Back to top

Idén elfelejthetjük a barackpálinkát

Idén főleg alma-, körte- és törkölycefréből készül a pálinka, mivel a barackból a tavaszi fagyok miatt kevesebb termett. Tolnában azonban olyan kevés volt a gyümölcs, hogy alig főzettek le pálinkát.

Érkezik az alma-, körte- és törkölycefre, barackból viszont semmi sem lesz az idén a somogyi főzdékben

– Barack abszolút nincs, a szezon elején meggyet, cseresznyét, most körtét almát hoznak – mondta Gadányi Albert a sonline.hu-nak. A Medicina Hungariqum Kft. főzőmestere hozzátette: egyszerre kétszáz liter pálinkát tudnak előállítani.

– Nem emeltünk árat, a tavalyi áron, literjét 1700 forintért főzzünk ki. Átlagban az ügyfelek 15 liter pálinkát állíttatnak elő a táska főzdénkben – tette hozzá Gadányi Albert. Megjegyezte: nagyon fontos, hogy

ne a lehullott, beteg gyümölcsöket hozzák, hanem a fáról szedett egészségeset, amelyet a mosást követően szeleteljenek, vagy daráljanak.

A nagycsepelyi főzdében is nagyüzemben megy a főzés. A Szőke Farkas Kft.-nél azt mondták: a gyümölcsök mennyisége és minősége is jó az idén. Szőke András, a cég tulajdonosa elmondta: jelenleg leginkább almát, birset és törkölyt, szőlőt visznek hozzájuk. – Minden előbb érett – tette hozzá.

Barackkal, vadszilvával szoktunk kezdeni, de ezek a fajták elfagytak, helyettük az 5-6 héttel később érők érkeznek már a főzdénkbe.

Pach Gábor pálinkafőzőmester elmondta: rekordmennyiség termett szőlőből, főzdéjébe leginkább ebből készít pálinkát. – El kell felejtenünk a barackot az idén, szőlőt kaptunk helyette – fogalmazott Pach Gábor. – Az ebből készült pálinka zamatos, szépen jönnek az illatok, valamint kevésből is finom párlat készíthető.

A tavaszi fagyok miatt sem kajszi, sem őszibarack nem termett nagyobb mennyiségben Somogyban

– mondta Tóth István, növényvédelmi szakmérnök. Megjegyezte: a nyári meleg viszont kedvezett a cukrosodásnak, jó minőségű a szőlő-, az alma-, a körtecefre.

Tolnában alig főzettek le pálinkát, kevés volt a gyümölcs

A tavalyi év jobb volt, állítják a megyében működő szeszfőzdék. A nyár elején beérett gyümölcsből még viszonylag többen, később azonban már kevesen éltek a pálinkafőzetés lehetőségével. Jelenleg egy háztartásban 86 liter 56 fokos pálinkát főzethet le bárki - emlékeztet a teol.hu.

Az teol.hu által megkérdezett főzdék tulajdonosai elmondták, jelentősen visszaesett a tavalyi évhez képest a bérfőzetés. A gyakorlatban, aki bérfőzetni szeretne, azzal számolhat, hogy legfeljebb 86 liter, 50 fokos pálinkáért literenként 835 forint jövedéki adót kell fizetnie, amelyhez hozzájön a munkadíj. Amennyiben ennél nagyobb mennyiségre tart valaki igényt, akkor literenként 1670 forint jövedéki adóval kell kalkulálnia, amelyhez szintén hozzájön a munkadíj.

A kölesdi Berényi István azt mondta, hogy míg

két éve huszonötezer liter pálinkát főztek ki nála, addig idén ennek csak tizedét.

Ennek oka, hogy idén kevés sárgabarack termett, másrészt viszont egyre többen főznek ki otthon cefrét. Megváltoztak a szokások is. Többen kisebb tételeket főzetnének le egyszerre, ezt azonban csak kevés szeszfőzdés vállalja. A megrendelők egyébként jó minőségre vágynak, amit a házi előállítással nem biztos, hogy elérnek. Ez egy szakma, amihez érteni kell és nem lehet könyvekből megtanulni, tette hozzá a szakember.

