Back to top

Földbe kerültek az első komlótövek Kastélyosdombón

Több mint két évtized után újra termelnek hazánkban komlót. A sör egyik ízesítő anyagaként szolgáló növény nagyüzemi termesztését Kastélyosdombón kezdték el.

A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a Heineken Hungaria között létrejött stratégiai megállapodás keretében egy kereskedelmi szempontból hosszú távon fenntartható modellt valósít meg, a sör egyik alapanyagául szolgáló komlótermesztés újraindításával, ami a Somogy megyei településen élő hátrányos helyzetű családok megélhetéséhez is hozzájárul.

Az első tövek több mint egy éves előkészítés után kerültek a földbe.

Az eseményen részt vett, s magában az ültetésben is aktív szerepet vállalt Nagy István agrárminiszter, Geert Swaanenburg, a Heineken Hungaria vezérigazgatója, Lehel László a Magyar Ökumenikus Szervezet elnök-igazgatója, Lévai Anikó a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete.

Somogy megyében, a barcsi kistérségben található Kastélyosdombón a segélyszervezet Szociális és Fejlesztő Központjának egy hektáros területén, több szakaszban 2500 tő komló kerül a földbe a Heineken Hungaria által a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel kötött szerződés alapján nyújtott 30 milliós támogatás felhasználásával.

A jövő évben várható két tonnás termést a Heineken piaci áron vásárolja fel.

Az eseményen részt vevő Nagy István agrárminiszter egyebek mellett elmondta, a kormány kiemelten kezeli az agrárium versenyképességének erősítését, ennek érdekében az újabb lehetőségek felkutatását. A komlótermesztésnek nagy hagyománya volt korábban hazánkban, ami a segélyszervezet és a Heineken összefogásával éledhet újjá.

Fotó: AM
Kitért arra is, a tervek között szerepel újabb ültetvények létrehozása. Egyben arra is utalt, hogy a jövő év januárjától az élelmiszeripari vállalkozások fejlesztésére megnyíló 40 milliárd összegű pályázati forrásból lehetőség nyílik támogatás elnyerésére a növény feldolgozásához szárító és pellettáló építésére is, s ezzel az már mint kész termék kerülhet a piacra. Hangsúlyozta, minden feltétel adott ahhoz, hogy Kastélyosdombó felkerüljön Magyarország gazdasági térképére, a hazai komlótermesztés otthonává váljon.

E gondolatokat továbbvíve Lehel László, a segélyszervezet elnök-igazgatója arról szólt, hogy a komlótermesztéssel egy teljesen új területtel bővítették a már meglévőket, s amelyben találkoztak a céljaik a Heinekenével.

A programmal tudást és lehetőséget adnak a családok kezébe, ami egyben hosszú távú bevételi forrást jelent számukra ebben a hátrányos helyzetű térségben,

ahol kevés a munkalehetőség. Kiemelte, a modellt szeretnék minél szélesebb körben elterjeszteni, hogy az minél több család önálló megélhetését tegye lehetővé.

Mindehhez Geert Swaanenburg, a Heineken Hungária Zrt. vezérigazgatója a következőket tette hozzá: a világ minden táján különösen fontos értékként tartják számon a helyi termékeket, támaszkodnak a helyi erőforrásokra, Magyarországon is nagy hangsúlyt helyeznek erre. Kiemelte, büszkék arra, hogy részesei lehetnek a komló termesztésének újraindításának, ami egy hosszú távú és biztos befektetést jelent, valamint megalapozza a fenntartható gazdaságot is. A kastélyosdombói az első lépés, tervezik a továbbfejlesztését, újabb területek bevonását a komló termesztésébe.

Hangsúlyozta, a Soproni előállításához az árpa után a jövőben már teljes egészében magyar komlót használhatnak fel.

A magyarok körében kedvelt sör ugyanis már 2016 óta száz százalékban magyar árpából készül, ami mintegy száz gazdának jelent biztos megélhetést. E mellett, a Soproni Radlereket magyar meggyel és bodzával ízesítik.

