Back to top

Ki dönti el, hogy melyik növény divatos?

Ki dönti el, hogy melyik növény divatos ma? Hogyan vásárolnak be a nagykereskedők? Nagyjából ezeket a kérdéseket tárgyaltuk az idei Plantariumon a roppant energikus kommunikációs szakemberrel, Sydste Arens-szel.

Hollandiában ez úgy van, mondta, hogy a nagykereskedő, akinek már valószínűleg a nagyapja is dísznövények bevásárlásával, nagykereskedelmével foglalkozott, a szakkiállításokon, jó esetben azonban bemutatókon látottak közül eldönti, melyik (szerinte) jó növény, nem jó növény, divatos, divatjamúlt.

Dísznövény-kereskedésekben, kertészeti áruházakban azonban valószínűleg még soha nem járt, fogalma sincs arról, mit szeretnek a fiatalok, mit vásárolnak szívesen a fiatal vagy a középkorú nők, akik egyébként a gartencenterek leggyakoribb vásárlói, az áhított célközönség, ők költenek ugyanis legtöbbet növényekre.

Sydste elmesélt egy általa első kézből hallott történetet. Kertész ismerőse Aechmea termesztésére szakosodott, abból kínált árumennyiséget nagykereskedőjének, aki sajnálattal közölte, ez teljesen divatjamúlt növény, már nem vásárolja senki.

A termelő – holland ember lévén – nem adta föl egykönnyen, bekopogott a szomszédban üzemelő gartencenterbe és fölajánlotta tulajdonosának kitűnő minőségű broméliáit. A szomszéd átvett tőle egy tételt és kitette az üzletébe. Másnap viszont ő kopogtatott kertész szomszédjánál, újabb szállítást kért. Az Aechmea ugyanis nagy sikert aratott nála, elfogyott mind.

A nagykereskedők konzervatívok, és még a szájuk is nagy, mondta Sydste, pedig nem ismerik a piacot. Szégyen? Inkább butaság, tette hozzá a fiatalember.

A nagykereskedő eladhatatlannak ítélte, a vásárlók elkapkodták ezt a fura külsejű növényt (Eryngium ebracteatum ’Poterioides’)
Nem véletlen, hogy mostanában a nagykereskedő cégek már több nőt és fiatal kereskedelmi szakembert alkalmaznak, mondta Sydste Arens.

Kell a visszajelzés a termelőnek is, fejtette ki Arno Rijnbeek, a boskoopi Rijnbeek&Son évelőkertészet fiatal vezetője. Elmondta, mennyire sajnálja, hogy négyről háromnaposra csökkent a boskoopi faiskolai szakkiállítás. A negyediken ugyanis eddig a nagyközönséget is beengedték, akik a zárás óráiban megvásárolhatták azokat a növényeket, amik a legjobban tetszettek nekik. Egyébként a szakkiállításon a szakemberek szakemberekkel találkozhatnak, hiszen oda a nagyközönséget (a végfelhasználót) be sem engedik. Pedig az ő véleményükre igencsak kíváncsiak a termelők.

Arno elmesélte, hogy amerikai kollégájától kapott néhány Eryngium ebracteatum ’Poterioides’ növényt. A nagykereskedő első ránézésre megmosolyogta, mondván, nincs virágja, nem eladható.

Arno azért kiállította az évelőivel társítva, és az utolsó, „a nagyközönséges” napon meglepve tapasztalta, hogy a növénybarátok szétkapkodták az összes példányt, újabb tételeket kellett hozniuk belőle. (Könnyen megtehették, hiszen csupán néhány utcányira voltak a kiállítás helyszínétől.)

Kell a visszajelzés, erősítette meg Arno, a kertésznek tudnia kell, mit szeretnének a vásárlói. Jól is néznénk ki, ha csak a nagykereskedők döntenék ezt el, tette hozzá.

A vásárlók általában nem ismerik a dísznövény-kereskedelem rejtelmeit, titkos mozgatóit, csak abban bízhatnak, hogy kedvenc kereskedőjük jól ismeri a növényeket, tud a fogyasztók fejével is gondolkodni.

Ő kapja ugyanis a legközvetlenebb piaci visszajelzést, amit szerencsés esetben közvetít a beszállítói felé, akik ennek alapján szinte biztosra mehetnek a kultúra vagy a fajta kiválasztásakor.

