Back to top

Európai Számvevőszék: Homályosak a tervezett KAP környezeti célkitűzései

Szokatlanul élesen kritizálta az Európai Számvevőszék az Európai Bizottság által előterjesztett KAP-tervezetet, elsősorban a kézzelfogható környezeti célkitűzéseket hiányolta – számolt be róla az osztrák aiz.info.

Folyamatosan napirenden van szakmai körökben a 2021–2027 közötti időszakra érvényes, megreformálandó Közös Agrárpolitika, ezúttal az Európai Számvevőszék véleményéről számolt be az osztrák agrárhír-iroda.

Mint írták, a luxemburgi felülvizsgáló testület legfőképpen azt hiányolta, hogy az Európai Bizottság által előterjesztett javaslat

sem konkrét környezeti célokat nem definiál, sem számszerűsíthető előírásokat nem tartalmaz ebben a témában.

Vagyis homályban marad, mitől is nevezhető környezetbarátnak az új KAP, és miként lehet mérni, hogy tényleg az-e. Az Európai Számvevőszék ezért attól tart, hogy az Európai Bizottság végül az eredeti elvárásait messze alulmúló megvalósítással is beéri majd. Ugyancsak aggályosnak tartják, hogy Phil Hogan

az agrárbüdzsé zömét a közvetlen kifizetésekre akarja fordítani, hiszen annak alig lenne pozitív környezetvédelmi hatása.

A gazdálkodók jövedelemkiegészítő támogatásának szükségessége ugyanakkor nincs alaposan megindokolva és statisztikailag alátámasztva a KAP-tervezetben – szól a számvevőszéki álláspont.

A sok kritika között van azért pozitív vélemény is: az Európai Számvevőszék üdvözli a Bizottságnak azt a hozzáállását, hogy nem tagállamonként fogalmaz meg intézkedéseket, hanem egyetlen egységként tekint az unióra, és közös célokban gondolkozik. Tart ugyanis tőle a felülvizsgáló testület, hogy kevésbé lennének kontrollálhatók a kiadások, ha több mozgásteret kapnának a tagállamok.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Tisztább levegőre ad pénzt Brüsszel

Mintegy hárommillió lakost és tíz települést érintő, nyolc évig tartó projekt indul Hungairy néven azzal a céllal, hogy komplex módon javítsanak a levegő minőségén. Az uniós társfinanszírozással induló program 5 milliárd forintba kerül és egyebek mellett szemléletformáló kampányok, szakértői tanulmányok, közbringa-rendszer, valamint közlekedési applikációk is lesznek benne.

Összefogás a termeléshez kötött agrártámogatások megtartásáért

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács március 18-i brüsszeli ülésén Magyarország Bulgáriával, Horvátországgal, Csehországgal, Lettországgal, Szlovákiával és Szlovéniával közös nyilatkozatban kérte a termeléshez kötött támogatások legalább jelenlegi szinten tartását, vagy akár növelését a 2020 utáni időszakban.

Homályos fogalmak, de egyértelmű szándék

A jogállamisági kritériumok betartásához kötné az uniós támogatások folyósítását az Európai Parlament 2021-től. Szakértők attól tartanak, ezzel mintegy zsebbe vágóan is rögzülne az a gyakorlat, hogy az aktuálpolitika mondaná meg Brüsszelből, hogy ki és mi a jogállam. Elfogadható-e ez a gazdák számára- kérdeztük az agrárkamarától?

Agrárcégek is kérhetik a milliókat

A kis és közepes agrárcégek és az élelmiszer-feldolgozó KKV-k számára is elérhető az a hitelprogram, amelynek igényelhető keretét a napokban növelte meg a Magyar Fejlesztési Bank (MFB). A programban eddig 50 millió forintot lehetett kérni technológiai korszerűsítésre, ám a nagymértékű túligénylés miatt megháromszorozták az igényelhető összeg mértékét.

Az ökológiai vetőmagok elterjedéséért dolgoznak

Az ökológiai minősítésű vetőmagok piaci részesedése még mindig rendkívül alacsony Magyarországon - áll egy 2017-ben készült Európai Uniós jelentésben. E helyzet nem példa nélküli a kontinensen, így az unió egy 2021-ig tartó, nagyszabású projektet indított útjára. Az egyik cél, hogy az érintett országokban, műhelymunkák alkalmával szakértői csoportok jöjjenek létre.

Glifozát-ügy: nem ér titkolózni

Megsemmisítette az Európai Unió Bírósága az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságnak (EFSA) azt a döntését, mely szerint nem nyilvánosak a glifozát toxicitásával, illetve rákkeltő mivoltával kapcsolatos tanulmányok.

Jelenleg illegális tevékenységnek minősül a drónos légi permetezés

A rendezetlen jogszabályi környezet miatt permetezési célra jelenleg tilos drónokat használni. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – a társszervezetekkel egyetértésben – sürgeti a szükséges szabályozás megteremtését.

Véleményezni lehet az élelmiszer-hulladékok mérési módszertant

Az Európai Bizottság nyilvános konzultációt tart az élelmiszer-hulladékok mértékének megállapításáról.

Mégsem lesz olyan kemény a Brexit?

Jogilag kötelező erejű biztosítékokat fogadott el a brit belpolitikai konfliktus alapját képező, úgynevezett ír-északír pótmegoldás ügyében hétfő éjszakai strasbourgi találkozóján Theresa May brit kormányfő és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, és ezek lehetővé tehetik az Egyesült Királyság rendezett európai uniós kiválását.

Új támogatásokat ígér az agrártárca

Megemeli a baromfi-állatjóléti támogatás keretét az agrártárca, és új konstrukciót dolgoz ki a szárnyas- és sertéshús-feldolgozóknak, valamint -forgalmazóknak. Az első negyedévben kieső forrást a csekély összegű, úgynevezett de minimis keretből pótolhatják.