Back to top

Magyar Vetőmag Szövetség: Összefogásban is példamutatók

Fennállása negyed századát ünnepelte a Magyar Vetőmag Szövetség. A ma 896 tagot számláló szervezet a teljes szakmát lefedi: a növénynemesítők, a szaporítók, a vetőmag-feldolgozók, a vetőmag-kereskedők ugyanúgy megtalálhatók benne, mint maguk a vetőmag-előállítók. Feldman Zsolt államtitkár is ki­­emelte, hogy hazánkban a vetőmagágazat az az ágazat, amelyik nemzetközileg is elismert.

Nem minden előzmény nélkül hozták létre 1993-ban a Vetőmag Terméktanácsot, ezért november 6-án méltóságteljes ünnepség keretében emlékeztek meg a megalakulásáról: tisztelgés volt ez a múlt előtt, elismerés a jelen számára és iránymutatás a jövőre nézve; a herceghalmi Abacus Hotelben ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg az ünnepi tanácskozást Takács Géza, a VSZT elnöke.

A vetőmag nálunk sohasem volt magánügy: természetéből adódóan széles körű nemzetközi kapcsolatok kialakításával és ápolásával fonódott össze az előállítása és a forgalmazása.

Ez most is bebizonyosodott, ugyanis a jubileumi megemlékezésen több fontos személyiség is megjelent, felszólalt, vagy fontosnak tartotta valamilyen formában jelezni az együttműködését a szakmával. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára mellett tiszteletét tette Michael Keller, a Nemzetközi Vetőmag Szövetség (ISF) főtitkára, Garlich von Essen, az Európai Vetőmag Szövetség (ESA) főtitkára is. Több mint érdekes volt meghallgatni Ivan Ivanovics Kuz­mint, a FÁK-államok Vetőmag Szövetségének elnökét, azt, amit az ottani érdeklődésről, ragaszkodásról és az együttműködésről elmondott. Nem feledkezett meg kitüntetni Ertsey Katalint, akinek elvitathatatlanok az érdemei ebben a szakmai körben.

A köszöntők sorában szót kapott Gáspár Csaba, az OECD vetőmag-igazgatója, Lukács József, a Nébih elnökhelyettese, Petőházi Tamás, a GOSZ elnöke és Ruthner Szabolcs, az ISF igazgatója, aki korábban ügyvezető igazgatója volt a Szövetségnek. Megható jelenet volt, amikor Perczel Mihály egykori alapító elnök üdvözölte a maiakat, a fiatalokat. Az ünnepségen jelen volt a vetőmagos szakma több örökifjú képviselője: Bende Károly, Salamon Ferenc, Bittsánszky János, Hernádi Ottó, Pavelka Árpád, Vancsura József és Balikó Sándor, aki elsőként kapta meg a most alapított Vetőmag Szövetség Díjat. Mások, például Hullán Tibor vagy Soproni Gyula objektív okok miatt nem lehettek ott a rendezvényen.

A Szövetség díját Balikó Sándor (középen) kapta. Az elismerést Feldman Zsolt és Takács Géza adta át
A Szövetség díját Balikó Sándor (középen) kapta. Az elismerést Feldman Zsolt és Takács Géza adta át

Feldman Zsolt államtitkár ünnepi hozzászólásában ki­­emelte, hogy

hazánkban a vetőmagágazat az az ágazat, amelyik nemzetközileg is elismert.

Értékeit, az általa elért eredményeket nemcsak mi becsüljük meg itthon, hanem a világ valamennyi vetőmagos országában ismertek. A ma­­gyar gazdaság oldaláról nézve pedig exportban is kiemelkedő teljesítményt produkál ez az ágazat. Amellett, hogy a ma­­gyar növénytermesztést biztonságosan és színvonalasan ki tudja szolgálni, termékei nagy részét a nemzetközi piacon értékesíti. Mindez nem volna lehetséges azoknak a szakembereknek a kemény, színvonalas munkája és mindennapos részvétele nélkül, akik ezúttal ünnepelni jöttek össze.

A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsnak kulcsszerepe volt az elmúlt 25 év munkájának megszervezésében, összehangolásában. Elévülhetetlen érdeme van abban, hogy a magyar vetőmagvak idehaza és külföldön egyaránt elismertek, és hogy eközben sikeresen összefogta a vetőmagágazat minden szereplőjét. Jelenleg is a VSZT szervezi az ágazat mindennapjait, kapcsolatokat tart fenn itthon és a nagyvilágban. Éppen emiatt a Vetőmag Szövetség a magyar kormány fontos partnere.

Mint az egyik legkorábban megalakult szakmaközi szervezet, képes volt az ágazat és a piaci szereplők érdekeinek összehangolására. Ezért is tisztelettel kell adóznunk azoknak, akik annak idején hozzájárultak munkájukkal a szervezet létrehozásához, működéséhez.