Nem esett most szó arról a különleges kereskedői képességről, amelynek szerintem csak kevesen vannak a birtokában (egyszer mi bemutattuk az egyik ilyen, szerintünk ízig-vérig árudai értékesítőt, aki már akkor tudta, mit fog a vevő elvinni, amikor az átlépte az árudája kapuját). Nekik köszönheti a hazai kertkultúra az olyan növényeket, amelyek az árudában nem igazán mutatósak, és első ránézésre nem derül ki róluk, mit bírnak majd nálunk a kertben, annak micsoda pompás díszei lesznek. Ha ezt az árudai kereskedő sem tudja, akkor az a növény valószínűleg a komposztján végzi majd, ahelyett, hogy a kertjeinket díszítené, határtalan boldogságot okozva a kerttulajdonosoknak, a növényvásárlóknak. „Ez a mi munkánk; és nem is kevés.”

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2018/43 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ahol más nem terem: a csicsóka hasznosítási lehetőségei

A jól bevált növényfajok mellett a globális vagy éppen a lokális kihívások, törvényi szabályozás, illetve a fogyasztói preferenciák teret engedhetnek némely növényfaj át- vagy újraértékelésének. Az egyik ilyen növény az észak-amerikai géncentrumból származó csicsóka.

Olcsóbb banánt enni, mint almát

A gyümölcsök ára átlagosan alacsonyabb, mint tavaly, ám még így is sok hazai fajta drágább, mint több egzotikus gyümölcs.

Megméretett piros aranyunk

Nem egymást kell kiütnie a versenyből a szegedi és a kalocsai paprikának. Inkább az olcsó importtal és a tájékozatlansággal kell megküzdeniük a minőségi fűszereknek. A szegedi paprika ellenfele a rossz minőségű import mellett a tájékoztatás hiánya. Mindez akár lehetne az évek óta Szatymazon megszervezett fűszerpaprika – és bor – verseny mottója is.

Mézes reggeli Tatán

November 16-án, pénteken Tatán ünnepélyes keretek között kezdődött el a Mézes reggeli nevű idei mézfogyasztást ösztönző kampány, melyet Szlovéniában indítottak el, s célja, hogy a gyermekeket a mézfogyasztásra ösztönözze, megismertesse velük a méz és más méztermékek kiváló élettani hatásait.

Flower Power Keukenhofban

A „virágok erejével” ünnepli a Hollandia legnépszerűbb tulipánparkja fennállásának 70. évfordulóját 2019-ben. Élénk színek, hippik, béke és popzene. A hatvanas és hetvenes évek fordulójának életérzése, a vietnámi háborúval szembeni passzív ellenállás jelképe, a Flower Power a tematikája a jövő évi hagymakiültetéseknek a Keukenhof virágparkban.

Gesztenye és aszalt szilva

A gesztenyére keresleti piac van, az árak folyamatosan emelkednek, érdemes termelni - hangzott el a Pölöskén tartott aszalt szilva és gesztenye szakmai napon. Gesztenyéből jelenleg mintegy 300-400 hektárnyi területen körülbelül 1000 tonna terem az országban.

Testünk őrei, a bioflavonoidok a fiatalság titkát rejtik

A citrusfélékben is megtalálható bioflavonoidok nemcsak a gyümölcsök és fűszerek ízét adják, de sejtjeink felett is őrködnek. Antioxidáns hatásuk pedig segít megőrizni a bőr fiatalságát.

Örökölt örökzöldek

Keskeny kis szerpentinen kapaszkodunk föl a Badacsonyörs fölött magasodó Örsi-hegyre, ahol az ország egyetlen teraszos arborétuma található. A világ minden tájáról származó örökzöld különlegességek élnek itt, gyűjteményüket a Folly család négy generációja hozta létre, gyarapította, őrizte és fejleszti a mai napig is.

Franciaország betiltja a metám-nátriumot

A francia élelmiszerbiztonsági, környezetvédelmi és foglalkozás-egészségügyi kormányügynökség az emberi egészségre és a környezetre ártalmasnak nyilvánította, és javasolta a metám-nátrium hatóanyagú készítmények forgalmazásának betiltását, miután Nyugat-Franciaországban több gazdálkodó, illetve a gazdaságok szomszédságában lakó emberek légúti mérgezést szenvedtek a hatóanyag használata után.

A magyar agrártermékek iránt is érdeklődik a kínai piac

A világ legnépesebb országa nyitott a magyar gabonafélék, az állati termékek és a bor importjára – hangzott el a Kínai Ipari és Kereskedelmi Szövetség delegációjával folytatott tárgyaláson Budapesten.