Back to top

Több, mint egy évtizede jött létre az első helyi Élelmiszerbank Magyarországon

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület 13 éve működik Magyarországon. 2018-ban az Egyesület életében egy új fejezet indul: november 8-án megkezdi működését az első helyi Élelmiszerbank, Hajdú-Bihar Megyei Élelmiszerbank néven. Az első helyi Élelmiszerbank célja, hogy Hajdú-Bihar megyében élő rászorulókat még hatékonyabban tudják ellátni mentett élelmiszerrel.

Magyarországon minden évben 1,8 millió tonna élelmiszer megy veszendőbe.

Az Élelmiszerbank célja, hogy kapcsolatot teremtsen a felhalmozódó élelmiszerfeleslegek és a rászorulók között, és ezzel elősegítse az éhezés, az élelmiszerpazarlás csökkenését Magyarországon.

Az Élelmiszerbank budapesti központtal működik, az országos lefedettséget jelenleg az egyesület partnerszervezetei biztosítják, akikkel közösen közel 300.000 nélkülözőt támogat az Egyesület élelmiszer adományokkal.

Az Élelmiszerbank célja, hogy

hosszú távon olyan erős hálózatot alakítson ki, amely a vidéki régiók elérését még hatékonyabbá tudja tenni.

Ez, mint ahogy külföldön működő Élelmiszerbankok esetében már bizonyított, helyi Élelmiszerbankok létrehozásával tud megvalósulni. Az első ilyen partnerség Magyarországon, a meglévő hálózat erősítése révén, Hajdú-Bihar megyében jön létre 2018 novemberében Hajdú-Bihar Megyei Élelmiszerbank néven.

Hajdú-Bihar megyében az Élelmiszerbank a jelenlegi 31 partnerszervezetén keresztül több mint 18.000 nélkülözőt – gyermekeket, családokat, időseket, fogyatékkal élőket, hajléktalanokat - lát el mentett élelmiszerekből készített csomagokkal, amelyből idén eddig 550 tonna élelmiszert osztott ki.

„A helyi Élelmiszerbank létrehozásával célunk, hogy térség ellátását még hatékonyabban, az ellátottak érdekeit még inkább szem előtt tartva tudjuk biztosítani. Szeretnénk megköszönni vállalati partnereinknek, hogy segítették a helyi Élelmiszerbank elindulását.

Hálásak vagyunk a Hegymegi-Barakonyi és Társa Baker & McKenzie Ügyvédi Irodának a megalakulás jogi támogatásáért, a Tesco-Globál Áruházak Zrt.-nek a szállítmányozáshoz elengedhetetlen teherautó adományozásáért”

– mondta Cseh Balázs, a Magyar Élelmiszerbank elnöke.

„Az elmúlt években az Élelmiszerbank partnerszervezeteként folyamatosan segítettük a térség rászorulóit. Bízunk benne, hogy immár Hajdú-Bihar Megyei Élelmiszerbankként működve még többet tudunk tenni az élelmiszerpazarlás és a nélkülözés ellen. Az élelmiszerek osztását nagymértékben segíti raktárunk, amelyért szeretnénk köszönetet mondani a helyi önkormányzatnak” – nyilatkozta Szántó László a Hajdú-Bihar Megyei Élelmiszerbank vezetője.

A helyi Élelmiszerbank önálló egyesületként végzi majd munkáját, és működésében követi az Élelmiszerbank által már 13 éve kialakított jó gyakorlatokat.
Forrás: 
Magyar Élelmiszerbank Egyesület

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Afrikából Ázsiába került a falánk kártevő

A rettegett őszi sereghernyó nemcsak felbukkant, de meg is telepedett Ázsiában. Az ENSZ szerint a gazdáknak nincs választási lehetősége: kénytelenek lesznek megtanulni, hogyan éljenek együtt vele.

Ezeket az ételeket semmiképp ne adjuk a kutyánknak!

A kutyák emésztőrendszere másként működik, mint az embereké. Ezért óvatosan kell bánni az ételekkel! Ami számunkra veszélytelen, nagy kárt is okozhat a kutyusunknak.

A gabonakivitel rontotta az egyenleget

Több mint tíz százalékkal esett az agrár- és élelmiszeripari termékek külkereskedelmi egyenlege tavaly, pozitív viszont, hogy a feldolgozott termékek aránya az alapanyagexport csökkenésétől függetlenül is emelkedik.

Vendéglátás: a séfek keresnek a legjobban

Több mint 300 ezer forintot visz haza a vendéglátóiparban dolgozók fele, 12 százalékuk pedig félmilliónál is többet. Legjobban a séfek keresnek, helyenként még az üzletvezetőknél is jobban, az átlagjövedelmük eléri a havi 360 ezer forintot - írja a Világgazdaság keddi száma az Eventrend Global iparági kutatására hivatkozva.

Több mint 2,2 milliárd forint jut az élelmiszerpiac fejlesztésére

Több mint 2,2 milliárd forintot nyert el, elsősorban az élelmiszerpiac építésére, fejlesztésére összesen 20, a főváros vonzáskörzetében fekvő település, illetve 10 ezer főnél népesebb Pest megyei város önkormányzata - mondta Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium (PM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára az MTI-nek.

Hatékonyabban az élelmiszerhamisítás ellen

Sem az időnként nagy botrányokat okozó élelmiszerbűnözés, sem a potenciálisan komoly piaci zavarokat eredményező állatbetegségek fenyegetése nem múlt el Zsigó Róbert szerint. Az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára úgy véli, a hatóságok munkájának eredménye, hogy manapság viszonylag csend van ezen a téren a médiában.

A bio csokoládé, amit kézzel és lábbal készítenek

Ritkaságnak számít Elefántcsontparton Dana Mroueh csokoládégyártó műhelye. Nem csak azért, mert kiváló kézműves csokoládékat készít a világ legnagyobb kakaótermelő országában. A módszerei is egyedülállóak.

Gyanúsan olcsó import tej került forgalomba

A Penny Market Kft. – többszörös előzetes egyeztetés ellenére – drasztikusan alacsony, 135 forintos áron dobott piacra egy szlovákiai import UHT tejet 2019. március 21-én, az üzletlánc ezzel a lépéssel a hazai tejfeldolgozóknak és tejtermelőknek hosszabb távon is jelentős károkat okozhat. A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (TTT) ezért hatósági ellenőrzést kezdeményezett.

Már az élelmiszerlánc-biztonsági elemző rendszer is intelligens

Eredményesen lebonyolította a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az „Intelligens Élelmiszerlánc-biztonsági Elemző Rendszer létrehozása” (INTEL) című, kétéves projektjét, amely a hivatal élelmiszerlánc-biztonsági elemző rendszerének korszerűsítését és az ügyfelek elektronikus ügyintézésének egyszerűsítését tette lehetővé.

Ízesített ásványvizek és újfajta likőrök fejlesztéséről állapodtak meg

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Szent István Egyetem (SZIE) és a Miskolci Likőrgyár Zrt. a magyar szeszesital-gyártás értéknövelő és fenntartható fejlesztése érdekében szerdán Budapesten.