Back to top

Épül az új zöldség- és gyümölcsfeldolgozó üzem Berekfürdőn

Öt helyi embernek ad majd munkát a bereki zöldség-, gyümölcsfeldolgozó-üzem. A létesítmény a héthektáros önkormányzati kertészetben megtermelt javakat dolgozza majd fel, Sári Réka üzemvezető irányítása alatt.

Molnár János polgármester a szoljon.hu-nak elmondta:

– Hét éve indította el az önkormányzat a közmunkaprogram keretében a kertészetét, ahol mára több száz mázsa terményt termel meg a tizenöt dolgozó. Az elmúlt években fokozatosan fejlesztettünk, gépeket vásároltunk, megoldottuk a területen az öntözést, több mint ezer négyzetméternyi fóliasátrat építettünk, melyek télen is fűthetőek.

Mint kiderült, a hét hektáron mindent megtermelnek, ami a közétkeztetési konyha és a szállodák számára kell, de a lakossági értékesítésük is folyamatos.

Karsainé Erős Ilona agrármérnök irányításával majd harmincféle zöldséget termeltek idén is, a paradicsomtól kezdve a zöldbabon, burgonyán, uborkán, fűszerpaprikán át a káposztafélékig dolgozók, akik több száz mázsa termést betakarítottak, és amit lehetett, betároltak.

Ezeket a káposztákat még értékesítésre szedi fel Posta Renáta és Balogh Andrea, hamarosan azonban az épülő üzembe kerülnek
Fotó: szoljon.hu/Daróczi Erzsébet
A helyi piacon napi szinten szerveznek értékesítést a lakosságnak is, de szeretnének a környező településekre is eljutni, hiszen a megtermelt mennyiségből bőven jut eladásra.

– Arra törekszünk, hogy egész évben biztosított legyen az étkeztetéshez szükséges zöldség-gyümölcs, hogy ne csak szezonálisan tudjuk azt biztosítani, így kerestük a továbblépés lehetőségét. Először a volt fedett fürdő elbontott épületéből téli tárolót alakítottunk ki a kertészetben.

– A következő lépésként szamóca- és málnaültetvénnyel és több száz gyümölcsfával növeltük a kertészeti választékot. Mivel az eltarthatóság egyik módja a minél nagyobb fokú feldolgozottság, így pályáztunk egy zöldség-, gyümölcsfeldolgozóra. Ez most készül. Itt már

hamarosan kezdjük a káposztafélék, a cékla savanyítását, a későbbiekben pedig szörpök, lekvárok készítését. Ehhez újabb ötszáz barackfát telepítünk, és hatszáz tő, egész évben termő málnát is vetünk, melyet most ültetünk el.

– Az értékesítésnél a jövőben két irányt tervezünk – folytatja a településvezető. – Minél több mennyiséget helyben szeretnénk eladni, főleg a nagy kiszerelésű termékeket a közétkeztetés, a szállodák, éttermek részére. A lakosságnak normál kiszerelésben árusítunk majd, míg kis kiszerelésben az idejövő vendégeknek töltenénk szörpöt, lekvárt a speciális üvegekbe. Ez utóbbiakat reményeink szerint majd a megépítendő kis hutában állítanánk elő, hogy a szörpöket, lekvárokat ajándékként is haza tudják vinni a vendégek.

Az üveggyár területéből is kapnak

– Elkelt az évek óta pusztuló, volt üveggyár területe, és az új tulajdonos megkeresett bennünket – mondta Molnár János. A területen lévő 1. számú gyógyvizű kutunkat kilencven éve fúrta Pávai Vajna Ferenc. Ez, és a környezetében lévő kétszáz négyzetméteres terület osztatlan közös tulajdonban volt eddig, az új tulajdonos a kút és környékét az üzemeltetését végző Berek-Víz Kft.-nek adta át. A gyár bejáratánál megmaradt épületeket – irodaház, ebédlő, 1-es huta, porta – pedig önkormányzatunknak. Az 1-es huta helyén a későbbiekben lehetne látványkemencét beindítani, bemutató jelleggel, ami idegenforgalmi szempontból is kuriózum lenne a környéken. Ezt csak pályázatból tudjuk majd megvalósítani, ez a következő öt-tíz év feladata – mondja a településvezető.

