Back to top

Folyamatosan emelkedik a baromfitermelés az unióban

Az Európai Unióban a baromfitermelés további erősödésére számítanak a szakemberek - olvasható a rövidtávra kiadott előrejelzésből. Az idén az első negyedévében közel 4 százalékkal több baromfit értékesítettek a tagállamok termelői, mint az azt megelőző félévben. A növekedés azóta ugyan lelassult, de éves szinten így is el fogja érni a 1,5 százalékot.

Az első negyedéves növekedés a termelőkapacitás bővülésének, illetve annak tudható be, hogy ez év elején kevesebb madárinfluenza kitörés volt unió-szerte, mint a megelőző évben.

A leginkább Lengyelországban emelkedett a baromfiszektor kibocsájtása, itt az előző félévhez viszonyítva 8 százalékkal növekedett a termelés, míg Németországban 7, Hollandiában 6, Franciaországban 5, Nagy-Britanniában pedig 3 százalékkal termeltek többet az év első négy hónapjában.   

Export

Bár az idei év első négy hónapjában az unió baromfiexportja is nagyot emelkedett, hiszen január és április között 8 százalékkal bővült a kivitel az előző fél évhez viszonyítva, az előrejelzés azonban 2019 végéig csupán az export mérsékelt növekedésére  számít. Az év eleji megugrást főként a Fülöp-szigetek megnövekedett kereslete okozta, aminek oka az ottani madárinfluenza okozta kiesés volt. Ezért oda a korábbiakhoz képest lényegesen több baromfit szállíthattak az Európai Unió tagállamai,

Az első négy hónapban egyébként Ghána lett az EU legfőbb exportpiaca 10 százalékos részesedéssel, ezt követte Ukrajna és a Fülöp-szigetek.

Az idei évben összességében a baromfikivitel 2,5 százalékos bővülésére számítanak a szakemberek. 2019-ben - figyelembe véve a jelenlegi magasabb szintet – a növekedés várhatóan lassul majd.

Import

Az unióba történő importot az év elején komolyan átalakította az az állategészségügyi jelentés, amelynek következtében Brazília 20 nagyüzemétől vonták meg a kiviteli engedélyt.

A szállítások leállítása miatt 2018 első négy hónapjában 45 százalékkal esett vissza a baromfihús-behozatal Brazíliából. A teljes évre számítva a csökkenés 33- 50 százalék között lesz.

Brazíliát, ha nem is teljes mértékben, de azonnal pótolták. Elsősorban ukrán és chilei termelők vették át brazil társaik megüresedett helyét. Ukrajna 136% százalékkal, a dél-amerikai ország pedig 85 százalékkal növelte korábbi beszállításait az Európai Unióba ez idő alatt. De a teljes uniós import 9 százalékkal még így is elmaradt a megelőző félév eredményétől ebben a négy hónapban.

Az előrejelzések szerint a 2018-as behozatal a tavalyi szinthez hasonló marad az unióban, 2019-ben pedig arra számítanak a szakemberek, hogy Brazília ismét teljes erővel visszatér.

Az unió baromfiimportja pedig megközelítőleg 7 százalékkal emelkedik majd ennek következtében az idei szinthez képest.

A brojler ára és a fogyasztás emelkedése

Az Európai Unióban a brojler ára két éve lassan, de folyamatosan emelkedik. A 44. héten 187,61 EUR/100 kg volt, ami 2,7 százalékkal magasabb, mint tavalyi ilyenkor volt.  Az egy főre jutó fogyasztás enyhén nő a 2017-es stagnálást követően. 2018-ban 24.1kg 2019-ben pedig várhatóan 24,3 kg baromfihúst vásárolnak az uniós polgárok fejenként.

 

 

Forrás: 
Poultry World

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hidrokultúrás veresegyházi paradicsom télen-nyáron

December 14-én pénteken, Veresegyházon a Veresi Paradicsom Kft. új üvegházának átadásán Nagy István agrárminiszter a rendezvény fővédnökeként mondott köszöntő beszédet, melyben Magyarország versenyképes élelmiszer termelését, továbbá a kertészet mezőgazdaságban betöltött szerepét és támogatásának jelentőségét részletezte.

Mégsem pusztul ki a banán?

Decemberben megkezdődött a szedés a világ első talaj nélkül nevelt banánállományában, számol be róla a freshfruitportal.com. A holland Wageningen Egyetem és a Chiquita Brands International együttműködésében megvalósuló kísérleti projekt célja, hogy megfékezzék a banánültetvényekben mérhetetlenül nagy károkat okozó ún. Panama-betegség terjedését.

Dél-Afrika száműzi az uniós baromfitermékeket

Arányos ellenintézkedésekkel kellene sújtania az Európai Uniónak a Dél-Afrikai Köztársaságot amiatt, hogy jelentős vámot léptetett életbe az EU-ból származó baromfitermékekre. Japánba viszont megindulhat az EU exportja.

Jövőre is lesz baromfi állatjóléti támogatási program

Az Agrárminisztérium a baromfiágazat szakmai szervezeteivel egyeztetve már 2018 áprilisában kezdeményezte Brüsszelben a jelenlegi program helyébe lépő új, 2025-ig tartó támogatási programot az eddigihez hasonló szakmai tartalommal, de emelt támogatási kerettel.

Keleti gazdák tüntettek Brüsszelben

Közép- és kelet-európai gazdák tüntettek csütörtökön Brüsszelben az Európai Tanács ülése alatt egyenlő támogatási szinteket és egyéb jogosultságokat követelve.

Nébih vizsgálat: nem mindegyik citrom állta ki a próbát

Citromokat vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta programjában. A szakemberek 10 különböző, hálós kiszerelésű déligyümölcsöt vontak komplex ellenőrzés alá.

Későbbre csúszott a karfioldömping

Ellentmondásosan alakult az idei őszi karfiolpiac, a szeptemberi, októberi áruhiányt november közepére erős dömping váltotta föl, azaz a szokásosnál később alakult ki túlkínálat. Mindez a karfiolok fejlődését befolyásoló őszi időjárás következménye.

Környezetbarátabb termésnövelő termékeket lehet forgalmazni

Az uniós tagállamok állandó képviselői szerdán jóváhagyták az Európai Parlamenttel kötött, a termésnövelő anyagok uniós forgalomba hozataláról szóló új szabályokra vonatkozó megállapodást.

Menő a fair trade azaz a méltányos kereskedelem

Sosem látott növekedést produkált 2017-ben a méltányos kereskedelmi (fair trade)termékek forgalma hazánkban. A növekedés nyolcszoros az előző évhez képest – derül ki a Tudatos Vásárlók Egyesületének jelentéséből.

Több fémzárolt vetőmag került idén a földbe

A Magyarországon előállított, fémzárolt vetőmag mennyisége tavaly összesen 316,3 ezer tonnát tett ki – közölte az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI).