Back to top

Több, mint egy évtizede jött létre az első helyi Élelmiszerbank Magyarországon

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület 13 éve működik Magyarországon. 2018-ban az Egyesület életében egy új fejezet indul: november 8-án megkezdi működését az első helyi Élelmiszerbank, Hajdú-Bihar Megyei Élelmiszerbank néven. Az első helyi Élelmiszerbank célja, hogy Hajdú-Bihar megyében élő rászorulókat még hatékonyabban tudják ellátni mentett élelmiszerrel.

Magyarországon minden évben 1,8 millió tonna élelmiszer megy veszendőbe.

Az Élelmiszerbank célja, hogy kapcsolatot teremtsen a felhalmozódó élelmiszerfeleslegek és a rászorulók között, és ezzel elősegítse az éhezés, az élelmiszerpazarlás csökkenését Magyarországon.

Az Élelmiszerbank budapesti központtal működik, az országos lefedettséget jelenleg az egyesület partnerszervezetei biztosítják, akikkel közösen közel 300.000 nélkülözőt támogat az Egyesület élelmiszer adományokkal.

Az Élelmiszerbank célja, hogy

hosszú távon olyan erős hálózatot alakítson ki, amely a vidéki régiók elérését még hatékonyabbá tudja tenni.

Ez, mint ahogy külföldön működő Élelmiszerbankok esetében már bizonyított, helyi Élelmiszerbankok létrehozásával tud megvalósulni. Az első ilyen partnerség Magyarországon, a meglévő hálózat erősítése révén, Hajdú-Bihar megyében jön létre 2018 novemberében Hajdú-Bihar Megyei Élelmiszerbank néven.

Hajdú-Bihar megyében az Élelmiszerbank a jelenlegi 31 partnerszervezetén keresztül több mint 18.000 nélkülözőt – gyermekeket, családokat, időseket, fogyatékkal élőket, hajléktalanokat - lát el mentett élelmiszerekből készített csomagokkal, amelyből idén eddig 550 tonna élelmiszert osztott ki.

„A helyi Élelmiszerbank létrehozásával célunk, hogy térség ellátását még hatékonyabban, az ellátottak érdekeit még inkább szem előtt tartva tudjuk biztosítani. Szeretnénk megköszönni vállalati partnereinknek, hogy segítették a helyi Élelmiszerbank elindulását.

Hálásak vagyunk a Hegymegi-Barakonyi és Társa Baker & McKenzie Ügyvédi Irodának a megalakulás jogi támogatásáért, a Tesco-Globál Áruházak Zrt.-nek a szállítmányozáshoz elengedhetetlen teherautó adományozásáért”

– mondta Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank elnöke.

„Az elmúlt években az Élelmiszerbank partnerszervezeteként folyamatosan segítettük a térség rászorulóit. Bízunk benne, hogy immár Hajdú-Bihar Megyei Élelmiszerbankként működve még többet tudunk tenni az élelmiszerpazarlás és a nélkülözés ellen. Az élelmiszerek osztását nagymértékben segíti raktárunk, amelyért szeretnénk köszönetet mondani a helyi önkormányzatnak” – nyilatkozta Szántó László a Hajdú-Bihar Megyei Élelmiszerbank vezetője.

A helyi Élelmiszerbank önálló egyesületként végzi majd munkáját, és működésében követi az Élelmiszerbank által már 13 éve kialakított jó gyakorlatokat.
Forrás: 
Magyar Élelmiszerbank Egyesület

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Magyar ötlet a világ 20 legígéretesebb franchise koncepciója között

A több száz jelentkező közül a miskolci Creppy franchise koncepciója is helyet kapott a világ legjobb 20 feltörekvő, innovatív franchise vállalkozása között. Jövőre magyar vállalkozásként öregbítheti Magyarország hírnevét az International Franchise Association megmérettetésén Las Vegas-ban az Egyesült Államokban.

Globális márkák a helyiek ellen

A globális márkák igyekeznek a világ minden országában megnyerni a vevőket maguknak. Sikeresen, ahogy azt a Nielsen ez irányú kutatásai mutatják: a fogyasztók néhány kategóriát kivéve általában inkább részesítenek előnyben nagy cégeket, illetve márkákat, mint kisebb belföldi piaci szereplőket.

Mit együnk az egészségünkért?

A rehabilitált élelmiszerek közé nemrégiben a tojás is felkerült, pedig fogyasztása néhány éve még nemkívánatos volt. Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője arról beszélt, ami mindannyiunk számára égető kérdés. Hogy mit is együnk az egészségünkért.

A minőségi, édes pezsgőt keressük

Mindinkább a magasabb árfekvésű, minőségi pezsgők felé fordulnak a magyar fogyasztók – mondta a Világgazdaságnak Kovács György, a Törley Pezsgőpincészet ügyvezető igazgatója.

Olcsóbb banánt enni, mint almát

A gyümölcsök ára átlagosan alacsonyabb, mint tavaly, ám még így is sok hazai fajta drágább, mint több egzotikus gyümölcs.

Jöhet a nemzeti védjegy

Az Agrárminisztérium olyan új, állami minősítési rendszert szeretne létrehozni, amely kiváltja az összes egyéb minőségi emblémát, egyetlen erős védjegyet teremtve - közölte az agrárminiszter szombaton Hévízen.

A marha nem csak steaknek jó

A mázsás állatok nem csak a tányérunkon végezhetik a vágás után. Manapság, a mindennapi élet során használt tárgyaink nagy része mesterséges alapanyagokból készül. Azonban akad néhány olyan termék, amely természetes, állati nyersanyagokat használ fel.

A pálinkafőzés veszélyei

Amennyi örömöt, annyi veszélyt is jelenthet a pálinkafőzés, ha nem szakszerűen járunk el, és nem megfelelően tároljuk és fogyasztjuk ezt a nemes italt. Ezt alátámasztja több, az elmúlt években történt tragédia és baleset is. A Pálinka Nemzeti Tanács és annak elnöke, Mihályi László ezért úgy döntött, hogy listába szedi a leggyakoribb okokat, valamint tanácsokat, megoldásokat is kínál az otthoni párlatbalesetek elkerülésére.

Genetikától függ, szeretjük-e a kávét

A kávé keserű íze nem finom – mégis emberek milliói fogyasztják naponta mint kedvelt italt. Egy friss kutatás szerint genetikai alapokra vezethető vissza, ki szereti a kávét és ki nem.

Testünk őrei, a bioflavonoidok a fiatalság titkát rejtik

A citrusfélékben is megtalálható bioflavonoidok nemcsak a gyümölcsök és fűszerek ízét adják, de sejtjeink felett is őrködnek. Antioxidáns hatásuk pedig segít megőrizni a bőr fiatalságát.