Back to top

Ki dönti el, hogy melyik növény divatos?

Ki dönti el, hogy melyik növény divatos ma? Hogyan vásárolnak be a nagykereskedők? Nagyjából ezeket a kérdéseket tárgyaltuk az idei Plantariumon a roppant energikus kommunikációs szakemberrel, Sydste Arens-szel.

Hollandiában ez úgy van, mondta, hogy a nagykereskedő, akinek már valószínűleg a nagyapja is dísznövények bevásárlásával, nagykereskedelmével foglalkozott, a szakkiállításokon, jó esetben azonban bemutatókon látottak közül eldönti, melyik (szerinte) jó növény, nem jó növény, divatos, divatjamúlt.

Dísznövény-kereskedésekben, kertészeti áruházakban azonban valószínűleg még soha nem járt, fogalma sincs arról, mit szeretnek a fiatalok, mit vásárolnak szívesen a fiatal vagy a középkorú nők, akik egyébként a gartencenterek leggyakoribb vásárlói, az áhított célközönség, ők költenek ugyanis legtöbbet növényekre.

Sydste elmesélt egy általa első kézből hallott történetet. Kertész ismerőse Aechmea termesztésére szakosodott, abból kínált árumennyiséget nagykereskedőjének, aki sajnálattal közölte, ez teljesen divatjamúlt növény, már nem vásárolja senki.

A termelő – holland ember lévén – nem adta föl egykönnyen, bekopogott a szomszédban üzemelő gartencenterbe és fölajánlotta tulajdonosának kitűnő minőségű broméliáit. A szomszéd átvett tőle egy tételt és kitette az üzletébe. Másnap viszont ő kopogtatott kertész szomszédjánál, újabb szállítást kért. Az Aechmea ugyanis nagy sikert aratott nála, elfogyott mind.

A nagykereskedők konzervatívok, és még a szájuk is nagy, mondta Sydste, pedig nem ismerik a piacot. Szégyen? Inkább butaság, tette hozzá a fiatalember.

A nagykereskedő eladhatatlannak ítélte, a vásárlók elkapkodták ezt a fura külsejű növényt (Eryngium ebracteatum ’Poterioides’)
Nem véletlen, hogy mostanában a nagykereskedő cégek már több nőt és fiatal kereskedelmi szakembert alkalmaznak, mondta Sydste Arens.

Kell a visszajelzés a termelőnek is, fejtette ki Arno Rijnbeek, a boskoopi Rijnbeek&Son évelőkertészet fiatal vezetője. Elmondta, mennyire sajnálja, hogy négyről háromnaposra csökkent a boskoopi faiskolai szakkiállítás. A negyediken ugyanis eddig a nagyközönséget is beengedték, akik a zárás óráiban megvásárolhatták azokat a növényeket, amik a legjobban tetszettek nekik. Egyébként a szakkiállításon a szakemberek szakemberekkel találkozhatnak, hiszen oda a nagyközönséget (a végfelhasználót) be sem engedik. Pedig az ő véleményükre igencsak kíváncsiak a termelők.

Arno elmesélte, hogy amerikai kollégájától kapott néhány Eryngium ebracteatum ’Poterioides’ növényt. A nagykereskedő első ránézésre megmosolyogta, mondván, nincs virágja, nem eladható.

Arno azért kiállította az évelőivel társítva, és az utolsó, „a nagyközönséges” napon meglepve tapasztalta, hogy a növénybarátok szétkapkodták az összes példányt, újabb tételeket kellett hozniuk belőle. (Könnyen megtehették, hiszen csupán néhány utcányira voltak a kiállítás helyszínétől.)

Kell a visszajelzés, erősítette meg Arno, a kertésznek tudnia kell, mit szeretnének a vásárlói. Jól is néznénk ki, ha csak a nagykereskedők döntenék ezt el, tette hozzá.

A vásárlók általában nem ismerik a dísznövény-kereskedelem rejtelmeit, titkos mozgatóit, csak abban bízhatnak, hogy kedvenc kereskedőjük jól ismeri a növényeket, tud a fogyasztók fejével is gondolkodni.

Ő kapja ugyanis a legközvetlenebb piaci visszajelzést, amit szerencsés esetben közvetít a beszállítói felé, akik ennek alapján szinte biztosra mehetnek a kultúra vagy a fajta kiválasztásakor.

