0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Főpróba a luxembourgi gasztrovébére

Kedden Szentesen, szerdán Szabadkán mutatta be világbajnoki versenymunkáit a Békés Megyei Culinary Team. A luxembourgi gasztrovébét november 24-28. között rendezik meg. Ez már a hatodik nagy világversenye lesz a gárdának, eddig mindig éremmel tértek haza, most is ezt tűzték ki célként.

Hogyan került a Békés Megyei Culinary Team főpróbája Szentesre és Szabadkára? Ambrus György olimpiai aranyérmes mesterszakács, a csapat menedzsere elmondta a beol.hu-nak, az együttes oszlopos tagja, Nyári János a szentesi önkormányzati konyha executive séfje, élelmezésvezetője, és főnökei örömmel vették, hogy ott készülhessenek fel. Ebből adódott, hogy a főpróbának is ezen helyszín adott otthont.

– Meghívtuk a támogatóinkat, családtagjainkat, munkahelyi vezetőinket is a bemutatóra, így ők már látták azokat az ételkölteményeket, amiket a luxembourgi zsűri két hét múlva szemrevételez és bírál el – hangsúlyozta Ambrus György. – Kaptunk útravalót is, például Péli István csabai kolbászkirály négy szál méteres vastagkolbászt hozott, Békési pálinkával is elláttak bennünket, a marosvásárhelyi Petry húsüzemtől is kolbászokat, valamint finom borokat kaptunk, az üzemnek ugyanis van egy pincészete is.

És ha már Erdély, az áfonyakonzerv és áfonyalekvár a székelyudvarhelyi Gizi Csárda tulajdonosától, Gizi nénitől származik. A vadakat, vadnyulat, őzet, fácánt a gyulavári Fehér-Körös Vadásztársaság biztosította, és a csapat tagjai dolgozták fel úgy, ahogy a versenymunkákhoz szükség van rájuk.

– A hazai alapanyagok sorába tartoznak az általunk nevelt fűszernövények, egy budapesti termelőtől szereztük be a bébizöldségeket, az ehető virágokat. Erdélyi fűszereket is használtunk a borsikafűtől a zsályáig – ecsetelte a szakmai menedzser.

– Természetesen örökös trénerünk, Varga Károly többszörös, valamint abszolút olimpiai és világbajnok mesterszakács segített a felkészülésben. Szigorú szemei végig a csapaton és a munkáin voltak, ugyanakkor elmondta azt is, óriási fejlődésen ment keresztül a gárda.

Ugyanolyan lelkesedéssel és alázattal, szakmai elhivatottsággal készülnek a kollégák, mintha az első olimpiánkra vagy vébénkre mennénk.

Szabadkáról sem megfeledkezve, a vajdasági város úgy jött a képbe, hogy együtt készült a culinary teammel Paskó Csaba vajdasági plébános is, aki már két szakácskönyvet írt és saját főzőműsora is van. Most a luxembourgi gasztrovébén egyéniben indul. Az ő és a culinary team versenymunkáit tegnap a szabadkai városháza dísztermében mutatták be.

Ambrus György elmondta, november 22-én kelnek útra Luxembourgba, és az ötnapos vébé négy napján versenyez Békés megyei induló.

Az eseményről részletes képgaléria a beol.hu-n

Forrás: beol.hu