Back to top

Egy elfeledett hüllőnk: az amúrsikló

A terrarisztika hőskorában, a ’70–80-as években nagyon nehéz volt beszereznie kedvenceket annak, aki nem a hazai faunát akarta „dézsmálni”. Gyakorlatilag csak Kubából, illetve a volt Szovjetunió területéről lehetett egzotikus fajokra szert tenni.

Így történhetett az, hogy pörgefarkú leguánok és leopárd gekkók mellett az amúrsikló is megtalálható volt az akkori maroknyi terrarista gyűjteményében. Sajnos ez a kifejezetten könnyen tartható és látványos sikló mára kiveszett a köztudatból. Ezért vállalkoztunk arra, hogy újra megismertetjük ezt a fajt, immáron egy új generációval.

amúrsikló
Fotó: A. C. TATARINOV (HTTPS://COMMONS.WIKIMEDIA.ORG/WIKI/ FILE:ELAPHE_SCHRENCKII.JPG)
Felnőtt korára válik látványossá

Az amúrsiklónak, bár több alfaja létezik, most a faj törzsalakjával, az Elaphe s. schrenckiivel foglalkozunk. Terráriumi tartás szempontjából ugyanis ez rendelkezik kifejezetten előnyös tulajdonságokkal. Ez a típus Ázsia mérsékeltövi régiójában, azon belül is elsősorban a hegyvidéki lombos erdőkben honos.

Nagyjából másfél, esetleg kétméteres testhosszt érhet el. Kiskorában barnás alapon, feketével szegett szürke mintázata van, mely színezet felnőtt korára látványos átalakuláson megy át.

A kifejlett egyedek ugyanis fekete vagy kékesfekete alapon, ritkásan elhelyezkedő, sárga gyűrűkkel mintázottak. A sárga színezet az ajkak mentén is megjelenik. Ez a küllem nagyon emlékezetet a mangrovesiklók (Boiga dendro phila) megjelenésére, így az amúr sikló tartása megfelelő alternatíva lehet azok számára, akiknek tetszenek az ilyen színezetű állatok, de nem szívesen vállalkoznának hátsó méregfogas kígyók gondozására.

amúrsikló
Fotó: Horog Ferenc
Nem melegigényes

A „megnyerő külső” mellett az amúrsikló előnyös tulajdonsága, hogy – az eredeti élőhelye okán – nem kedveli a magas hőmérsékletet. Így tartási költségei alacsonyabbak, mint a 28-30 °C-t igénylő fajoké. Számára az az ideális, ha tágas férőhelyük nappal szobahőmérsékletű, egy 26 °C körüli napozóhellyel, amit szükség esetén felkereshet, például, ha emészt. Terráriumában a hőmérséklet éjszaka 20 °C alá is lecsökkenhet. Férőhelyét néhány naponta permetezzük be vízzel, így érhetjük el a számára ideális közepesen magas páratartalmat.

A terrárium berendezésénél vegyük figyelembe, hogy szívesen mászik fel az ágakra napozni, illetve, hogy a túlságosan meleg napokon igényli, hogy a vízben heverészve hűthesse le testét.

Táplálására az előre elpusztított egerek, választási méretű patkányok a megfelelők. Az amúrsikló szaporításának előfeltétele a téli hibernáció. Ezt mindig nagy odafigyeléssel és fokozatos szoktatással kell megvalósítani. A nőstények viszonylag kevés, általában 5-10 tojást raknak. Az utódok viszont meglehetősen nagy testmérettel jönnek a világra, aminek köszönhetően többnyire problémamentes a nevelésük. Az amúrsikló egyelőre nem élvez természetvédelmi oltalmat.

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2018/11 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A méh, akinek két apja van

A mézelő méhek szaporodása máshogy működik, mint amit az emlősöknél megszoktunk. Ezért fordulhat elő, hogy egyes egyedeknek több apja és egy anyja van, vagy éppen két apja, de anyja egy szál sem.

Már biotea is van

Zöldségek, tojás, tej és hús után már az élvezeti cikkek piacán is egyre terjednek a bioélelmiszerek, így hamarosan a biotea, valamint a biominősítésű egyéb termékek is az asztalra kerülnek.

A házimacskák túlnőttek vad rokonaikon

A legtöbb háziasított állat kisebb lesz vad társainál – egy átlagos kutya például 25 százalékkal kisebb, mint vad rokona, a szürke farkas. Azonban a macskákkal valami furcsa dolog történt - a vikingek kora óta nagyobbak lettek.

Eltűnőfélben a mezei nyulak

Bárhol is rójuk hazánk útjait, egyre ritkábban találkozunk mezei nyúllal. Úgy tűnik, több vidékről teljesen eltűnt. Valóban így van ez, vagy csupán az állatok egyszerűen távolabb húzódnak az embertől? Apróvadunk helyzetéről Szemethy László egyetemi docens, a Pécsi Tudományegyetem Vidékfejlesztési Intézet igazgatója tájékoztatott.

Óriási agrárholding jön létre

A Mészáros-csoport holdingba szervezi azokat a többségi tulajdonában lévő agrárérdekeltségeket, amelyek országszerte többféle mezőgazdasági és élelmiszeripari ágazatban tevékenykednek.

Újabb pályázati forrás jut környezet- és természetvédelemre

Magyarország két LIFE integrált pályázatát is támogatja az Európai Bizottság, egyet környezetvédelmi, egyet pedig természetvédelmi területen - mondta el Nagy István agrárminiszter az MTI-nek csütörtökön.

Nem egyformán látogatják a virágokat a „fiú” és „lány” méhek

A méh-fajok különböző nemű egyedei külsőre talán hasonlítanak, de a táplálkozási szokásaik nagyon is eltérőek. Nektárra mindkét nemnek szüksége van, amit különböző virágokról gyűjtenek – annyira különbözőekről, hogy ez alapján akár két külön fajnak is lehetne őket tekinteni.

Már turistaúton is megközelíthető a pilisszántói Kőfülke

Új szakaszokkal bővült a Pilisi Parkerdő területén futó 1000 kilométeres turistaút-hálózat. A helyi önkormányzat és a Pilisi Parkerdő Zrt. együttműködésének eredményeként a Piliscsabai Természetjáró Egyesület önkéntesei új jelzéseket festettek fel.

Saját sztorikkal jobban eladható a marhahús

Nagyszabású húsmarhatenyésztési tanácskozás zajlott Lengyelországban, amelyen a Magyar Állattenyésztők Szövetsége is képviseltette magát. A segítségükkel készült el az elhangzottakról szóló összefoglaló második része.

Újabb ASP fertőzés, de nincs szükség a fertőzött terület növelésére

Egy kilőtt, valamint egy elhullottan talált vaddisznóból származó mintából mutatta ki az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát a Nébih laboratóriuma 2018. december 6-án. Az állatokra a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tiszavasvári külterületén találtak, amely – a korábbi, tarcali eset miatt kijelölt – fertőzött területen található.