Back to top

Az éhség konfliktusokat táplál

A 21. század közepén mintegy tízmilliárd ember népesíti majd be a Földet, vagyis jó 2 milliárddal többen leszünk, mint most. Ha figyelembe vesszük, hogy a világ népességének mintegy tizede, 820 millió ember ma sem jut elegendő élelemhez, a mostaninál is nagyobb a kihívás lesz az emberiség megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszerrel történő ellátása.

– A világ közösségének kötelessége kielégítő mennyiségű élelmiszer előállítása, és az arról való gondoskodás, hogy az élelmiszer mindenki számára hozzáférhető legyen – mondta Burkhard Lohr, a közelmúltban Berlinben 250 német és külföldi szakértő részvételével megrendezett 3. Future Food Forum élelmezési konferencia házigazdája. Európa legnagyobb káliumforgalmazó (és a világ legnagyobb sóforgal­mazó) vállalata, a K+S AG elnökeként úgy fogalmazott:

– Az élelmezés bizonytalansága aláássa a békét és a biztonságot, akadályozza az embereket abban, hogy egészséges életet éljenek, gátolja őket képességeik kibontakoztatásában, és abban, hogy értelmes munkát végezzenek. Az élelmezésbiztonságnak közgazdasági szempontból is nagy haszna van.

Gerd Müller (CSU) szövetségi gazdasági együttműködési és fejlesztési miniszter nyitóbeszédében „minden kihívás anyjának” nevezte a világ élelemmel való ellátását, hozzátéve, hogy a hús iránti hatalmas kereslet olyan hihetetlen problémákhoz vezet, mint a monokultúrás művelés vagy az őserdők kiirtása.

Tannosz Haniotisz, az Európai Bizottság agrárpolitikai főigazgatóságának stratégiai igazgatója a Föld népességének élelmiszerekkel való ellátása és a környezetvédelmi szem­pon­tok közötti ellentmondásra figyelmeztető előadásában az új Közös Agrárpolitika és a környezet- és légkörvédelem összhangjának megteremtését sürgette.

A rendezvényen nagy hangsúlyt kapott az élelmiszer-tárolás kérdése. Indiában és Afrikában gyakran nem tudják megfelelően védett helyen tárolni a betakarított termést, és emiatt – ahogy arra Gerd Müller is felhívta a figyelmet:

a kártevők és a csapadék gyakran az éves aratás 50 százalékát is tönkreteszik.

Az élelmiszerek jelentős részének eltűnéséhez nagymértékben hozzájárul az előállításukhoz rendelkezésre álló terület csökkenése. Az urbanizáció, a korábbi termőföldek elsi­va­tagosodása és elszikesedése miatt évente több 10 millió hektár esik ki a termelésből, ráadásul az öntözéshez rendelkezésre álló vízkészlet is egyre szűkösebb.

Mindez felveti az egységnyi termőterületekre jutó terméshozamok növelésének szükségességét. A legnagyobb termelési potenciál Afrikában van. 
– Megsokszorozhatjuk a terméshozamot, de ehhez nem nagyobb területre vagy több műtrágyára, hanem innovációra és képzésre van szükség.

Kevesebb erőforrás felhasználásával kell több élelmiszert előállítani, fair módon, igazságosan kell kereskedni vele, és megfelelő esélyt kell teremteni a vidéknek – hangsúlyozta a bajor politikus.

A fenntartható fejlesztési célok elérése érdekében a globális szinergiák kihasználására van szükség, hangsúlyozta előadásában Arif Huszain, az ENSZ világélelmezési programjának vezető közgazdásza. Mint elmondta, a szervezet 2030-ra fel akarja számolni az éhezést a világban, de a béke megteremtése nélkül ez nem képzelhető el. – A konfliktusok éhséghez vezetnek, az éhség pedig újabb konfliktusokat táplál – figyelmeztetett az ENSZ-szakértő.