Az egyik ismert pálinkaház tulajdonosa elmondta,

ugyanaz a pohár pálinka, ami a piacra kerül, három különböző adónem alá tartozik, attól függően ki állította elő.

A kereskedelmi tétel literéért kétszer 835 forintot, a bérfőzetésért 835 forintot, míg az otthon főzöttért egész évben csupán 1000 forintot kell fizetni. És nem literenként, hanem a teljes tételért. Ráadásul ez utóbbi nem is kerülhetne piacra, mégis ott köt ki egy része. Kérdés az is, a településeken ellenőrzi-e a helyi önkormányzattól bárki is az otthon főzőt. Egyes adatok szerint jelenleg akár negyvenezer pálinkafőző gép is forgalomban lehet, amiből tizenegyezer berendezést jelentettek csak be.

Forrás: 
sonline.hu/teol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Porosodó pálinkafőzőkkel lenne tele az ország?

Nem tartja életszerűnek a NAV-hoz befolyó adatokat a Pálinka Nemzeti Tanács, a magánfőzésről szóló 2018-as adóhatósági adatokból ugyanis az derül ki, hogy az országban nyilvántartott, magánfőzésre szolgáló lepárlókészülékeknek csak mintegy egyharmadát használták 2018-ban.

Szárnyal a prémium sörök forgalma

Hetvenhatezer hektoliterrel több sört adtak el tavaly a vezető sörgyárak a hazai piacon. A felsőkategóriás sörök értékesítése 2018-ban messze az átlag felett, összesen 24 százalékkal nőtt. Szintén átlag feletti növekedést ért el az alkoholmentes és az ízesített sörök forgalma is.

Problémás csiliolajat és őrölt gyömbért találtak

Határérték feletti benzo(a)pirént és PAH-ot mértek Kínából származó őrölt gyömbérben, illetve határérték feletti lágyítószert, úgynevezett epoxidált szójaolajat (ESBO) mutatott ki kínai, csirke ízesítésű, tofus, chili olajban. Mindkét esetről a RASFF-on keresztül szerzett tudomást a Nébih.

47 millió tonna gyümölcs termett Európában

A közelmúltban Berlinben lebonyolított Fruit Logistica szakvásár kiváló alkalmat adott az elmúlt év gyümölcs- és zöldségtermeléséről és –kereskedeleméről szóló leltár elkészítéséhez.

Elszállnak az élelmiszerárak Ausztriában

Nyugati szomszédainknál 2011 óta 6 százalékponttal gyorsabban emelkedtek az árak az euró-övezet átlagánál, s e különbséghez a regionális élelmiszerek jelentős drágulása is hozzájárult.

Nem áll végrehajtás alatt a HELL ENERGY

A megindított végrehajtás során a 12 millió forint értékű követelés a társaság részéről január közepén teljes mértékben kiegyenlítésre került. A végrehajtó az eljárását 2019. január 31. napján befejezetté nyilvánította. Mindezekből okszerűen következik, hogy a cégnyilvántartásban 2019. február 4-én megjelent végrehajtási jog bejegyzésére törvénytelenül került sor.

Sajtbírálói tanfolyam indul

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács támogatásával, március 22-i kezdettel sajtbírálói képzést indít a Magyar Sajtkészítők Egyesülete.

Csúcsot döntött a skót whisky exportja

Kiemelkedően jó évet zártak a skót whiskyt előállítók és exportálók.Tavaly mind mennyiségében, mind értékében megdőlt az eddigi eladási rekord, s ezzel a kőolajat nem számítva, a brit exportbevétel 1 százaléka származott a skót whisky értékesítéséből.

A német élelmiszeripar az aszály és a Brexit árnyékában

„A német mezőgazdaság számára a legfőbb prioritás a nyitott piac fenntartása az Egyesült Királysággal”, mondta Joachim Rukwied, a Német Parasztszövetség (DBV) elnöke egy, a közelmúltban az ágazat helyzetéről tartott sajtótájékoztatón.

Átlagosan 15 százalékkal emeli dolgozói bérét a Lidl

Újabb, átlagosan 15 százalékos béremelést hajt végre a Lidl Magyarország március 1-jétől, csaknem 4600, az üzletekben és a raktárakban dolgozó munkavállaló fizetése nő - közölte a társaság csütörtökön az MTI-vel.