Back to top

Földbe kerültek az első komlótövek Kastélyosdombón

Több mint két évtized után újra termelnek hazánkban komlót. A sör egyik ízesítő anyagaként szolgáló növény nagyüzemi termesztését Kastélyosdombón kezdték el.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a Heineken Hungaria között létrejött stratégiai megállapodás keretében egy kereskedelmi szempontból hosszú távon fenntartható modellt valósít meg, a sör egyik alapanyagául szolgáló komlótermesztés újraindításával, ami a Somogy megyei településen élő hátrányos helyzetű családok megélhetéséhez is hozzájárul.

Az első tövek több mint egy éves előkészítés után kerültek a földbe.

Az eseményen részt vett, s magában az ültetésben is aktív szerepet vállalt Nagy István agrárminiszter, Geert Swaanenburg, a Heineken Hungaria vezérigazgatója, Lehel László a Magyar Ökumenikus Szervezet elnök-igazgatója, Lévai Anikó a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete.

Somogy megyében, a barcsi kistérségben található Kastélyosdombón a segélyszervezet Szociális és Fejlesztő Központjának egy hektáros területén, több szakaszban 2500 tő komló kerül a földbe a Heineken Hungaria által a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel kötött szerződés alapján nyújtott 30 milliós támogatás felhasználásával.

A jövő évben várható két tonnás termést a Heineken piaci áron vásárolja fel.

Az eseményen részt vevő Nagy István agrárminiszter egyebek mellett elmondta, a kormány kiemelten kezeli az agrárium versenyképességének erősítését, ennek érdekében az újabb lehetőségek felkutatását. A komlótermesztésnek nagy hagyománya volt korábban hazánkban, ami a segélyszervezet és a Heineken összefogásával éledhet újjá.

Fotó: AM
Kitért arra is, a tervek között szerepel újabb ültetvények létrehozása. Egyben arra is utalt, hogy a jövő év januárjától az élelmiszeripari vállalkozások fejlesztésére megnyíló 40 milliárd összegű pályázati forrásból lehetőség nyílik támogatás elnyerésére a növény feldolgozásához szárító és pellettáló építésére is, s ezzel az már mint kész termék kerülhet a piacra. Hangsúlyozta, minden feltétel adott ahhoz, hogy Kastélyosdombó felkerüljön Magyarország gazdasági térképére, a hazai komlótermesztés otthonává váljon.

E gondolatokat továbbvíve Lehel László, a segélyszervezet elnök-igazgatója arról szólt, hogy a komlótermesztéssel egy teljesen új területtel bővítették a már meglévőket, s amelyben találkoztak a céljaik a Heinekenével.

A programmal tudást és lehetőséget adnak a családok kezébe, ami egyben hosszú távú bevételi forrást jelent számukra ebben a hátrányos helyzetű térségben,

ahol kevés a munkalehetőség. Kiemelte, a modellt szeretnék minél szélesebb körben elterjeszteni, hogy az minél több család önálló megélhetését tegye lehetővé.

Mindehhez Geert Swaanenburg, a Heineken Hungária Zrt. vezérigazgatója a következőket tette hozzá: a világ minden táján különösen fontos értékként tartják számon a helyi termékeket, támaszkodnak a helyi erőforrásokra, Magyarországon is nagy hangsúlyt helyeznek erre. Kiemelte, büszkék arra, hogy részesei lehetnek a komló termesztésének újraindításának, ami egy hosszú távú és biztos befektetést jelent, valamint megalapozza a fenntartható gazdaságot is. A kastélyosdombói az első lépés, tervezik a továbbfejlesztését, újabb területek bevonását a komló termesztésébe.

Hangsúlyozta, a Soproni előállításához az árpa után a jövőben már teljes egészében magyar komlót használhatnak fel.

A magyarok körében kedvelt sör ugyanis már 2016 óta száz százalékban magyar árpából készül, ami mintegy száz gazdának jelent biztos megélhetést. E mellett, a Soproni Radlereket magyar meggyel és bodzával ízesítik.

