Back to top

Idén elfelejthetjük a barackpálinkát

Idén főleg alma-, körte- és törkölycefréből készül a pálinka, mivel a barackból a tavaszi fagyok miatt kevesebb termett. Tolnában azonban olyan kevés volt a gyümölcs, hogy alig főzettek le pálinkát.

Érkezik az alma-, körte- és törkölycefre, barackból viszont semmi sem lesz az idén a somogyi főzdékben

– Barack abszolút nincs, a szezon elején meggyet, cseresznyét, most körtét almát hoznak – mondta Gadányi Albert a sonline.hu-nak. A Medicina Hungariqum Kft. főzőmestere hozzátette: egyszerre kétszáz liter pálinkát tudnak előállítani.

– Nem emeltünk árat, a tavalyi áron, literjét 1700 forintért főzzünk ki. Átlagban az ügyfelek 15 liter pálinkát állíttatnak elő a táska főzdénkben – tette hozzá Gadányi Albert. Megjegyezte: nagyon fontos, hogy

ne a lehullott, beteg gyümölcsöket hozzák, hanem a fáról szedett egészségeset, amelyet a mosást követően szeleteljenek, vagy daráljanak.

A nagycsepelyi főzdében is nagyüzemben megy a főzés. A Szőke Farkas Kft.-nél azt mondták: a gyümölcsök mennyisége és minősége is jó az idén. Szőke András, a cég tulajdonosa elmondta: jelenleg leginkább almát, birset és törkölyt, szőlőt visznek hozzájuk. – Minden előbb érett – tette hozzá.

Barackkal, vadszilvával szoktunk kezdeni, de ezek a fajták elfagytak, helyettük az 5-6 héttel később érők érkeznek már a főzdénkbe.

Pach Gábor pálinkafőzőmester elmondta: rekordmennyiség termett szőlőből, főzdéjébe leginkább ebből készít pálinkát. – El kell felejtenünk a barackot az idén, szőlőt kaptunk helyette – fogalmazott Pach Gábor. – Az ebből készült pálinka zamatos, szépen jönnek az illatok, valamint kevésből is finom párlat készíthető.

A tavaszi fagyok miatt sem kajszi, sem őszibarack nem termett nagyobb mennyiségben Somogyban

– mondta Tóth István, növényvédelmi szakmérnök. Megjegyezte: a nyári meleg viszont kedvezett a cukrosodásnak, jó minőségű a szőlő-, az alma-, a körtecefre.

Tolnában alig főzettek le pálinkát, kevés volt a gyümölcs

A tavalyi év jobb volt, állítják a megyében működő szeszfőzdék. A nyár elején beérett gyümölcsből még viszonylag többen, később azonban már kevesen éltek a pálinkafőzetés lehetőségével. Jelenleg egy háztartásban 86 liter 56 fokos pálinkát főzethet le bárki - emlékeztet a teol.hu.

Az teol.hu által megkérdezett főzdék tulajdonosai elmondták, jelentősen visszaesett a tavalyi évhez képest a bérfőzetés. A gyakorlatban, aki bérfőzetni szeretne, azzal számolhat, hogy legfeljebb 86 liter, 50 fokos pálinkáért literenként 835 forint jövedéki adót kell fizetnie, amelyhez hozzájön a munkadíj. Amennyiben ennél nagyobb mennyiségre tart valaki igényt, akkor literenként 1670 forint jövedéki adóval kell kalkulálnia, amelyhez szintén hozzájön a munkadíj.

A kölesdi Berényi István azt mondta, hogy míg

két éve huszonötezer liter pálinkát főztek ki nála, addig idén ennek csak tizedét.

Ennek oka, hogy idén kevés sárgabarack termett, másrészt viszont egyre többen főznek ki otthon cefrét. Megváltoztak a szokások is. Többen kisebb tételeket főzetnének le egyszerre, ezt azonban csak kevés szeszfőzdés vállalja. A megrendelők egyébként jó minőségre vágynak, amit a házi előállítással nem biztos, hogy elérnek. Ez egy szakma, amihez érteni kell és nem lehet könyvekből megtanulni, tette hozzá a szakember.