Bert Rürup, a konferencia társszervezője, a Handelsblatt Research Institute elnöke, a szövetségi kormány független szakértői tanácsának korábbi vezetője szerint fokozottan támogatni kell a kisparaszti gazdaságokat, mert – mint fogalmazott – az élelmiszerek felét ezekben állítják elő.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2018/44 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

"Bébiétel minőségű" TÉSZ termelés: talpra állás a gáncs után

A Penta Família Szövetkezet bizonyára jól dolgozik. Tevékenységük hasznosságának talán az a legerősebb bizonyítéka, hogy a szövetkezetbe többen is szeretnének belépni – csakhogy erre nincs mód egy ideje. Nem zárkóznak el előle, de ahhoz ragaszkodnak, hogy az új jelentkezőnek két ajánlója legyen, és hogy meggyőződhessenek róla, hogy nem csupán afféle „támogatásvadász” a jelentkező, hanem valódi termelő.

Ipari mennyiségek: az almasűrítmény számai

A világon 1,6 millió tonna almasűrítményt készítenek, körülbelül a harmadát Európában. Kontinensünkön 12 millió tonna alma terem, annak a harmada ipari. A legnagyobb almatermést Lengyelország hozza, náluk 300-350 ezer tonna sűrítmény készül, hazánkban 50 ezer tonna. Ennek a mennyiségnek a gazdaságossági oldalát járta körül előadásában Apáti Ferenc a FruitVeB tanácskozásán, Mátraházán.

Sok az alma és nem fogy

Az egy évvel ezelőttinél 30-50 százalékkal alacsonyabb árakon is a szokásosnál jóval kisebb ütemben fogy a hűtőházakból az étkezési alma, ráadásul nagy tételekről derül ki, hogy a minőségük romlása miatt már csak ipari célú felhasználásra alkalmasak - mondta Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a Világgazdaságnak.

Egyre hosszabbak az aszályos időszakok Somogyban

A klímaváltozás miatt ugyan nem csökken az összcsapadék-mennyiség a térségben, ám az aszályos időszakok egyre hosszabbak Somogyban is. Ezért az Országos Vízügyi Főigazgatóság aszályfigyelő rendszert épít ki. Ennek keretében Somogyban elsőként a drávai aszálykörzetben Kálmáncsán létesült mérőállomás.

Tízmilliárdok öntözésfejlesztésre

További nemzeti forrásokat különített el a Kormány öntözésfejlesztésre, illetve konkrét feladatokat határozott meg azzal kapcsolatban. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara stratégiai jelentőségűnek tartja az öntözés fejlesztését, üdvözli az azt előrevivő kormányzati döntést.

Az egészséges táplálkozásban is van helyük a tésztaféléknek

A tésztafélék annak ellenére is a rendszeresen fogyasztott élelmiszereink közé tartoznak, hogy mi magyarok nem számítunk igazi „tésztás” nemzetnek. Azonban minden családnak van legalább egy kedvenc tésztaétele, és persze a levesek jelentős részét is tésztabetéttel tesszük tartalmasabbá. De szedhetünk-e egy kicsit többet a tányérunkra, ha az egészségünkre is figyelni akarunk?

Bárány: kijózanodás következhet a Brexit folyamatában

Ébresztőként szolgálhat a brit politikai elit számára a May-féle tervezet keddi bukása, amelynek eredménye egy sokkal enyhébb forgatókönyv megvalósulása lehet – mondta el lapunknak az egyik legnagyobb baromfihús-exportőr vállalat tulajdonosa.

Elismert az uniós élelmiszerbiztonsági modell, de nem elég ambíciózus

Az Európai Számvevőszék új jelentése szerint, noha a fogyasztókat az élelmiszerekben található veszélyes vegyi anyagoktól megvédő uniós rendszer kellően megalapozott, jelenleg túl ambiciózusnak bizonyul. Az Európai Bizottság és a tagállamok nem rendelkeznek kellő kapacitással ahhoz, hogy a rendszer működését maradéktalanul biztosítsák.

Vidékfejlesztési támogatással újult meg két közösségi központ Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

A vidékfejlesztés, a vidéki térség felzárkóztatása kiemelt fontosságú a kormány politikájában, amelyet a Tiszaadonyban és Kérsemjénben pályázati támogatással megvalósult közösségi házak fejlesztése is bizonyít – hangsúlyozta Kis Miklós, az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Egyelőre még rejtély, hogy miért mélyül a Dráva

Egy jelenleg zajló projektben vizsgálják a vízügyi szakemberek a Dráva medermélyülését. Ennek az eddig megállapított mértéke a hosszú távú adatok elemzése alapján átlagosan három centit jelent évente a folyó magyarországi szakaszán.