Forrás: 
szoljon.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Látszólag ok nélkül pusztulnak az észak-amerikai almafák

Hat évvel ezelőtt kellemetlen meglepetést érte Kari Peter növényorvost, aki egy pennsylvaniai almaültetvényen vizsgálódott. A fiatal almafák igen gyorsan pusztultak. Elsőre valamilyen kórokozóra gyanakodott, azonban a kémiai kezelések nem vezettek eredményre. A következő évre pedig USA és Kanada szerte az ültetvények 80 százalékáról jelentettek fapusztulást.

Tornapálya, kilátó és parkoló is készül az erdészetnél

Hét európai uniós pályázat keretében közel 3,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással valósulnak meg a természetjárás feltételeit javító fejlesztések 2020. szeptember végéig Magyarországon, köztük az EGERERDŐ Zrt. területén is.

Fontos fejlesztések a kirándulók egyik kedvenc helyszínén

„Ez a 21. századi erdők mintapéldája” – fogalmazott Nagy István agrárminiszter Királyréten, ahol ünnepélyes keretek közt Kirándulóközpontot adtak át. A természetjárók örömére a környéken számos fejlesztés valósult meg eddig s valósul meg a közeljövőben is.

Léüzemekben végzi az étkezési alma

Olyan mértékben szenvedtek minőségromlást az ősszel étkezési almaként a hűtőházakba tárolt gyümölcsök, hogy - kármentés gyanánt - Magyarországon is újraindultak a léüzemek, de az árak az őszihez hasonlóan a mélyben vannak - írta a Világgazdaság.

Erdei fejlesztések indulnak 3,5 milliárd forintból

Hét sikeres uniós pályázat 3,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásából a természetjárás feltételeit javító, erdei fejlesztések indulnak 2020 szeptember végéig országszerte - jelentette be a beruházást koordináló Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) szakmai vezetője sajtótájékoztatón kedden Budapesten.

Nőtt a Bonafarm csoport árbevétele tavaly

Mintegy 266 milliárd forintra nőtt tavaly az előzetes, még nem auditált adatok alapján a stratégiai partnerek eredményeivel együtt a Bonafarm csoport árbevétele, amely az azt megelőző évben 202 milliárd forintot tett ki - közölte a vállalatcsoport kedden az MTI-vel.

Zöldség- és gyümölcsfeldolgozási továbbképzés a NAK-nál

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatósága – az ingyenes szakmai programsorozata keretein belül – meghirdeti a „Tanuljunk együtt! - Zöldség-gyümölcs feldolgozás” elnevezésű rendezvényét.

Kelet-Közép-Európa legkorszerűbb zöldség-gyümölcs termelő beruházása

Mosonmagyaróváron március 19-én közös sajtótájékoztató keretében jelentette be az Agrárminisztérium és a FAKT AG, hogy egy közel egymilliárd eurós mezőgazdasági és infrastruktúra-fejlesztési beruházás valósul meg hamarosan Hegyeshalom-Bezenye települések határában. A beruházás jelentős mérföldkő mind a cég, mind Magyarország életében.

Őszibarackból az Y-korona a legjobb

Hagyományos termőtájunkon, Szatymazon az őszibarackot még mindig a legtöbben tányérkoronával nevelik, pedig a jobb lenne egyszerűbben kezelhető fákra váltani, derült ki a Dél-alföldi Őszibarack-termesztők Szövetsége szakmai napján. Gyuris Mihály szerint az Y-korona nemcsak könnyebben művelhető, hanem többet is terem, mint a hagyományos. Metszését ezúttal olasz szakember, Gianluca Pasi mutatta be.

Növényvédelmi előrejelzés – itt az utolsó pillanat a tél végi lemosó permetezésekre

Aki még nem tette meg, az most még gyorsan szakíthat időt a lemosó permetezésre, de már legyünk óvatosak a töménységgel, mert bimbósak a gyümölcsfák. Az örökzöldeket is érdemes lemosni réztartalmú készítménnyel, a puszpángbokraink belsejét pedig alaposan nézzük át, mert már várható a puszpángmoly éledése.