Az egyik ismert pálinkaház tulajdonosa elmondta,

ugyanaz a pohár pálinka, ami a piacra kerül, három különböző adónem alá tartozik, attól függően ki állította elő.

A kereskedelmi tétel literéért kétszer 835 forintot, a bérfőzetésért 835 forintot, míg az otthon főzöttért egész évben csupán 1000 forintot kell fizetni. És nem literenként, hanem a teljes tételért. Ráadásul ez utóbbi nem is kerülhetne piacra, mégis ott köt ki egy része. Kérdés az is, a településeken ellenőrzi-e a helyi önkormányzattól bárki is az otthon főzőt. Egyes adatok szerint jelenleg akár negyvenezer pálinkafőző gép is forgalomban lehet, amiből tizenegyezer berendezést jelentettek csak be.

Forrás: 
sonline.hu/teol.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hidrokultúrás veresegyházi paradicsom télen-nyáron

December 14-én pénteken, Veresegyházon a Veresi Paradicsom Kft. új üvegházának átadásán Nagy István agrárminiszter a rendezvény fővédnökeként mondott köszöntő beszédet, melyben Magyarország versenyképes élelmiszer termelését, továbbá a kertészet mezőgazdaságban betöltött szerepét és támogatásának jelentőségét részletezte.

Már biotea is van

Zöldségek, tojás, tej és hús után már az élvezeti cikkek piacán is egyre terjednek a bioélelmiszerek, így hamarosan a biotea, valamint a biominősítésű egyéb termékek is az asztalra kerülnek.

Vegák lesznek a svédek?

A svédországi Mezőgazdasági Bizottság adatai szerint a svédek egyre kevesebb húst fogyasztanak. 2018 első 9 hónapjában több mint egy kilóval csökkent az egy főre jutó húsfogyasztás.

A magas vérnyomás csökkenthető - ezeket együk!

A magas vérnyomás népbetegségnek számít manapság, pedig egyszerű életmódváltással és helyes, kiegyensúlyozott étkezéssel megelőzhető, gyógyítható lenne a probléma. Az alábbi 7 élelmiszer fogyasztása javasolt a magas vérnyomással küzdőknek.

Nébih vizsgálat: nem mindegyik citrom állta ki a próbát

Citromokat vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta programjában. A szakemberek 10 különböző, hálós kiszerelésű déligyümölcsöt vontak komplex ellenőrzés alá.

Ne a kártevők fogyasszák el a salátánkat

A salátát elő- vagy utónövényként hajtatják, rendszerint a melegigényes növények előterményeként. Termesztőberendezésünk fűtési szintjétől függően ősztől tavaszig bármikor ültethetjük. Nem tartozik a hőigényes primőrök közé, fényigénye viszont fajtánként változó. A szélsőséges klimatikus viszonyokra érzékenyen reagál, ezért nagy odafigyelést igényel.

Az év legszebb szőlőbirtoka nem csak mutatós, "finom" is

A Bor és Piac Magazin által minden évben meghirdetett Magyarország legszebb szőlőbirtoka pályázaton a középbirtok kategória nyertese az egri Tóth Ferenc Pincészet lett.

Menő a fair trade azaz a méltányos kereskedelem

Sosem látott növekedést produkált 2017-ben a méltányos kereskedelmi (fair trade)termékek forgalma hazánkban. A növekedés nyolcszoros az előző évhez képest – derül ki a Tudatos Vásárlók Egyesületének jelentéséből.

Saját sztorikkal jobban eladható a marhahús

Nagyszabású húsmarhatenyésztési tanácskozás zajlott Lengyelországban, amelyen a Magyar Állattenyésztők Szövetsége is képviseltette magát. A segítségükkel készült el az elhangzottakról szóló összefoglaló második része.

Zöldborsó: a velőtől a kifejtőig

A zöldborsó nem egyetlen egységes kategória. Biológiai igényeiben, megjelenésében és a tenyészidő hossza tekintetében is eltérő változatai különböztethetők meg: a kifejtőborsó, a velőborsó és a cukorborsó. Létezik lapos hüvelyű és telt hüvelyű borsó.