Back to top

A jövő technológiái a kapuban állnak

Mintegy 18 ezren látogattak el november elején Stuttgartba, az idei IVIFHO – Intervitis Interfructa HortiTechnika nemzetközi szakvásárra. A három nap alatt közel ötven országból utaztak szakemberek a helyszínre - a legtöbben Svájcból, Ausztriából, Olaszországból, Franciaországból és Luxemburgból -, akik a 13 országból érkező 302 kiállító szolgáltatásaival, termékeivel ismerkedhettek.

Kétévente rendezik meg Baden-Württemberg tartomány központjában a nemzetközi kiállítást, ahol idén is több mint 45 ezer négyzetméteren voltak jelen a nagy gyártók és start-up cégek erő- és munkagépei mellett a feldolgozóberendezések, a borászati eszközök, a korszerű technológiák és segédanyagok, valamint a szeszipar berendezései.

Fotó: viniczai

A háromnapos eseményen a bort, a gyümölcslevet és a kertészeti növények nemzetközi technológiai szakvásáraként a termesztési és betakarítási technológia, a feldolgozás és a folyamatirányítás, valamint a töltő- és csomagolási technológia egészen a szervezésig és a marketingig terjedő teljes folyamatláncot fedezi.

Az esemény a jövő technológiai megoldásait vette górcső alá, ami a kiállítás idejére, a Német Szőlő- és Bortermelők Szövetsége által szervezett 63. Nemzetközi Borászati Kongresszuson, a kiállítók standján és a gyakorlati bemutatókon is visszatükröződött.

A digitalizálás, a robottechnika szinte minden területen jelen volt a termesztésen, a betakarításon, a feldolgozáson és a folyamatirányításon át az üzemszervezésig, a csomagolásig és a marketing feladatokig.

Az üzleti látogatók dicsérték a kiállításon kitapintható, a maga nemében egyedülálló - a tudomány, az ipar és a szakpolitika közötti - tudásátadást. A rendezvény kísérő programja ezért számos találkozót tartalmazott. A 63. Nemzetközi Borászati Kongresszus első napján az éghajlatváltozás következményeire és a nemzetközi együttműködésre összpontosítottak, ahol részt vettek Németország, Ausztria, Magyarország, Szlovákia, Csehország, Szerbia, Bulgária és Románia szakmapolitikai képviselői.

Fotó: viniczai

A kóstoló zónán - Íztechnológia - Németországból, Ausztriából, Luxemburgból és Franciaországból összesen 14 kutatási és oktatási intézet mutatott be különleges borokat, amelyeket a legfrissebb kutatási eredmények alapján gyártottak és érleltek.

A vásár idén is nagyszerű találkozó helynek bizonyult, ahol nem csak a német érdeklődők fordulnak meg, hanem olasz, svájci, osztrák, francia szakemberek, kereskedők ismerkedhettek az újdonságokkal.

A vásáron történt felmérés alapján kiderült, a látogatók 73 százaléka személyesen vesz részt a beruházási döntésekben, míg 63 százalékuk állította, hogy közvetlenül a vásáron, vagy a következő hat hónapon belül kíván befektetni.

Fotó: viniczai

Forrás: 
magyarmezogazdasag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Precíziós vagy sem, működjön a gyakorlatban

Bár az elektronizálás az egyik fejlesztési irány a kertészeti gépek gyártásában, elektromos traktort csak korlátozottan lehet használni a ma ismert akkumulátorok mellett, nagyobb jövő előtt állnak a különböző robotok és önjáró eszközök. Gyümölcsszedő robotok is léteznek mechanikus vagy pneumatikus fogószerkezettel, amelyek fölismerik és leszedik a gyümölcsöt.

Hidrokultúrás veresegyházi paradicsom télen-nyáron

December 14-én pénteken, Veresegyházon a Veresi Paradicsom Kft. új üvegházának átadásán Nagy István agrárminiszter a rendezvény fővédnökeként mondott köszöntő beszédet, melyben Magyarország versenyképes élelmiszer termelését, továbbá a kertészet mezőgazdaságban betöltött szerepét és támogatásának jelentőségét részletezte.

Precíziós kenyér: három szuperrobot figyeli a búzamezőket

A Tom, Dick és Harry nevű robotok februártól kezdhetik meg a munkát a 4000 hektáros dél-angliai földterületen. A hároméves kísérleti időszakot a tervek szerint nemcsak több termés, hanem kevesebb vegyszerhasználat is jellemzi majd.

Mégsem pusztul ki a banán?

Decemberben megkezdődött a szedés a világ első talaj nélkül nevelt banánállományában, számol be róla a freshfruitportal.com. A holland Wageningen Egyetem és a Chiquita Brands International együttműködésében megvalósuló kísérleti projekt célja, hogy megfékezzék a banánültetvényekben mérhetetlenül nagy károkat okozó ún. Panama-betegség terjedését.

Közeleg a hazai agrárium legfőbb seregszemléje, az AGROmashEXPO

Bő egy hónap múlva kezdetét veszi a magyarországi agráripar csúcsrendezvénye, a 2019-es AGROmashEXPO. A rendezvény január 23-a és 26-a között, a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban várja majd a látogatókat mintegy 40 ezer négyzetméteren, több mint 350 kiállító részvételével, akik a legújabb mezőgazdasági technológiákat és gépeket vonultatják fel.

Óriási agrárholding jön létre

A Mészáros-csoport holdingba szervezi azokat a többségi tulajdonában lévő agrárérdekeltségeket, amelyek országszerte többféle mezőgazdasági és élelmiszeripari ágazatban tevékenykednek.

Későbbre csúszott a karfioldömping

Ellentmondásosan alakult az idei őszi karfiolpiac, a szeptemberi, októberi áruhiányt november közepére erős dömping váltotta föl, azaz a szokásosnál később alakult ki túlkínálat. Mindez a karfiolok fejlődését befolyásoló őszi időjárás következménye.

Másfél tonnás fogással büszkélkedhet a szerencsés magyar horgász

Nyereményjáték-sorsolással zárult a Magyar Horgászkártya igénylésének opcionális időszaka: az addig regisztráltak egyebek mellett autóval és nagy értékű külföldi horgászutazásokkal gazdagodtak. A MOHOSZ adatai szerint eddig 163 500-an igényelték a januártól kötelezővé váló kártyát.

A dísznövények is megszenvedik, hogy már nincs négy évszakunk

Az idei időjárás is számos meglepetést okozott a dísznövény-kereskedelemben. Például Németországban, ahol a mieinknél hűvösebbek a nyarak, óriási erőfeszítéseket követelt a faiskoláktól az idei szokatlan nyári forróság és a szárazság, jelentősen megemelve a kiadásaikat.

Az év legszebb szőlőbirtoka nem csak mutatós, "finom" is

A Bor és Piac Magazin által minden évben meghirdetett Magyarország legszebb szőlőbirtoka pályázaton a középbirtok kategória nyertese az egri Tóth Ferenc Pincészet lett.