Lévai Anikó, az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete, pedig annak a véleményének adott hangot, hogy a kastélyosdombói esélyteremtő modell az átmeneti kezelés helyett állandó megoldást kínál a családoknak, ami egy újabb egyedülálló elemmel bővült, ami jövedelemhez juttatja őket.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szárnyal a prémium sörök forgalma

Hetvenhatezer hektoliterrel több sört adtak el tavaly a vezető sörgyárak a hazai piacon. A felsőkategóriás sörök értékesítése 2018-ban messze az átlag felett, összesen 24 százalékkal nőtt. Szintén átlag feletti növekedést ért el az alkoholmentes és az ízesített sörök forgalma is.

Még nem lehet drónnal permetezni

A drónok mezőgazdaságban történő, növényvédelmi célú alkalmazása új jelenség. A Nébih felhívja az érdeklődők és érintettek figyelmét, hogy e célú használatuk jelenleg nem engedélyezett, arra csak a jogi környezet kialakítását követően nyílik lehetőség.

Egyszerűbb lesz a szőlőültetvényeket veszélyeztető kártevők elleni támogatás igénylése

Az Agrárminisztérium a szőlőültetvényeket veszélyeztető kártevőkkel szemben - mint például az amerikai szőlőkabóca - fontosnak tartja a megelőzést, amelyhez jelentős összegben támogatást nyújt. A támogatás igénylése egyszerűsödik, a kérelmek 2019. március 1-31. között nyújthatók be postai úton a Magyar Államkincstárhoz.

A növénytermesztők most elmondhatják a véleményüket

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) kérdőíves felmérést indít a magyarországi szaporítóanyag-felhasználási szokások, stratégiák, választást segítő tényezők megismerése érdekében.

A tavaszias idő megzavarja a növényeket

A túl korán érkező enyhe idő bár jól esik az embernek, de a tavaszi fagykárok esélyét jelentősen növeli. Az előttünk álló hét első felében sokfelé 10 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, mely a vegetáció egy részét már megindíthatja. A tartósabban ködös területeken ezzel szemben nem melegszik föl ennyire a levegő, nyugalomban marad a vegetáció.

Felmentették Bitay Márton államtitkárt

Áder János köztársasági elnök felmentette megbízatása alól Bitay Mártont, az Agrárminisztérium (AM) földügyekért felelős államtitkárát 2019. február 18-i hatállyal - közölte a szaktárca hétfőn az MTI-vel.

Kipusztulás fenyegeti a hasznos rovarfajokat

Globálisan a rovarok teljes tömege évente 2,5 százalékkal csökken – állapította megy egy friss tanulmány. Nyolcszor olyan gyors a rovarfajok kihalása, mint az emlősöké, a madaraké vagy a hüllőké, ráadásul a fajok egyharmada veszélyeztetett kategóriába tartozik.

Csúcsot döntött a skót whisky exportja

Kiemelkedően jó évet zártak a skót whiskyt előállítók és exportálók.Tavaly mind mennyiségében, mind értékében megdőlt az eddigi eladási rekord, s ezzel a kőolajat nem számítva, a brit exportbevétel 1 százaléka származott a skót whisky értékesítéséből.

Kína és India zöldíti a bolygónkat

A világ két legnagyobb szennyezője, Kína és India segíti a bolygó zöldülését is egy jelentés szerint – legalábbis egyelőre. Ez a hatás főleg abban gyökerezik, hogy Kínában igen ambiciózus faültetési kampány zajlik, illetve mindkét országban igen intenzív a mezőgazdasági termelés.

A csemegekukorica a sláger

Az ukrajnai agrárgazdaság egyik fő jellemzője, hogy hamar telítetté válik a piac. Dömping idején a gazdák gyakran még jóval önköltségi ár alatt sem tudják értékesíteni a terméküket. Ezekben a hetekben tehát jól át kell gondolniuk, hogy a hamarosan kezdődő idényben mely kultúráknak szavaznak bizalmat. Mindenesetre tény: akik az elmúlt évben a csemegekukorica mellett döntöttek, nem bánták meg.