Ugyanakkor az előretekintés kötelező. Számos kihívásnak meg kell még felelnünk, közös feladatokat kell megoldanunk annak érdekében, hogy a biztonságot, a minőséget, a nyomon követhetőséget és más fontos paramétereket garantálni tudjunk. Ehhez szigorúbb szabályozási környezet tartozik, és ezen belül az eltérő érdekek egyensúlyának megtalálása is nehéz feladatokat ró ránk.

Az Agrárminisztérium és a Magyar Vetőmag Szövetség között kialakult szakmai kapcsolat lehetővé teszi, hogy együttműködjenek a tisztább piaci viszonyok megteremtéséért, a vetőmag-hamisítások visszaszorításáért, a minél színvonalasabb növénytermesztésért.

Legyen szó akár a klímaváltozásról, akár a minél magasabb színvonalú magyarországi növénytermesztésről, a fenntarthatóságról vagy az innovációról, összefogva minden kihívásnak képesek le­­szünk megfelelni.

Michael Keller: nagyra értékelem a magyarok híd szerepét a vetőmagszakmában
Michael Keller: nagyra értékelem a magyarok híd szerepét a vetőmagszakmában

Michael Keller, az ISF főtitkára a Nemzetközi Vetőmag Szövetség nevében köszöntötte az ünnepséget. A magyar tagszervezet fontos és meghatározó résztvevője a Vetőmag Világszövetségnek, annak a szervezetnek, amelynek tagjainál a vetőmag-kereskedelem megkétszereződött az elmúlt 15 év alatt. A nemzetközi szervezet célja, hogy a tagjai által előállított vetőmagvakat a világ bármely tájára eljuttassa, minél több helyen hozzáférhetővé tegye.

Amikor 2017-ben Budapesten tartották a Nemzetközi Vetőmag Szövetség Világtalálkozóját, jelmondatul azt választották, hogy „Növekedés – hidakon és határokon túl”. Aligha véletlen, hogy ez lett minden idők legsikeresebb világtalálkozója a Nemzetközi Vetőmag Szövetség életében. Több mint 60 országból 1700-nál is többen vettek részt a rendezvényeken, és a magyarok, valamint a Magyarországon vetőmagot előállító cégek bebizonyították, hogy képesek hidat verni a világ különböző tájai között.

A főtitkár gratulált a magyaroknak a szemléletükhöz, amellyel a vetőmaghoz közeledtek és ma is közelednek. Mint elismerte, mi már a 19. században létrehoztunk egy olyan szövetséget, amely ezzel foglalkozott, amely szabályokat fektetett le, és a megtartásukat meg is követelte.

Amikor 1920-ban a magyarok létrehozták az első Vetőmag Kereskedelmi Szövetséget, azzal megelőzték a világot, és a később létrejövő Világ Vetőmag Szövetségnek a magyarok alapító tagjai voltak.

Szerepünk azóta is felismerhető a hidak építésében, és kapcsolataink változatlanul határokon átnyúlóak, mert Magyarország egy olyan ország, amely a nemzetközi piacra állít elő vetőmagot, többet, mint amennyit felhasználnak. Végezetül hangot adott annak a reményének, hogy a hidak építésében velünk közösen tud a nemzetközi szervezet kelet felé tekinteni.

Garlich von Essen: a magyar szövetség a nemzetközi szervezet egyik alapítója
Garlich von Essen: a magyar szövetség a nemzetközi szervezet egyik alapítója

Garlich von Essen, az Európai Vetőmag Szövetség főtitkára is gratulációval kezdte. Amikor ő először találkozott velünk, akkor még Kelet-európai Vetőmaghálózatnak nevezték azt az eseményt – ma pedig már egységes európai vetőmag szövetségről beszélhetünk. Brüsszelen kívül először Budapesten rendeztek vetőmag-konferenciát. Ezen fogalmazták meg azt, hogy egységes európai vetőmagtermesztők vagyunk. A magyarok eredményesen és hatásosan használták fel azokat az európai lehetőségeket, amelyeket a vetőmagpiacoknak felkínáltak. Óriási sikerként kell értékelni, hogy

a vetőmagexportőrök világrangsorában Magyarország a hatodik helyet foglalja el, ez szinte példaértékű.

Az Európai Vetőmag Szövetség kiemelt feladatának tekinti, hogy nemzetközi szintre tudja emelni a munkáját. Ennek érdekében olyan szabályrendszert dolgoztak ki, amely lehetővé tette, hogy újabb európai államok jelenjenek meg a közös vetőmagpiacon.

„Legyenek büszkék arra, amit eddig elértek – de az eddigi 25 év csak a kezdet volt. Remélem, hogy a jövőben még jobban együtt tudunk működni egyre nagyobb közös céljaink megvalósítása érdekében.”

