Back to top

Magyar Vetőmag Szövetség: Összefogásban is példamutatók

Fennállása negyed századát ünnepelte a Magyar Vetőmag Szövetség. A ma 896 tagot számláló szervezet a teljes szakmát lefedi: a növénynemesítők, a szaporítók, a vetőmag-feldolgozók, a vetőmag-kereskedők ugyanúgy megtalálhatók benne, mint maguk a vetőmag-előállítók. Feldman Zsolt államtitkár is ki­­emelte, hogy hazánkban a vetőmagágazat az az ágazat, amelyik nemzetközileg is elismert.

Nem minden előzmény nélkül hozták létre 1993-ban a Vetőmag Terméktanácsot, ezért november 6-án méltóságteljes ünnepség keretében emlékeztek meg a megalakulásáról: tisztelgés volt ez a múlt előtt, elismerés a jelen számára és iránymutatás a jövőre nézve; a herceghalmi Abacus Hotelben ezekkel a gondolatokkal nyitotta meg az ünnepi tanácskozást Takács Géza, a VSZT elnöke.

A vetőmag nálunk sohasem volt magánügy: természetéből adódóan széles körű nemzetközi kapcsolatok kialakításával és ápolásával fonódott össze az előállítása és a forgalmazása.

Ez most is bebizonyosodott, ugyanis a jubileumi megemlékezésen több fontos személyiség is megjelent, felszólalt, vagy fontosnak tartotta valamilyen formában jelezni az együttműködését a szakmával. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára mellett tiszteletét tette Michael Keller, a Nemzetközi Vetőmag Szövetség (ISF) főtitkára, Garlich von Essen, az Európai Vetőmag Szövetség (ESA) főtitkára is. Több mint érdekes volt meghallgatni Ivan Ivanovics Kuz­mint, a FÁK-államok Vetőmag Szövetségének elnökét, azt, amit az ottani érdeklődésről, ragaszkodásról és az együttműködésről elmondott. Nem feledkezett meg kitüntetni Ertsey Katalint, akinek elvitathatatlanok az érdemei ebben a szakmai körben.

A köszöntők sorában szót kapott Gáspár Csaba, az OECD vetőmag-igazgatója, Lukács József, a Nébih elnökhelyettese, Petőházi Tamás, a GOSZ elnöke és Ruthner Szabolcs, az ISF igazgatója, aki korábban ügyvezető igazgatója volt a Szövetségnek. Megható jelenet volt, amikor Perczel Mihály egykori alapító elnök üdvözölte a maiakat, a fiatalokat. Az ünnepségen jelen volt a vetőmagos szakma több örökifjú képviselője: Bende Károly, Salamon Ferenc, Bittsánszky János, Hernádi Ottó, Pavelka Árpád, Vancsura József és Balikó Sándor, aki elsőként kapta meg a most alapított Vetőmag Szövetség Díjat. Mások, például Hullán Tibor vagy Soproni Gyula objektív okok miatt nem lehettek ott a rendezvényen.

A Szövetség díját Balikó Sándor (középen) kapta. Az elismerést Feldman Zsolt és Takács Géza adta át
A Szövetség díját Balikó Sándor (középen) kapta. Az elismerést Feldman Zsolt és Takács Géza adta át

Feldman Zsolt államtitkár ünnepi hozzászólásában ki­­emelte, hogy

hazánkban a vetőmagágazat az az ágazat, amelyik nemzetközileg is elismert.

Értékeit, az általa elért eredményeket nemcsak mi becsüljük meg itthon, hanem a világ valamennyi vetőmagos országában ismertek. A ma­­gyar gazdaság oldaláról nézve pedig exportban is kiemelkedő teljesítményt produkál ez az ágazat. Amellett, hogy a ma­­gyar növénytermesztést biztonságosan és színvonalasan ki tudja szolgálni, termékei nagy részét a nemzetközi piacon értékesíti. Mindez nem volna lehetséges azoknak a szakembereknek a kemény, színvonalas munkája és mindennapos részvétele nélkül, akik ezúttal ünnepelni jöttek össze.

A Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanácsnak kulcsszerepe volt az elmúlt 25 év munkájának megszervezésében, összehangolásában. Elévülhetetlen érdeme van abban, hogy a magyar vetőmagvak idehaza és külföldön egyaránt elismertek, és hogy eközben sikeresen összefogta a vetőmagágazat minden szereplőjét. Jelenleg is a VSZT szervezi az ágazat mindennapjait, kapcsolatokat tart fenn itthon és a nagyvilágban. Éppen emiatt a Vetőmag Szövetség a magyar kormány fontos partnere.

Mint az egyik legkorábban megalakult szakmaközi szervezet, képes volt az ágazat és a piaci szereplők érdekeinek összehangolására. Ezért is tisztelettel kell adóznunk azoknak, akik annak idején hozzájárultak munkájukkal a szervezet létrehozásához, működéséhez.

