Back to top

Főként a repce szenved az enyhe, csapadék nélküli ősztől

A száraz, meleg időjárás következtében már befejeződött az őszi szántóföldi kultúrák – napraforgó, kukorica, szója - betakarítása, egyedül a cukorrépa mintegy 40 százaléka van még a földben, hangzott el az Aratási Koordinációs Bizottság ülését követő sajtótájékoztatón.

Kukoricából 7,45 millió, napraforgóból 1,8 millió, szójából pedig 174 ezer tonna termett, és a termésátlagok a kedvezőtlen időjárás ellenére 10-20 százalékkal fölülmúlják az elmúlt öt év átlagát, kukoricából átlagosan 8,3, napraforgóból 3, szójából pedig 2,9 tonnát értek el hektáronként.

Így ugyan mindhárom kultúra összes területe csökkent tavalyhoz képest, a betakarított mennyiség egyedül a napraforgóból lett kevesebb, ismertette Feldman Zsolt az adatokat. Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy van elegendő árualap a hazai igények kielégítésére, és exportra is jut, bár a kiszállítást a Duna alacsony vízállása késlelteti.

A betakarítási adatokat Petőházi Tamás (balról) és Feldman Zsolt ismertette
Fotó: Rimóczi Irén

Az enyhe, csapadékmentes időszak nem kedvezett az őszi vetéseknek sem, hátráltatta a talaj-előkészítést, vetést, és ez kihat a következő évi termésre is. A klimatikus hatás tovább feszíti az eddig is kiélezett európai gabonapiacot.  A nemzetközi gabonatanács jelentése szerint a 2018-19-es szezonban a termelést várhatóan jelentősen meghaladja a felhasználás világszinten. Az árukészletek szintje becslések szerint mintegy 57 millió tonnával csökkennek, különösen az árpa esetében esik történelmi mélypontra. Kukoricából 38 millió, búzából 11 millió tonnával marad el a termelés a felhasználástól.

Az őszi vetések egy hónappal hamarabb végződtek, és a legjobban az őszi káposztarepce szenvedett az enyhe, száraz időjárástól. Bár nincs túlnőtt állomány, amit megtörhetne a fagy vagy a jég, a vetéskori kedvezőtlen körülményeket várhatóan nem heveri ki repce, emiatt biztosan kevesebb termés lesz, tudtuk meg Petőházi Tamástól. A Gabonatermesztők Országos Szövetsége elnöke elmondta, hogy az őszi búza területe az előző évekéhez hasonlóan 968 ezer hektár. Sok helyütt szinte porba vetették, ezért későn kelt, az állományok egyenetlenek, azonban még rendeződhet a helyzet, ha decemberben megváltozik az időjárás.

A Duna vízszintjének csökkenése komoly gondot okoz, erősítette meg Petőházi Tamás is, hiszen rontja a versenyképességünket, hogy az eladott áruk a hazai raktárakban várják az elszállítást.  Elhúzódik a tárolás, és ez ebből eredő torlódás várhatóan májusig kihat. 

Feldman Zsolt elmondta azt is, hogy október 31-ével lezárult az agrár-kárenyhítési időszak. Az eddig rendelkezésre álló adatok alapján 178 ezer 316 hektárra jelentettek be kárt, ebből 86 815 ezer hektár aszálykárhoz kapcsolódott, a tavalyi 50 ezer hektárnál jóval több.

Bár nyáron minden szántóföldi kultúrából 200-300 ezer tonnával kevesebb termett, mint az előző évben, ősszel viszont a szélsőséges időjárás ellenére több, így nem kell rossz évnek elkönyvelni 2018-at.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A kormány is a minőségi sörök mellé állt

A sörágazat dinamikus fejlődésének fenntartása mellett a kormány törekszik a minőségi sörök piacának élénkítésére és a kézműves sörök szegmensének szélesítésére - mondta Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára szerdán, a XIII. Nemzetközi Sörverseny és Sörmustra beharangozó sajtótájékoztatón, Budapesten.

Az elmúlt 26 év legrosszabb termését takarították be tavaly Finnországban

Két egymást követő évben is siralmas volt az aratás, erősítette meg a Finnországi Természeti Erőforrások Intézete (Luke) múlt hét csütörtökön. A jelentés szerint az összes betakarított gabona 2,7 millió tonna volt. Az elmúlt 26 évben ez volt a legrosszabb termés.

Véget vetnének a szemetelők elleni szélmalomharcnak

240 ezer önkéntes részvételével vette kezdetét az ország legnagyobb szemétszedő akciója, a TeSzedd! A „színfalak mögött” eközben egyre szélesebb körű összefogás van születőben, amely hosszú időre tenne rendet nemcsak a köztereken, hanem a fejekben is.

Innovatív megoldások a fenntartható termelési és fogyasztási módok előmozdítására

Hazánk környezetpolitikájának célja, hogy az ország gazdasági fejlődése, a természeti erőforrások megőrzése és fenntartható használata mellett valósuljon meg - jelentette ki László Tibor Zoltán, az Agrárminisztérium környezetvédelemért felelős helyettes államtitkára a 4. ENSZ Környezetvédelmi Közgyűlésen, Nairobiban.

Nemzetünk gyarapodásához is hozzájárulnak

„Az a nép, amelyik egy csepp vért sem hullajtott szabadságáért, nehezen tudja azt megbecsülni” – mondta Nagy István az 1948-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából rendezett díjátadón. A miniszter úgy fogalmazott, a megemlékezésen túl elismerésünket kell kifejeznünk azok felé is, akik kimagasló szakmai munkájukkal hozzájárulnak nemzetünk gyarapodásához és agráriumunk erősödéséhez.

Újraindul a sertéskampány

Az elmúlt években már növekedett a sertéshús-fogyasztás Magyarországon, amelyet idén a tavaszi sertéshús-kampány is tovább erősítene. A szakminisztérium, az AMC és a VHT közös programra ellensúlyozhatja az exportkiesést is.

Mézüzemet és sertésfarmot nyitottak meg a Vajdaságban

Mézüzemet és sertésfarmot nyitottak meg kedden a Vajdaságban a magyar kormány gazdaságfejlesztési programjának részeként, amelynek keretösszege a tervezett 50 milliárd helyett már elérte a 65 milliárd forintot.

Leszedték az első spárgasípokat Németországban

A kedvező februári időnek köszönhetően ismét előbbre tolódott kicsit az első spárgaszedés időpontja Németországban. Az utóbbi években egyre általánosabbak a korábban extrémnek számító koraiságfokozó eljárások, így már nem meglepő, hogy hamarabb kezdődik náluk a szezon, mint sok délebbre fekvő régióban.

Több mint 500 millió forint támogatást kap a fűszerpaprika ágazat

A fűszerpaprika vetésterületének megőrzése érdekében azonnali intézkedésekre van szükség, ezért még idén több mint 500 millió forint támogatást kap az ágazat - hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter Kalocsán kedden a helyi és környékbeli fűszerpaprika termelőkkel folytatott egyeztetéseket követően.

Nem csak hagyományőrzés

Székelyföld legrégebbi közösségi gazdálkodási formája a közbirtokosság. A szabad „székfoglalást” követően, a határvédő kötelezettségekkel együtt járó előjogok egyike volt ez, amely a XVI. századtól kezdve biztosította a méltányos erdőgazdálkodást a tagtelepüléseknek.