Back to top

Főként a repce szenved az enyhe, csapadék nélküli ősztől

A száraz, meleg időjárás következtében már befejeződött az őszi szántóföldi kultúrák – napraforgó, kukorica, szója - betakarítása, egyedül a cukorrépa mintegy 40 százaléka van még a földben, hangzott el az Aratási Koordinációs Bizottság ülését követő sajtótájékoztatón.

Kukoricából 7,45 millió, napraforgóból 1,8 millió, szójából pedig 174 ezer tonna termett, és a termésátlagok a kedvezőtlen időjárás ellenére 10-20 százalékkal fölülmúlják az elmúlt öt év átlagát, kukoricából átlagosan 8,3, napraforgóból 3, szójából pedig 2,9 tonnát értek el hektáronként.

Így ugyan mindhárom kultúra összes területe csökkent tavalyhoz képest, a betakarított mennyiség egyedül a napraforgóból lett kevesebb, ismertette Feldman Zsolt az adatokat. Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy van elegendő árualap a hazai igények kielégítésére, és exportra is jut, bár a kiszállítást a Duna alacsony vízállása késlelteti.

A betakarítási adatokat Petőházi Tamás (balról) és Feldman Zsolt ismertette
Fotó: Rimóczi Irén

Az enyhe, csapadékmentes időszak nem kedvezett az őszi vetéseknek sem, hátráltatta a talaj-előkészítést, vetést, és ez kihat a következő évi termésre is. A klimatikus hatás tovább feszíti az eddig is kiélezett európai gabonapiacot.  A nemzetközi gabonatanács jelentése szerint a 2018-19-es szezonban a termelést várhatóan jelentősen meghaladja a felhasználás világszinten. Az árukészletek szintje becslések szerint mintegy 57 millió tonnával csökkennek, különösen az árpa esetében esik történelmi mélypontra. Kukoricából 38 millió, búzából 11 millió tonnával marad el a termelés a felhasználástól.

Az őszi vetések egy hónappal hamarabb végződtek, és a legjobban az őszi káposztarepce szenvedett az enyhe, száraz időjárástól. Bár nincs túlnőtt állomány, amit megtörhetne a fagy vagy a jég, a vetéskori kedvezőtlen körülményeket várhatóan nem heveri ki repce, emiatt biztosan kevesebb termés lesz, tudtuk meg Petőházi Tamástól. A Gabonatermesztők Országos Szövetsége elnöke elmondta, hogy az őszi búza területe az előző évekéhez hasonlóan 968 ezer hektár. Sok helyütt szinte porba vetették, ezért későn kelt, az állományok egyenetlenek, azonban még rendeződhet a helyzet, ha decemberben megváltozik az időjárás.

A Duna vízszintjének csökkenése komoly gondot okoz, erősítette meg Petőházi Tamás is, hiszen rontja a versenyképességünket, hogy az eladott áruk a hazai raktárakban várják az elszállítást.  Elhúzódik a tárolás, és ez ebből eredő torlódás várhatóan májusig kihat. 

Feldman Zsolt elmondta azt is, hogy október 31-ével lezárult az agrár-kárenyhítési időszak. Az eddig rendelkezésre álló adatok alapján 178 ezer 316 hektárra jelentettek be kárt, ebből 86 815 ezer hektár aszálykárhoz kapcsolódott, a tavalyi 50 ezer hektárnál jóval több.

Bár nyáron minden szántóföldi kultúrából 200-300 ezer tonnával kevesebb termett, mint az előző évben, ősszel viszont a szélsőséges időjárás ellenére több, így nem kell rossz évnek elkönyvelni 2018-at.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gabonaár: merre indul el?

Viszonylagos csend honol a világ és azon belül Magyarország gabonapiacain, amiből egyelőre nem következik sem árzuhanás, sem érdemi drágulás. Azonban a holtszezonnak számító januárban érdemes a kínai-amerikai kereskedelmi tárgyalásokra figyelni, amelyek kimenetele befolyásolhatja az egyelőre bőséges termésűnek ígérkező 2019-es szezon gabonaárait.

Január végétől lehet jelentkezni az idei vándortáborokra

Új élmények, és öt új útvonal várja a Vándortáborba jelentkező iskolás gyerekeket és kísérőiket az ország legszebb tájain. Összesen már 19 helyszín és három mozgásforma közül választhatnak a diákok és tanáraik. Az év legkalandosabb és környezettudatosabb táboraiba kedvezményes áron közel 10000 gyermek juthat el az idei szezonban.

Hétmilliárd forint támogatás energiahatékonysági célokra

A Vidékfejlesztési Program energiahatékonyságot támogató pályázatának keretében első körben 128 kérelem támogatásáról és mintegy 7 milliárd forint megítéléséről határozott az Agrárminisztérium. A döntésnek köszönhetően mezőgazdasági üzemek, illetve élelmiszeripari kisvállalkozások juthatnak fejlesztési forráshoz.

Vidékfejlesztési támogatással újult meg két közösségi központ Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

A vidékfejlesztés, a vidéki térség felzárkóztatása kiemelt fontosságú a kormány politikájában, amelyet a Tiszaadonyban és Kérsemjénben pályázati támogatással megvalósult közösségi házak fejlesztése is bizonyít – hangsúlyozta Kis Miklós, az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Idén ünnepelhetjük először az Élelmiszerbiztonsági Világnapot

Az idei évtől június 7-e a biztonságos élelmiszerek előnyeiről szól majd. A tematikus világnap szükségességével 2015 óta foglalkoznak a szakemberek, végül az ENSZ 2018. december 20-án elfogadta a javaslatot. Az Agrárminisztérium, a magyar élelmiszerlánc-biztonságért felelős és az iránt maximálisan elkötelezett szervezetként, üdvözli az Élelmiszerbiztonsági Világnap bevezetését– fogalmazott Zsigó Róbert.

2019 az építkezés éve a magyar agráriumban

A kormányzati beruházások és támogatások révén 2019 az építkezés éve lesz az agráriumban - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara évnyitó rendezvényén, Győrben.

Mire figyeljünk tavasszal?

Évadnyitó növényvédelmi és termesztési tanácskozást tartott Szadán a BASF, az Arysta, a Sharda, valamint a YARA és a Saaten Union. Új termékek és technológiai újítások segítik a növénytermelőket az idén is.

Indul az ORSZÁGOS ISKOLAKERT-FEJLESZTÉSI PROGRAM

Az Agrárminisztérium, az Iskolakertekért Alapítvány, a Váci Egyházmegyei Karitász és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara saját iskolakert kezdeményezéseik összehangolásaként országos iskolakert-fejlesztési programot indít januárban, melynek keretében tankertet hoznak létre a nagyvárosi iskolákban. A program legfontosabb célja a szemléletformálás.

Sikeres évet zárt 2018-ban az Agrárminisztérium

A jogalkotás területén az Agrárminisztérium volt a legaktívabb tárca az elmúlt évben. Az 55 rendelet, 6 törvény és 10 kormányrendelet mellett, a tárca további 4 törvényjavaslatot készített elő és nyújtott be az Országgyűlés elé. A sikerrel megkezdett programok folytatásán túl többek között az élelmiszerbűnözés visszaszorításának ügye, valamint a sertés-és baromfi járványok álltak a minisztérium tevékenységének a központjában tavaly.

Több mint 8 millió forint bírsággal zárult a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

Avas dióbelet és a megengedettnél magasabb morfin tartalmú étkezési mákot is találtak a Nébih szakemberei a téli szezonális ellenőrzés során.