Back to top

Főpróba a luxembourgi gasztrovébére

Kedden Szentesen, szerdán Szabadkán mutatta be világbajnoki versenymunkáit a Békés Megyei Culinary Team. A luxembourgi gasztrovébét november 24-28. között rendezik meg. Ez már a hatodik nagy világversenye lesz a gárdának, eddig mindig éremmel tértek haza, most is ezt tűzték ki célként.

Hogyan került a Békés Megyei Culinary Team főpróbája Szentesre és Szabadkára? Ambrus György olimpiai aranyérmes mesterszakács, a csapat menedzsere elmondta a beol.hu-nak, az együttes oszlopos tagja, Nyári János a szentesi önkormányzati konyha executive séfje, élelmezésvezetője, és főnökei örömmel vették, hogy ott készülhessenek fel. Ebből adódott, hogy a főpróbának is ezen helyszín adott otthont.

1.jpg

Fotó: veol.hu/Imre György
– Meghívtuk a támogatóinkat, családtagjainkat, munkahelyi vezetőinket is a bemutatóra, így ők már látták azokat az ételkölteményeket, amiket a luxembourgi zsűri két hét múlva szemrevételez és bírál el – hangsúlyozta Ambrus György. – Kaptunk útravalót is, például Péli István csabai kolbászkirály négy szál méteres vastagkolbászt hozott, Békési pálinkával is elláttak bennünket, a marosvásárhelyi Petry húsüzemtől is kolbászokat, valamint finom borokat kaptunk, az üzemnek ugyanis van egy pincészete is.

És ha már Erdély, az áfonyakonzerv és áfonyalekvár a székelyudvarhelyi Gizi Csárda tulajdonosától, Gizi nénitől származik. A vadakat, vadnyulat, őzet, fácánt a gyulavári Fehér-Körös Vadásztársaság biztosította, és a csapat tagjai dolgozták fel úgy, ahogy a versenymunkákhoz szükség van rájuk.

– A hazai alapanyagok sorába tartoznak az általunk nevelt fűszernövények, egy budapesti termelőtől szereztük be a bébizöldségeket, az ehető virágokat. Erdélyi fűszereket is használtunk a borsikafűtől a zsályáig – ecsetelte a szakmai menedzser.

– Természetesen örökös trénerünk, Varga Károly többszörös, valamint abszolút olimpiai és világbajnok mesterszakács segített a felkészülésben. Szigorú szemei végig a csapaton és a munkáin voltak, ugyanakkor elmondta azt is, óriási fejlődésen ment keresztül a gárda.

Ugyanolyan lelkesedéssel és alázattal, szakmai elhivatottsággal készülnek a kollégák, mintha az első olimpiánkra vagy vébénkre mennénk.

Szabadkáról sem megfeledkezve, a vajdasági város úgy jött a képbe, hogy együtt készült a culinary teammel Paskó Csaba vajdasági plébános is, aki már két szakácskönyvet írt és saját főzőműsora is van. Most a luxembourgi gasztrovébén egyéniben indul. Az ő és a culinary team versenymunkáit tegnap a szabadkai városháza dísztermében mutatták be.

Ambrus György elmondta, november 22-én kelnek útra Luxembourgba, és az ötnapos vébé négy napján versenyez Békés megyei induló.

Az eseményről részletes képgaléria a beol.hu-n

Forrás: 
beol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kaszó titokzatos ízei

A nagy rengeteg kellős közepén található Kaszó. A legközelebbi település is 6-8 kilométerre rejtőzik. Erdővel körülzárt csendes vidék, ahol mintha még az idő is kicsit megpihent volna. Szinte minden a vadászathoz kötődik, a tavasz és a nyár viszont a turistáké, amikor a vadászház étterme mellett a Főherceg Fogadó fogadja a kirándulókat.

Testünk őrei, a bioflavonoidok a fiatalság titkát rejtik

A citrusfélékben is megtalálható bioflavonoidok nemcsak a gyümölcsök és fűszerek ízét adják, de sejtjeink felett is őrködnek. Antioxidáns hatásuk pedig segít megőrizni a bőr fiatalságát.

Mától lehet szavazni „Az Év Tanyája 2018” közönségdíjának jelöltjeire

Az Agrárminisztérium idén másodjára hirdette meg "Az Év Tanyája" díjat.

Szalmonellával szennyezett fűszerkeveréket hívott vissza a Lidl 

Pizza fűszerkeveréket hívott vissza a Lidl Magyarország, mert a cég saját minőségellenőrzési vizsgálatai során szalmonella-szennyezettséget mutatott ki a Mikadó elnevezésű termékben.

Csomagolóanyag-üzemet adtak át Hatvanban

Hárommilliárd forintból megépült, 100 embernek munkát adó csomagolóanyag-üzemet adtak át csütörtökön a Heves megyei Hatvanban, az eseményen a pénzügyminiszter a gazdaság egyik erősödő pillérének nevezte a csomagolóanyag-ipart.

Ezért kell emelni a kenyér árát

Újabb áremelkedésre számíthatunk a sütőipari ágazatban, akár 20–30 százalékkal is emelkedhet a kenyérgabona ára év végéig. Így persze a kenyér is többe kerül majd a boltokban.

Paul McCartney a vegetarianizmus mellett kampányol

Duettet énekelhet Paul McCartney-val az a szerencsés nyertes, aki néhány dollárral támogatja a zenész családja által indított Húsmentes Hétfő mozgalmat. A cél a nagyüzemi állattartás környezeti hatásainak mérséklése.

Virtuóz módon költöttek el kétszázmilliót az egyetemisták

Az egy hónapos selejtező után végre elérkezett az Agrovirtus döntője: az agrárhallgatókból álló nyolc csapatnak négy órája volt virtuális gazdaságuk fejlesztéseinek tökéletesítésére. A versengést szakmai programokkal színesítették a szervezők.

Fűszerezzünk! A kurkuma és a chili kedvező hatásai

Néhány fűszer nem csak ízt és aromát kölcsönöz az ételeinknek, hanem meglepő módon olyan, az egészségünkre jótékony hatással bírhatnak, mint a mentális egészség javítása és a rák elleni védelem. A kurkumát, vagy a chilit sokan használják a főzéshez anélkül, hogy tudnának a szervezetükre gyakorolt jótékony hatásairól.

„Kapj rá!” a Várkert Bazárban

Ötven kiállító, több mint ezer termékével találkozhatnak a látogatók a Magyar Ízek Őszi Vásárán a Várkert Bazárban, 2018. november 17-én, szombaton.