Érkezik az alma-, körte- és törkölycefre, barackból viszont semmi sem lesz az idén a somogyi főzdékben
– Barack abszolút nincs, a szezon elején meggyet, cseresznyét, most körtét almát hoznak – mondta Gadányi Albert a sonline.hu-nak. A Medicina Hungariqum Kft. főzőmestere hozzátette: egyszerre kétszáz liter pálinkát tudnak előállítani.
– Nem emeltünk árat, a tavalyi áron, literjét 1700 forintért főzzünk ki. Átlagban az ügyfelek 15 liter pálinkát állíttatnak elő a táska főzdénkben – tette hozzá Gadányi Albert. Megjegyezte: nagyon fontos, hogy
A nagycsepelyi főzdében is nagyüzemben megy a főzés. A Szőke Farkas Kft.-nél azt mondták: a gyümölcsök mennyisége és minősége is jó az idén. Szőke András, a cég tulajdonosa elmondta: jelenleg leginkább almát, birset és törkölyt, szőlőt visznek hozzájuk. – Minden előbb érett – tette hozzá.
Pach Gábor pálinkafőzőmester elmondta: rekordmennyiség termett szőlőből, főzdéjébe leginkább ebből készít pálinkát. – El kell felejtenünk a barackot az idén, szőlőt kaptunk helyette – fogalmazott Pach Gábor. – Az ebből készült pálinka zamatos, szépen jönnek az illatok, valamint kevésből is finom párlat készíthető.
– mondta Tóth István, növényvédelmi szakmérnök. Megjegyezte: a nyári meleg viszont kedvezett a cukrosodásnak, jó minőségű a szőlő-, az alma-, a körtecefre.
Tolnában alig főzettek le pálinkát, kevés volt a gyümölcs
A tavalyi év jobb volt, állítják a megyében működő szeszfőzdék. A nyár elején beérett gyümölcsből még viszonylag többen, később azonban már kevesen éltek a pálinkafőzetés lehetőségével. Jelenleg egy háztartásban 86 liter 56 fokos pálinkát főzethet le bárki – emlékeztet a teol.hu.
Az teol.hu által megkérdezett főzdék tulajdonosai elmondták, jelentősen visszaesett a tavalyi évhez képest a bérfőzetés. A gyakorlatban, aki bérfőzetni szeretne, azzal számolhat, hogy legfeljebb 86 liter, 50 fokos pálinkáért literenként 835 forint jövedéki adót kell fizetnie, amelyhez hozzájön a munkadíj. Amennyiben ennél nagyobb mennyiségre tart valaki igényt, akkor literenként 1670 forint jövedéki adóval kell kalkulálnia, amelyhez szintén hozzájön a munkadíj.
A kölesdi Berényi István azt mondta, hogy míg
Ennek oka, hogy idén kevés sárgabarack termett, másrészt viszont egyre többen főznek ki otthon cefrét. Megváltoztak a szokások is. Többen kisebb tételeket főzetnének le egyszerre, ezt azonban csak kevés szeszfőzdés vállalja. A megrendelők egyébként jó minőségre vágynak, amit a házi előállítással nem biztos, hogy elérnek. Ez egy szakma, amihez érteni kell és nem lehet könyvekből megtanulni, tette hozzá a szakember.
Az egyik ismert pálinkaház tulajdonosa elmondta,
A kereskedelmi tétel literéért kétszer 835 forintot, a bérfőzetésért 835 forintot, míg az otthon főzöttért egész évben csupán 1000 forintot kell fizetni. És nem literenként, hanem a teljes tételért. Ráadásul ez utóbbi nem is kerülhetne piacra, mégis ott köt ki egy része. Kérdés az is, a településeken ellenőrzi-e a helyi önkormányzattól bárki is az otthon főzőt. Egyes adatok szerint jelenleg akár negyvenezer pálinkafőző gép is forgalomban lehet, amiből tizenegyezer berendezést jelentettek csak be.