve került fókuszba a kettős minőségű élelmiszerek ügye, melyben az Agrárminisztérium határozottan kiállt a vásárlók mellet. Több vizsgálat is bizonyította a jelenség létezését, amelyet végül elismert az Európai Bizottság, és annak elnöke Jean-Claude Juncker is.

Indul a gombaszezon

Annak ellenére, hogy Magyarországon meglehetősen sok erdei gomba terem, rendkívül kevés az olyan étterem száma, amelyben kínálják is a terméket. Pedig a gombászásnak nagy hagyománya van itthon, és az általános fogyasztásban sem áll a legutolsó helyen az ország.