Ugyanakkor az előretekintés kötelező. Számos kihívásnak meg kell még felelnünk, közös feladatokat kell megoldanunk annak érdekében, hogy a biztonságot, a minőséget, a nyomon követhetőséget és más fontos paramétereket garantálni tudjunk. Ehhez szigorúbb szabályozási környezet tartozik, és ezen belül az eltérő érdekek egyensúlyának megtalálása is nehéz feladatokat ró ránk.

Az Agrárminisztérium és a Magyar Vetőmag Szövetség között kialakult szakmai kapcsolat lehetővé teszi, hogy együttműködjenek a tisztább piaci viszonyok megteremtéséért, a vetőmag-hamisítások visszaszorításáért, a minél színvonalasabb növénytermesztésért.

Legyen szó akár a klímaváltozásról, akár a minél magasabb színvonalú magyarországi növénytermesztésről, a fenntarthatóságról vagy az innovációról, összefogva minden kihívásnak képesek le­­szünk megfelelni.

Michael Keller: nagyra értékelem a magyarok híd szerepét a vetőmagszakmában
Michael Keller: nagyra értékelem a magyarok híd szerepét a vetőmagszakmában

Michael Keller, az ISF főtitkára a Nemzetközi Vetőmag Szövetség nevében köszöntötte az ünnepséget. A magyar tagszervezet fontos és meghatározó résztvevője a Vetőmag Világszövetségnek, annak a szervezetnek, amelynek tagjainál a vetőmag-kereskedelem megkétszereződött az elmúlt 15 év alatt. A nemzetközi szervezet célja, hogy a tagjai által előállított vetőmagvakat a világ bármely tájára eljuttassa, minél több helyen hozzáférhetővé tegye.

Amikor 2017-ben Budapesten tartották a Nemzetközi Vetőmag Szövetség Világtalálkozóját, jelmondatul azt választották, hogy „Növekedés – hidakon és határokon túl”. Aligha véletlen, hogy ez lett minden idők legsikeresebb világtalálkozója a Nemzetközi Vetőmag Szövetség életében. Több mint 60 országból 1700-nál is többen vettek részt a rendezvényeken, és a magyarok, valamint a Magyarországon vetőmagot előállító cégek bebizonyították, hogy képesek hidat verni a világ különböző tájai között.

A főtitkár gratulált a magyaroknak a szemléletükhöz, amellyel a vetőmaghoz közeledtek és ma is közelednek. Mint elismerte, mi már a 19. században létrehoztunk egy olyan szövetséget, amely ezzel foglalkozott, amely szabályokat fektetett le, és a megtartásukat meg is követelte.

Amikor 1920-ban a magyarok létrehozták az első Vetőmag Kereskedelmi Szövetséget, azzal megelőzték a világot, és a később létrejövő Világ Vetőmag Szövetségnek a magyarok alapító tagjai voltak.

Szerepünk azóta is felismerhető a hidak építésében, és kapcsolataink változatlanul határokon átnyúlóak, mert Magyarország egy olyan ország, amely a nemzetközi piacra állít elő vetőmagot, többet, mint amennyit felhasználnak. Végezetül hangot adott annak a reményének, hogy a hidak építésében velünk közösen tud a nemzetközi szervezet kelet felé tekinteni.

Garlich von Essen: a magyar szövetség a nemzetközi szervezet egyik alapítója
Garlich von Essen: a magyar szövetség a nemzetközi szervezet egyik alapítója

Garlich von Essen, az Európai Vetőmag Szövetség főtitkára is gratulációval kezdte. Amikor ő először találkozott velünk, akkor még Kelet-európai Vetőmaghálózatnak nevezték azt az eseményt – ma pedig már egységes európai vetőmag szövetségről beszélhetünk. Brüsszelen kívül először Budapesten rendeztek vetőmag-konferenciát. Ezen fogalmazták meg azt, hogy egységes európai vetőmagtermesztők vagyunk. A magyarok eredményesen és hatásosan használták fel azokat az európai lehetőségeket, amelyeket a vetőmagpiacoknak felkínáltak. Óriási sikerként kell értékelni, hogy

a vetőmagexportőrök világrangsorában Magyarország a hatodik helyet foglalja el, ez szinte példaértékű.

Az Európai Vetőmag Szövetség kiemelt feladatának tekinti, hogy nemzetközi szintre tudja emelni a munkáját. Ennek érdekében olyan szabályrendszert dolgoztak ki, amely lehetővé tette, hogy újabb európai államok jelenjenek meg a közös vetőmagpiacon.

„Legyenek büszkék arra, amit eddig elértek – de az eddigi 25 év csak a kezdet volt. Remélem, hogy a jövőben még jobban együtt tudunk működni egyre nagyobb közös céljaink megvalósítása érdekében.”

