Back to top

Épül az új zöldség- és gyümölcsfeldolgozó üzem Berekfürdőn

Öt helyi embernek ad majd munkát a bereki zöldség-, gyümölcsfeldolgozó-üzem. A létesítmény a héthektáros önkormányzati kertészetben megtermelt javakat dolgozza majd fel, Sári Réka üzemvezető irányítása alatt.

Molnár János polgármester a szoljon.hu-nak elmondta:

– Hét éve indította el az önkormányzat a közmunkaprogram keretében a kertészetét, ahol mára több száz mázsa terményt termel meg a tizenöt dolgozó. Az elmúlt években fokozatosan fejlesztettünk, gépeket vásároltunk, megoldottuk a területen az öntözést, több mint ezer négyzetméternyi fóliasátrat építettünk, melyek télen is fűthetőek.

Mint kiderült, a hét hektáron mindent megtermelnek, ami a közétkeztetési konyha és a szállodák számára kell, de a lakossági értékesítésük is folyamatos.

Karsainé Erős Ilona agrármérnök irányításával majd harmincféle zöldséget termeltek idén is, a paradicsomtól kezdve a zöldbabon, burgonyán, uborkán, fűszerpaprikán át a káposztafélékig dolgozók, akik több száz mázsa termést betakarítottak, és amit lehetett, betároltak.

Ezeket a káposztákat még értékesítésre szedi fel Posta Renáta és Balogh Andrea, hamarosan azonban az épülő üzembe kerülnek
Fotó: szoljon.hu/Daróczi Erzsébet
A helyi piacon napi szinten szerveznek értékesítést a lakosságnak is, de szeretnének a környező településekre is eljutni, hiszen a megtermelt mennyiségből bőven jut eladásra.

– Arra törekszünk, hogy egész évben biztosított legyen az étkeztetéshez szükséges zöldség-gyümölcs, hogy ne csak szezonálisan tudjuk azt biztosítani, így kerestük a továbblépés lehetőségét. Először a volt fedett fürdő elbontott épületéből téli tárolót alakítottunk ki a kertészetben.

– A következő lépésként szamóca- és málnaültetvénnyel és több száz gyümölcsfával növeltük a kertészeti választékot. Mivel az eltarthatóság egyik módja a minél nagyobb fokú feldolgozottság, így pályáztunk egy zöldség-, gyümölcsfeldolgozóra. Ez most készül. Itt már

hamarosan kezdjük a káposztafélék, a cékla savanyítását, a későbbiekben pedig szörpök, lekvárok készítését. Ehhez újabb ötszáz barackfát telepítünk, és hatszáz tő, egész évben termő málnát is vetünk, melyet most ültetünk el.

– Az értékesítésnél a jövőben két irányt tervezünk – folytatja a településvezető. – Minél több mennyiséget helyben szeretnénk eladni, főleg a nagy kiszerelésű termékeket a közétkeztetés, a szállodák, éttermek részére. A lakosságnak normál kiszerelésben árusítunk majd, míg kis kiszerelésben az idejövő vendégeknek töltenénk szörpöt, lekvárt a speciális üvegekbe. Ez utóbbiakat reményeink szerint majd a megépítendő kis hutában állítanánk elő, hogy a szörpöket, lekvárokat ajándékként is haza tudják vinni a vendégek.

Az üveggyár területéből is kapnak

– Elkelt az évek óta pusztuló, volt üveggyár területe, és az új tulajdonos megkeresett bennünket – mondta Molnár János. A területen lévő 1. számú gyógyvizű kutunkat kilencven éve fúrta Pávai Vajna Ferenc. Ez, és a környezetében lévő kétszáz négyzetméteres terület osztatlan közös tulajdonban volt eddig, az új tulajdonos a kút és környékét az üzemeltetését végző Berek-Víz Kft.-nek adta át. A gyár bejáratánál megmaradt épületeket – irodaház, ebédlő, 1-es huta, porta – pedig önkormányzatunknak. Az 1-es huta helyén a későbbiekben lehetne látványkemencét beindítani, bemutató jelleggel, ami idegenforgalmi szempontból is kuriózum lenne a környéken. Ezt csak pályázatból tudjuk majd megvalósítani, ez a következő öt-tíz év feladata – mondja a településvezető.

Forrás: 
szoljon.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Téli felkészülés a gyümölcsösökben

Még a tél közepén járunk, de a nagy kertekben megkezdődött a munka. Néhol még látni a száraz ágakon szüretkor fennmaradt almamúmiát, de az örök körforgás nem áll meg, sokfelé megkezdődött az idei termés előkészítése a gyümölcsösökben és a szőlőkben. A metszés.

Olcsóbb gyümölcs, drágább zöldség, és a munkaerőhiány

Tavaly sokféle nyavalya sújtotta a mezőgazdaságot és annak egyik nagyon fontos ágát, a kertészetet is. Az ezutáni kilátásokról foglaltuk össze szakértőnk, ifjabb Csizmadia György álláspontját.

Feje tetejére állt az olasz zöldségtermesztés

Délen fagy, északon pedig meleg van és aszály, feje tetejére állt az olasz csizma időjárása. A zöldségtermesztők mindkettőt megsínylik, bár most télen inkább a délieknek van okuk aggódni.

Vakcina-gyártó üzem épül Monoron 8 milliárd forintból

A Ceva-Phylaxia Oltóanyagtermelő Zrt. új állatvakcina-gyártó üzemet, valamint kutatási és fejlesztési központot épít a Pest megyei Monoron több, mint 8 milliárd forintból.

2019 az építkezés éve a magyar agráriumban

A kormányzati beruházások és támogatások révén 2019 az építkezés éve lesz az agráriumban - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara évnyitó rendezvényén, Győrben.

Jókor jött a hideg és a hó a gazdáknak

Jókor jött a hideg, állítják a mezőgazdasági termelők és ezzel egyetértenek Tolna megye méhészei is. Az őszi vetéseket vékony rétegben ugyan, de hó borította. A gazdák bíznak benne, hogy még jelentős mennyiségű hó vagy eső esik tavaszig, ugyanis legalább két havi mennyiségű csapadékkal „adós” a természet.

A jövő tejüzeme épült Borjádon

A borjádi TS-Tej Kft. által épített tejüzemet adtak át a közelmúltban az anyacég, azaz a Borjádi Zrt. telephelyén.

Hagymasirató optimista felhangokkal

A vöröshagyma a paradicsom és a sárgarépa mellett a világon a legnagyobb felületen termelt zöldség, és vetésterülete – valamint hozama - folyamatosan nő. Európában szinte minden országban dobogós helyen áll. Míg 1990-ben 27 millió tonnát termeltek a világon, az elmúlt esztendőben ez 70-74 millió tonnára nőtt, és a prognózisok szerint 2050-ben elérheti a 150 millió tonnát.

A vállalatok több mint 70%-a ismeri a fenntartható fejlődési célokat

A PwC tanulmánya szerint a szervezetek közel háromnegyede (72%-a) tesz említést a fenntartható fejlődési célokról az éves vállalati vagy fenntarthatósági jelentésében, ami az elmúlt évhez képest 10%-os növekedést jelent.

Ezermilliárd forint fix kamatra

Elindult az NHP fix hitelprogram (Növekedési Hitelprogram Fix), amelynek keretében 1000 milliárd forint fix kamatozású, kiszámítható forrás áll a hazai kis- és kö­zép­vállalatok rendelkezésére. Sem ágazati, sem regionális megkötések nincsenek, vagyis a mezőgazdaság és az élelmiszeripar szereplői is igénybe vehetik.