Back to top

Több mint száz dámtrófea Gúthon

Kilencedik alkalommal rendezett trófeaszemlét a NYÍRERDŐ Zrt. Gúthi Erdészete. A bemutatón – a hagyományok szerint - a Zöldház előtti tó körül elhelyezve állították ki az őszi vadászszezonban terítékre került dám- és gímbikák agancsait.

A résztvevőket Dr. Szalacsi Árpád, vezérigazgató köszöntötte. Úgy fogalmazott, hogy fontosak az ilyen alkalmak, amikor nemcsak a szakközönségnek, hanem az érdeklődőknek is be tudják mutatni az itt végzett munkát. Beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy

a vadgazdálkodás jóval többet jelent a vadászatnál.

A két világrekord gúthi dámbika, a világranglista első három helyén levő trófea, és a vadászterületnek megítélt két Edmond Blanc díj is bizonyítja: itt úgy dolgoznak, hogy világszerte felkapják a fejüket a Gúth és a dámszarvas szavakra. Végezetül Szalacsi Árpád méltatta Bartucz Péter munkáját, aki csaknem négy évtizedes szolgálat után idén vonult nyugdíjba a Gúthi Erdészet igazgatói posztjáról.

Bartucz Péter arra hívta fel a figyelmet, hogy dámos vadászterületen nem sok helyen lehet látni ilyen trófeákat. Azt mondta: ebben benne van az itt dolgozók áldozatos munkája, és rengeteg öröme is, ugyanis szerinte mintegy 10 százalékkal él át több élményt az elejtő, mint a kísérővadász.

A vadászati szezont Pósán Ferenc, a Gúthi Erdészet megbízott igazgatója értékelte.

Idén 10 gímbikát ejtettek el a vadászterületen, és 104 dámbika trófeáját állították ki.

A gímbikákról szólva azt mondta, hogy a korok és a súlyok egyaránt megfelelnek a szakmai szempontoknak is. Gúthon a barcogás idején hét darab öt kilónál nagyobb trófeát viselő dámbika esett.

A legnagyobb terítékre került vad trófeája 5,75 kilogrammos lett és 209,74 IP pontot kapott.

A trófeák 30 százaléka arany, 21 százaléka ezüst, 27 százaléka bronzérmes lett idén. Az arány eltolódott az ezüst és a bronz irányába, ez annak köszönhető, hogy ilyen nagyságú bikák iránt volt érdeklődés – jelentette ki Pósán Ferenc.

Forrás: 
NYÍRERDŐ Zrt. Sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Népszerűsítik a vadhúsból készülő ételeket

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Országos Magyar Vadászkamara Baranya Megyei Szervezetei által közösen útjára indított eseménysorozat keretében a vadhúsfogyasztás népszerűsítésére gasztronómiai bemutatót tart Pécsett március 22-én – jelentették be az esemény szervezői közösen tartott sajtótájékoztató keretében.

Elkezdődik a tavaszi rókavakcinázás

2019. március 30-a és április 14-e között országosan megkezdődik a rókák veszettség elleni vakcinázása. Az immunizálás a veszettség elleni védekezés részletes szabályairól szóló 164/2008. (XII. 20.) FVM rendelet alapján zajlik. A tavaszi vakcinázás Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Tolna, Somogy, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben történik.

„Egy a természettel”: A megvalósítás szakaszában

Az 1971-es vadászati világkiállítás 50. évfordulóján ismét Magyarországon találkozik a vadásztársadalom színe-java, hiszen 2021-ben hazánk ad újra otthont a rendezvénynek. A nagyszabású tervekről, előkészületekről Kovács Zoltánt, az „Egy a természettel” Nemzetközi Vadászati és Természeti Kiállítás kormánybiztosát kérdeztük.

Sok önkéntes segített a nyíregyházi erdőfelújításban

Nagyon sikeres volt a NYÍRERDŐ Zrt. Nyíregyházi Erdészete által meghirdetett önkéntes erdőfelújítási program. Pénteken délután mintegy ötvenen, felnőttek és gyerekek együtt pótolták az elszáradt csemetéket egy négyhektáros területen.

Nem csak hagyományőrzés

Székelyföld legrégebbi közösségi gazdálkodási formája a közbirtokosság. A szabad „székfoglalást” követően, a határvédő kötelezettségekkel együtt járó előjogok egyike volt ez, amely a XVI. századtól kezdve biztosította a méltányos erdőgazdálkodást a tagtelepüléseknek.

Teljesen el is tűnhet a vaddisznó Békésből

Az afrikai sertéspestis miatt a vaddisznóállomány jelentős csökkenése várható. Még akár az is előfordulhat, hogy a vaddisznó, mint vadászható állat, lényegében eltűnik az országból. Ugyanakkor jelenleg évente másfél ezer egyedet lőnek ki megyénkben, néhány évtizede ez a nagyvad lényegében még nem is létezett Békésben.

Kullancsáradat okozza a jávorszarvas-állomány csökkenését

2018-ban az USA-ban, egy Vermont állambeli erdőben a jávorszarvas állománya rohamosan csökkeni kezdett. 80 egyedet jeladóval láttak el, hogy fény derüljön az elhullásokra.

Felelősségteljesebb kutyatartást

Becslések szerint a világban megközelítőleg 1 milliárd eb kódorog, macskák vonatkozásában is hasonló adatokról beszélhetünk. Az esetek többségében az állattartó vagy ráun az állatra, vagy az elszökik, aminek súlyos következményei lehetnek.

Idős faállományokat termelnek le a Debreceni Nagyerdőben

Március elején a NYÍRERDŐ Zrt. Debreceni Erdészetének központja közelében öt erdőrészletben összesen négy hektáron kezdenek fakitermelési munkákat a szakemberek. Az erdészet a tervezett munkálatokat egyeztette a természetvédelmi hatósággal, a fakitermelés az érvényes engedélyek birtokában kezdődik el. Az erdőrészletek felújítása a Debreceni Nagyerdő rekonstrukciós programja keretében valósul meg.

Útmutató készül a vadkárfelmérésre

A vadkárok megítélése és azok kezelése nagy és kiélezett viták tárgya lehet a mindennapokban, amit a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megbízásából a SZIE Vadvilág Megőrzési Intézete által végzett kérdőíves felmérés is igazolt. Az egységes módszertan alkalmazásától az várható, hogy a vadkárok felmérési eredményei a mezőgazdálkodó és a vadgazdálkodó számára is áttekinthetők, érthetők és ellenőrizhetők lesznek.