Back to top

A jövő technológiái a kapuban állnak

Mintegy 18 ezren látogattak el november elején Stuttgartba, az idei IVIFHO – Intervitis Interfructa HortiTechnika nemzetközi szakvásárra. A három nap alatt közel ötven országból utaztak szakemberek a helyszínre - a legtöbben Svájcból, Ausztriából, Olaszországból, Franciaországból és Luxemburgból -, akik a 13 országból érkező 302 kiállító szolgáltatásaival, termékeivel ismerkedhettek.

Kétévente rendezik meg Baden-Württemberg tartomány központjában a nemzetközi kiállítást, ahol idén is több mint 45 ezer négyzetméteren voltak jelen a nagy gyártók és start-up cégek erő- és munkagépei mellett a feldolgozóberendezések, a borászati eszközök, a korszerű technológiák és segédanyagok, valamint a szeszipar berendezései.

Fotó: viniczai

A háromnapos eseményen a bort, a gyümölcslevet és a kertészeti növények nemzetközi technológiai szakvásáraként a termesztési és betakarítási technológia, a feldolgozás és a folyamatirányítás, valamint a töltő- és csomagolási technológia egészen a szervezésig és a marketingig terjedő teljes folyamatláncot fedezi.

Az esemény a jövő technológiai megoldásait vette górcső alá, ami a kiállítás idejére, a Német Szőlő- és Bortermelők Szövetsége által szervezett 63. Nemzetközi Borászati Kongresszuson, a kiállítók standján és a gyakorlati bemutatókon is visszatükröződött.

A digitalizálás, a robottechnika szinte minden területen jelen volt a termesztésen, a betakarításon, a feldolgozáson és a folyamatirányításon át az üzemszervezésig, a csomagolásig és a marketing feladatokig.

Az üzleti látogatók dicsérték a kiállításon kitapintható, a maga nemében egyedülálló - a tudomány, az ipar és a szakpolitika közötti - tudásátadást. A rendezvény kísérő programja ezért számos találkozót tartalmazott. A 63. Nemzetközi Borászati Kongresszus első napján az éghajlatváltozás következményeire és a nemzetközi együttműködésre összpontosítottak, ahol részt vettek Németország, Ausztria, Magyarország, Szlovákia, Csehország, Szerbia, Bulgária és Románia szakmapolitikai képviselői.

Fotó: viniczai

A kóstoló zónán - Íztechnológia - Németországból, Ausztriából, Luxemburgból és Franciaországból összesen 14 kutatási és oktatási intézet mutatott be különleges borokat, amelyeket a legfrissebb kutatási eredmények alapján gyártottak és érleltek.

A vásár idén is nagyszerű találkozó helynek bizonyult, ahol nem csak a német érdeklődők fordulnak meg, hanem olasz, svájci, osztrák, francia szakemberek, kereskedők ismerkedhettek az újdonságokkal.

A vásáron történt felmérés alapján kiderült, a látogatók 73 százaléka személyesen vesz részt a beruházási döntésekben, míg 63 százalékuk állította, hogy közvetlenül a vásáron, vagy a következő hat hónapon belül kíván befektetni.

Fotó: viniczai

Forrás: 
magyarmezogazdasag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rengeteg pénzt hoz az új technológia

A precíziós technológia alkalmazásának szükségszerűségét hangsúlyozták a felszólalók a PREGA 2019 nyitónapján. A rendezvényen elhangzott: a magyar mezőgazdaság több száz milliárd forinttal lenne gazdagabb, ha a precíziós technológia teljesen elterjedne a termelésben.

Kukoricabetakarítási rekord: 8 óra alatt 1110 tonna

Egy Amerikában összeszerelt 503 LE-s motorral szerelt CLAAS Lexion 760 Terra Trac RotoPlus APS hibrid cséplőszerkezetű kombájn 8 óra alatt 1110 tonna kukoricát takarított be,

Élményközpontú OMÉK három helyszínen

A legkiválóbb magyar mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termékek bemutatója az OMÉK, amely az idén a fiatalokra és az innovációkra fókuszál. A négynapos kiállítás első napját szakmai rendezvényeknek szentelik. Nagy István agrárminiszter bejelentette, hogy az idén 1,2 milliárd forintos költségvetéssel, vidéki társrendezvényekkel együtt szervezik meg a nagyszabású kiállítást szeptember 26-29. között.

Nő a bioszőlők területe

A világ biotermékpiacát 2016-ban 84,7 milliárd euró értékűre becsülték, ennek 40%-át az Európai Unió teszi ki kb. 34 milliárd euróval. Igen dinamikusan fejlődő piacról van szó, hiszen tíz év alatt megháromszorozódott a világon a biotermékek iránti kereslet.

Mogyoró: bujtványt vagy merisztéma-szaporításút?

Kissé megfeledkeztünk a kevésbé jelentős gyümölcsfajainkról, pedig véleményem szerint manapság mind nagyobb figyelmet érdemelnek. A mogyorófajtákat köztudottan bujtással szaporított gyökeres sarjakkal telepítették régen és Magyarországon még ma is. A világon azonban több új módszert is kifejlesztettek, amivel a mogyorótermesztés egyes problémái elkerülhetők.

Mezőgazdasági gépekre licitáltak Somogyjádon

Bár továbbra is dinamikusan nő az új mezőgazdasági eszközök, gépek forgalma, ezzel párhuzamosan a használt piac is folyamatosan bővül. A nagyobb gazdaságok és a pályázatok nyertesei az új eszközöket keresik, míg a kisebb gazdaságoknak inkább a másodpiac a realitás.

Szélesebb körben válhatnak ismertté a digitális technológiák

Kulcskérdés a gazdák bevezetése a digitális világba, hisz ez esetben jóval többről van szó, mint pusztán technológiai megújulásról – hangsúlyozta Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár a közelgő PREGA konferencia és kiállítás beharangozóján.

Még mindig nő az agrárlízing

Rekordösszeggel zárta a múlt évet a magyar lízingpiac. A teljes lízingpiacot érintő erőteljes növekedés az egyes szegmenseken belül eltérően érvényesül. Az agrárlízing piacán nem növekedett ilyen látványosan a kihelyezés, de szégyenkezésre így sincs ok.

Még Új-Zélandon is keresettek a szlovén SIP termékei

A korábbi állami vállalatból privatizált vállalkozás egyre sikeresebb a világpiacon. Árbevételük 20 százaléka származott a hazai piacról, 80 százalékát az export tette ki. Legfőbb piacaik az Alpok-beli országok, Ausztria és Svájc, ezen kívül még Új-Zéland.

Viaskodó ölyvcsontvázak, okos talpbetét

Az idei FeHoVa is sok újdonsággal szolgált nemcsak a szűken vett szakmabelieknek, hanem azoknak is, akik érdeklődnek az újdonságok, ritkaságok iránt, melyet a gyártók a horgászok, vadászok munkájának hatékonyabbá, kényelmesebbé tételére fejlesztettek ki. De legalább ekkora vonzerőt jelentett a látogatók számára az immár hagyományos kutyakiállítás is.