0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Több tonna alma rohad a földeken

Katasztrofális helyzetbe kerültek a szerbiai almatermesztők az alacsony felvásárlási árak miatt. A termés a fák alatt rohad a földeken. Az alma felvásárlási ára elérte azt a minimumot, amelyért már leszedni sem érdemes. A szendrői és verseci termelőknek 3-5 dinárt (8-14 Ft) kínálnak az alma kilogrammjáért.

A termelők elmondták, az elmúlt tíz évben nem volt ennyire alacsony a felvásárlási ár – írja a Szabad Magyar Szó.

A fehértemplomi és a verseci almatermelők az idei évre nem szívesen emlékeznek majd, hiszen alig sikerül fedni a termelési költségeket, amikor pedig eljött a szedés ideje, összeomlott minden.

Az üzemanyag tavaly óta húsz dinárral (50 Ft) drágult literenként, egy láda négy dinárral (10 Ft) kerül többe, míg az almáért az elmúlt 13 évben nem fizettek ennyire keveset.

Emellett, az elsőosztályú alma exportja sem indult még meg Oroszországba, ami miatt egyesek kénytelenek a kiváló minőségű termést ipari áron eladni.

Az elsőosztályú alma kilójáért 20 dinárt (50 Ft) fizetnek az oroszok, ami szintén alacsonyabb ár mint tavaly, az ipari almáért pedig 3-4 dinárt (8-10 Ft) fizetnek. Ez a bevétel még a legalapvetőbb költségeket sem fedi, hiszen a szedőknek 2 dinárt fizetnek a leszedett alma kilójáért, és ezen felül még itt vannak a szállítás, válogatás költségei.

Tavaly az első osztályú alma kilogrammjáért novemberben 45-50 dinárt (122-136 Ft) fizetnek. Most, amellett, hogy nagyon alacsony az ár, nem is akarja megvenni senki.

Több tonna alma rohad a gyümölcsfák alatt a földeken, a szakértők a elmondták, hogy ahelyett, hogy hagyják rohadni, végterméket kellene készíteni belőle, vagyis szörpöt vagy pálinkát, amit el is lehet adni.

Forrás: Szabad Magyar Szó