Nem esett most szó arról a különleges kereskedői képességről, amelynek szerintem csak kevesen vannak a birtokában (egyszer mi bemutattuk az egyik ilyen, szerintünk ízig-vérig árudai értékesítőt, aki már akkor tudta, mit fog a vevő elvinni, amikor az átlépte az árudája kapuját). Nekik köszönheti a hazai kertkultúra az olyan növényeket, amelyek az árudában nem igazán mutatósak, és első ránézésre nem derül ki róluk, mit bírnak majd nálunk a kertben, annak micsoda pompás díszei lesznek. Ha ezt az árudai kereskedő sem tudja, akkor az a növény valószínűleg a komposztján végzi majd, ahelyett, hogy a kertjeinket díszítené, határtalan boldogságot okozva a kerttulajdonosoknak, a növényvásárlóknak. „Ez a mi munkánk; és nem is kevés.”

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2018/43 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Téli felkészülés a gyümölcsösökben

Még a tél közepén járunk, de a nagy kertekben megkezdődött a munka. Néhol még látni a száraz ágakon szüretkor fennmaradt almamúmiát, de az örök körforgás nem áll meg, sokfelé megkezdődött az idei termés előkészítése a gyümölcsösökben és a szőlőkben. A metszés.

Olcsóbb gyümölcs, drágább zöldség, és a munkaerőhiány

Tavaly sokféle nyavalya sújtotta a mezőgazdaságot és annak egyik nagyon fontos ágát, a kertészetet is. Az ezutáni kilátásokról foglaltuk össze szakértőnk, ifjabb Csizmadia György álláspontját.

A fotoszintézis „felturbózása”

Amerikai kutatók a fotoszintézis felerősítéséhez genetikailag módosítottak növényeket abban bízva, hogy ez a módszer egyszer majd javítja az élelmiszernövények hozamát.

Péntektől vámot kell fizetni az egyik rizsfajta behozatalánál

A Kambodzsából és Mianmarból származó indica rizs uniós behozatala jelentősen megemelkedett, gazdasági károkat okozva az európai termelőknek, ezért az Európai Bizottság úgy döntött, hogy behozatali vámokat ír elő az érintett rizsfajtára - közölte az uniós bizottság szerdán.

A földeken fog megrohadni a termés Skóciában

Az Egyesült Királyság mezőgazdaságának 60-70 ezer szezonális vendégmunkásra van szüksége, akik egy „no-deal” Brexit után egy csapásra eltűnhetnek a szigetországból. A skót farmerek szakszervezete katasztrofális munkaerőhiánytól tart.

Először díjazták a leginnovatívabb termékek fejlesztőit

Hagyományteremtő céllal indították útjára a szervezők a Top 10 legérdekesebb magyar innováció díjátadó gála és jótékonysági estet, amelyen mások mellett elismerést kapott a „világító növények”, illetve a futószalagos növénytermesztési rendszer kiötlője is.

Az egekbe szökik a borok ára a Brexit után Angliában

A brit érdekképviseletek arra kérik a kormányt – amennyiben nem sikerül megegyezni az Unióval a kilépés feltételeiről – hogy függesszék fel egyoldalúan a borokra kivetett vámokat. Ellenkező esetben árrobbanásra és ellátási gondokra lehet számítani.

"Befogott" napsugarakkal a kártevők ellen

A gazdálkodóknak gyakran kell kémiai talajfertőtlenítőket használniuk. Ezek a szerek széles körű biocidek, ami azt jelenti, hogy a kártevők mellett a hasznos mikroorganizmusokat is pusztítják. Sok háztáji kertész ismeri a talajszolarizáció hatékonyságát. A nedves talajra terített átlátszó műanyag-fóliával befogható a napsugárzás, mely még a talajban élő kártevőket is elpusztítására.

Robotok szállítják a nassolnivalót a megfáradt egyetemistáknak

Télen-nyáron, esőben, lejtőn fel és le szállítják a finomságokat egy amerikai egyetemen a PepsiCo önjáró robotjai a tanulóknak és az iskola alkalmazottainak.

Kevesebb a kínai: milyen a fokhagyma piaca?

Az Európai Unióban közel 44 ezer hektáron mintegy 394 ezer tonna fokhagymát termeltek 2017-ben. A legjelentősebb uniós termelő évek óta Spanyolország, ahol kiemelkedően nagy mennyiséget, 274 ezer tonnát takarítottak be 2017-ben.