Back to top

Épül az új zöldség- és gyümölcsfeldolgozó üzem Berekfürdőn

Öt helyi embernek ad majd munkát a bereki zöldség-, gyümölcsfeldolgozó-üzem. A létesítmény a héthektáros önkormányzati kertészetben megtermelt javakat dolgozza majd fel, Sári Réka üzemvezető irányítása alatt.

Molnár János polgármester a szoljon.hu-nak elmondta:

– Hét éve indította el az önkormányzat a közmunkaprogram keretében a kertészetét, ahol mára több száz mázsa terményt termel meg a tizenöt dolgozó. Az elmúlt években fokozatosan fejlesztettünk, gépeket vásároltunk, megoldottuk a területen az öntözést, több mint ezer négyzetméternyi fóliasátrat építettünk, melyek télen is fűthetőek.

Mint kiderült, a hét hektáron mindent megtermelnek, ami a közétkeztetési konyha és a szállodák számára kell, de a lakossági értékesítésük is folyamatos.

Karsainé Erős Ilona agrármérnök irányításával majd harmincféle zöldséget termeltek idén is, a paradicsomtól kezdve a zöldbabon, burgonyán, uborkán, fűszerpaprikán át a káposztafélékig dolgozók, akik több száz mázsa termést betakarítottak, és amit lehetett, betároltak.

Ezeket a káposztákat még értékesítésre szedi fel Posta Renáta és Balogh Andrea, hamarosan azonban az épülő üzembe kerülnek
Fotó: szoljon.hu/Daróczi Erzsébet
A helyi piacon napi szinten szerveznek értékesítést a lakosságnak is, de szeretnének a környező településekre is eljutni, hiszen a megtermelt mennyiségből bőven jut eladásra.

– Arra törekszünk, hogy egész évben biztosított legyen az étkeztetéshez szükséges zöldség-gyümölcs, hogy ne csak szezonálisan tudjuk azt biztosítani, így kerestük a továbblépés lehetőségét. Először a volt fedett fürdő elbontott épületéből téli tárolót alakítottunk ki a kertészetben.

– A következő lépésként szamóca- és málnaültetvénnyel és több száz gyümölcsfával növeltük a kertészeti választékot. Mivel az eltarthatóság egyik módja a minél nagyobb fokú feldolgozottság, így pályáztunk egy zöldség-, gyümölcsfeldolgozóra. Ez most készül. Itt már

hamarosan kezdjük a káposztafélék, a cékla savanyítását, a későbbiekben pedig szörpök, lekvárok készítését. Ehhez újabb ötszáz barackfát telepítünk, és hatszáz tő, egész évben termő málnát is vetünk, melyet most ültetünk el.

– Az értékesítésnél a jövőben két irányt tervezünk – folytatja a településvezető. – Minél több mennyiséget helyben szeretnénk eladni, főleg a nagy kiszerelésű termékeket a közétkeztetés, a szállodák, éttermek részére. A lakosságnak normál kiszerelésben árusítunk majd, míg kis kiszerelésben az idejövő vendégeknek töltenénk szörpöt, lekvárt a speciális üvegekbe. Ez utóbbiakat reményeink szerint majd a megépítendő kis hutában állítanánk elő, hogy a szörpöket, lekvárokat ajándékként is haza tudják vinni a vendégek.

Az üveggyár területéből is kapnak

– Elkelt az évek óta pusztuló, volt üveggyár területe, és az új tulajdonos megkeresett bennünket – mondta Molnár János. A területen lévő 1. számú gyógyvizű kutunkat kilencven éve fúrta Pávai Vajna Ferenc. Ez, és a környezetében lévő kétszáz négyzetméteres terület osztatlan közös tulajdonban volt eddig, az új tulajdonos a kút és környékét az üzemeltetését végző Berek-Víz Kft.-nek adta át. A gyár bejáratánál megmaradt épületeket – irodaház, ebédlő, 1-es huta, porta – pedig önkormányzatunknak. Az 1-es huta helyén a későbbiekben lehetne látványkemencét beindítani, bemutató jelleggel, ami idegenforgalmi szempontból is kuriózum lenne a környéken. Ezt csak pályázatból tudjuk majd megvalósítani, ez a következő öt-tíz év feladata – mondja a településvezető.

