Back to top

Európai Számvevőszék: Homályosak a tervezett KAP környezeti célkitűzései

Szokatlanul élesen kritizálta az Európai Számvevőszék az Európai Bizottság által előterjesztett KAP-tervezetet, elsősorban a kézzelfogható környezeti célkitűzéseket hiányolta – számolt be róla az osztrák aiz.info.

Folyamatosan napirenden van szakmai körökben a 2021–2027 közötti időszakra érvényes, megreformálandó Közös Agrárpolitika, ezúttal az Európai Számvevőszék véleményéről számolt be az osztrák agrárhír-iroda.

Mint írták, a luxemburgi felülvizsgáló testület legfőképpen azt hiányolta, hogy az Európai Bizottság által előterjesztett javaslat

sem konkrét környezeti célokat nem definiál, sem számszerűsíthető előírásokat nem tartalmaz ebben a témában.

Vagyis homályban marad, mitől is nevezhető környezetbarátnak az új KAP, és miként lehet mérni, hogy tényleg az-e. Az Európai Számvevőszék ezért attól tart, hogy az Európai Bizottság végül az eredeti elvárásait messze alulmúló megvalósítással is beéri majd. Ugyancsak aggályosnak tartják, hogy Phil Hogan

az agrárbüdzsé zömét a közvetlen kifizetésekre akarja fordítani, hiszen annak alig lenne pozitív környezetvédelmi hatása.

A gazdálkodók jövedelemkiegészítő támogatásának szükségessége ugyanakkor nincs alaposan megindokolva és statisztikailag alátámasztva a KAP-tervezetben – szól a számvevőszéki álláspont.

A sok kritika között van azért pozitív vélemény is: az Európai Számvevőszék üdvözli a Bizottságnak azt a hozzáállását, hogy nem tagállamonként fogalmaz meg intézkedéseket, hanem egyetlen egységként tekint az unióra, és közös célokban gondolkozik. Tart ugyanis tőle a felülvizsgáló testület, hogy kevésbé lennének kontrollálhatók a kiadások, ha több mozgásteret kapnának a tagállamok.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Elismert az uniós élelmiszerbiztonsági modell, de nem elég ambíciózus

Az Európai Számvevőszék új jelentése szerint, noha a fogyasztókat az élelmiszerekben található veszélyes vegyi anyagoktól megvédő uniós rendszer kellően megalapozott, jelenleg túl ambiciózusnak bizonyul. Az Európai Bizottság és a tagállamok nem rendelkeznek kellő kapacitással ahhoz, hogy a rendszer működését maradéktalanul biztosítsák.

Átláthatóbbá válhat a peszticidek uniós engedélyezési eljárása

A növényvédő szerek (peszticidek) uniós engedélyezési eljárását átláthatóbbá, a felelősségi területeket egyértelműbbé tévő tervet szavazott meg az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén szerdán.

Az egekbe szökik a borok ára a Brexit után Angliában

A brit érdekképviseletek arra kérik a kormányt – amennyiben nem sikerül megegyezni az Unióval a kilépés feltételeiről – hogy függesszék fel egyoldalúan a borokra kivetett vámokat. Ellenkező esetben árrobbanásra és ellátási gondokra lehet számítani.

Tovább húzódik a vita az európai fuvarozás körül

Elutasította a fuvarozói szektor szabályozásáról szóló új jelentéstervezetet csütörtökön az Európai Parlament (EP) közlekedési bizottsága (TRAN), így további tárgyalások lesznek a kérdésről.

Mezőgazdaság nélkül újrakezdődhetnek az EU-USA kereskedelmi tárgyalások

AZ Európai Unió készen áll megkezdeni a kereskedelmi tárgyalásokat az Egyesült Államokkal - jelentette ki helyi idő szerint csütörtök este az amerikai fővárosban tárgyaló Cecilia Malmström, az EU kereskedelmi biztosa.

Olcsó, rossz minőségű import termékektől tartanak a Brexit gazdák

A brit élelmiszerlánc képviselői, élelmiszergyártók és gazdák egyaránt, arra hívják fel a figyelmet, hogy a helyi termékek védelmét meg kell erősíteni mire az Egyesült Királyság kilép az Unióból.

Nagy István agrárminiszter: ki kell törni az alapanyag-termelő szerepből!

A mezőgazdasági termelés jövedelmezőségét és a versenyképességet látja a fő fejlesztendő területeknek Nagy István, aki szerint mennyiségi értelemben már vannak komoly eredmények, de jobb jövedelmezőséget kell elérni az agráriumban.

Folytatódnak a LIFE Programok

Az Európai Unió Környezetvédelmi Tanácsának 2018. december 20-i ülésén a miniszterek vitát folytattak a környezetvédelmi és éghajlat-politikai program (LIFE) jogszabály-javaslatról, és a Közös Agrárpolitika jövőjéről.

Az EU-alapokból közel 405 milliárd euró került a gazdaságba

Az Európai Bizottság friss jelentése összefoglalja az öt európai strukturális és beruházási alap keretében, a 2014 és 2020 közötti időszakra szóló uniós költségvetési időszak félidejéig megvalósult legfontosabb eredményeket.

Nem lehet ízt levédetni - érdekes "sajtper" Hollandiából

Két sajtgyártó cég közötti peres ügyben az Európai Bíróság által hozott ítélet szerint egy adott élelmiszer íze nem részesülhet szerzői jogi védelemben.