Back to top

„Bespájzonak” a brit cégek, megteltek a raktárak a Brexit miatt

Telepakolják a brit gyártók uniós nyersanyagokkal a raktáraikat. Elsősorban az élelmiszeripar szereplői tartanak attól, hogy az EU bekeményít és nem sikerül majd kedvező kereskedelmi egyezményt kötni.

A Brexit szavazás óta ugrásszerűen megnövekedett a raktározás utáni kereslet – elsősorban nyersanyagok tekintetében.

A BBC egy Cardiff központú logisztikai cégek keresett fel, mely kifejezetten hűtött raktárakra specializálódott. Kiderült, hogy a Wild Water csoport raktárai megtelek és már a környező városok raktárait is kibérelték. Emellett új épületeket vásároltak, sőt egy hatalmas raktárkomplexumot készülnek felhúzni Aberbargoed-ban, hogy ki tudják szolgálni a megnövekedett igényeket.

Jake Rattenbury a cég műveleti menedzsere vezette körbe a BBC munkatársait a cardiffi raktárban, ahol elmondta:

- Közeledik a Brexit és sok cég elkezdte felhalmozni a nyersanyagokat attól tartva, hogy „no deal” megállapodás születik, azaz megszűnik a szabad kereskedelem az EU és Anglia között.

Rattenbury elmondta, hogy az élet minden területére hatással van Brexit, elvégre az összes iparágnak vannak külföldi beszállítói - elsősorban nyersanyagokat hoznak be a brit cégek:

- Úgy látjuk, hogy az élelmiszeripari cégeket érinti a helyzet leginkább – egyszerűen nem tudják felmérni, mire számíthatnak a kilépés után.

Nincs elég hely

- A lehető legrosszabb megoldást kell választanunk: kénytelenek vagyunk rengeteg ügyfelet visszautasítani, mert egyszerűen kifogytunk a tárolási kapacitásból.

Forrás: 
BBC

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hat marha akár tízezer farmot is összeköthet

Az állatok adás-vétele a betegségek terjedésének megakadályozása szempontjából kockázatot jelent. Az Egyesült Királyságban egy kutatócsoport arra volt kíváncsi, hogy egy átlagos állattartó telep hány másikkal kerül kapcsolatba akkor, amikor új állatokat vásárol – az eredmény pedig megdöbbentő volt.

Gyanúsan olcsó import tej került forgalomba

A Penny Market Kft. – többszörös előzetes egyeztetés ellenére – drasztikusan alacsony, 135 forintos áron dobott piacra egy szlovákiai import UHT tejet 2019. március 21-én, az üzletlánc ezzel a lépéssel a hazai tejfeldolgozóknak és tejtermelőknek hosszabb távon is jelentős károkat okozhat. A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (TTT) ezért hatósági ellenőrzést kezdeményezett.

Már az élelmiszerlánc-biztonsági elemző rendszer is intelligens

Eredményesen lebonyolította a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az „Intelligens Élelmiszerlánc-biztonsági Elemző Rendszer létrehozása” (INTEL) című, kétéves projektjét, amely a hivatal élelmiszerlánc-biztonsági elemző rendszerének korszerűsítését és az ügyfelek elektronikus ügyintézésének egyszerűsítését tette lehetővé.

Ízesített ásványvizek és újfajta likőrök fejlesztéséről állapodtak meg

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Szent István Egyetem (SZIE) és a Miskolci Likőrgyár Zrt. a magyar szeszesital-gyártás értéknövelő és fenntartható fejlesztése érdekében szerdán Budapesten.

Indul a medvehagymaszezon: nem mindegy, honnan és mennyit szedünk!

A medvehagyma – a hóvirág mellett – a kora tavaszi erdő egyik jellegzetes növénye. A vadfokhagymaként is ismert, jótékony hatású növény gyűjtési szezonja március végére, április elejére esik. Azonban nem mindegy, honnan és mennyit gyűjtünk ebből az erdei csemegéből.

A kormány is a minőségi sörök mellé állt

A sörágazat dinamikus fejlődésének fenntartása mellett a kormány törekszik a minőségi sörök piacának élénkítésére és a kézműves sörök szegmensének szélesítésére - mondta Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára szerdán, a XIII. Nemzetközi Sörverseny és Sörmustra beharangozó sajtótájékoztatón, Budapesten.

Népszerűsítik a vadhúsból készülő ételeket

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Országos Magyar Vadászkamara Baranya Megyei Szervezetei által közösen útjára indított eseménysorozat keretében a vadhúsfogyasztás népszerűsítésére gasztronómiai bemutatót tart Pécsett március 22-én – jelentették be az esemény szervezői közösen tartott sajtótájékoztató keretében.

Professzor: kevesebb sót használjon az élelmiszeripar!

Újabb tudós figyelmeztetett a sóbevitel mérséklésének hatására, Paul Elliott, az Imperial College London professzora ráadásul rendszerszintű változást sürget. Szerinte ha az élelmiszeripar nagyarányú sócsökkentést lépne meg, az emberéleteket menthetne.

Tisztább levegőre ad pénzt Brüsszel

Mintegy hárommillió lakost és tíz települést érintő, nyolc évig tartó projekt indul Hungairy néven azzal a céllal, hogy komplex módon javítsanak a levegő minőségén. Az uniós társfinanszírozással induló program 5 milliárd forintba kerül és egyebek mellett szemléletformáló kampányok, szakértői tanulmányok, közbringa-rendszer, valamint közlekedési applikációk is lesznek benne.

Léüzemekben végzi az étkezési alma

Olyan mértékben szenvedtek minőségromlást az ősszel étkezési almaként a hűtőházakba tárolt gyümölcsök, hogy - kármentés gyanánt - Magyarországon is újraindultak a léüzemek, de az árak az őszihez hasonlóan a mélyben vannak - írta a Világgazdaság.