Back to top

Főpróba a luxembourgi gasztrovébére

Kedden Szentesen, szerdán Szabadkán mutatta be világbajnoki versenymunkáit a Békés Megyei Culinary Team. A luxembourgi gasztrovébét november 24-28. között rendezik meg. Ez már a hatodik nagy világversenye lesz a gárdának, eddig mindig éremmel tértek haza, most is ezt tűzték ki célként.

Hogyan került a Békés Megyei Culinary Team főpróbája Szentesre és Szabadkára? Ambrus György olimpiai aranyérmes mesterszakács, a csapat menedzsere elmondta a beol.hu-nak, az együttes oszlopos tagja, Nyári János a szentesi önkormányzati konyha executive séfje, élelmezésvezetője, és főnökei örömmel vették, hogy ott készülhessenek fel. Ebből adódott, hogy a főpróbának is ezen helyszín adott otthont.

Fotó: veol.hu/Imre György
– Meghívtuk a támogatóinkat, családtagjainkat, munkahelyi vezetőinket is a bemutatóra, így ők már látták azokat az ételkölteményeket, amiket a luxembourgi zsűri két hét múlva szemrevételez és bírál el – hangsúlyozta Ambrus György. – Kaptunk útravalót is, például Péli István csabai kolbászkirály négy szál méteres vastagkolbászt hozott, Békési pálinkával is elláttak bennünket, a marosvásárhelyi Petry húsüzemtől is kolbászokat, valamint finom borokat kaptunk, az üzemnek ugyanis van egy pincészete is.

És ha már Erdély, az áfonyakonzerv és áfonyalekvár a székelyudvarhelyi Gizi Csárda tulajdonosától, Gizi nénitől származik. A vadakat, vadnyulat, őzet, fácánt a gyulavári Fehér-Körös Vadásztársaság biztosította, és a csapat tagjai dolgozták fel úgy, ahogy a versenymunkákhoz szükség van rájuk.

– A hazai alapanyagok sorába tartoznak az általunk nevelt fűszernövények, egy budapesti termelőtől szereztük be a bébizöldségeket, az ehető virágokat. Erdélyi fűszereket is használtunk a borsikafűtől a zsályáig – ecsetelte a szakmai menedzser.

– Természetesen örökös trénerünk, Varga Károly többszörös, valamint abszolút olimpiai és világbajnok mesterszakács segített a felkészülésben. Szigorú szemei végig a csapaton és a munkáin voltak, ugyanakkor elmondta azt is, óriási fejlődésen ment keresztül a gárda.

Ugyanolyan lelkesedéssel és alázattal, szakmai elhivatottsággal készülnek a kollégák, mintha az első olimpiánkra vagy vébénkre mennénk.

Szabadkáról sem megfeledkezve, a vajdasági város úgy jött a képbe, hogy együtt készült a culinary teammel Paskó Csaba vajdasági plébános is, aki már két szakácskönyvet írt és saját főzőműsora is van. Most a luxembourgi gasztrovébén egyéniben indul. Az ő és a culinary team versenymunkáit tegnap a szabadkai városháza dísztermében mutatták be.

Ambrus György elmondta, november 22-én kelnek útra Luxembourgba, és az ötnapos vébé négy napján versenyez Békés megyei induló.

Az eseményről részletes képgaléria a beol.hu-n

Forrás: 
beol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ipari mennyiségek: az almasűrítmény számai

A világon 1,6 millió tonna almasűrítményt készítenek, körülbelül a harmadát Európában. Kontinensünkön 12 millió tonna alma terem, annak a harmada ipari. A legnagyobb almatermést Lengyelország hozza, náluk 300-350 ezer tonna sűrítmény készül, hazánkban 50 ezer tonna. Ennek a mennyiségnek a gazdaságossági oldalát járta körül előadásában Apáti Ferenc a FruitVeB tanácskozásán, Mátraházán.

Sok az alma és nem fogy

Az egy évvel ezelőttinél 30-50 százalékkal alacsonyabb árakon is a szokásosnál jóval kisebb ütemben fogy a hűtőházakból az étkezési alma, ráadásul nagy tételekről derül ki, hogy a minőségük romlása miatt már csak ipari célú felhasználásra alkalmasak - mondta Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a Világgazdaságnak.

Az egészséges táplálkozásban is van helyük a tésztaféléknek

A tésztafélék annak ellenére is a rendszeresen fogyasztott élelmiszereink közé tartoznak, hogy mi magyarok nem számítunk igazi „tésztás” nemzetnek. Azonban minden családnak van legalább egy kedvenc tésztaétele, és persze a levesek jelentős részét is tésztabetéttel tesszük tartalmasabbá. De szedhetünk-e egy kicsit többet a tányérunkra, ha az egészségünkre is figyelni akarunk?

Bárány: kijózanodás következhet a Brexit folyamatában

Ébresztőként szolgálhat a brit politikai elit számára a May-féle tervezet keddi bukása, amelynek eredménye egy sokkal enyhébb forgatókönyv megvalósulása lehet – mondta el lapunknak az egyik legnagyobb baromfihús-exportőr vállalat tulajdonosa.

Elismert az uniós élelmiszerbiztonsági modell, de nem elég ambíciózus

Az Európai Számvevőszék új jelentése szerint, noha a fogyasztókat az élelmiszerekben található veszélyes vegyi anyagoktól megvédő uniós rendszer kellően megalapozott, jelenleg túl ambiciózusnak bizonyul. Az Európai Bizottság és a tagállamok nem rendelkeznek kellő kapacitással ahhoz, hogy a rendszer működését maradéktalanul biztosítsák.

Péntektől vámot kell fizetni az egyik rizsfajta behozatalánál

A Kambodzsából és Mianmarból származó indica rizs uniós behozatala jelentősen megemelkedett, gazdasági károkat okozva az európai termelőknek, ezért az Európai Bizottság úgy döntött, hogy behozatali vámokat ír elő az érintett rizsfajtára - közölte az uniós bizottság szerdán.

Csak a jelöléssel volt gond a 100%-os citromleveknél

13 citromlé komplex vizsgálatát és ellenőrzését végezték el a szakemberek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta programjában. Bio és sűrítményből készült gyümölcslé egyaránt akadt a tesztelt termékek között. A hivatal munkatársai laboratóriumban ellenőrizték többek között a növényvédő- és tartósítószerek jelenlétét, a termékek vitamin- és citromsav-tartalmát, valamint pH értékét.

Sört hozhat a postás

Sör forgalmazásába kezdett 3200 hivatalában az orosz posta - közölte a Pocsta Rosszii sajtószolgálata kedden az RNS hírügynökséggel.

Robotok szállítják a nassolnivalót a megfáradt egyetemistáknak

Télen-nyáron, esőben, lejtőn fel és le szállítják a finomságokat egy amerikai egyetemen a PepsiCo önjáró robotjai a tanulóknak és az iskola alkalmazottainak.

Idén ünnepelhetjük először az Élelmiszerbiztonsági Világnapot

Az idei évtől június 7-e a biztonságos élelmiszerek előnyeiről szól majd. A tematikus világnap szükségességével 2015 óta foglalkoznak a szakemberek, végül az ENSZ 2018. december 20-án elfogadta a javaslatot. Az Agrárminisztérium, a magyar élelmiszerlánc-biztonságért felelős és az iránt maximálisan elkötelezett szervezetként, üdvözli az Élelmiszerbiztonsági Világnap bevezetését– fogalmazott Zsigó Róbert.