A hivatalos köszöntők után kiderült, hogy a Vetőmag Szövetség idei, legelső díját Balikó Sándornak ítélte oda a döntéshozó grémium. Ő az egyedüli, aki a szervezet 25 évvel ezelőtti megalakulása óta mindig elnökségi tag volt. Emberi és szakmai példamutatása vitán felüli. A díjazottban mi egy olyan többé-kevésbé kollégát köszönthetünk, aki nem csak kutat, nemesít vagy szóját állít elő, hanem könyveket ír és szakcikkek sorozatát jelenteti meg.

Keleti elismerés a Vetőmag Szövetség számára, melyet Takács Géza vett át, és posztumusz Marosi Bélának a sok évtizedes munkásságának elismeréseként, melyet fia, a háttérben álló Marosi Gábor vett át Ivan Ivanovics Kuzmintól
Keleti elismerés a Vetőmag Szövetség számára, melyet Takács Géza vett át, és posztumusz Marosi Bélának a sok évtizedes munkásságának elismeréseként, melyet fia, a háttérben álló Marosi Gábor vett át Ivan Ivanovics Kuzmintól

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Először díjazták a leginnovatívabb termékek fejlesztőit

Hagyományteremtő céllal indították útjára a szervezők a Top 10 legérdekesebb magyar innováció díjátadó gála és jótékonysági estet, amelyen mások mellett elismerést kapott a „világító növények”, illetve a futószalagos növénytermesztési rendszer kiötlője is.

Jókor jött a hideg és a hó a gazdáknak

Jókor jött a hideg, állítják a mezőgazdasági termelők és ezzel egyetértenek Tolna megye méhészei is. Az őszi vetéseket vékony rétegben ugyan, de hó borította. A gazdák bíznak benne, hogy még jelentős mennyiségű hó vagy eső esik tavaszig, ugyanis legalább két havi mennyiségű csapadékkal „adós” a természet.

A poszméh, mint eleven drón - videó

A mezőgazdasági termelők már használják a drónokat a növények megfigyelésére és a hőmérséklet vagy a páratartalom ellenőrzésére. Ezek az eszközök azonban eléggé energiaigényesek. Új módszereket keresnek. Az energiafogyasztó drónok helyett a Washingtoni Egyetem kutatói egy olyan rendszert hoztak létre, amely elég kis érzékelővel rendelkezik ahhoz, hogy azokat egy poszméh hátán helyezzék el.

A szerb mezőgazdasági termelés 16,3 százalékkal nőtt

Jó évet zárt Szerbia 2018-ban, jelentősen csökkent az államadósság, a gazdasági növekedés pedig régiós szinten kiemelkedő - közölte Miladin Kovacevic, a szerbiai statisztikai hivatal vezetője a hét végén a Politika című belgrádi napilapnak adott interjúban.

Amit a lopásról tudni kell: a kis érték „eltűnését” is jelentsük!

Sajnos valamennyien találkozunk a mindennapjainkban vagyont érintő bűncselekményekkel, a vagyonunk elleni támadással. A mezőgazdasági termelők helyzetükből adódóan nem mindig tudják minden vagyonukat folyamatosan védeni, minden földet nem lehet bekeríteni, egy komolyabb mezőgazdasági telepet nehéz minden részében állandóan őrizni.

Olcsó, rossz minőségű import termékektől tartanak a Brexit gazdák

A brit élelmiszerlánc képviselői, élelmiszergyártók és gazdák egyaránt, arra hívják fel a figyelmet, hogy a helyi termékek védelmét meg kell erősíteni mire az Egyesült Királyság kilép az Unióból.

Finn sikertörténet – magyar tanulságok

Finnország a világ egyik legfejlettebb országa, ám nem volt ez mindig így: a 19. században nyomor, elmaradottság és elavult gazdálkodási formák jellemezték az országot. Ezekről az időkről is olvashatunk egy frissen megjelent kötetben, amely finn és magyar szakemberek tanulmányain keresztül veszi górcső alá a két ország mezőgazdaságának alakulását, különös tekintettel a 20. és 21. századra.

Balázs Ervin maradt az MTA ATK főigazgatója

Az Akadémia négy kutatóközpontjában és két kutatóintézetében járt le tavaly év végén az eddigi főigazgatók, illetve igazgatók megbízatása. Egy kutatóközpontban és egy kutatóintézetben az eddigi vezetők mandátumát hosszabbították meg.

Nagy István agrárminiszter: ki kell törni az alapanyag-termelő szerepből!

A mezőgazdasági termelés jövedelmezőségét és a versenyképességet látja a fő fejlesztendő területeknek Nagy István, aki szerint mennyiségi értelemben már vannak komoly eredmények, de jobb jövedelmezőséget kell elérni az agráriumban.

Pentele szerte jól sikerült az elmúlt év

Sok csapás érte a mezőgazdaságot Dunaújváros környékén is ebben az évben, de összességében jól végződött a munka.