A hivatalos köszöntők után kiderült, hogy a Vetőmag Szövetség idei, legelső díját Balikó Sándornak ítélte oda a döntéshozó grémium. Ő az egyedüli, aki a szervezet 25 évvel ezelőtti megalakulása óta mindig elnökségi tag volt. Emberi és szakmai példamutatása vitán felüli. A díjazottban mi egy olyan többé-kevésbé kollégát köszönthetünk, aki nem csak kutat, nemesít vagy szóját állít elő, hanem könyveket ír és szakcikkek sorozatát jelenteti meg.

Keleti elismerés a Vetőmag Szövetség számára, melyet Takács Géza vett át, és posztumusz Marosi Bélának a sok évtizedes munkásságának elismeréseként, melyet fia, a háttérben álló Marosi Gábor vett át Ivan Ivanovics Kuzmintól
Keleti elismerés a Vetőmag Szövetség számára, melyet Takács Géza vett át, és posztumusz Marosi Bélának a sok évtizedes munkásságának elismeréseként, melyet fia, a háttérben álló Marosi Gábor vett át Ivan Ivanovics Kuzmintól

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az okos nő a precíziós gazdálkodást választja

Nagyszerűen működteti az általa vezetett gazdaságot egy négy gyerekes lengyel asszony, aki kimagasló eredményeket ért el a krumpli termesztésben a precíziós technológiának köszönhetően.

Kalandra fel! Várnak a vidéki élet szépségei

A Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége által indított „Vidéki élet, fiatalok vidéken” programcsomagban a „Vesd bele magad!” projekt első szakasza lezárult. Ezzel egyidejűleg a programcsalád második tagjaként kezdetét vette a „Vidéki Kaland” a március 21-én az AGRYA által szervezett budapesti sajtótájékoztatón.

Megdőlt a sörre bor népi bölcsesség

Mindegy milyen sorrendben, ha sokat iszunk, berúgunk, ezt állapították meg egy kísérlet eredményeképpen német és angol tudósok. Ezzel évszázados népi bölcsességet döntöttek meg.

Az elmúlt 26 év legrosszabb termését takarították be tavaly Finnországban

Két egymást követő évben is siralmas volt az aratás, erősítette meg a Finnországi Természeti Erőforrások Intézete (Luke) múlt hét csütörtökön. A jelentés szerint az összes betakarított gabona 2,7 millió tonna volt. Az elmúlt 26 évben ez volt a legrosszabb termés.

Kelet-Közép-Európa legkorszerűbb zöldség-gyümölcs termelő beruházása

Mosonmagyaróváron március 19-én közös sajtótájékoztató keretében jelentette be az Agrárminisztérium és a FAKT AG, hogy egy közel egymilliárd eurós mezőgazdasági és infrastruktúra-fejlesztési beruházás valósul meg hamarosan Hegyeshalom-Bezenye települések határában. A beruházás jelentős mérföldkő mind a cég, mind Magyarország életében.

Összefogás a termeléshez kötött agrártámogatások megtartásáért

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács március 18-i brüsszeli ülésén Magyarország Bulgáriával, Horvátországgal, Csehországgal, Lettországgal, Szlovákiával és Szlovéniával közös nyilatkozatban kérte a termeléshez kötött támogatások legalább jelenlegi szinten tartását, vagy akár növelését a 2020 utáni időszakban.

Greta után az Európai Parlament is lépéseket sürget

Az Európai Parlament március 13-ai ülésén a képviselők többek között a légszennyezés megfékezésére is tettek javaslatot, eszerint például a jövőbeli mezőgazdasági támogatásokat össze kell kapcsolni a légszennyezés mértékével.

Klímaváltozás: új agrárszakértői generációra van szükség

A foltokban lehulló intenzív csapadékra és az extrém melegekre a kímélő és nedvességmegőrző talajművelés lehet a válasz, miközben a klímaváltozás miatt a növénytermesztőket az egyre több, eddig leginkább a mediterrán éghajlaton őshonos rovarok elterjedése fenyegeti – hangzott el a K&H-ban rendezett, a hazai agrár- és élelmiszeripar legfontosabb szereplőinek fórumául szolgáló Agrár Klubon.

Négy ország értékeli újra a glifozátot

Az EU Bizottság javaslatára Franciaország, Hollandia, Magyarország és Svédország közös jelentéstevőként értékeli a glifozát - növényvédő szer hatóanyag - megújítását.

Fonálférgekkel a krumplibogarak ellen

A fonálférgek általában, mint kártevők ismertek, de akadnak olyan fajok, melyek pont a kártevő rovarokat támadják meg, így a növényvédelem során is hasznosíthatók. Új kutatások szerint a krumplibogarak ellen is jól jöhetnek.