Back to top

Folyamatosan emelkedik a baromfitermelés az unióban

Az Európai Unióban a baromfitermelés további erősödésére számítanak a szakemberek - olvasható a rövidtávra kiadott előrejelzésből. Az idén az első negyedévében közel 4 százalékkal több baromfit értékesítettek a tagállamok termelői, mint az azt megelőző félévben. A növekedés azóta ugyan lelassult, de éves szinten így is el fogja érni a 1,5 százalékot.

Az első negyedéves növekedés a termelőkapacitás bővülésének, illetve annak tudható be, hogy ez év elején kevesebb madárinfluenza kitörés volt unió-szerte, mint a megelőző évben.

A leginkább Lengyelországban emelkedett a baromfiszektor kibocsájtása, itt az előző félévhez viszonyítva 8 százalékkal növekedett a termelés, míg Németországban 7, Hollandiában 6, Franciaországban 5, Nagy-Britanniában pedig 3 százalékkal termeltek többet az év első négy hónapjában.   

Export

Bár az idei év első négy hónapjában az unió baromfiexportja is nagyot emelkedett, hiszen január és április között 8 százalékkal bővült a kivitel az előző fél évhez viszonyítva, az előrejelzés azonban 2019 végéig csupán az export mérsékelt növekedésére  számít. Az év eleji megugrást főként a Fülöp-szigetek megnövekedett kereslete okozta, aminek oka az ottani madárinfluenza okozta kiesés volt. Ezért oda a korábbiakhoz képest lényegesen több baromfit szállíthattak az Európai Unió tagállamai,

Az első négy hónapban egyébként Ghána lett az EU legfőbb exportpiaca 10 százalékos részesedéssel, ezt követte Ukrajna és a Fülöp-szigetek.

Az idei évben összességében a baromfikivitel 2,5 százalékos bővülésére számítanak a szakemberek. 2019-ben - figyelembe véve a jelenlegi magasabb szintet – a növekedés várhatóan lassul majd.

Import

Az unióba történő importot az év elején komolyan átalakította az az állategészségügyi jelentés, amelynek következtében Brazília 20 nagyüzemétől vonták meg a kiviteli engedélyt.

A szállítások leállítása miatt 2018 első négy hónapjában 45 százalékkal esett vissza a baromfihús-behozatal Brazíliából. A teljes évre számítva a csökkenés 33- 50 százalék között lesz.

Brazíliát, ha nem is teljes mértékben, de azonnal pótolták. Elsősorban ukrán és chilei termelők vették át brazil társaik megüresedett helyét. Ukrajna 136% százalékkal, a dél-amerikai ország pedig 85 százalékkal növelte korábbi beszállításait az Európai Unióba ez idő alatt. De a teljes uniós import 9 százalékkal még így is elmaradt a megelőző félév eredményétől ebben a négy hónapban.

Az előrejelzések szerint a 2018-as behozatal a tavalyi szinthez hasonló marad az unióban, 2019-ben pedig arra számítanak a szakemberek, hogy Brazília ismét teljes erővel visszatér.

Az unió baromfiimportja pedig megközelítőleg 7 százalékkal emelkedik majd ennek következtében az idei szinthez képest.

A brojler ára és a fogyasztás emelkedése

Az Európai Unióban a brojler ára két éve lassan, de folyamatosan emelkedik. A 44. héten 187,61 EUR/100 kg volt, ami 2,7 százalékkal magasabb, mint tavalyi ilyenkor volt.  Az egy főre jutó fogyasztás enyhén nő a 2017-es stagnálást követően. 2018-ban 24.1kg 2019-ben pedig várhatóan 24,3 kg baromfihúst vásárolnak az uniós polgárok fejenként.

 

 

Forrás: 
Poultry World

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

47 millió tonna gyümölcs termett Európában

A közelmúltban Berlinben lebonyolított Fruit Logistica szakvásár kiváló alkalmat adott az elmúlt év gyümölcs- és zöldségtermeléséről és –kereskedeleméről szóló leltár elkészítéséhez.

Elszállnak az élelmiszerárak Ausztriában

Nyugati szomszédainknál 2011 óta 6 százalékponttal gyorsabban emelkedtek az árak az euró-övezet átlagánál, s e különbséghez a regionális élelmiszerek jelentős drágulása is hozzájárult.

Bantamot a tyúkudvarba!

Vannak olyan díszbaromfifajták, melyek első pillantásra megnyerik a szemlélő tetszését. Ilyen sokak által kedvelt fajta a bantam, melynek tenyésztése nálunk is több mint egy évszázados múltra tekint vissza. Egyesek a tyúkudvar kis királyfijának nevezik ezt, a meglehetősen élénk vérmérsékletű, kackiás tollast.

Csúcsot döntött a skót whisky exportja

Kiemelkedően jó évet zártak a skót whiskyt előállítók és exportálók.Tavaly mind mennyiségében, mind értékében megdőlt az eddigi eladási rekord, s ezzel a kőolajat nem számítva, a brit exportbevétel 1 százaléka származott a skót whisky értékesítéséből.

Ködös Albion – ugrás az ismeretlenbe?

Nem oszlik, sőt inkább egyre sűrűbb a Londont borító legendás köd. A brit parlament példátlan többséggel utasította el január közepén az immár két éve formálódó, az Európai Unióból való kilépésnek szervezett keretet adó, a kilépés feltételeit megfogalmazó megállapodástervezetet. Az ellenzék túl puhának, a kormánypártiaknak pedig túl keménynek találták az Európai Bizottság konszenzusát bíró menetrendet.

Az EU két magyarországi környezetvédelmi kezdeményezést támogat

Az alacsony szén-dioxid-kibocsátású, körforgásos gazdaságra való európai átállás elősegítése érdekében az unió LIFE programjának új finanszírozási forrásai több mint 3,2 milliárd euró összegű kiegészítő támogatásban részesítik tíz tagállam környezetvédelmi és éghajlat-politikai projektjeit, köztük két magyar kezdeményezést.

A német élelmiszeripar az aszály és a Brexit árnyékában

„A német mezőgazdaság számára a legfőbb prioritás a nyitott piac fenntartása az Egyesült Királysággal”, mondta Joachim Rukwied, a Német Parasztszövetség (DBV) elnöke egy, a közelmúltban az ágazat helyzetéről tartott sajtótájékoztatón.

Sok pénz bejött a chipsadóból, csak a népnevelés nem sikerült

Bevezetése óta közel 200 milliárd forint költségvetési rést tömött be a népegészségügyi termékadó. Adóként bevált, népnevelési eszközként viszont kétséges a hatása.

Átlagosan 15 százalékkal emeli dolgozói bérét a Lidl

Újabb, átlagosan 15 százalékos béremelést hajt végre a Lidl Magyarország március 1-jétől, csaknem 4600, az üzletekben és a raktárakban dolgozó munkavállaló fizetése nő - közölte a társaság csütörtökön az MTI-vel.

Az uniós mezőgazdasági tárgyalásokon is támogatja egymást Magyarország és Szlovákia

A magyar-szlovák agrárkapcsolatok fontossága és szerepe túlmutat a kétoldalú kapcsolatokon, a Visegrádi Négyek együttműködése keretében is intenzív közös munka zajlik és számtalan kérdésben az európai uniós fórumokon is együtt lép fel a két ország a mezőgazdaság termelők érdekeinek védelmében - mondta Feldman Zsolt.