0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Vércsékkel a pockok ellen

Az idei év kedvezett a mezei pocoknak. Az elszaporodott kártevő pedig rengeteg gondot okoz a mezőgazdasági területeken. A probléma olyan súlyos, hogy a Nébih szükséghelyzeti engedélyt adott ki a Redentin 75RB rágcsálóirtó szer felhasználására. A méreg azonban nem szelektív, a területen élő más melegvérű állatokat is veszélyeztet. Van azonban környezetbarát megoldás a pocok ellen: a vércsék.

A vadgazdálkodók már megkongatták a vészharangot a rágcsálóirtó szer alkalmazhatóságával kapcsolatban. Rámutattak, hogy a vadgazdálkodás számára fontos fajok közül a méreg leginkább az őzre és a mezei nyúlra jelent veszélyt (utóbbi állományának helyzete egyébként is aggasztó, nagysága évek óta csökken).

És akkor még nem is beszéltünk a ragadozómadarakról, vagy a területen élő többi – esetleg védett – emlősről. A pocokinvázió környezetbarát kezelésére elsőként a „VÖLGY-HÍD” Természetvédelmi Alapítvány rukkolt elő egy kedvező ajánlattal a fehérvári és a környékbeli gazdák számára (Aba, Lovasberény, Magyaralmás, Nadap, Pákozd, Pátka, Sárkeresztes, Sukoró, Tác, Velence, Zámoly), azonban nem sokkal később a Kelet-Pest Megyei Természetvédelem facebook közössége is csatlakozott a kezdeményezéshez. Utóbbi saját működési területén igyekszik segíteni a gazdákat, Gödöllő, Aszód, Nagykáta, Monor, Cegléd és Nagykőrös térségében.

Az akció lényege, hogy költőládákat helyeznek el a szántóföldek melletti facsoportokba. A vörös vércsék szívesen fogadják ezeket, és a természetvédők tapasztalatai szerint valóban működik a módszer. Kovács Gergely, a „VÖLGY-HÍD” Természetvédelmi Alapítvány tagja elmondta:

a 2014-15-ös pocokgradáció idején a vércsetelepek melletti táblákon nem volt számottevő pocokkártétel.

Persze nem csak a vörös vércsék pusztítják a kártékony rágcsálót, hanem például több bagolyfaj is, azonban a vércsék azok, akik közvetlenül a tábla mellett tudnak költeni. Így egész évben gyérítik a pockokat, különösen fiókanevelési időszakban.

A Székesfehérvár környéki gazdák itt tudnak érdeklődni: fecskebarat@citromail.hu, 06-30-598-6002! Jelentkezés folyamatosan, de legkésőbb január 31-ig.

A Kelet-Pest megyei gazdák, illetve akik az akciót segítenék adománnyal, vagy részt vennének a ládák elkészítésében és kihelyezésben, itt érdeklődjenek: Németh András termeszetvedesz@gmail.com.

Forrás: www.feol.hu/Kelet-Pest Megyei Természetvédelem facebook