Kétévente rendezik meg Baden-Württemberg tartomány központjában a nemzetközi kiállítást, ahol idén is több mint 45 ezer négyzetméteren voltak jelen a nagy gyártók és start-up cégek erő- és munkagépei mellett a feldolgozóberendezések, a borászati eszközök, a korszerű technológiák és segédanyagok, valamint a szeszipar berendezései.
A háromnapos eseményen a bort, a gyümölcslevet és a kertészeti növények nemzetközi technológiai szakvásáraként a termesztési és betakarítási technológia, a feldolgozás és a folyamatirányítás, valamint a töltő- és csomagolási technológia egészen a szervezésig és a marketingig terjedő teljes folyamatláncot fedezi.
Az esemény a jövő technológiai megoldásait vette górcső alá, ami a kiállítás idejére, a Német Szőlő- és Bortermelők Szövetsége által szervezett 63. Nemzetközi Borászati Kongresszuson, a kiállítók standján és a gyakorlati bemutatókon is visszatükröződött.
A digitalizálás, a robottechnika szinte minden területen jelen volt a termesztésen, a betakarításon, a feldolgozáson és a folyamatirányításon át az üzemszervezésig, a csomagolásig és a marketing feladatokig.
Az üzleti látogatók dicsérték a kiállításon kitapintható, a maga nemében egyedülálló – a tudomány, az ipar és a szakpolitika közötti – tudásátadást. A rendezvény kísérő programja ezért számos találkozót tartalmazott. A 63. Nemzetközi Borászati Kongresszus első napján az éghajlatváltozás következményeire és a nemzetközi együttműködésre összpontosítottak, ahol részt vettek Németország, Ausztria, Magyarország, Szlovákia, Csehország, Szerbia, Bulgária és Románia szakmapolitikai képviselői.
A kóstoló zónán – Íztechnológia – Németországból, Ausztriából, Luxemburgból és Franciaországból összesen 14 kutatási és oktatási intézet mutatott be különleges borokat, amelyeket a legfrissebb kutatási eredmények alapján gyártottak és érleltek.
A vásár idén is nagyszerű találkozó helynek bizonyult, ahol nem csak a német érdeklődők fordulnak meg, hanem olasz, svájci, osztrák, francia szakemberek, kereskedők ismerkedhettek az újdonságokkal.