Back to top

Egy elfeledett hüllőnk: az amúrsikló

A terrarisztika hőskorában, a ’70–80-as években nagyon nehéz volt beszereznie kedvenceket annak, aki nem a hazai faunát akarta „dézsmálni”. Gyakorlatilag csak Kubából, illetve a volt Szovjetunió területéről lehetett egzotikus fajokra szert tenni.

Így történhetett az, hogy pörgefarkú leguánok és leopárd gekkók mellett az amúrsikló is megtalálható volt az akkori maroknyi terrarista gyűjteményében. Sajnos ez a kifejezetten könnyen tartható és látványos sikló mára kiveszett a köztudatból. Ezért vállalkoztunk arra, hogy újra megismertetjük ezt a fajt, immáron egy új generációval.

amúrsikló
Fotó: A. C. TATARINOV (HTTPS://COMMONS.WIKIMEDIA.ORG/WIKI/ FILE:ELAPHE_SCHRENCKII.JPG)
Felnőtt korára válik látványossá

Az amúrsiklónak, bár több alfaja létezik, most a faj törzsalakjával, az Elaphe s. schrenckiivel foglalkozunk. Terráriumi tartás szempontjából ugyanis ez rendelkezik kifejezetten előnyös tulajdonságokkal. Ez a típus Ázsia mérsékeltövi régiójában, azon belül is elsősorban a hegyvidéki lombos erdőkben honos.

Nagyjából másfél, esetleg kétméteres testhosszt érhet el. Kiskorában barnás alapon, feketével szegett szürke mintázata van, mely színezet felnőtt korára látványos átalakuláson megy át.

A kifejlett egyedek ugyanis fekete vagy kékesfekete alapon, ritkásan elhelyezkedő, sárga gyűrűkkel mintázottak. A sárga színezet az ajkak mentén is megjelenik. Ez a küllem nagyon emlékezetet a mangrovesiklók (Boiga dendro phila) megjelenésére, így az amúr sikló tartása megfelelő alternatíva lehet azok számára, akiknek tetszenek az ilyen színezetű állatok, de nem szívesen vállalkoznának hátsó méregfogas kígyók gondozására.

amúrsikló
Fotó: Horog Ferenc
Nem melegigényes

A „megnyerő külső” mellett az amúrsikló előnyös tulajdonsága, hogy – az eredeti élőhelye okán – nem kedveli a magas hőmérsékletet. Így tartási költségei alacsonyabbak, mint a 28-30 °C-t igénylő fajoké. Számára az az ideális, ha tágas férőhelyük nappal szobahőmérsékletű, egy 26 °C körüli napozóhellyel, amit szükség esetén felkereshet, például, ha emészt. Terráriumában a hőmérséklet éjszaka 20 °C alá is lecsökkenhet. Férőhelyét néhány naponta permetezzük be vízzel, így érhetjük el a számára ideális közepesen magas páratartalmat.

A terrárium berendezésénél vegyük figyelembe, hogy szívesen mászik fel az ágakra napozni, illetve, hogy a túlságosan meleg napokon igényli, hogy a vízben heverészve hűthesse le testét.

Táplálására az előre elpusztított egerek, választási méretű patkányok a megfelelők. Az amúrsikló szaporításának előfeltétele a téli hibernáció. Ezt mindig nagy odafigyeléssel és fokozatos szoktatással kell megvalósítani. A nőstények viszonylag kevés, általában 5-10 tojást raknak. Az utódok viszont meglehetősen nagy testmérettel jönnek a világra, aminek köszönhetően többnyire problémamentes a nevelésük. Az amúrsikló egyelőre nem élvez természetvédelmi oltalmat.

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2018/11 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kutyamentés Dél-Koreában

Dél-koreai állatvédő aktivisták akciót szerveztek kétszáz kutya megmentéséért. A derék négylábúakat ugyanis a koreai hagyományoknak megfelelően vendéglők étlapjaira szánták.

Nő az állatorvosi praxisok száma

Egyre több cég nyújt állatorvosi szolgáltatásokat, míg 2015-ben 866 vállalkozás jelölte meg fő tevékenységeként az állategészségügyi ellátást, addig számuk tavaly elérte a 881-et az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint.

Elszaporodtak az aranysakálok Magyarországon

Drasztikusan elszaporodtak az aranysakálok Magyarországon, a szakemberek szerint az elmúlt évtizedekben még soha nem volt ekkora a számuk.

Sok lúd disznót győz?

Miközben a baromfi ára emelkedett, a sertés termelői ára 10 százalékkal volt alacsonyabb az elmúlt évben, mint egy évvel korábban – derül ki a KSH tájékoztatójából.

Tejminőséget javító takarmánykiegészítő

Az A-One Danmark vállalkozás új terméke egy olyan takarmánykiegészítő, aminek a használatával kimutathatóan emelkedik a föcstejben található antitestek száma, a laktáció későbbi szakaszában pedig magasabb lesz a koca tejének laktóz- és zsírtartalma.

Ártalmatlan faj megtévesztő külsővel: a vörös királysiklók

A vörös királysiklók (Lampropeltis triangulum sinaloae) kis méretüknek és feltűnő színezetüknek köszönhetően a terráriumok gyakori és népszerű lakói. Első ránézésre talán nem is gondolnánk, hogy a kirívó kültakaró valójában az álcázást szolgálja.

Kipusztulás fenyegeti a hasznos rovarfajokat

Globálisan a rovarok teljes tömege évente 2,5 százalékkal csökken – állapította megy egy friss tanulmány. Nyolcszor olyan gyors a rovarfajok kihalása, mint az emlősöké, a madaraké vagy a hüllőké, ráadásul a fajok egyharmada veszélyeztetett kategóriába tartozik.

Bantamot a tyúkudvarba!

Vannak olyan díszbaromfifajták, melyek első pillantásra megnyerik a szemlélő tetszését. Ilyen sokak által kedvelt fajta a bantam, melynek tenyésztése nálunk is több mint egy évszázados múltra tekint vissza. Egyesek a tyúkudvar kis királyfijának nevezik ezt, a meglehetősen élénk vérmérsékletű, kackiás tollast.

No-Deal Brexit: a bárányok elhallgatnak

Az Egyesült Királyság a világ harmadik legnagyobb bárány-exportőre. Ha pedig a Brexit megegyezés nélkül zajlik le, akkor az eddig külföldön értékesített állatok a gazdák nyakán maradhatnak.

Ki húzza a Mikulás szánját a jövőben?- Komoly veszélyben a sarkvidéki rénszarvas

Az éghajlatváltozás következtében nemcsak a jegesmedve, hanem a sarkvidéki rénszarvas populáció is kihívásokkal néz szembe. A lappföldi rénszarvasoknak a klímaváltozás miatt kevesebb élelemmel kell beérniük. A tudósok aggódnak amiatt, hogy az időjárás változás negatív hatásai már most, közvetlenül érvényesülnek az állatokon.