Back to top

Az éhség konfliktusokat táplál

A 21. század közepén mintegy tízmilliárd ember népesíti majd be a Földet, vagyis jó 2 milliárddal többen leszünk, mint most. Ha figyelembe vesszük, hogy a világ népességének mintegy tizede, 820 millió ember ma sem jut elegendő élelemhez, a mostaninál is nagyobb a kihívás lesz az emberiség megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszerrel történő ellátása.

– A világ közösségének kötelessége kielégítő mennyiségű élelmiszer előállítása, és az arról való gondoskodás, hogy az élelmiszer mindenki számára hozzáférhető legyen – mondta Burkhard Lohr, a közelmúltban Berlinben 250 német és külföldi szakértő részvételével megrendezett 3. Future Food Forum élelmezési konferencia házigazdája. Európa legnagyobb káliumforgalmazó (és a világ legnagyobb sóforgal­mazó) vállalata, a K+S AG elnökeként úgy fogalmazott:

– Az élelmezés bizonytalansága aláássa a békét és a biztonságot, akadályozza az embereket abban, hogy egészséges életet éljenek, gátolja őket képességeik kibontakoztatásában, és abban, hogy értelmes munkát végezzenek. Az élelmezésbiztonságnak közgazdasági szempontból is nagy haszna van.

Gerd Müller (CSU) szövetségi gazdasági együttműködési és fejlesztési miniszter nyitóbeszédében „minden kihívás anyjának” nevezte a világ élelemmel való ellátását, hozzátéve, hogy a hús iránti hatalmas kereslet olyan hihetetlen problémákhoz vezet, mint a monokultúrás művelés vagy az őserdők kiirtása.

Tannosz Haniotisz, az Európai Bizottság agrárpolitikai főigazgatóságának stratégiai igazgatója a Föld népességének élelmiszerekkel való ellátása és a környezetvédelmi szem­pon­tok közötti ellentmondásra figyelmeztető előadásában az új Közös Agrárpolitika és a környezet- és légkörvédelem összhangjának megteremtését sürgette.

A rendezvényen nagy hangsúlyt kapott az élelmiszer-tárolás kérdése. Indiában és Afrikában gyakran nem tudják megfelelően védett helyen tárolni a betakarított termést, és emiatt – ahogy arra Gerd Müller is felhívta a figyelmet:

a kártevők és a csapadék gyakran az éves aratás 50 százalékát is tönkreteszik.

Az élelmiszerek jelentős részének eltűnéséhez nagymértékben hozzájárul az előállításukhoz rendelkezésre álló terület csökkenése. Az urbanizáció, a korábbi termőföldek elsi­va­tagosodása és elszikesedése miatt évente több 10 millió hektár esik ki a termelésből, ráadásul az öntözéshez rendelkezésre álló vízkészlet is egyre szűkösebb.

Mindez felveti az egységnyi termőterületekre jutó terméshozamok növelésének szükségességét. A legnagyobb termelési potenciál Afrikában van. 
– Megsokszorozhatjuk a terméshozamot, de ehhez nem nagyobb területre vagy több műtrágyára, hanem innovációra és képzésre van szükség.

Kevesebb erőforrás felhasználásával kell több élelmiszert előállítani, fair módon, igazságosan kell kereskedni vele, és megfelelő esélyt kell teremteni a vidéknek – hangsúlyozta a bajor politikus.

A fenntartható fejlesztési célok elérése érdekében a globális szinergiák kihasználására van szükség, hangsúlyozta előadásában Arif Huszain, az ENSZ világélelmezési programjának vezető közgazdásza. Mint elmondta, a szervezet 2030-ra fel akarja számolni az éhezést a világban, de a béke megteremtése nélkül ez nem képzelhető el. – A konfliktusok éhséghez vezetnek, az éhség pedig újabb konfliktusokat táplál – figyelmeztetett az ENSZ-szakértő.

Bert Rürup, a konferencia társszervezője, a Handelsblatt Research Institute elnöke, a szövetségi kormány független szakértői tanácsának korábbi vezetője szerint fokozottan támogatni kell a kisparaszti gazdaságokat, mert – mint fogalmazott – az élelmiszerek felét ezekben állítják elő.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2018/44 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Testünk őrei, a bioflavonoidok a fiatalság titkát rejtik

A citrusfélékben is megtalálható bioflavonoidok nemcsak a gyümölcsök és fűszerek ízét adják, de sejtjeink felett is őrködnek. Antioxidáns hatásuk pedig segít megőrizni a bőr fiatalságát.

Szalmonellával szennyezett fűszerkeveréket hívott vissza a Lidl 

Pizza fűszerkeveréket hívott vissza a Lidl Magyarország, mert a cég saját minőségellenőrzési vizsgálatai során szalmonella-szennyezettséget mutatott ki a Mikadó elnevezésű termékben.

Árulkodó méhek

Méheket több évtizede használnak környezeti terhelések megfigyelésére. A Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karának kutatói, ipari partnerek bevonásával 2015-ben kezdtek méhcsaládokra alapozott biomonitoring rendszer fejlesztésébe. Eddigi tapasztalataikat konferencia keretében számoltak be.

Csomagolóanyag-üzemet adtak át Hatvanban

Hárommilliárd forintból megépült, 100 embernek munkát adó csomagolóanyag-üzemet adtak át csütörtökön a Heves megyei Hatvanban, az eseményen a pénzügyminiszter a gazdaság egyik erősödő pillérének nevezte a csomagolóanyag-ipart.

Ezért kell emelni a kenyér árát

Újabb áremelkedésre számíthatunk a sütőipari ágazatban, akár 20–30 százalékkal is emelkedhet a kenyérgabona ára év végéig. Így persze a kenyér is többe kerül majd a boltokban.

Paul McCartney a vegetarianizmus mellett kampányol

Duettet énekelhet Paul McCartney-val az a szerencsés nyertes, aki néhány dollárral támogatja a zenész családja által indított Húsmentes Hétfő mozgalmat. A cél a nagyüzemi állattartás környezeti hatásainak mérséklése.

Csak erős agráriummal alapozható meg a vidék fejlődése

Gazdasági súlyán felül, stratégiai ágazatként kell kezelni az agrár- és élelmiszergazdasági szektort, hiszen erős agrárium nélkül elképzelhetetlen a vidék, és ezáltal Magyarország fejlesztése – hangsúlyozta Győrffy Balázs.

Fűszerezzünk! A kurkuma és a chili kedvező hatásai

Néhány fűszer nem csak ízt és aromát kölcsönöz az ételeinknek, hanem meglepő módon olyan, az egészségünkre jótékony hatással bírhatnak, mint a mentális egészség javítása és a rák elleni védelem. A kurkumát, vagy a chilit sokan használják a főzéshez anélkül, hogy tudnának a szervezetükre gyakorolt jótékony hatásairól.

A mezőgazdasági és kohéziós politikákra szánt összeg nem csökkenhet

Az Európai Parlament egy szerdai szavazással elfogadta az EU következő hosszú távú költségvetésére vonatkozó, az egyes programokra szánt konkrét összegeket is tartalmazó tárgyalási álláspontját.

A jó csomagolás véd, informál, reklámoz - sőt, védi a környezetet

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatósága szakmai rendezvényt tartott, amely az élelmiszeripari vállalatok tudás- és hatékonyság növelését volt hivatott elősegíteni a csomagolásfejlesztést érintő előadásokon keresztül.