Lévai Anikó, az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete, pedig annak a véleményének adott hangot, hogy a kastélyosdombói esélyteremtő modell az átmeneti kezelés helyett állandó megoldást kínál a családoknak, ami egy újabb egyedülálló elemmel bővült, ami jövedelemhez juttatja őket.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hidrokultúrás veresegyházi paradicsom télen-nyáron

December 14-én pénteken, Veresegyházon a Veresi Paradicsom Kft. új üvegházának átadásán Nagy István agrárminiszter a rendezvény fővédnökeként mondott köszöntő beszédet, melyben Magyarország versenyképes élelmiszer termelését, továbbá a kertészet mezőgazdaságban betöltött szerepét és támogatásának jelentőségét részletezte.

Már biotea is van

Zöldségek, tojás, tej és hús után már az élvezeti cikkek piacán is egyre terjednek a bioélelmiszerek, így hamarosan a biotea, valamint a biominősítésű egyéb termékek is az asztalra kerülnek.

Elhalasztották az egységes dohánytermék-csomagolások bevezetését

Az egyik legnagyobb hatású, kilátásba helyezett változást az a kormányrendelet fogalmazta meg, amely szerint 2019. május 20-ától kizárólag egységes csomagolással ellátott dohánytermékeket lehetne forgalmazni Magyarországon.

Óriási agrárholding jön létre

A Mészáros-csoport holdingba szervezi azokat a többségi tulajdonában lévő agrárérdekeltségeket, amelyek országszerte többféle mezőgazdasági és élelmiszeripari ágazatban tevékenykednek.

Újabb pályázati forrás jut környezet- és természetvédelemre

Magyarország két LIFE integrált pályázatát is támogatja az Európai Bizottság, egyet környezetvédelmi, egyet pedig természetvédelmi területen - mondta el Nagy István agrárminiszter az MTI-nek csütörtökön.

Elfogadták az illeglális kutak morattóriumának 2020-ig történő meghosszabbítását

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kezdeményezésére a Magyar Országgyűlés elfogadta az illegálisan kialakított kutak bírságmentes fennmaradására korábban 2018. december 31-ig szóló időpont 2020 végéig történő meghosszabbítását.

Környezetbarátabb termésnövelő termékeket lehet forgalmazni

Az uniós tagállamok állandó képviselői szerdán jóváhagyták az Európai Parlamenttel kötött, a termésnövelő anyagok uniós forgalomba hozataláról szóló új szabályokra vonatkozó megállapodást.

17 tonna feletti átlagtermés: szenvedélyük a kukorica

Ha nem is dőltek meg a korábbi rekordok, szép sikerek születtek az idei, X. Kukorica Termésversenyen. Minderről ünnepélyes keretek között számolt be a Magyar Kukorica Klub Egyesület elnöksége. A gödöllői Grassalkovich Kastélyban tartott díjátadó ünnepségen az ország öt régiójából jöttek el termelők, hogy együtt örüljenek saját és egymás sikereinek.

Zöldborsó: a velőtől a kifejtőig

A zöldborsó nem egyetlen egységes kategória. Biológiai igényeiben, megjelenésében és a tenyészidő hossza tekintetében is eltérő változatai különböztethetők meg: a kifejtőborsó, a velőborsó és a cukorborsó. Létezik lapos hüvelyű és telt hüvelyű borsó.

Kérdőív biogazdák figyelmébe

Az ökológiai vetőmagokkal/szaporítóanyagokkal és nemesítéssel kapcsolatban oszthatják meg tapasztalataikat és véleményüket a gazdálkodók a LIVESEED kérdőíven, az unió-szerte zajló felmérést Magyarországon az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet szervezi. A felmérés eredményeként létrejövő adatok további ökológiai növénynemesítéssel és vetőmagtermeléssel kapcsolatos kutatásoknak szolgálnak alapul.