Forrás: 
szoljon.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mit együnk az egészségünkért?

A rehabilitált élelmiszerek közé nemrégiben a tojás is felkerült, pedig fogyasztása néhány éve még nemkívánatos volt. Antal Emese dietetikus, szociológus, a TÉT Platform szakmai vezetője arról beszélt, ami mindannyiunk számára égető kérdés. Hogy mit is együnk az egészségünkért.

Kiskert a téli ablakban

A mikrosalátához nem kell kert, csak egy világos ablakpárkányra van szükség. Egy tálcára némi földet, vagy kókuszrostot kell önteni, benedvesíteni, rászórni a magokat, nedvesen tartani, és egy hét múlva vághatjuk is a saját, vegyszermentes, friss minisalátákat, azaz a mikrozöldeket.

Olcsóbb banánt enni, mint almát

A gyümölcsök ára átlagosan alacsonyabb, mint tavaly, ám még így is sok hazai fajta drágább, mint több egzotikus gyümölcs.

A marha nem csak steaknek jó

A mázsás állatok nem csak a tányérunkon végezhetik a vágás után. Manapság, a mindennapi élet során használt tárgyaink nagy része mesterséges alapanyagokból készül. Azonban akad néhány olyan termék, amely természetes, állati nyersanyagokat használ fel.

Kőzetgyapot, kókuszrost, netán farosttal kevert tőzeg? Melyiket válasszuk?

A talajt helyettesítő közegeken való termesztés leghasznosabb előnye, hogy kiküszöbölhető az összes talajból eredő gond. Kizárhatók a talajból eredő fertőzések, a káros sófölhalmozódás és a leromlott talajszerkezet sem rontja a termesztés eredményeit. Nem mellesleg a közeges termesztéshez társított klímaszabályozással, tápanyag-utánpótlással elérhető termésátlag túlszárnyalja a talajban elérhetőt.

A pálinkafőzés veszélyei

Amennyi örömöt, annyi veszélyt is jelenthet a pálinkafőzés, ha nem szakszerűen járunk el, és nem megfelelően tároljuk és fogyasztjuk ezt a nemes italt. Ezt alátámasztja több, az elmúlt években történt tragédia és baleset is. A Pálinka Nemzeti Tanács és annak elnöke, Mihályi László ezért úgy döntött, hogy listába szedi a leggyakoribb okokat, valamint tanácsokat, megoldásokat is kínál az otthoni párlatbalesetek elkerülésére.

Gesztenye és aszalt szilva

A gesztenyére keresleti piac van, az árak folyamatosan emelkednek, érdemes termelni - hangzott el a Pölöskén tartott aszalt szilva és gesztenye szakmai napon. Gesztenyéből jelenleg mintegy 300-400 hektárnyi területen körülbelül 1000 tonna terem az országban.

Testünk őrei, a bioflavonoidok a fiatalság titkát rejtik

A citrusfélékben is megtalálható bioflavonoidok nemcsak a gyümölcsök és fűszerek ízét adják, de sejtjeink felett is őrködnek. Antioxidáns hatásuk pedig segít megőrizni a bőr fiatalságát.

Franciaország betiltja a metám-nátriumot

A francia élelmiszerbiztonsági, környezetvédelmi és foglalkozás-egészségügyi kormányügynökség az emberi egészségre és a környezetre ártalmasnak nyilvánította, és javasolta a metám-nátrium hatóanyagú készítmények forgalmazásának betiltását, miután Nyugat-Franciaországban több gazdálkodó, illetve a gazdaságok szomszédságában lakó emberek légúti mérgezést szenvedtek a hatóanyag használata után.

Csomagolóanyag-üzemet adtak át Hatvanban

Hárommilliárd forintból megépült, 100 embernek munkát adó csomagolóanyag-üzemet adtak át csütörtökön a Heves megyei Hatvanban, az eseményen a pénzügyminiszter a gazdaság egyik erősödő pillérének nevezte a csomagolóanyag-ipart.