Back to top

Több mint száz dámtrófea Gúthon

Kilencedik alkalommal rendezett trófeaszemlét a NYÍRERDŐ Zrt. Gúthi Erdészete. A bemutatón – a hagyományok szerint - a Zöldház előtti tó körül elhelyezve állították ki az őszi vadászszezonban terítékre került dám- és gímbikák agancsait.

A résztvevőket Dr. Szalacsi Árpád, vezérigazgató köszöntötte. Úgy fogalmazott, hogy fontosak az ilyen alkalmak, amikor nemcsak a szakközönségnek, hanem az érdeklődőknek is be tudják mutatni az itt végzett munkát. Beszédében felhívta a figyelmet arra, hogy

a vadgazdálkodás jóval többet jelent a vadászatnál.

A két világrekord gúthi dámbika, a világranglista első három helyén levő trófea, és a vadászterületnek megítélt két Edmond Blanc díj is bizonyítja: itt úgy dolgoznak, hogy világszerte felkapják a fejüket a Gúth és a dámszarvas szavakra. Végezetül Szalacsi Árpád méltatta Bartucz Péter munkáját, aki csaknem négy évtizedes szolgálat után idén vonult nyugdíjba a Gúthi Erdészet igazgatói posztjáról.

Bartucz Péter arra hívta fel a figyelmet, hogy dámos vadászterületen nem sok helyen lehet látni ilyen trófeákat. Azt mondta: ebben benne van az itt dolgozók áldozatos munkája, és rengeteg öröme is, ugyanis szerinte mintegy 10 százalékkal él át több élményt az elejtő, mint a kísérővadász.

A vadászati szezont Pósán Ferenc, a Gúthi Erdészet megbízott igazgatója értékelte.

Idén 10 gímbikát ejtettek el a vadászterületen, és 104 dámbika trófeáját állították ki.

A gímbikákról szólva azt mondta, hogy a korok és a súlyok egyaránt megfelelnek a szakmai szempontoknak is. Gúthon a barcogás idején hét darab öt kilónál nagyobb trófeát viselő dámbika esett.

A legnagyobb terítékre került vad trófeája 5,75 kilogrammos lett és 209,74 IP pontot kapott.

A trófeák 30 százaléka arany, 21 százaléka ezüst, 27 százaléka bronzérmes lett idén. Az arány eltolódott az ezüst és a bronz irányába, ez annak köszönhető, hogy ilyen nagyságú bikák iránt volt érdeklődés – jelentette ki Pósán Ferenc.

Forrás: 
NYÍRERDŐ Zrt. Sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kaszó titokzatos ízei

A nagy rengeteg kellős közepén található Kaszó. A legközelebbi település is 6-8 kilométerre rejtőzik. Erdővel körülzárt csendes vidék, ahol mintha még az idő is kicsit megpihent volna. Szinte minden a vadászathoz kötődik, a tavasz és a nyár viszont a turistáké, amikor a vadászház étterme mellett a Főherceg Fogadó fogadja a kirándulókat.

Vadászat miatti lezárások Szilvásvárad környékén

A szokatlan novemberi meleg után hétfőtől kezdetét veszi a fagyosabb idő. A meteorológusok szerint vasárnap éjjel megérkezik a lehűlés és akár havas esőre, a magasabb régiókban pedig havazásra is számíthatunk. Érdemes még kihasználni a közelgő napos hétvégét egy őszi kiruccanásra, erdei túrázásra.

Szarvasagancs segíthet a csonttörésnél

A szarvasok különleges tulajdonsága, hogy minden évben elhullajtják majd újranövesztik agancsukat – ami nem más, mint csont. Mindez olyan gyorsasággal történik, ami az emlősök világában példa nélküli. Ezért is figyeltek fel a Stanford Egyetem Gyógyszerészeti Karának tudósai a jelenségre, és célul tűzték ki a gyors csont-növekedésért felelős gének azonosítását.

Városi vaddisznót videóztak Budapesten

Egy gyorsan terjedő internetes videó ráirányította a figyelmet, hogy egyre többször jelennek meg vaddisznók lakott területeken. Hétfő délután Budapesten, a III. kerület egyik forgalmas főútján futott egy vaddisznó. A városi vaddisznók egy része már nem csak betéved a házak közé, hanem itt is lakik, és lehet, hogy erdőt még sosem látott.

Kevesebb volt a vadkár tavaly Somogyban

A szakszerűtlen elejtésről, az előző év eredményeiről és a vadgazdálkodási alap pályázati lehetőségeiről is szó esett azon a konferencián, melyen Somogy megye vadgazdálkodásának aktualitásait tárták fel az ágazat képviselői.

A víz alatt legelő jávor az élőhelyek megmentője

A különös megjelenésű jávorszarvas remekül alkalmazkodott a vízi életmódhoz, így nem okoz neki problémát a vízinövények legelése. Miközben legel, ürülékével és vizeletével javítja a vizes élőhelyek tápanyag-ellátottságát is.

A pocokirtás a vadakat is veszélyezteti

Az OMVV aggodalommal vette tudomásul, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal határozata értelmében december 29-éig több megyében forgalomba hozható és felhasználható 300 tonna Redentin 75RB rágcsálóirtó szer mezei pocok elleni védekezés céljából. Az érdekképviselet felhívta az érintett társszervezetek figyelmét a vadvédelmi előírások betartására és betartatására.

A Debreceni Nagyerdő védetté nyilvánítására emlékeztek

79 éve, 1939. október 10-én nyilvánították védetté a Debreceni Nagyerdő észak-keleti sarkának egy harminchektáros tölgyesét. A magyar Természetvédelmi Törzskönyv első tételeként jegyezték be ezt a területet és alább még öt kisebb darabot.

Eddig négy kiemelkedő gímbikát bíráltak Somogyban

A gímszarvas vadászati szezonja szeptember elsején kezdődik, s ilyenkorra szép terítékkel büszkélkednek a vadászok. Az ország egyik leghíresebb szarvasállománya éppen Somogy megyében található. A szarvasbőgés véget ért, jó szezont zártak a somogyi nimródok.

Esőben is felfedezték az erdőt az erdészekkel

Az Erdők Hetén ötödik alkalommal rendezte meg a NYÍRERDŐ Zrt. Pál Miklós Erdészeti Erdei Iskolája a „Fedezd fel az erdőt az erdészekkel!” elnevezésű programot. A nyíregyházi Sóstói-erdőben két nap alatt csaknem 1100 gyerek és mintegy 110 kísérőjük ismerkedett az erdészek tevékenységével.